PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 53/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju bliži uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari žena za uslugu koja se pruža putem Kliničkog centra Vojvodine - Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Novi Sad (u daljem tekstu: GAK).

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari žena koja je:

1. prethodno bez uspeha imala tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u momentu donošenja odluke Stručne komisije za vantelesnu oplodnju GAK-a (u daljem tekstu: Komisija) o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 42 godine života;

2. starija od 42 godine, nezavisno od broja pokušaja vantelesne oplodnje, a u momentu donošenja odluke Komisije o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 44 godine života;

3. rađala ali nema živo dete, ili ima jedno dete, a nema uslova da prirodnim putem dobije drugo dete.

Član 3

Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje može da ostvari žena pod uslovom da:

1. ima državljanstvo Republike Srbije,

2. ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih godinu dana,

3. ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: RFZO),

4. je i pored odgovarajućeg lečenja konstatovana neplodnost, i to, kako kod žena koje nisu rađale (primarni sterilitet), tako i kod žena koje su rađale ali nemaju živo dete, ili imaju jedno dete, a nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet),

5. po odluci Komisije je uključena u postupak vantelesne oplodnje.

Član 4

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju podnosi se Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), a putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode 1.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- fotokopiju lične karte,

- fotokopiju overene zdravstvene knjižice,

- važeću potvrdu Komisije o ispunjenosti uslova iz člana 3. tačka 4. ovog pravilnika,

- ukoliko nema navršenih 42 godine: potvrdu RFZO da su obavljena tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Gradska uprava službenim putem pribavlja izvod iz matične knjige rođenih za dete, u slučaju da se radi o sekundarnom sterilitetu.

Član 6

Sredstva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz budžeta Grada Novog Sada prenose se GAK-u, na osnovu rešenja o priznavanju prava na naknadu troškova koje donosi Gradska uprava, prema računu koji dostavlja GAK Gradskoj upravi, za svakog korisnika pojedinačno, nakon obavljenog postupka vantelesne oplodnje, a najviše do iznosa od 220.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana prenose se prema mogućnostima budžeta Grada Novog Sada, a po redosledu dostavljanja računa iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 11/11 i 52/16).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".