PRAVILNIK
O RADU I REDU NA AGRICO PIJACI

("Sl. list grada Vršca", br. 21/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način obavljanja prometa roba i vršenja usluge na AGRICO pijaci, određuju se vrste proizvoda koja se na njoj može prodavati, radno vreme pijace, poslovni prostor i prodajna mesta, kao i način pružanja pijačnih usluga, održavanje reda i čistoće na Agrico pijaci koja je poverena na upravljanje i održavanje Javnom komunalnom preduzeću "DRUGI OKTOBAR" VRŠAC (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 2

Preduzeću je Ugovorom o pružanju usluga na AGRICO pijaci povereno upravljanje pijacom koja se nalazi na parceli 69/1 upisanoj u List nepokretnosti br. 14433, u ulici Nikole Neškovića bb.

Član 3

AGRICO pijaca je zelena pijaca.

Član 4

Na zelenoj pijaci obavlja se promet na veliko i malo:

1) poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

- svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova i jaja,

- južnog voća, mlečnih proizvoda, mesa, ribe, kolača, hleba i proizvoda od testenine,

2) cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, semenske robe,

- ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica,

3) neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti.

Član 5

Na pijaci iz člana 4. ove odluke dozvoljena je prodaja robe, odnosno pružanje usluga iz poslovnih objekata (poslovnih prostora, tezgi, rashladnih vitrina i uređenih površina koja su određena za prodaju) u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Član 6

U skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona, Preduzeće će izvršiti rejonizaciju pijačnog prostora prema vrsti roba i usluga.

Član 7

Prodaja robe na veliko obavlja se iz vozila ili iz objekta, odnosno ispod nadstrešnice i prostora koji je za to predviđen i određen.

II RADNO VREME PIJACE

Član 8

Pijaca radi svaki dan izuzev 1. januara. Radno vreme pijace je radnim danom, subotom, nedeljom i državnim praznikom od 06,00 do 20,00 sati.

Radno vreme prodajnih mesta - rashladnih vitrina na pijacama je od 06,00 do 20,00 sati.

Korisnici prodajnih mesta mogu da dođu na pijacu najranije jedan sat pre početka radnog vremena radi pripreme robe za prodaju.

Korisnici poslovnog prostora, tezgi i rashladnih vitrina obavezni su da usklade svoje radno vreme sa radnim vremenom pijace, ukoliko je ulaz u objekat iz pijačnog prostora.

Radno vreme pijace mora da bude istaknuto na vidnom mestu.

Član 9

Korisnici prodajnih mesta koji se bave prodajom voća i povrća, kao i mlečnih proizvoda, mesa, kolača i testenine dužni su da svoju robu drže u potpunosti ispravnu, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Član 10

Pijačni ulazi za dopremanje robe na pijace otvoreni su od 05,00 do 08,30 sati.

Pijačni ulazi se zatvaraju, odnosno zaključavaju nakon završetka radnog vremena pijace.

III POSLOVNI PROSTOR I PRODAJNA MESTA

Član 11

Pod poslovnim prostorom, u smislu ove odluke, smatra se zgrada pijace i prostorije, lokali, magacini.

Prodajnim mestima na pijacama, u smislu ove odluke, smatraju se tezge, boksovi, rashladne vitrine, nadstrešnice i posebno obeležena mesta na pijacama.

Član 12

Korisnici prodajnih mesta plaćaju operativne troškove (troškove energije, održavanja) pijačnog prostora.

Visinu operativnih troškova iz stava 1. ovog člana određuje i usvaja Nadzorni odbor preduzeća a koji odobrava Gradsko veće.

Operativni troškovi i troškovi održavanja su definisani Ugovorom o rezervaciji prodajnog mesta.

Operativni troškovi poslovnog prostora plaćaju se unapred, u skladu sa Ugovorom o korišćenju poslovnog prostora.

Član 13

Korisnik poslovnog prostora, tezge, rashladne vitrine, ne može da ustupi prodajno mesto drugim pravnim ili fizičkim licima bez saglasnosti Preduzeća.

Član 14

Način korišćenja, postupak davanja poslovnog prostora, tezgi, rashladnih vitrina, utvrđivanje visine operativnih troškova, održavanje poslovnog prostora, kao i postupak za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama, uređuje se posebnim aktima Preduzeća.

Član 15

Korisniku poslovnog prostora, tezge, rashladne vitrine, prestaje pravo korišćenja u sledećim slučajevima:

- kada se pijačni prostor privodi drugoj nameni, rekonstruiše ili modernizuje u skladu sa urbanističkim planom ili planom Preduzeća,

- kada korisnik drži robu van okvira svoje tezge ili pijačnog prostora koji je za to predviđen,

- kada se korisnik ne pridržava radnog vremena pijace,

- kada korisnik ne plati operativne troškove u roku utvrđenom u ugovoru,

- kada korisnik ne može da osigura stalno ili u dužem vremenskom periodu svakodnevno snabdevanje dovoljnom količinom robe,

- kada korisnik narušava javni red i mir, ili nepoštuje instrukcije službenog lica Preduzeća,

- u slučaju kršenja člana 17. i člana 19. ovog pravilnika i

- u drugim slučajevima regulisanim zakonom i ugovorom.

IV UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE PIJACA

Član 16

Preduzeće je dužno da obezbedi:

1. prodajna mesta iz člana 11. stav 1. i 2. ove odluke;

2. službene prostorije za rad nadležnih inspekcija i drugih nadzornih i kontrolnih organa, opremljene odgovarajućim kancelarijskim nameštajem, telefonom, sanitarnim čvorom, električnim instalacijama i uređajima za zagrevanje prostorija;

3. službene prostorije sa sanitarnim čvorom za zaposlene u Preduzeću;

4. česme sa vodom za piće, dovoljan broj hidranata i potrebnu količinu vode za pranje pijaca;

5. sanitarni čvor za javno korišćenje, koji se sastoji od ženskog i muškog odeljenja sa pretprostorijama, opremljen uređajima i priborom za pranje ruku;

6. održavanje sanitarno-higijenskih uslova na pijacama i javnim površinama van pijačnog prostora u širini trotoara, a naročito da:

- najkasnije u roku od šest sati po isteku radnog vremena pijacu očisti, opere vodom pod pritiskom i uredi pijačni prostor,

- u skladu sa potrebama izvrši dezinfekciju pijačnih tezgi i otvorenog prodajnog prostora,

- postavi dovoljan broj korpi za otpatke,

- obezbedi najmanje dve posude za sakupljanje smeća,

- obezbedi redovno iznošenje smeća koje se tokom dana nakupi,

- obezbedi potrebnu količinu sanitarno-higijenski ispravne vode za pranje i osvežavanje poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na pijaci,

- u toku radnog vremena pijace obezbedi da se redovno prikupljaju otpaci i odnose u posude za sakupljanje smeća,

- osvetli pijačni prostor u noćnim časovima i

- obezbedi sve druge potrebne uslove za promet proizvoda i pružanja usluga, održavanja reda i čistoće na pijacama.

Član 17

Korisnik prodajnog mesta je dužan da:

1. istakne tablu sa imenom, prezimenom i adresom, za fizička lica, odnosno nazivom i sedištem, za pravna lica;

2. istakne cenu proizvoda;

3. obezbedi higijenske uslove za prodaju proizvoda;

4. održava čistoću prodajnog mesta u toku radnog vremena pijace;

5. odnese otpatke i ambalažu u posude za odlaganje smeća;

6. ukloni robu sa tezge i pijačnog prostora nakon isteka radnog vremena pijace, odnosno ne ostavlja robu pokrivenu ukoliko ne radi narednog dana ili više narednih dana,

7. prodavci mlečnih proizvoda, mesa, kolača i testenina moraju da nose beli mantil ili bluzu, odnosno kecelju sa narukvicom od belog platna i kapu, odnosno maramu.

Član 18

U slučaju da se korisnik poslovnog prostora, tezge i rashladne vitrine ne pridržava ove odluke i ošteti, odnosno umanji vrednost osnovnog sredstva, sitnog inventara ili nanese drugu materijalnu štetu Preduzeću, dužan je da nadoknadi štetu Preduzeću.

Visinu štete utvrđuje Komisija Preduzeća, a oštećenu stvar popraviće Preduzeće o trošku učinioca štete.

Član 19

Na pijaci nije dozvoljeno:

1. korišćenje pijačnih tezgi bez rezervacije korisnicima koji već imaju rezervaciju, izuzev ukoliko ima slobodnih tezgi nakon 8,30 sati.

2. bacanje otpadaka van korpi, odnosno posuda za odlaganje smeća, držanje ambalaže ispred i oko prodajnog mesta i prljanje pijačnog prostora (loženje vatre, prosipanje tečnosti i sl.),

3. uvođenje pasa i drugih životinja na pijace koje za to nisu određene,

4. narušavanje reda i čistoće, kao i spavanje na pijaci,

5. ulaženje u pijačni prostor prevoznim sredstvima (motornim vozilima, biciklom, triciklom i sl),

6. klanje stoke i živine,

7. postavljanje, pomeranje i uklanjanje prodajnih mesta,

8. držanje robe i ambalaže na prolazima i drugim mestima koja nisu za to namenjena,

9. točenje i konzumiranje alkoholnih pića na prodajnim mestima,

10. prodaja akcizne robe i hemijskih proizvoda,

11. prodaja mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih proizvoda van mesta predviđenih za to,

12. prodaja hrane, pića (toplih i hladnih napitaka) iz torbi, termosa, ručnih frižidera, kadica i slično,

13. rukovanje aparatima za klimatizaciju i grejanje, vanja saglasnosti Gradskog veća Grada Vršca.

14. rukovanje rolo vratima za istovar robe,

15. rukovanje protivpožarnim aparatima, osim u vanrednim situacijama,

16. kuvanje kafa i čajeva i pušenje u unutrašnjim prostorijama pijace,

17. zadržavanje sa vozilom na parkinzima koji su predviđeni za istovar duže od 20 minuta.

Član 20

Preduzeće, u cilju kontinuiranog i nesmetanog održavanja čistoće pijace i javnih toaleta, kao i iznošenja smeća, može ove poslove da poveri drugom preduzeću ili preduzetniku, o čemu će se zaključiti poseban ugovor kojim se, između ostalog, bliže uređuju vreme i način obavljanja ovih poslova.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom davanja saglasnosti Gradskog veća Grada Vršca.

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju da važe Pravilnik o pijačnom redu br. 6/2 od 27.02.2003. godine i Pravilnik o radu i redu na Agrico pijaci br. 1461/16 od 18.10.2016. godine.