MEMORANDUM

O SARADNJI U OBLASTI POŠTANSKOG I TELEKOMUNIKACIONOG SAOBRAĆAJA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I VEZA REPUBLIKE SRPSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 11/2017)

Polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, potpisanog 26. septembra 2006. godine u Banja Luci, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (u daljem tekstu: strane), u cilju razvoja saradnje u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja, saglasile su se da potpišu sledeće:

Član 1

Strane se obavezuju da će međusobno razmenjivati iskustva i informacije i aktivno raditi na razvoju i implementaciji zajedničkih projekata iz delokruga ministarstava, kojima se doprinosi jačanju međusobnih veza između Republike Srbije i Republike Srpske.

Član 2

Strane su saglasne da se saradnja odvija u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja, a koja se odnosi na:

- unapređenje poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja;

- priprema projektnih zadataka i promovisanje zajedničkih regionalnih projekata na međunarodnim skupovima, posebno projekata za čije finansiranje se može konkurisati u fondovima Evropske unije;

- pokretanje i realizacija zajedničkih projekata i istraživanja;

- razmena znanja i iskustava, kao i uzajamno pružanje pomoći u oblasti obuka i osposobljavanja u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja;

- zajednički rad na edukaciji i unapređenju znanja i stručnosti zaposlenih;

- organizovanje zajedničkih obuka zaposlenih, međunarodnih seminara, okruglih stolova, simpozijuma i sl.;

- razmena informacija od značaja za obe strane;

- pružanje stručne pomoći prilikom ostvarivanja kontakata sa međunarodnim organizacijama i istaknutim pojedincima;

- drugo po prethodnom dogovoru strana.

Član 3

Strane će nastojati da u okvirima svojih nadležnosti i postojeće zakonske regulative, svoje aktivnosti usmere na intenziviranje saradnje u oblastima iz člana 2. Memoranduma.

Član 4

Strane će razmenjivati iskustva u izradi zakona kojima se regulišu oblasti iz delokruga ministarstava, kroz zajedničku organizaciju naučnih konferencija, seminara i radionica.

Član 5

Sva sporna pitanja koja se pojave u tumačenju odredbi Memoranduma, strane će rešavati međusobno u duhu dobre poslovne prakse.

Član 6

Ovaj memorandum stupa na snagu danom potpisivanja i važi četiri godine, a biće automatski produžen za dodatni period od četiri godine, osim ako jedna od strana potpisnica obavesti dru­ gu u pisanoj formi o nameri da isti raskine 90 dana pre isteka ugovorenog roka.

Član 7

Memorandum je potpisan u Beogradu, 10. novembra 2017. godine u dva originalna primerka, na srpskom jeziku, od kojih svaka strana zadržava po jedan primerak.

Za Ministarstvo trgovine, turizma
i telekomunikacija Republike Srbije

 

Za Ministarstvo saobraćaja
i veza Republike Srpske

Ministar, Rasim Ljajić, s.r.

 

Ministar,
Neđo Trninić, s.r.