PRAVILNIK
O PODSTICAJU ZA OČUVANJE ŽIVOTINJSKIH GENETIČKIH RESURSA U BANCI GENA

("Sl. glasnik RS", br. 110/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje podsticaj za podršku programu koji se odnosi na očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa i koji obuhvata očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena (u daljem tekstu: podsticaj), uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaj, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Član 2

Podsticaj obuhvata podršku programu koji se odnosi na očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa i koji obuhvata očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena u skladu sa posebnim propisom kojim se propisuje lista genetskih rezervi domaćih životinja i način očuvanja genetskih rezervi domaćih životinja, kao i lista autohtonih rasa domaćih životinja i ugroženih autohtonih rasa.

Član 3

Podrška programu iz člana 2. ovog pravilnika obezbeđuje se davanjem podsticaja za prihvatljive aktivnosti po grlu/jedinki koje su date u Prilogu - Tabela prihvatljivih aktivnosti po grlu/jedinki (u daljem tekstu: Prilog), koji je odštampan uz ovoj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prihvatljive aktivnosti po grlu/jedinki za dijagnostička ispitivanja muških priplodnjaka odnose se na dijagnostička ispitivanja za koja po programu mera zdravstvene zaštite životinja nisu obezbeđena sredstva u budžetu Republike Srbije.

Član 4

Pravo na podsticaj ostvaruje:

1) pravno lice;

2) preduzetnik.

Lice iz stava 1. ovog člana pravo na podsticaj ostvaruje ako:

1) je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj i nalazi se u aktivnom statusu;

2) je upisano u Registar pravnih lica i preduzetnika za obavljanje veterinarske delatnosti za reprodukciju životinja i veštačko osemenjavanje goveda i bivola u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

3) ima dozvolu za korišćenje priplodnjaka za veštačko osemenjavanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo.

Član 5

Lice iz člana 4. ovog pravilnika ostvaruje pravo na podsticaj i ako:

1) nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita;

2) je izmirilo dospele obaveze po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 6

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava) raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaj (u daljem tekstu: zahtev), koji naročito sadrži rok za podnošenje zahteva.

Tekst javnog poziva objavljuje se na zvaničnoj internet stranici ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, odnosno na zvaničnoj internet stranici Uprave.

Uprava opredeljuje visinu ukupnih raspoloživih sredstava po jednom javnom pozivu u okviru raspoloživih sredstava za ovu namenu opredeljenih posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Uprava može raspisati jedan ili više javnih poziva za kalendarsku godinu, u skladu sa stavom 3. ovog člana.

Član 7

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaj pokreće se po zahtevu lica koje ispunjava uslove iz čl. 4. i 5. ovog pravilnika.

Zahtev se podnosi u roku određenom javnim pozivom iz člana 6. ovog pravilnika, na Obrascu - Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Lice iz stava 1. ovog člana može podneti samo jedan zahtev po istom javnom pozivu i to za jedno grlo/jedinku.

Član 8

Uz zahtev iz člana 7. ovog pravilnika dostavlja se sledeća dokumentacija:

1) izvod iz Registra pravnih lica i preduzetnika za obavljanje veterinarske delatnosti za reprodukciju životinja i veštačko osemenjavanje goveda i bivola u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

2) dozvola za korišćenje priplodnjaka za veštačko osemenjavanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo;

3) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, izdato od strane nadležne poreske uprave;

4) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, izdato od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Dokumentacija iz stava 1. ovog člana dostavlja se u originalu ili overenoj fotokopiji.

Dokumentacija iz stava 1. ovog člana dostavlja se u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Član 9

Uprava vrši obradu zahteva proverom podataka iz zahteva, dokumentacije priložene uz zahtev, kao i službenih evidencija (u daljem tekstu: administrativna kontrola).

Zahtev podnet od strane lica koje ne ispunjava uslove za ostvarivanje prava na podsticaj u skladu sa članom 4. ovog pravilnika, preuranjen i neblagovremen zahtev, zahtev poslat faksom ili elektronskom poštom, kao i svaki naredni zahtev istog podnosioca po jednom javnom pozivu, Uprava odbacuje bez razmatranja.

Član 10

Posle izvršene administrativne kontrole i utvrđivanja uslova za ostvarivanje prava na podsticaj direktor Uprave donosi rešenje o ostvarivanju prava na podsticaj i isplati podsticaja za lice iz člana 4. ovog pravilnika (u daljem tekstu: korisnik podsticaja).

Rešenjem iz stava 1. ovog člana naročito se utvrđuju prihvatljivi troškovi, iznos podsticaja koji se isplaćuje korisniku podsticaja i rok za realizaciju programa u trajanju od 18 meseci od dana isplate.

Uprava isplaćuje iznos podsticaja na namenski račun korisnika podsticaja na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana po redosledu podnošenja uredno podnetih zahteva do utroška sredstava u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Član 11

Korisnik podsticaja u roku za realizaciju programa iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika proizvodi i konzervira 1.000 doza semena.

Korisnik podsticaja po realizaciji programa, a najkasnije u roku od tri meseca od isteka roka za realizaciju iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika Upravi dostavlja izveštaj koji sadrži podatke o sprovođenju svih planiranih aktivnosti, kao i račune i dokaze o izvršenom plaćanju tih aktivnosti i to potvrdu o prenosu sredstava ili izvod, overene od strane banke.

Korisnik podsticaja trajno čuva konzervirani genetički materijal koji je predmet podsticaja.

Korisnik podsticaja koristi konzervirani genetički materijal koji je predmet podsticaja za osemenjavanje životinja samo uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 12

Podsticaj se utvrđuje u iznosu od 100% prihvatljivih troškova, u skladu sa Prilogom ovog pravilnika, a do maksimalnog iznosa podsticaja po korisniku podsticaja.

Maksimalni iznos podsticaja po prihvatljivim aktivnostima po grlu/jedinki dat je u Prilogu ovog pravilnika.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku podsticaja je 890.000 dinara po javnom pozivu.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

Republika Srbija
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Uprava za agrarna plaćanja

ZAHTEV
ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PODSTICAJ ZA OČUVANJE ŽIVOTINJSKIH GENETIČKIH RESURSA U BANCI GENA

 

I.
Podaci o podnosiocu zahteva

 

Naziv pravnog
lica/preduzetnika

 

Ime i prezime odgovornog lica

 

JMBG odgovornog lica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poreski identifikacioni broj

 

BPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedište: ulica i broj

 

Poštanski broj i naziv mesta

 

 

Opština

 

Telefon/faks
Mobilni telefon odgovornog lica

 

 

Elektronska adresa

 

 

II.
Podaci o aktivnostima

Rasa životinje za koju se podnosi zahtev _____________________________________

Vrsta podsticaja

Prihvatljive aktivnosti po grlu/jedinki

Iznos podsticaja koji se traži*
(RSD)

Očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena

Dijagnostička ispitivanja životinje u skladu sa pravilnikom kojim se utvrđuje program mera zdravstvene zaštite životinja za tekuću godinu, koji se odnosi na priplodne životinje na gazdinstvu porekla životinje, pre ulaska u banku gena
Navesti ID broj gazdinstva porekla životinje:

 

Transport životinje od gazdinstva porekla do banke gena
Navesti kilometražu od gazdinstva porekla životinje do banke gena:

 

Smeštaj i ishrana životinje do dobijanja rezultata obaveznih dijagnostičkih ispitivanja priplodne životinje

Navesti planirani broj dana:

 

Smeštaj i ishrana životinje u banci gena do okončanja eksploatacije

Navesti planirani broj meseci:

 

Dijagnostička ispitivanja životinje u skladu sa pravilnikom kojim se utvrđuje program mera zdravstvene zaštite životinja za tekuću godinu, u delu koji se odnosi na priplodne životinje

 

Proizvodnja semena od ispitivanog grla - proizvodnja 1000 doza semena, konzervacija i čuvanje

 

Transport životinje od banke gena do gazdinstva porekla

 

Ukupno

 

* Upisati u tabeli ukupan iznos podsticaja koji se traži za pojedine prihvatljive aktivnosti koje su date u Prilogu pravilnika kojim se uređuje podsticaj za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena.

Specifikacija prihvatljivih aktivnosti **

 

 

 

 

 

 

** Za svaku prihvatljivu aktivnost iz Priloga pravilnika kojim se uređuje podsticaj za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena navesti preciznu specifikaciju troškova i rok za završetak programa.

III.
Izjava podnosioca zahteva

Ovim potvrđujem pod punom zakonskom, moralnom, materijalnom, krivičnom i svakom drugom odgovornošću, da podnosilac ovog zahteva shodno pravilniku kojim se uređuju podsticaji za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena:

- nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita;

- jeste izmirio dospele obaveze po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja.

IV.
Izjava podnosioca zahteva o podacima o kojima se vodi službena evidencija

Upoznat/a sam sa odredbom člana 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", broj 18/16), kojom je propisano da u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke organ može da vrši uvid, pribavlja i obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kada je to neophodno za odlučivanje, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama. Ako stranka u roku ne podnese lične podatke neophodne za odlučivanje organa, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim.

Postupak pokrećem kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za agrarna plaćanja radi ostvarivanja prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju i tim povodom dajem sledeću

IZJAVU1

I. Saglasan/a sam da organ za potrebe postupka može da izvrši uvid, pribavi i obradi lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni u postupku odlučivanja.2

 

__________________

 

 

 

 

(mesto)

 

 

 

 

__________________

 

______________________________

 

 

(datum)

 

(potpis i pečat davaoca izjave)

 

II. Iako je organ obavezan da izvrši uvid, pribavi i obradi lične podatke, izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka pribaviti:3

a) sve lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje;

b) sledeće podatke:4

1) izvod o upisu u Registar pravnih lica i preduzetnika za obavljanje veterinarske delatnosti za reprodukciju životinja i veštačko osemenjavanje goveda i bivola u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

2) dozvolu za korišćenje priplodnjaka za veštačko osemenjavanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo;

3) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, izdato od strane nadležne poreske uprave;

4) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda osim doprinosa po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, izdato od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Upoznat/a sam da ukoliko navedene lične podatke neophodne za odlučivanje organa ne podnesem uz zahtev, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim.

 

__________________

 

 

 

 

(mesto)

 

 

 

 

__________________

 

______________________________

 

 

(datum)

 

(potpis i pečat davaoca izjave)

 

1 Potpisati samo jednu odgovarajuću izjavu pod rimskim brojem I ili II.
2 Saglasno odredbi člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS", br. 97/08, 104/09 - dr. zakon, 68/12 - US i 107/12), organ vlasti obrađuje podatke bez pristanka lica, ako je obrada neophodna radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti određenih zakonom u cilju ostvarivanja interesa nacionalne ili javne bezbednosti, odbrane zemlje, sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela ekonomskih, odnosno finansijskih interesa države, zaštite zdravlja i morala, zaštite prava i sloboda i drugog javnog interesa, a u drugim slučajevima na osnovu pismenog pristanka lica.
3 Potrebno je zaokružiti slovo ispred opcije za koju se stranka odlučila.
4 Popunjava se kada stranka u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke izričito izjavi da će samo deo ličnih podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koje su neophodne za odlučivanje, pribaviti sama.

 

V.
Potpis odnosno overa podnosioca zahteva

Pod punom zakonskom, moralnom, materijalnom, krivičnom i svakom drugom odgovornošću IZJAVLJUJEM da sam pre popunjavanja obrasca isti pažljivo pročitao i razumeo, kao i da su svi navedeni podaci potpuni i tačni.

U _______________, __________ godine.

Ime i prezime odgovornog lica podnosioca zahteva:

________________________________________________
(popuniti čitko štampanim slovima)

Potpis i pečat odgovornog lica podnosioca zahteva:

______________________________ M.P.

Napomena: Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja, preporučenom poštom ili preko pisarnice republičkih organa uprave, u zatvorenoj koverti, na sledeću adresu: Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd, sa naznakom: "Podsticaj za očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena".

 

Prilog

 

TABELA PRIHVATLJIVIH AKTIVNOSTI PO GRLU/JEDINKI

 

Vrsta podsticaja

Prihvatljive aktivnosti po grlu/jedinki

Maksimalni iznos podsticaja po prihvatljivim aktivnostima po grlu/jedinki

Očuvanje životinjskih genetičkih resursa u banci gena

Dijagnostička ispitivanja životinje u skladu sa pravilnikom kojim se utvrđuje program mera zdravstvene zaštite životinja za tekuću godinu, koji se odnosi na priplodne životinje na gazdinstvu porekla životinje, pre ulaska u banku gena

30,000 RSD

Transport životinje od gazdinstva porekla do banke gena, maksimalno do 1000 km

150 RSD/km

Smeštaj i ishrana životinje do dobijanja rezultata obaveznih dijagnostičkih ispitivanja priplodne životinje

20.000 RSD/grlu

Smeštaj i ishrana životinje u banci gena do okončanja eksploatacije (maksimalno 12 meseci)

20.000 RSD/grlu/mesečno

Dijagnostička ispitivanja životinje u skladu sa pravilnikom kojim se utvrđuje program mera zdravstvene zaštite životinja za tekuću godinu, u delu koji se odnosi na priplodne životinje

180.000 RSD/grlu

Proizvodnja semena od ispitivanog grla - proizvodnja 1000 doza semena, konzervacija i čuvanje

120.000 RSD

Transport životinje od banke gena do gazdinstva porekla, maksimalno do 1000 km

150 RSD/km