PRAVILNIK

O SOLIDARNOJ POMOĆI ZAPOSLENIMA U GRADSKIM UPRAVAMA GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 18/2017 i 24/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi za dodelu solidarne pomoći, kao i visina solidarne pomoći, zaposlenima u gradskim upravama grada Jagodine (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 2

Zaposleni ima pravo na solidarnu pomoć za slučaj:

1) duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice - u visini __ prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

2) nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju zaposlenog ili člana njegove uže porodice - u visini stvarnih troškova a najviše do visine tri prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

3) zdravstvene rehabilitacije zaposlenog - u visini stvarnih troškova a najviše do visine tri prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

4) nastanka teže invalidnosti zaposlenog - u visini prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

5) nabavke lekova za zaposlenog ili člana uže porodice - u visini stvarnih troškova a najviše do visine tri prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

6) pomoć članovima uže porodice, odnosno maloletnoj deci zaposlenog za slučaj smrti zaposlenog i zaposlenom za slučaj smrti člana uže porodice - u visini prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji

7) pomoć zbog uništenja ili oštećenja imovine, elementarnih i drugih vanrednih događaja do visine neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Članovima uže porodice u smislu ovog člana, smatraju se bračni drug, vanbračni drug, deca, roditelji, usvojilac i usvojenik.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji se utvrđuje prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike.

Sredstva za dodelu solidarne pomoći iz budžeta grada Jagodine planiraju se godišnje, na bazi utrošenih sredstava u prethodnoj godini.

Član 3

Pravo na solidarnu pomoć ostvaruju svi zaposleni u Gradskoj upravi, na osnovu zahteva za ostvarivanje prava na solidarnu pomoć (u daljem tekstu: zahtev) u slučajevima utvrđenim u članu 2. Pravilnika.

Zaposleni u Gradskoj upravi, odnosno članovi njegove uže porodice, pisani zahtev podnosi Službi za upravljanje ljudskim resursima.

Zahtev za ostvarivanje prava na solidarnu pomoć mora da sadrži urednu dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost zahteva.

Podneti zahtev treba da sadrži i pismeni pristanak za obradu podataka podnosioca zahteva, odnosno lica na koje se zahtev odnosi, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Član 4

Zaposleni, za bolovanje duže od tri meseca u neprekidnom trajanju, može da ostvari pravo na solidarnu pomoć najviše jedanput godišnje.

U smislu člana 2. ovog Pravilnika, stvarnim troškovima se smatraju troškovi za nabavku lekova, ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju, kao i troškovi lečenja prilikom upućivanja u ustanove specijalizovane za rehabilitaciju, koji se ne mogu obezbediti obaveznim zdravstvenim osiguranjem preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a predloženi su od strane zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog nivoa kao jedini vid lečenja.

Navedeni stvarni troškovi zavisno od vrste usluge koja se zahteva dokazuju se računom, predračunom ili profakturom.

Član 5

Ukoliko je zaposleni u Gradskoj upravi ostvario naknadu od strane drugog davaoca, odnosno u skladu sa drugim propisima iz oblasti obaveznog socijalnog osiguranja, pripada mu pravo na solidarnu pomoć samo do razlike visine ostvarene naknade i stvarnih troškova, odnosno do iznosa utvrđenog u članu 2. ovog pravilnika.

Član 6

Solidarnu pomoć, u skladu sa kriterijumima koji su utvrđeni Aneksom i ovim pravilnikom, odlukom dodeljuje načelnik ili lice koje on ovlasti, a nakon ocene o ispunjenosti uslova od strane službe koja se bavi upravljanjem ljudskim resursima u Gradskoj upravi.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku grada Jagodine".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o solidarnoj pomoći zaposlenima u gradskim upravama grada Jagodine

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 24/2017)

Član 4

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".