ODLUKA
O POSTAVLJANJU KABLOVSKIH INSTALACIJA NA STUBOVIMA JAVNOG OSVETLJENJA KOJI SU JAVNA SVOJINA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 27/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak postavljanja kablovskih instalacija, drugih vodova telekomunikacione mreže i druge elektronske komunikacije (u daljem tekstu: kablovskih instalacija), na stubovima javnog osvetljenja koji su javna svojina grada Kraljeva, uređuje se pitanje naknade za postavljanje kablovskih instalacija koju će plaćati zainteresovani kablovski operateri.

Član 2

Stubovi javnog osvetljenja koji su predmet postavljanja kablovskih instalacija nalaze se u dve zone i to: Prva zona (ul. Obilićeva, ul. Jug Bogdanova, ul. Heroja Maričića, ul. Olge Jovičić-Rite, ul. Hajduk Veljkova, ul. Vojvode Putnika, ul. Dimitrija Tucovića, ul. Pljakina, ul. Zelena Gora, ul. Karađorđeva od ul. Olge Jovičić-Rite do ul. Zelena Gora, ul. Olge Milutinović); Druga zona (sve ostale ulice i područja sa teritorije grada Kraljeva).

Član 3

Zabranjuje se vazdušno vođenje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja u sledećim ulicama: ul. Omladinska, ul. Miloša Velikog, ul. Cara Lazara, ul. Cara Dušana, ul. 4. Kraljevački bataljon, ul. Oktobarskih žrtava.

Član 4

Postavljanje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja iz prve zone ograničeno je do trenutka rekonstruisanja predmetnih ulica, kada su kablovski operateri u obavezi da sa radovima na rekonstrukciji ulice svoje instalacije vodova polože podzemno.

Kablovske instalacije na stubovima javnog osvetljenja koji se nalaze u prvoj zoni mogu se postavljati do trenutka rekonstruisanja ulica bliže opisanih članom 2. ove odluke.

Kablovski operateri su dužni da nakon završetka radova na rekonstrukcijama ulica kablovske instalacije, odnosno, instalacije vodova polože isključivo pod zemljom (podzemno).

Član 5

Gradsko veće grada Kraljeva donosi rešenje o postavljanju kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove upisa i evidentiranja javne svojine prima zahteve za postavljanje kablovskih instalacija od strane kablovskih operatera.

Podnosilac zahteva je u obavezi da uz zahtev dostavi saobraćajno-tehničke uslove koje izdaje upravljač lokalnog puta Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" iz Kraljeva, izvod iz projektne dokumentacije i rešenje iz Agencije za privredne registre, a po potrebi i drugu dokumentaciju koju zatraži nadležni organ.

Na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana zaključuje se ugovor između grada Kraljeva i kablovskih operatera.

Član 6

Ugovor zaključen sa gradom Kraljevom prilaže se kao dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima organizacionoj jedinici nadležnoj za izdavanje rešenja o izgradnji, u skladu sa Zakonom koji reguliše izgradnju objekata.

Član 7

Naknada za postavljanje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja utvrđena je u fiksnom iznosu i to: za prvu zonu 2,000,00 dinara (bez PDV) za godišnje postavljanje po stubnom mestu, za drugu zonu 1.500,00 dinara (bez PDV) za godišnje postavljanje po stubnom mestu.

Naknada za postavljanje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja koji su javna svojina grada Kraljeva plaća se pre zaključenja ugovora.

Član 8

Naknada za postavljanje kablovskih instalacija se ne plaća ukoliko se radi o mreži koja je javna svojina grada Kraljeva, kada se gradi za potrebe organa i organizacija čiji je osnivač grad Kraljevo.

Član 9

Gradsko veće grada Kraljeva može dati saglasnost za postavljanje kablovskih instalacija na stubovima javnog osvetljenja koji su javna svojina grada Kraljeva bez naknade kada je podnosilac zahteva državni organ ili organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, kada zato postoje opravdani razlozi koji se tiču poboljšanja životnog standarda većeg broja lica, pod uslovom da se dostave dokazi iz projektne dokumentacije kao i drugi potrebni dokazi.

Član 10

Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" iz Kraljeva vršiće nadzor nad realizacijom zaključenog ugovora između grada Kraljeva i kablovskog operatera iz člana 5. ove odluke.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".