PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2017)

I - Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Grada, (u daljem tekstu: korisnici budžeta Grada), uključenih u konsolidovani račun trezora Grada (u daljem tekstu: KRT Grada).

Član 2

Korisnici budžeta Grada mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi i sredstva iz drugih izvora (u daljem tekstu: druga sredstva).

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu Grada.

Na podračunima sopstvenih prihoda i drugih sredstava vode se novčana sredstva korisnika budžeta Grada koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda i podračune drugih sredstava korisnika budžeta Grada.

Novčana sredstva sa podračuna sopstvenih prihoda i podračuna drugih sredstava ne mogu se prenositi na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta Grada.

Član 3

Sopstveni prihodi i druga sredstva korisnika budžeta Grada konsoliduju se na nivou KRT-a Grada.

Ako se korisnik budžeta Grada finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II - Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Odeljenje za finansije - Služba za trezor Gradske uprave grada Kruševca (u daljem tekstu: trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev direktnih korisnika budžeta Grada, za izdatke za redovno poslovanje direktnih korisnika budžeta Grada u okviru odobrenih aproprijacija Odlukom o budžetu Grada za budžetsku godinu.

Trezor ispostavlja Upravi naloge za transfer sredstava sa podračuna - račun za izvršenje budžeta Grada na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta Grada, na zahtev korisnika budžeta Grada, za izdatke za redovno poslovanje indirektnih korisnika budžeta Grada u okviru odobrenih aproprijacija Odlukom o budžetu Grada, za budžetsku godinu sa kojih korisnici budžeta Grada ispostavljaju naloge za plaćanje Upravi.

Član 5

Korisnici budžeta Grada vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda i drugih sredstava, za namene i do iznosa ostvarenih sopstvenih prihoda i drugih sredstava, u okviru odobrenih aproprijacija Odlukom o budžetu Grada za budžetsku godinu.

III - Upravljanje novčanim sredstvima na KRT-u Grada

Član 6

Svim sredstvima na konsolidovanom računu trezora Grada upravlja trezor.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva upravljanje likvidnošću i upravljanje primanjima i izdacima, radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor upravlja likvidnošću sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta Grada, u skladu sa zakonom.

Trezor upravlja primanjima i izdacima na taj način što:

1) izvršava obaveze za izdatke utvrđene Odlukom o budžetu za tekuću godinu, u skladu sa zakonom i

2) investira sredstva.

Član 7

Izvršavanje obaveza po Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ima prioritet u odnosu na izvršavanje ostalih obaveza.

Izvršavanje ostalih obaveza vrši se po sledećim prioritetima:

1) zarade i naknade zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta Grada;

2) prava iz oblasti socijalne zaštite;

3) subvencije i dotacije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Po pismenom nalogu gradonačelnika mogu se privremeno odrediti alternativni prioriteti u odnosu na prioritete utvrđene ovim članom.

IV - Zaduživanje i način plasiranja novčanih sredstava Grada

Član 8

U cilju obezbeđivanja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti budžet Grada može privremeno pozajmiti sredstva sa KRT-a Grada, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice u okviru KRT-a.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti do 60% dnevnog stanja salda prethodnog dana na podračunima korisnika budžeta Grada, odnosno do visine koja ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT-a Grada.

Pozajmljivanje iz stava 1. ovog člana može biti do 30 dana, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Za finansiranje deficita tekuće likvidnosti i za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, budžet Grada može se zaduživati u skladu sa Zakonom o javnom dugu.

Grad se može zaduživati uzimanjem kredita ili emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti (municipalnih obveznica), koje mogu kupovati domaća i strana pravna i fizička lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala.

Član 9

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 7. ovog Pravilnika, mogu se koristiti za plasiranje, odnosno deponovanje sredstava kod Narodne banke Srbije ili kod poslovnih banaka koje imaju odgovarajući bonitet, uz polaganje odgovarajućih kvalitetnih instrumenata obezbeđenja i po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru.

Plasmani kod poslovnih banaka mogu biti:

1) bez utvrđenog roka vraćanja, odnosno uz mogućnost vraćanja "na prvi poziv" (a vista) ili

2) sa utvrđenim rokom vraćanja (oročeni novčani depoziti).

Povlačenje plasiranih sredstava "na prvi poziv" i oročavanje na određeni rok predviđa se ugovorom između depozitara i deponenta.

Ugovori iz stava 3. ovog člana, dostavljaju se Upravi radi vođenja evidencije.

Prihodi od plasiranja uplaćuju se na odgovarajući uplatni račun - Kamate na sredstva budžeta Grada.

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 7. ovog Pravilnika, mogu se investirati u hartije od vrednosti Republike, u hartije od vrednosti Narodne banke Srbije i u hartije od vrednosti ostalih nivoa vlasti.

Član 10

Trezor vrši plasiranje i investiranje sredstava iz člana 9. ovog Pravilnika na osnovu pojedinačne odluke Gradonačelnika grada Kruševca o plasiranju, odnosno investiranju, u skladu sa zakonom.

V - Investiranje sredstava indirektnih korisnika budžeta

Član 11

Indirektni korisnik budžeta Grada može plasirati sopstvene prihode, koje ostvari u skladu sa zakonom, samostalno kod poslovnih banaka, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika.

Indirektni korisnik budžeta Grada podnosi zahtev gradonačelniku za davanje saglasnosti za samostalno plasiranje sredstava u kome navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, vrstu plasmana, iznos i uslove pod kojima želi da plasira sredstva.

Gradonačelnik razmatra podneti zahtev i u slučaju kada utvrdi da je isti osnovan, odnosno kada utvrdi da će sredstva biti plasirana po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru, daje saglasnost za plasiranje sredstava.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 3. ovog člana indirektni korisnik budžeta Grada vrši investiranje sopstvenih prihoda u skladu sa odobrenim zahtevom.

O izvršenom investiranju indirektni korisnik budžeta Grada izveštava Trezor do 02. u mesecu za prethodni mesec, podnošenjem obrasca ISGRAD - Izveštaj o samostalnom investiranju sopstvenih prihoda indirektnog korisnika budžeta Grada za mesec 20. godine, koji je odštampan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prihodi od plasiranja uplaćuju se na podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada.

Trezor vodi evidenciju o datim saglasnostima iz stava 3. ovog člana.

Član 12

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora grada Kruševca II Broj 400-3/2011 od 30.10.2011. godine.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".