ODLUKA
O SREDSTVIMA ZA PODSTICANJE PROGRAMA ILI NEDOSTAJUĆEG DELA SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROGRAMA OD JAVNOG INTERESA KOJA REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 12/2017 - sveska 1)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju kriterijumi, uslovi, obim, način, postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa (u daljem tekstu: program) koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa.

Programi iz stava 1. ovog člana realizuju se na teritoriji grada Valjeva (u daljem tekstu: Grad) ili van teritorije Grada, ako svojim aktivnostima predstavljaju Grad.

Član 2

Pod udruženjem, u smislu ove odluke, podrazumeva se dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, upisana u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Pod programom od javnog interesa, u smislu odredaba ove odluke naročito se smatraju programi u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, zaštite interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, informisanja, zaštite životne sredine, održivog razvoja, turizma, zaštite životinja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni programi i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 3

Organ Grada u čijem delokrugu je oblast u kojoj se ostvaruje javni interes, odnosno korisnik sredstava budžeta Grada na čijem razdelu su obezbeđena sredstva podstiče programe koje realizuju udruženja, a koji su od javnog interesa u skladu sa odredbama ove odluke.

Program iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:

- oblast u kojoj se program realizuje,

- teritoriju na kojoj bi se program realizovao,

- vreme i dužinu trajanja programa,

- vrstu i obim aktivnosti koji bi se vršili u toku realizacije programa,

- ukupan broj lica koji je potreban za izvođenje programa,

- ukupan broj korisnika programa,

- finansijski plan programa.

Član 4

Izbor programa koji će se finansirati sredstvima budžeta Grada vrši se primenom sledećih kriterijuma:

1) reference programa: oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj lica koja se uključuje u program, mogućnost razvijanja programa i njegova održivost, usklađenost i ekonomičnost finansijskog plana sa planiranim aktivnostima, kapaciteti i ranija iskustva podnosioca programa;

2) ciljevi koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;

3) sufinansiranje programa iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, fondova Evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i drugo, u slučaju nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa;

4) zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih programa: da li su ranije korišćena sredstva budžeta Grada i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze.

Član 5

Dodela sredstava za finansiranje programa vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje gradska uprava na čijem razdelu su obezbeđena sredstva i oglašava na zvaničnoj internet stranici Grada i Portalu e-Uprave.

Konkurs obavezno sadrži: oblast od javnog interesa koja se finansira, ko može biti učesnik konkursa, rok za podnošenje prijave i predloga programa, obim sredstava koja se dodeljuju, trajanje programa, kao i bliža merila i dopunske kriterijume čijom primenom se vrši vrednovanje i rangiranje prijavljenih programa.

Gradska uprava na čijem razdelu su obezbeđena sredstva - odeljenje nadležno za oblast za koju se konkurs raspisuje po službenoj dužnosti utvrđuju da li je udruženje upisano u registar nadležnog organa i da li se, prema statutarnim odredbama, ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje.

Član 6

Udruženja - učesnici konkursa podnose prijavu gradskoj upravi koja je raspisala konkurs.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Prijave se podnose na posebnom prijavnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije, a koji se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada.

Učesniku konkursa mogu biti odobrena sredstva samo po osnovu jednog programa u okviru istog konkursa.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju predloga liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, u roku od tri dana od dana objavljivanja liste.

Član 7

Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje konkursna komisija koju obrazuje Gradonačelnik grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i portalu e-Uprave.

Na Listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od pet dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru konkursna komisija donosi u roku od 15 dana od dana njegovog prijema.

Odluku o izboru programa kojima se iz budžeta Grada dodeljuju sredstva za finansiranje programa Gradonačelnik donosi u roku od 30 dana od dana utvrđivanja Liste iz stava 1. ovog člana.

Član 8

Odluku o izboru programa kojima se iz budžeta Grada dodeljuju sredstva za finansiranje programa objavljuju se na zvaničnoj internet stranici Grada i Portalu e-Uprave.

Gradska uprava na čijem razdelu su obezbeđena sredstva - odeljenje nadležno za oblast za koju se konkurs raspisuje dostavlja učesnicima konkursa kojima su odobrena sredstva obaveštenje o iznosu odobrenih sredstava, sa pozivom da u roku od 15 dana od dana dostavljanja obaveštenja o iznosu odobrenih sredstava dostave finansijski plan usklađen sa iznosom odobrenih sredstava.

Član 9

Sredstva koja se, u skladu sa ovom odlukom, odobre za realizaciju programa jesu namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa i u skladu sa ugovorom koji zaključuju Gradonačelnik grada Valjeva i udruženje.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet programa, rok u kome se program realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze - predmeta programa.

Ukoliko učesnik konkursa kome su odobrena sredstva ne potpiše ugovor iz prethodnog stava u roku od 30 dana od dana uručenja obaveštenja o dodeli sredstava iz člana 8. stav 2. ove odluke, smatraće se da je odustao od odobrenih sredstava.

Član 10

Gradska uprava na čijem razdelu su obezbeđena sredstva - odeljenje nadležno za oblast za koju se konkurs raspisuje prati realizaciju programa i vrše kontrolu njegove realizacije.

Udruženje - korisnik sredstava, odnosno realizator programa dužan je da odeljenju iz stava 1. ovog člana, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programa i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava ili ukoliko se izveštaj o realizaciji projekta ne dostavi u ugovorenom roku, Gradonačelnik grada Valjeva je dužan je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 11

Udruženje je dužno da u ugovorenom roku gradskoj upravi na čijem razdelu su obezbeđena sredstva - odeljenju nadležnom za oblast za koju se konkurs raspisuje dostavi izveštaj o realizaciji programa - narativni i finansijski izveštaj sa odgovarajućom računovodstvenom dokumentacijom.

Rokovi i dinamika dostavljanja izveštaja definišu se ugovorom.

Član 12

Stručne i administrativne poslove za potrebe Gradonačelnika i konkursne komisije obavlja gradska uprava na čijem razdelu su obezbeđena sredstva - odeljenje nadležno za oblast za koju se konkurs raspisuje.

Član 13

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta grada za projekte, koji podstiču afirmaciju privredno turističkih manifestacija grada Valjeva broj 110-1/2013-01 od 01.02.2013. godine.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjivaće se počev od 1. januara 2018. godine.