PROGRAM

KONTROLE I SMANJENJA POPULACIJE PASA I MAČAKA NA TERITORIJI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 8/2017)

 

UVOD

Na teritoriji grada Novog Pazara - ulicama, javnim površinama, naseljenim mestima i poljima nalazi se velika populacija napuštenih pasa i mačaka. U nedostatku hrane i nege napuštene životinje postaju veliki problem za životnu sredinu gde se kreću, a naročito njihovo udruživanje i hordašenje. Poznato je takođe, da je njihovo razmnožavanje veoma progresivno, pa se populacija pasa lutalica time stalno uvećava.

U cilju smanjenja populacije napuštenih pasa neophodno je:

1. primeniti važeće odredbe zakona;

2. stimulisati mere za sterilizaciju, vakcinaciju i obeležavanje pasa;

3. organizovati ZOO higijensku službu.

Zakon o dobrobiti životinja, koji je donešen u skladu sa evropskim standardima, određuje način postupanja sa životinjama, zaštitu životinja od zlostavljanja, zaštitu dobrobiti životinja pri lišavanju života, držanju, itd. Zakon u članu 54. propisuje, da su organi jedinice lokalne samouprave dužni da izrade i sprovode Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, prema specifičnostima sredine.

Zakonom o veterinarstvu, između ostalog, uređuje se zaštita i unapređenje zdravlja životinja, utvrđuju se zarazne bolesti životinja i mere za sprečavanje i širenje, suzbijanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti životinja i bolesti koje se sa životinja mogu preneti na ljude. Uređuju se i uslovi za držanje životinja od vrste objekata pa do hranjenja, higijensko sanitarnih uslova itd. Prema napred navedenim propisima napušten je svaki pas koji se nađe na javanom mestu, bez nadzora vlasnika i koji nije registrovan i obeležen, a lutalica je pas koji se nađe na javnom mestu bez nadzora vlasnika, a isti je obeležen ugradnjom mikročipa ili tetoviranim brojem, te je na osnovu toga moguće pronaći njegovog vlasnika.

Na teritoriji grada Novog Pazara dozvoljeno je šetanje pasa i mačaka na sledećim potesima:

- rekreacioni centar;

- borići u naselju Hotkovo,

- borići u naselju Bukreš

- uređena šetališta duž rečnih tokova.

-

Zabranjeno je:

- izvođenje i puštanje pasa iz dvorišta bez povodca i zaštitne korpe na ustima,

- puštanje i proterivanje pasa iz dvorišta,

- uvođenje i unošenje životinja u javne prostorije i prevozna sredstva za javni saobraćaj,

- izvođenje i puštanje pasa i dr. životinja u parku

SADAŠNJE STANJE I OCENA

Nakon stupanja na snagu Zakona o veterinarstvu 2005. godine, promenio se postupak dotadašnjeg postupanja sa napuštenim psima. Služba zoohigijene koja je brojala 5 zaposlenih, bila je jedna od najoperativnijih službi u Republici Srbiji i vrlo često bila je angažovana na hvatanju pasa lutalica i napuštenih pasa na teritoriji drugih jedinica lokalnih samouprava. Stupanjem na snagu novih propisa nametnule su se i nove obaveze jedinicama lokalnih samouprava, kao što su:

- organizovanje službe zoohigijene,

- izgradnja objekta za sakupljanje leševa životinja,

- izgradnja prihvatilišta za napuštene pse i mačke i

- obezbeđivanje i drugih pratećih elemenata (vozilo i oprema za hvatanje) za sprovođenje aktivnosti zbrinjavanja napuštenih pasa.

Prestankom sa radom na dotadašnji način postupanja sa napuštenim psima, doveo je do nekontrolisanog razmnožavanja, čime se već postojeći broj napuštenih životinja povećavao na javnim površinama, u gradu, u naseljenim mestima, oko škola, tako da se procenjuje da ih samo u centru grada i bližoj okolini ima oko 1.500.

Kako se svremenom populacija povećavala,samim tim se povećao i broj napada na ljude i domaće životinje.

Kako bi umanjio nastalu štetu Grad donosi Pravilnik o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica, kojim je propan postupak naknade štete nastale usled ujeda pasa na ljude i domaće životinje.

PREDLOG REŠENJA KONTROLE I SMANJENJA POPULACIJE PASA

I - Pravni okvir

Osnove za realizaciju programa čini:

1. Zakon o veterinarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 91/05, 30/10 i 93/12),

2. Zakon o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 91/05),

3. Pravilnik o načinu neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla ("Sl. list SFRJ", br. 53/89 i "Sl. glasnik RS", br. 31/2011)

4. Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012)

5. Odluka o humanom hvatanju, smeštaju, čuvanju ili uništavanju pasa i mačaka lutalica i uklanjanja životinjskih leševa ("Službeni list opštine Novi Pazar" broj 4/2007).

II - Osnove za realizaciju Program

Registracija i obeležavanje svih pasa je ključna i preventivna mera, kojom je olakšan nadzor nad njihovim kretanjem, trgovinom, prevozom, odnosno pronalaženjem izgubljenih, napuštenih i otuđenih ljubimaca. Na taj način svaki pas bi bio evidentiran i znao bi se njegov vlasnik.

Nadležnost - ovlašćena veterinarska organizacija;

Sterilizacija je najefikasnija mera kojom se smanjuje populacija pasa, reguliše brojnost populacije u prihvatilištima, kao i nekontrolisana reprodukcija napuštenih pasa.

Nadležnost-ovlašćena veterinarska organizacija;

Udomljavanje pasa iz prihvatilišta je najhumaniji način zbrinjavanja napuštenih životinja. Sve životinje koje se daju na udomljavanje moraju biti vakcinisane, sterilisane i obeležene.

Nadležnost - ovlašćena zoohigijenska služba;

Obrazovanje i informisanje - Ciljevi obrazovanja i informisanja su upoznavanje vlasnika pasa, kao i građana, sa osobinama i potrebama pasa, sopstvenim motivima držanja pasa, zakonskim obavezama vlasnika pasa. Pored toga, građanstvo se mora upoznati sa elementima programa kontrole i smanjenja populacije pasa lutalica u cilju boljeg razumevanja prava i odgovornosti svih učesnika u lancu rešavanja problema, a naročito obaveza vlasnika pasa.

Nadležnost - Gradska uprava grada Novog Pazara, udruženja građana osnovana sa ciljem zaštite i dobrobiti životinja;

Eutanazija je lišavanje života životinja na human način i jedna je od mera kontrole i rešavanja ove problematike. Zakon o dobrobiti životinja, u članu 15. određuje kada se životinja može lišiti života.

Za Program relevantne su sledeće tačke:

1) ako je povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način patološki onesposobljena, tako da oporavak nije moguć, a život za nju predstavlja bol, patnju, strah i stres;

2) ako je dostigla starost pa joj otkazuju osnovne životne funkcije;

3) ako se lišavanjem života sprečava širenje, odnosno ako se suzbijaju i iskorenjuju zarazne bolesti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

4) ako je lišavanje životinje života od veće koristi za njenu dobrobit nego što su patnje od daljeg života u skladu sa mišljenjem veterinara.

Nadležnost - ovlašćena veterinarska organizacija;

Finansiranje - Da bi se Program u celosti realizovao, potrebno je predvideti i obezbediti finansijska sredstva.

Sredstva se obezbeđuju iz:

- budžeta grada Novog Pazara;

- dotacija sa viših nivoa vlasti;

- iz donacija.

III - Razlozi za primenu Programa

Psi lutalice usled nedostatka hrane, nege i sl. postaju opasni po ljude, domaće živote, a naročitu opasnost predstavljaju po decu. Takođe, veliku opasnost predstavljaju kao nosioci zaraznih bolesti zajedničkih za pse i za ljude.

Ovaj Program je nastao kao rezultat nagomilanih i nerešenih problem, a koji su vezani za postojanje i tretman pasa i mačaka lutalica. Cilj donošenja Programa je humaniji i savremeniji pristup rešavanju ovog problema, u skladu sa važećom pravnom regulativom.

IV - Osnovni razlozi za primenu Programa su:

Socijalno-bezbedonosni - narušavanje javnog reda i mira.

Ekonomska opravdanost - smanjenje broja zahteva građana, kao i podnesenih tužbenih zahteva, za nadoknadu štete nastale ujedima napuštenih pasa, čime bi se uštedela značajna sredstva, koja bi se usmeravala na realizaciju Programa.

Zdravstveni - sprečava se širenje i prenošenje zaraznih bolesti, kao i bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama (zoonoze).

Higijensko-ekološki - sprečava se rasturanje čvrstog otpada i smeća iz kontejnera, kanti i deponija, sprečava se prljanje ulica, javnih površina i dečjih igrališta.

Estetski - lepši izgled Grada i naseljenih mesta, kako za građane tako i za turiste.

Humani odnos prema životinjama - humano postupanje sa životinjama je mera u interesu i ljudi i životinja.

Edukativni - realizacija raznih edukativnih programa namenjenih podizanju ukupne svesti građana, naročito dece, o izgradnji humanog odnosa prema životinjama uopšte, sa posebnim akcentom na odgovorno vlasništvo nad kućnim ljubimcima i odnos prema napuštenim životinjama.

Da bi Program bio uspešno sproveden neophodna je saradnja nadležnog Ministarstva, lokalne samouprave, preduzeća ili organizacije koja upravlja prihvatilištem, veterinara, udruženja za zaštitu životinja i građana.

Postupak smanjenja populacije

Program smanjenja populacije pasa i mačaka lutalica neophodno je sprovesti u dve faze:

I Faza - Sprovođenje mera s manjenja populacije pasa i mačaka lutalica na prihvatljiv broj zdravih i miroljubivih životinja

Ova faza bi se odvijala u dva pravca, a sprovođenje i nadzor bili bi paralelni:

1) Psi i mačke poznatih vlasnika:

- uspostavljanje odgovornog vlasništva,

- obeležavanje pasa mikročipovima i registracija vlasnika,

- stvaranje jedinstvene elektronske baze podataka,

- kontrola zdravstvenog stanja (vakcinacija protiv besnila, dehelmintizacija),

- kontrola reprodukcije (podsticanje vlasnika da sterilišu i kastriraju svoje kućne ljubimce).

- primena odluke kojom je regulisano držanje domaćih životinja.

2) Psi i mačke lutalice:

- masovno hvatanje i kontrola reprodukcije sterilizacijom i kastracijom,

- mikročipovanje (da svaki pas bude u elektronskoj bazi podataka),

- zdravstvena kontrola (program masovne vakcinacije),

- odvajanje zdrave i dobroćudne populacije i

- vršiti aktivno udomljavanje,

U prvoj fazi ovog Programa, posle prethodnog tretmana, pse koji se ne udome, puštati na određena staništa (znači postepeno smanjivati broj mesta, gde će se oni nalaziti i kretati),

- ostali psi (agresivni, neprilagodljivi itd.) istekom primerenog roka provedenog u prihvatilištu, moraju biti lišeni života, prema članu 15. Zakona o dobrobiti životinja.

Rok za realizaciju: trajni zadatak

Ovim merama bi doprineli da za relativno kratko vreme, svi psi lutalice budu obeleženi i zdravi, pa kad se nađu na ulici ili drugoj javnoj površini nepredstavljaju opasnost za ljude i životinje.

II Faza - Stabilizacija i kastracija populacije pasa i mačaka lutalica

U ovoj fazi će se organizovati Zoohigijenska služba, koja bi se brinula o populaciji pasa i mačaka lutalica, sa težnjom umanjenja populacije na prihvatljiv nivo.

Neophodno je da vlasnici kućnih ljubimaca budu upoznati sa obavezama i pravima iz zakona propisanim kaznama za nepoštovanje propisa.

Kad su životinje propisno obeležene i registrovane stvaraju se uslovi za lako i brzo pronalaženje pravog vlasnika, koji će se mnogo teže odlučiti da odbaci ili napusti svog ljubimca, ukoliko je vlasnik upoznat sa kaznenim odredbama, kao i troškovima hvatanja i eventualno nastalih šteta od napada na ljude i domaće životinje.

Zaključak

Usvajanjem i realizacijom ovog Programa doprineće se značajnom smanjenju broja pasa i mačaka lutalica na teritoriji grada Novog Pazara, čime će se smanjiti i broj oštećenih građana od ujeda pasa, a što će se direktno odraziti na smanjenje troškova po navedenom osnovu u budžetu grada Novog Pazara.

Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Novog Pazara predstavlja akt koji definiše načela, ciljeve i mere za rešavanje problema napuštenih životinja, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja Republike Srbije, preporukama Svetske zdravstvene organizacije (NJHO), Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i Koalicije ICAM, kao i Deklaracije Evropskog parlamenta o kontroli brojnosti populacije pasa, uzimajući u obzir specifičnosti sredine.

Napuštanje pasa i mačaka predstavlja širi društveni problem koji je prisutan u celom svetu, a iskustva drugih zemalja pokazuju da je za njegovo efikasno rešavanje neophodno angažovanje svih relevantnih činilaca (državnih i lokalnih vlasti, veterinarskih organizacija, stručne javnosti, nevladinog sektora, vlasnika kućnih ljubimaca, medija, odgajivača i prodavaca pasa i mačaka...).

Nevladine organizacije (NVO) su važni partneri u sprovođenju Programa koji svojim aktivnostima doprinose da se problem napuštenih životinja efikasnije rešava.

Mediji su jedna od veoma bitnih komponenti u rešavanju problema napuštenih životinja, koji svojim uticajem na javno mnjenje, treba da pruže podršku realizaciji Programa.

Evropski parlament je usvajanjem Deklaracije o kontroli brojnosti pasa (u oktobru 2011. godine) koja za cilj ima rešavanje problema napuštenih životinja u državama Evropske unije na human način, ukazao i na problem ilegalne prodaje i trafikinga pasa i mačaka. U cilju prevencije tih aktivnosti, kao i nekontrolisanog kretanja pasa i mačaka između država u kojima ne postoji besnilo i onih u kojima se javlja besnilo, preporučene su iste mere koje su obuhvaćene ovim Programom (sterilizacija, čipovanje, vakcinacija protiv besnila i promovisanje odgovornog vlasništva).