PRAVILNIK
O POSTUPKU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2017)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje način i postupak rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Zdravstvena ustanova, kojoj se obratilo lice koje je ujeo pas lutalica, dužna je da o nastalom događaju obavesti JKP "Kruševac" ZOO Higijensku službu, radi preduzimanja neophodnih mera.

O prijavama iz prethodnog stava i preduzetim merama JKP "Kruševac" vodi posebnu evidenciju.

Član 3

Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda psa lutalice, oštećeno lice podnosi posebnoj Komisiji za rešavanje zahteva za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica na obrascu koji je sastavni deo ovog Pravilnika, koji se preuzima na Info pultu Gradske uprave grada Kruševca.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana oštećeno lice dostavlja i to:

- fotokopiju lične karte, odnosno za maloletno lice izvod iz matične knjige rođenih,

- kompletnu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na lečenje povrede nastale usled ujeda psa,

- dokaze o materijalnim troškovima (troškovi lečenja, visina izgubljene zarade za vreme privremene sprečenosti za rad i dr.).

Član 4

Komisiju iz člana 3. ovog Pravilnika obrazuje Gradsko veće. Komisija ima predsednika i četiri člana i to: dva predstavnika JKP "Kruševac", dva predstavnika Gradske uprave i jedan lekar zaposlen u Domu zdravlja Kruševac.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Kruševca.

Član 5

Po razmatranju podnetih zahteva Komisija, u skladu sa Uredbom o naknadi šteta na licima ("Službeni glasnik RS" br. 34/10), sačinjava obrazloženi predlog svakog pojedinačnog zahteva koji ispunjava uslove za naknadu štete, sa visinom predložene naknade i isti dostavlja Gradskom pravobranilaštvu, radi davanja mišljenja.

Po pribavljenom mišljenju Gradskog pravobranilaštva, Komisija Predlog dostavlja Gradskom veću radi davanja saglasnosti.

Član 6

Gradsko veće odlučuje o predlogu Zaključkom i ovlašćuje Gradsko pravobranilaštvo da sa oštećenim licem zaključi poravnanje.

Zaključkom iz prethodnog stava ovog člana određuje se rok za zaključivanje poravnanja i rok za isplatu utvrđene naknade.

Član 7

Gradsko pravobranilaštvo zaključeno poravnanje dostavlja Odeljenju za finansije Gradske uprave, radi isplate.

Član 8

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Uputstvo o postupku rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica na teritoriji grada Kruševca III broj 352-1581/2010 od 26.11.2010.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

Napomene

Obrazac zahteva za naknadu štete nastale usled ujeda psa lutalice, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Kruševca", br. 7/2017.