ODLUKA
O FINANSIRANJU SPECIJALIZACIJA U OBLASTI DEFICITARNIH GRANA MEDICINE

("Sl. list grada Užica", br. 38/2017)

Član 1

Ovom Odlukom reguliše se finansiranje specijalizacija u oblasti deficitarnih grana medicine iz sredstava gradskog budžeta, kao vid društvene brige o zdravlju na teritoriji grada, a u cilju unapređenja zdravstvene zaštite stanovnika grada Užica.

Član 2

Oblasti deficitarnih grana medicine svojom odlukom svake godine utvrđuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Odluka se donosi na kraju tekuće godine za narednu godinu.

U skladu sa navedenom odlukom, Zavod za javno zdravlje Užice, obaveštava grad, koje su oblasti deficitarnih grana medicine prioritetne za grad Užice.

Član 3

Pravo na finansiranje specijalizacija u oblasti deficitarnih grana medicine, mogu ostvariti doktori medicine, pod sledećim uslovima:

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Užica,

- da se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Užice,

- da imaju završen pripravnički staž;

- da su položili stručni ispit.

Član 4

Specijalizacija se obavlja u skladu sa Pravilnikom o specijalizacijama i užim specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika ("Sl. glasnik RS", br. 109/2014).

Član 5

Sve poslove vezane za realizaciju aktivnosti finansiranja specijalizacija u oblasti određenih deficitarnih grana medicine obavlja Komisija koju svojim rešenjem formira Gradonačelnik.

Član 6

Komisija objavljuje javni poziv, u kome će biti navedeni uslovi i kriterijumi za izbor doktora medicine kojima će se finansirati specijalizacije.

Javni poziv se objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada i u jednom lokalnom štampanom mediju.

Član 7

Odluku o finansiranju specijalizacija donosi Gradonačelnik na predlog Komisije, a realizuje se nakon što doktori medicine kojima je odlukom odobreno finansiranje specijalizacije pribave saglasnost Ministarstva zdravlja.

Član 8

Ministarstvo zdravlja svake godine objavljuje Javni poziv za davanje saglasnosti na odobrene specijalizacije i uže specijalizacije, u kome je predviđena i mogućnost za dobijanje saglasnosti za nezaposlenog zdravstvenog radnika za oblast deficitarnih grana medicine.

Član 9

Visina sredstava koja će se na ime finansiranja specijalizacije obezbediti, po konkursu izabranim doktorima medicine, utvrdiće se zavisno od vrste i trajanja specijalizacije.

Član 10

Specijalizant je obavezan da se po završenoj specijalizaciji javi gradu Užicu pisanim obaveštenjem uz koje prilaže kopiju uverenja o završenoj specijalizaciji.

Grad Užice obaveštava Zdravstveni centar - Opštu bolnicu u Užicu, o završenim specijalizacijama koje su finansirane iz gradskog budžeta

Ukoliko Zdravstveni centar Užice radno angažuje specijalizanta, obavezan je da radi u dvostrukom trajanju u odnosu na vreme trajanja finansijske podrške grada za specijalizaciju.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".