MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE TURSKE NA REALIZACIJI RESTAURACIJE BAJRAKLI DŽAMIJE U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2017)

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Turske (u daljem tekstu "Strane"), u pravcu prijateljstva, zajedničkih vrednosti i istorijskih veza između Srbije i Turske, pri tom uzevši u obzir izuzetnu važnost Bajrakli džamije, kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju, koja se nalazi u Beogradu, u Ulici Gospodar Jevremova br. 11, i koja je deo zajedničkog kulturnog nasleđa, kao i potrebu za restauracijom gore navedenog objekta, a sa ciljem da se ova opsežna saradnja koja obuhvata ozbiljnu materijalnu odgovornost, sprovede na kvalitetan način, uz odgovarajuću saradnju, međudržavnu koordinaciju i podršku, odlučile su da ostvare saradnju po pitanju izrade projekta i realizacije restauracije Bajrakli džamije i uređenja okoline.

U okvirima saradnje sa Vladom Republike Turske, sprovodiće se radovi na resturaciji Bajrakli džamije u koordinaciji Turske Agencije za saradnju i koordinaciju Vlade Republike Turske (TIKA) u saradnji sa relevantnim srpskim institucijama, a u skladu sa pozitivnim propisima iz oblasti zaštite kulturnih dobara Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije će omogućiti olakšice po pitanju obezbeđivanja potrebnih dozvola za restauraciju i rešavanje potencijalnih problema u fazi realizacije projekta.

Ovaj memorandum je potpisan dana 10. oktobra 2017. godine, u Beogradu, u dva istovetna primerka na srpskom i turskom jeziku, pri čemu oba imaju istu važnost.

U ime Vlade Republike Srbije
Ministar kulture i informisanja
Vladan Vukosavljević

 

U ime Vlade Republike Turske
Ministar za životnu sredinu i urbanizam
Mehmet Ozhaseki