PRAVILNIK
O UKLANJANJU NEPROPISNO PARKIRANIH ODNOSNO ZAUSTAVLJENIH VOZILA I USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE UREĐAJA ZA SPREČAVANJE ODVOŽENJA NEPROPISNO OSTAVLJENIH VOZILA SA POVRŠINE JAVNE NAMENE, DEBLOKIRANJE I UKLANJANJE BLOKIRANIH VOZILA

("Sl. list grada Užica", br. 36/2017)

 

I OPŠTI DEO

Član 1

Pravilnikom o uklanjanju nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila i uslovima za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene, deblokiranje i uklanjanje blokiranih vozila (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se uslovi, organizacija rada i način naplate poslova postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene (u daljem tekstu: uređaj za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila) i uklanjanja nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila, kao i uslovi za uklanjanje blokiranih vozila specijalnim "pauk" vozilom.

Poslove iz stava 1. ovog člana obavlja Javno komunalno preduzeće "Bioktoš" Užice (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 2

Nalog za uklanjanje nepropisno parkiranih, odnosno zaustavljenih vozila, kao i za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila sa površine javne namene, daje ovlašćeni radnik MUP-a, komunalni inspektor ili drugo službeno lice u okviru nadležnosti utvrđenih zakonom i drugim propisima (u daljem tekstu: ovlašćeno službeno lice).

II UKLANJANJE NEPROPISNO PARKIRANIH ODNOSNO ZAUSTAVLJENIH VOZILA

Uslovi za uklanjanje nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila

Član 3

Po utvrđenoj potrebi za uklanjanje nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila ovlašćeno službeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova - PU Užice ili inspektor, odnosno komunalni policajac nadležne gradske uprave (u daljem tekstu: ovlašćeno službeno lice) dužno je:

- da izvrši fotografisanje vozila u prekršaju, kao i vidljiva oštećenja na vozilu i sačini zapisnik o uočenim oštećenjima,

- da izda pisani nalog posadi specijalnog teretnog vozila (u daljem tekstu: "pauk") za uklanjanje nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila.

Pisani nalog, odnosno rešenje, za uklanjanje vozila obavezno sadrži podatke o nalogodavcu, vreme izdavanja, registracijsku oznaku vozila, opis prekršaja i pravni osnov za zakonsko uklanjanje vozila.

Član 4

Posada specijalnog "pauk" vozila na osnovu dobijenog pisanog naloga za uklanjanje vozila dužna je da, pre početka procesa uklanjanja vozila u prekršaju, obavi sledeće poslove:

- da pre početka podizanja vozila izvrši pregled vozila,

- da izvrši fotografisanje vozila, kao i vidljiva oštećenja na vozilu,

- da po propisanom tehnološkom postupku izvrši proces podizanja i transport vozila u prekršaju do "depo"-a preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila.

Član 5

Ukoliko se u toku procesa uklanjanja vozila u prekršaju pojavi vlasnik - korisnik vozila i prihvati da na "licu mesta" plati naknadu za uklanjanje vozila i da nakon toga preuzme vozilo vozač specijalnog "pauk" vozila obavezan je:

1. da od korisnika vozila zatraži ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu ili ovlašćenje za korišćenje vozila, (ako korisnik vozila nije vlasnik) radi potpune identifikacije i preuzimanja neophodnih podataka za ispisivanje računa za naplatu nastalih troškova (ime i prezime, reg. broj vozila),

2. da izvrši obračun i naplatu naknade za uklanjanje vozila po važećem Cenovniku usluga Preduzeća i da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju.

Član 6

Vozač specijalnog vozila, obavezan je da Ekonomskoj službi - blagajni preduzeća do 8 časova u tekućem danu za prethodni dan, preda dnevni pazar sa izdatim računima o naplaćenim naknadama za uklanjanje vozila "na licu mesta".

Prijem, čuvanje, izdavanje i naplata prinudno uklonjenih vozila smeštenih na depou preduzeća

Član 7

Posada specijalnog "pauk" vozila, nakon obavljenog procesa uklanjanja nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila, obavezna je:

- da prinudno uklonjeno vozilo, sa pratećom dokumentacijom izdatom od ovlašćenih službenih lica, bezbedno transportuje i dopremi do "depo"-a Preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila

- da izvrši fotografisanje vozila

- da dopremljeno vozilo i prateću dokumentaciju preda radniku na poslovima prijema, čuvanja i izdavanja vozila na "depo"-u Preduzeća, koji je dužan da izvrši fotografisanje vozila, da o izvršenoj primopredaji sačini zapisnik o prijemu vozila, i sprovede odgovarajuće evidencije u evidencionoj knjizi, u skladu sa internim uputstvima Preduzeća.

Član 8

Prinudno uklonjeno vozilo korisnik može da preuzme na "depo"-u Preduzeća za odlaganje prinudno uklonjenih vozila.

Radnik na prijemu, čuvanju i izdavanju vozila obavezan je da prilikom dolaska korisnika uklonjenog vozila obavi sledeće poslove:

- da izvrši identifikaciju korisnika vozila na osnovu lične karte i saobraćajne dozvole ili ovlašćenja za korišćenje vozila,

- da izvrši obračun i naplatu naknade za uklanjanje vozila, kao i troškova ležarine u skladu sa važećim Cenovnikom usluga Preduzeća i korisniku uklonjenog vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju,

- da sačini zapisnik o predaji vozila, uredno overen pečatom i potpisom od strane korisnika vozila i radnika na poslovima prijema i izdavanja prinudno uklonjenih vozila. Zapisnik se sačinjava u dva primerka od kojih se jedan primerak uručuje korisniku vozila.

Nakon obavljenih poslova, predviđenih u stavu 1. ovog člana, ispunjeni su uslovi da radnik na prijemu i izdavanju vozila omogući korisniku da preuzme prinudno uklonjeno vozilo.

Član 9

Prvog narednog dana do 8 časova radnik na prijemu i izdavanju vozila na "depo"-u obavezan je da Ekonomskoj službi - blagajni preduzeća dostavi za prethodni dan dnevni pazar ostvaren naplatom naknade za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa računima o izvršenoj naplati i zapisnicima o čuvanju - predaji vozila sa nalozima ovlašćenih organa za uklanjanje vozila.

III POSTAVLJANJE UREĐAJA ZA SPREČAVANJE ODVOŽENJA NEPROPISNO OSTAVLJENIH VOZILA NA POVRŠINI JAVNE NAMENE

Uslovi za postavljanje uređaja za sprečavanje odvoženja nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene

Član 10

Nalog za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene izdaje ovlašćeno službeno lice.

Poslove postavljanja uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila sa površina javne namene i poslove deblokiranja vozila obavlja ovlašćeni radnik Preduzeća.

Član 11

Po utvrđenom postojanju prekršaja da je vozilo nepropisno ostavljeno na površini javne namene, ovlašćeno službeno lice obavezno je da obavi sledeće poslove:

- da fotografiše vozilo u prekršaju i sačini zapisnik o uočenim oštećenjima na vozilu i obavezno upiše konstataciju da li su na vozilu zaključana vrata i poklopci motora i prtljažnika,

- da izda pisani nalog ovlašćenom radniku preduzeća da postavi uređaj za blokiranje nepropisno ostavljenih vozila na površini javne namene, u skladu sa zakonom odnosno odgovarajućom odlukom grada Užica,

Pisani nalog sadrži podatke o nalogodavcu, datum i vreme izdavanja, registarsku oznaku vozila i opis prekršaja sa navedenim članovima propisa na osnovu kojeg je vozilo blokirano.

- da na prednje vetrobransko staklo postavi jedan primerak naloga za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenog vozila na površini javne namene.

Član 12

Na osnovu dobijenog pisanog naloga od ovlašćenog službenog lica za postavljanje uređaja za blokiranje nepropisno ostavljenog vozila na površini javne namene ovlašćeni radnik preduzeća dužan je:

- da postavi na vozilo nalepnicu sa oznakom "STOP" koja upozorava da je vozilo blokirano i sadrži uputstvo šta vozač mora da uradi da bi vozilo bilo deblokirano, na srpskom i engleskom jeziku,

- da na pravilan i bezbedan način izvrši postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju.

Član 13

Postupak postavljanja uređaja za blokiranje vozila u prekršaju smatra se započetim kada ovlašćeni radnik preduzeća otpočne postavljanje uređaja za blokiranje vozila.

Deblokiranje vozila sa postavljenim uređajem za sprečavanje odvoženja sa površine javne namene

Član 14

U slučaju da se korisnik vozila nepropisno ostavljenog na površini javne namene pojavi u vreme započetog procesa postavljanja uređaja za blokiranje nepropisno parkiranog vozila, ovlašćeni radnik Preduzeća dužan je da, pre deblokiranja vozila u prekršaju, izvrši naplatu naknade za postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju u skladu sa Cenovnikom usluga Preduzeća i korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju i nakon toga izvrši deblokiranje vozila.

Uslovi za uklanjanje blokiranih vozila sa javnih površina specijalnim "pauk" vozilom nakon isteka radnog vremena javnih parkirališta

Član 15

Ukoliko korisnik nepropisno ostavljenog vozila na javnoj površini ne izvrši plaćanje naknade za postavljanje uređaja za blokiranje vozila u prekršaju u toku radnog vremena javnih parkirališta i na osnovu toga ne preuzme vozilo ovlašćeno službeno lice dužno je da na kraju radnog dana javnih parkirališta izda pisani nalog Preduzeću da specijalnim "pauk" vozilom ukloni blokirano vozilo sa površine javne namene o trošku korisnika vozila, a u cilju zaštite i bezbednosti nepropisno ostavljenog vozila.

Pre početka procesa uklanjanja blokiranog vozila neophodno je obaviti sledeće poslove:

- da ovlašćeno službeno lice fotografiše blokirano vozilo, kao i oštećenja na vozilu,

- da ovlašćeno službeno lice izda pisani nalog posadi "pauk" vozila za uklanjanje blokiranog vozila sa površine javne namene,

- da ovlašćeni radnik preduzeća deblokira vozilo pre početka procesa uklanjanja, kako bi ono bilo bezbedno uklonjeno i transportovano do "depo"-a za smeštaj prinudno uklonjenih vozila.

Ukoliko se korisnik vozila pojavi u vreme kada nije započeo proces uklanjanja vozila (nije postavljena najmanje jedna hvataljka na točkove vozila), naplatu naknade za postavljanje uređaja vrši ovlašćeni radnik preduzeća na osnovu važećeg Cenovnika usluga Preduzeća, koji je obavezan da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju.

U slučaju da se korisnik vozila pojavi u vreme kada je započeo proces uklanjanja blokiranog vozila, vozač specijalnog "pauk" vozila dužan je da na licu mesta korisniku vozila naplati naknadu za uklanjanje blokiranog vozila utvrđenu važećim Cenovnikom usluga preduzeća i da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju.

Član 16

Uklonjena blokirana vozila odnose se na depo za smeštaj prinudno uklonjenih vozila Preduzeća, gde ovlašćeni radnik preduzeća prima, evidentira i čuva uklonjena vozila u skladu sa internim uputstvima Preduzeća.

Član 17

Ovlašćeni radnik preduzeća obavezan je da dnevni pazar za prethodni dan, ostvaren naplatom naknade za blokiranje vozila u prekršaju, sa izdatim računima preda službi ekonomije i finansija - blagajni Preduzeća do 8 časova narednog dana.

Narednog dana vozač specijalnog "pauk" vozila obavezan je da ekonomskoj službi Preduzeća preda ostvareni dnevni pazar za prethodni dan sa izdatim računom i izvršenom naplatom.

Član 18

Korisnik vozila koje je bilo nepropisno ostavljeno i blokirano na površini javne namene, a zatim odneto specijalnim "pauk" vozilom, može svoje vozilo preuzeti na depou za smeštaj prinudno uklonjenih vozila Preduzeća, uz plaćanje naknade za uklonjena blokirana vozila, troškove ležarine i drugih troškova u skladu sa Cenovnikom usluga Preduzeća, na način i po postupku utvrđenim članom 8. ovog Pravilnika.

Član 19

Vlasnik-korisnik vozila dužan je da uklonjeno vozilo preuzme u roku od 120 dana od dana uklanjanja.

Preduzeće ima pravo da kao poverilac dospelog potraživanja u čijoj se državini nalazi dužnikovo vozilo koji je prinudno uklonjeno zadrži dok mu potraživanje ne bude isplaćeno.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana Preduzeće ima pravo da uklonjeno vozilo proda kao otpadni materijal preduzeću koje vrši prikupljanje sekundarnih sirovina po cenovniku koji se primenjuje u momentu prodaje.

Ako novac od prodaje napuštenog vozila premašuje troškove njihovog uklanjanja, razlika pripada budžetu grada.

IV PREMEŠTANJE VOZILA

Član 20

Pisani nalog za premeštanje vozila bez naknade Preduzeću daje ovlašćeno lice Uprave nadležne za poslove inspekcijskog nadzora u sledećim slučajevima:

- radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim i infrastrukturnim objektima,

- radi oslobađanja površine javne namene za organizovanje kulturnih, sportskih i drugih manifestacija na osnovu rešenja nadležne gradske uprave,

- radi otklanjanja opasnosti i preduzimanja mera zaštite i spasavanja, kao i otklanjanja posledica elementarnih nepogoda.

Ovlašćeni policijski službenik može naložiti Preduzeću da premesti vozilo u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima o trošku vlasnika - korisnika vozila.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".