ODLUKA

O IZVOĐENJU HITNIH RADOVA ZA ZAŠTITU VALJEVA OD VELIKIH VODA REKE OBNICE (OD KM 1+250 DO KM 2+290)

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 5/2017 - sveska 2)

Član 1

Pristupa se realizaciji Projekta hitnih radova za zaštitu Valjeva od velikih voda reke Obnice, od km 1+250 do km 2+290 (dalje: Projekat hitnih radova) i izvršenju hitnih radova, saglasno članu 143. Zakona o planiranju i izgradnji kojim je predviđeno da se građenju objekta, u ovom slučaju vodnih objekata za zaštitu od velikih voda reke Kolubara i pritoka "može pristupiti i bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, ako se zaštitni objekat gradi neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda, kao i radi otklanjanja štetnih posledica od tih nepogoda i neposredno posle njihovog nastupanja".

Član 2

Tehničku dokumentaciju za izvođenje hitnih radova iz člana 1. finansirala je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija KPZ "Valjevo" i International Management Group (IMG), a izradio Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" AD Beograd, decembra 2015. godine na osnovu usvojene koncepcije i tehničkih rešenja utvrđenih na osnovu rezultata Ekspertize poplavnog događaja na reci Kolubari u Valjevu u maju 2014. godine (Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" AD, Beograd, april 2015. godine) i obuhvataju rekonstrukciju i sanaciju postojećih i izgradnju novih zaštitnih i regulacionih vodnih objekata kao i objekata komunalne infrastrukture.

Tehnička dokumentacija obuhvata regulacione radove u zoni korita reke Obnice od km 1+250 do km 2+290 i rekonstrukciju pristupnog servisnog mosta u zoni ulaza u KPZ "Valjevo", i to:

- zaštitne vodne objekte na reci Obnici (od km 1+250 do km 2+290) - izgradnja i rekonstrukcija

- objekte komunalne infrastrukture u sklopu zaštitnih vodnih objekata: objekat mosta i komunalne infrastrukture u sklopu vodnih objekata za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava - objekti komunalne infrastrukture u zoni obala i zidova postojećeg i novoregulisanog korita Obnice (rekonstrukcija servisnog pristupnog mosta u zoni ulaza u KPZ "Valjevo", vodovodi, elektrovodovi, izlivni objekti atmosferske kanalizacije, šahte i dr.).

Član 3

Realizacijom Projekta hitnih radova iz člana 1. ove Odluke, formiraće se zaštitna celina koja predstavlja deo budućeg sistema za zaštitu Valjeva i prigradskih naselja od velikih voda Kolubare, pritoka Jablanice i Obnice.

Član 4

Hitni radovi iz člana 1. ove Odluke realizovaće se u periodu 2017 - 2019. godine, na osnovu Sporazuma o zajmu za finansiranje projekta "Hitne sanacije od poplava" (Floods Emergency Recovery Project - IBRD 8449YF), kojim se implementira Komponenta 3 - rehabilitacija i rekonstrukcija prioritetne infrastrukture za zaštitu od poplava, među kojima su i Hitni radovi za zaštitu KPZ "Valjevo", objekata i infrastrukture od velikih voda reke Obnice, koji je potpisan 9. oktobra 2014. godine između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Član 5

JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo će izvršiti sve obaveze utvrđene Sporazumom o zajedničkom izvršenju hitnih radova za zaštitu Valjeva od poplava (zavedenog kod Grada Valjeva pod brojem 87-528/15-02 od 12.05.2015. godine) i Aneksom Sporazuma o zajedničkom izvršenju hitnih radova za zaštitu Valjeva od poplava koji će biti zaključen po donošenju ove Odluke o izvođenju hitnih radova (u daljem tekstu: sporazuma) i ispuniti sve uslove za dobijanje pozitivne ocene o spremnosti Projekta hitnih radova, odnosno uslove za blagovremeni početak i nesmetano izvršenje Projekta hitnih radova, bez bilo kakvih rizika od zastoja ili prekida, odnosno:

1) JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo će hitno imenovati radnu grupu za pripremu i izvršenje obaveza iz člana 1. i 2. ove odluke;

2) JVP "Srbijavode" će pripremiti tehnički deo konkursne dokumentacije za predmetne hitne radove po EU standardima;

3) Grad Valjevo će rešiti imovinsko pravne odnose (uz dostavljanje odgovarajućih pisanih dokaza) i obezbediti slobodnu trasu za izgradnju, privremene i trajne servisne i prilazne puteve do zaštitnih objekata, pribaviti uslove za sva ukrštanja komunalne infrastrukture i drugih instalacija u pojasu predviđenom sa trasom nasipa i pripadajućih puteva, obezbediti slobodno zemljište za pozajmišta i deponije za odlaganje nekvalitetnog materijala, kao i slobodno zemljište za privremene objekte koji koriste izvođači za smeštaj poslovnog objekta, mehanizacije i opreme na gradilištu;

4) Grad Valjevo će u toku realizacije Projekta, na pisani zahtev JVP "Srbijavode" obezbediti uklanjanje ili rekonstrukciju svih objekata u zoni zaštitnih vodnih objekata (izlivi, prelazi i dr.), koji nisu u nadležnosti JVP "Srbijavode", a za koje obe strane zajednički utvrde da negativno utiču na funkcionalnost zaštitnih objekata i povećavaju rizik od štetnog dejstva voda;

Član 6

JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo su u cilju realizacije Projakta hitnih radova, dužni da ispune svoje obaveze iz člana 5. ove Odluke.

Troškove izvršenja ovih obaveza snosiće JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo saglasno nadležnostima.

Ukoliko nastupi zastoj ili drugi problemi u izvršenju utvrđenih obaveza iz ove Odluke, JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo su dužni da o tome pisanim putem, bez odlaganja obaveste Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine kao koordinatora zaduženog za sprovođenje Sporazuma između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Član 7

JVP "Srbijavode" i Grad Valjevo će odmah započeti procedure i, uporedo sa hitnim radovima, obezbediti sve planske i druge akte kako bi se u roku od jedne godine od dana prestanka opasnosti koje su prouzrokovale građenje objekta iz člana 1. ove Odluke, odnosno izvođenje radova, pribavila građevinska dozvola.

Radna grupa JVP "Srbijavode" i Grada Valjeva će pribaviti propisno overene katastarsko topografske podloge i u skladu sa zakonom pribavljati potrebne uslove i saglasnosti za predmetne radove i objekte.

Član 8

Hitnim radovima iz člana 1. ove Odluke upravljaće JVP "Srbijavode", u saradnji sa Gradom Valjevo, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama utvrđenim ovom Odlukom i Sporazumom.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku grada Valjeva".