ODLUKA

O EMISIJI ŠTEDNIH OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE
Broj 424-10944/2017

("Sl. glasnik RS", br. 101/2017 i 110/2017)

1. Republika Srbija emituje štedne obveznice radi finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga.

2. Osnovni elementi štednih obveznica iz tačke 1. ove odluke su:

Emitent

Republika Srbija

Iznos emisije

do 20.000.000 evra

Nominalna vrednost

100 evra

Pristupni period

od 20. novembra do 18. decembra 2017. godine

Datum emitovanja

27. decembar 2017. godine

Datum upisa

27. decembar 2017. godine

Datum dospeća

27. decembar 2019. godine

Kupon

1,000% godišnje

3. Štedne obveznice emituju se u nematerijalizovanom obliku i registruju kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti AD Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).

4. Štedne obveznice glase na ime.

5. Investitor u štedne obveznice može biti samo domaće punoletno fizičko lice.

6. Štedne obveznice se prodaju preko poslovne mreže Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd po nominalnoj vrednosti u formi obveznica sa godišnjom isplatom kupona. Datumi dospeća kupona su 27. decembar 2018. godine i 27. decembar 2019. godine. Ukoliko datum dospeća štednih obveznica padne u neradan dan, isplata dospelih štednih obveznica će se obaviti prvog narednog radnog dana.

7. Jedan investitor u štedne obveznice može imati najviše 500 komada štednih obveznica po jednoj emisiji štednih obveznica denominovanih u evrima.

8. Prenos vlasništva na štednim obveznicama vrši se na dan upisa štednih obveznica na vlasničke račune hartija od vrednosti koji se vode kod Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd kao člana Centralnog registra.

9. Investitori, odnosno zakoniti imaoci štednih obveznica mogu, u skladu sa članom 40đ Uredbe o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 100/14 i 78/17), podneti Zahtev za prevremenu isplatu štednih obveznica Republike Srbije nakon isteka 12 meseci od datuma emisije štednih obveznica, izuzev u slučaju teže bolesti kada i u kraćem roku mogu podneti Zahtev za prevremenu isplatu štednih obveznica Republike Srbije u slučaju teže bolesti. Prevremena isplata štednih obveznica vrši se uz obračun naknade. Naknada za prevremenu isplatu izračunava se po sledećoj formuli:

pri čemu je:

NPI - naknada za prevremenu isplatu

N - nominalna vrednost

n - broj isplaćenih kupona

pk - godišnja kuponska stopa

pn - godišnja kuponska stopa za period od datuma emitovanja do datuma prevremene isplate*

d - broj dana od datuma poslednje isplate kupona do datuma prevremene isplate.

* Godišnja kuponska stopa za period od datuma emitovanja do datuma prevremene isplate (pn) iznosi 0,500%, u slučaju podnošenja Zahteva za prevremenu isplatu štednih obveznica Republike Srbije nakon isteka 12 meseci od datuma emisije štednih obveznica. Ukoliko se podnosi Zahtev za prevremenu isplatu štednih obveznica Republike Srbije u slučaju teže bolesti, prevremena isplata je moguća u roku kraćem od 12 meseci od datuma emisije štednih obveznica i u tom slučaju kuponska stopa iznosi 0,250%.

Obračun dana vrši se primenom metode 30/360.

10. Štednim obveznicama se ne može trgovati na sekundarnom tržištu.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".