PRAVILNIK

O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA PODIZANJE NIVOA EFIKASNOSTI PROTIVGRADNE ZAŠTITE NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2017. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 53/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli sredstava za podizanje nivoa efikasnosti protivgradne zaštite na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se visina i način dodele bespovratnih sredstava, namene za koje se mogu koristiti bespovratna sredstva, podnosioci prijava, uslovi za učešće na konkursu, specifični uslovi, obavezna dokumentacija, postupanje s nepotpunim prijavama, postupak dodeljivanja bespovratnih sredstva, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora o dodeli bespovratnih sredstava, isplata sredstava, obaveze korisnika sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju tačke II podtačka 1.6. Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini ("Službeni list APV", br. 69/16, 29/17 i 41/17 - ispr; u daljem tekstu: Program).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede broj: 320-11-04581/2017-14, od 05.06.2017. godine.

Visina i način dodele bespovratnih sredstava

Član 2

Ukupan iznos bespovratnih sredstva opredeljen za ovu namenu iznosi 20.000.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se raspisivanjem konkursa (u daljem tekstu: Konkurs) koji će biti objavljen u dnevnom listu "Dnevnik", "Službenom listu AP Vojvodine", kao i na internet stranici Sekretarijata, po uslovima i kriterijumima iz Pravilnika koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i na internet stranici Sekretarijata.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 05.12.2017. godine.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Odobrena sredstva, prema Pravilniku i po Konkursu, dodeljuju se bespovratno.

Bespovratna sredstva po Konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

Preostali iznos sredstava obezbeđuje korisnik sredstava.

Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može preći 1.000.000,00 dinara.

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 3

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po Konkursu namenjena su za nabavku protivgradnih raketa domaće proizvodnje.

Pravo učešća na konkursu

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi i opštine) s teritorije AP Vojvodine.

Potrebna dokumentacija

Član 5

Dokumentacija koja se podnosi na Konkurs:

1. čitko popunjen obrazac prijave, sa obaveznim potpisom i pečatom podnosioca;

2. specifikacija investicije koja treba da sadrži: osnovne karakteristike protivgradnih raketa, vrstu, količinu i procenjenu vrednost na osnovu informativnih ponuda prikupljenih od potencijalnih ponuđača (uz specifikaciju dostavljaju se i navedene informativne ponude);

3. izjava da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu ranije potpisanih ugovora;

4. izvod iz plana javnih nabavki u kome se vidi da je lokalna samouprava predvidela u svom planu javnih nabavki i nabavku protivgradnih raketa; ukoliko nije, izjavu nadležnog organa (koju je potpisalo ovlašćeno lice) o tome da će izmeniti plan javnih nabavki;

5. dokaz da je jedinica lokalne samouprave obezbedila sopstvena sredstva (izvod iz budžeta); ukoliko nema navedena sredstva, treba dostaviti izjavu nadležnog organa (koju je potpisalo ovlašćeno lice) o tome da će ih obezbediti.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatnu dokumentaciju.

Postupanje s nepotpunim prijavama

Član 6

Podnosioci prijava čije su prijave nepotpune biće pozvani da ih kompletiraju u roku od pet dana od dana prijema poziva. Poziv će biti upućen putem elektronske pošte i rok za dostavljanje tražene dokumentacije računaće se od dana slanja poziva. Ukoliko podnosilac prijave ne kompletira svoju prijavu u određenom roku, prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Odlučivanje o dodeli bespovratnih sredstava

Član 7

Podnete prijave obrađuje, razmatra, zapisnički konstatuje i predlog odluke o dodeli sredstava daje Komisija za podizanje nivoa efikasnosti protivgradne zaštite na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: sekretar).

U skladu s kriterijumima koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva do utroška sredstava opredeljenih Konkursom, Programom i budžetom. Komisija zapisnički utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije - u skladu s Konkursom i Pravilnikom, kao i liste podnosilaca čije su prijave na dopuni, odbačene ili odbijene.

Komisija ima pravo da razmatra prijave i da o tome sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijava koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, vrednovanje prijava - u skladu s članom 8. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i razloge odbijanja ili odbacivanja.

Odluka o dodeli sredstava po osnovu Konkursa biće objavljena na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Odlukom o dodeli sredstava utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima sredstva nisu odobrena - navešće se razlozi odbijanja ili odbacivanja prijave.

Odluku o dodeli sredstava donosi sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava

Član 8

Komisija sačinjava predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom:

Kriterijum

Način bodovanja

bodovi

Ukupan broj bodova

 

50

Površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji jedinice lokalne samouprave

< 4.000 ha

5

4.000-8.000 ha

10

8.000-12.000 ha

15

12.000-16.000 ha

20

> 16.000 ha

25

Visina procentualnog učešća lokalnih samouprava u sufinansiranju

do 40%

10

od 40% do 50%

20

preko 50%

30

Ugovor o dodeli sredstava

Član 9

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava, sekretar u ime Sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava s Korisnikom sredstava, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Korisnici sredstava dužni su da primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015).

Korisnik sredstava obavezuje se da - pri zaključenju ugovora, a najkasnije u roku od tri dana od dana zaključenja ovog ugovora - davaocu sredstava dostavi: registrovanu blanko menicu "po viđenju" i "bez protesta" i menično ovlašćenje do iznosa ukupno ugovorenih sredstava s pripadajućom zakonom zateznom kamatom, važeći depo karton koji je overila Uprava za trezor ili poslovna banka, s datumom ne starijim od tri dana od dana predaje menice.

Isplata bespovratnih sredstava

Član 10

Odobrena bespovratna sredstva isplaćuju se na sledeći način:

- 70% avansno, nakon zaključenja ugovora sa Sekretarijatom, a 30% nakon sprovedenog postupka javne nabavke i nakon što Korisnik sredstava dostavi Sekretarijatu izveštaj o namenskom utrošku sredstava, koji treba da sadrži:

1. dokumentaciju u vezi s postupkom javne nabavke (odluka o pokretanju postupka javne nabavke, rešenje o obrazovanju komisije za javnu nabavku, javni poziv za podnošenje ponuda sa dokazom o objavi na portalu UJN, zapisnik o otvaranju ponuda, izveštaj o stručnoj oceni ponuda, odluku o dodeli ugovora, primerak zaključenog ugovora sa dokazom o objavi obaveštenja o zaključenom ugovoru);

2. kopiju zapisnika o preuzimanju protivgradnih raketa;

3. kopiju rešenja o stavljanju u promet - atest nadležnog MUP-a;

4. kopiju dokumentacije s deklarisanim karakteristikama sredstava, na osnovu koje je izdat atest - rešenje o stavljanju u promet;

5. overene fotokopije računa i otpremnice;

6. izvod iz Uprave za trezor o izvršenom plaćanju.

Obaveze korisnika sredstava

Član 11

Korisnik sredstava dužan je da:

1. investiciju - za koju je ostvario podsticaje - koristi u skladu s predviđenom namenom;

2. svu dokumentaciju koja je u vezi sa investicijom čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja.

Korisnik sredstava za kog se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama Konkursa i ugovora, kao i onaj koji je Sekretarijatu onemogućio da obavi kontrolu, odnosno koji je dostavljao netačne podatke, dužan je da vrati primljeni iznos bespovratnih sredstava s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava od dana isplate bespovratnih sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje realizacije ugovora

Član 12

Realizaciju predmeta ugovora prati i kontroliše Sektor za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, putem izveštaja i zapisnika Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, koje je Korisnik sredstava dužan da dostavi davaocu sredstava na mesečnom nivou, u trajanju od godinu dana nakon prenosa sredstava.

Završne odredbe

Član 13

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu AP Vojvodine.

Razlog stupanja na snagu danom objavljivanja u službenom listu jeste zbog toga da bi se sve mere propisane Programom mogle realizovati do kraja godine.