MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE TURSKE O SARADNJI NA REALIZACIJI RESTAURACIJE "PARNOG KUPATILA BRAĆE KRSMANOVIĆ" U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2017)

Ovaj memorandum je potpisan između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske (u daljem tekstu "Strane"), pod dole navedenim uslovima.

- U svetlu prijateljstva, zajedničkih vrednosti i istorijskih veza između Srbije i Turske,

- Uzevši u obzir izuzetnu važnost "Parnog kupatila braće Krsmanović" u Beogradu, koje je deo zajedničkog kulturnog nasleđa, kao i potrebu za restauracijom i revitalizacijom pomenutog objekta,

- Sa ciljem da se ovaj opsežan projekat, koji uključuje ozbiljnu materijalnu odgovornost sprovede na kvalitetan način, uz odgovarajuću saradnju, međudržavnu koordinaciju i podršku,

Strane su odlučile da ostvare saradnju po pitanju izrade i realizacije projekta restauracije i revitalizacije "Parnog kupatila braće Krsmanović" u Beogradu.

U okviru ove saradnje, Vlada Republike Turske će sprovoditi radove na restauraciji i revitalizaciji "Parnog kupatila braće Krsmanović" u Beogradu u koordinaciji sa Generalnom direkcijom za zadužbine Republike Turske pri Kabinetu premijera Republike Turske i u saradnji sa relevantnim srpskim institucijama.

Vlada Republike Srbije će omogućiti olakšice po pitanju obezbeđivanja potrebnih dozvola i saglasnosti za restauraciju i revitalizaciju, kao i rešavanje potencijalnih problema u fazi realizacije projekta koji će sprovoditi Generalna direkcija za zadužbine Republike Turske pri Kabinetu premijera Republike Turske.

Strane će moći da pripreme i potpišu protokol o implementaciji.

Prema međunarodnom pravu, ovaj memorandum ne predstavlja obavezujući međunarodni sporazum. Ni jedna odredba ovog memoranduma ne može se tumačiti i sprovesti na takav način da dovede do zakonskih prava ili obaveza za države.

Ovaj memorandum je potpisan dana 10. oktobra 2017, u Beogradu, u dva istovetna primerka na srpskom i turskom jeziku, pri čemu oba imaju istu važnost.

U ime Vlade Republike Srbije

 

U ime Vlade Republike Turske

Ministar kulture i informisanja

 

Ministar za Evropsku uniju

Vladan Vukosavljević

 

Omer Čelik