PRAVILNIK

O RADU I DELATNOSTI POLICIJSKIH SPORTSKIH UDRUŽENJA

("Sl. glasnik RS", br. 111/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se rad i delatnost policijskih sportskih udruženja i saveza.

Član 2

Policijsko sportsko udruženje je sportsko udruženje osnovano pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), sa ciljem da kroz obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti, jačanje sportskog duha i morala i popularisanje sporta, predstavlja i promoviše rad Ministarstva, jača poverenje građana u Policiju i jača pojedinačne specifične ciljeve koji proizilaze iz sportske discipline.

Policijsko sportsko udruženje osniva se i obavlja sportske aktivnosti i sportske delatnosti u skladu sa zakonom, sportskim pravilima nadležnog nacionalnog sportskog saveza, ovim pravilnikom i opštim aktima policijskog sportskog udruženja.

Član 3

Osnivači policijskog sportskog udruženja mogu biti policijski službenici.

Policijsko sportsko udruženje se osniva uz saglasnost ministra unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar).

Ministar daje saglasnost na statut policijskog sportskog udruženja.

Redovni članovi policijskog sportskog udruženja mogu, pored policijskih službenika, biti i drugi zaposleni u Ministarstvu i penzionisani radnici Ministarstva.

Članovi porodica lica iz stava 4. ovog člana i ostali građani Republike Srbije mogu biti pridruženi članovi policijskog sportskog udruženja, u skladu sa statutom udruženja.

Član 4

Organi policijskog sportskog udruženja su: skupština, upravni odbor i nadzorni odbor.

Skupštinu policijskog udruženja čine redovni članovi i predstavnik pridruženih članova, u skladu sa statutom udruženja.

Članovi organa policijskog sportskog udruženja ne ostvaruju naknadu za rad u organima iz stava 1. ovog člana.

Članovi upravnog i nadzornog odbora policijskog sportskog udruženja biraju se iz reda članova udruženja koji su zaposleni u Ministarstvu ili su penzionisani radnici Ministarstva, s tim da najmanje 2/3 članova upravnog i nadzornog odbora policijskog sportskog udruženja budu članovi udruženja koji su zaposleni u Ministarstvu.

Za člana nadzornog odbora policijskog sportskog udruženja, iz reda članova koji su zaposleni u Ministarstvu, biraju se zaposleni sa radnim iskustvom na poslovima kontrole zakonitosti rada ili finansijske kontrole.

Zastupnik policijskog sportskog udruženja bira se od članova koji su zaposleni u Ministarstvu.

Lica iz člana 33. stav 2. Zakona o sportu ne mogu biti članovi upravnog odbora niti zastupnik policijskog sportskog udruženja.

Broj članova u organima policijskog sportskog udruženja, ovlašćenja organa, način izbora i razrešenja, trajanje mandata i način odlučivanja uređuje se statutom.

Član 5

Naziv policijskog sportskog udruženja može da sadrži imenicu policajac ili pridev izveden od imenice policija, a reči Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija, odnosno nazive organizacionih jedinica Ministarstva, može da sadrži uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra.

Obeležja policijskog sportskog udruženja utvrđuju se statutom.

Član 6

Zaposleni u Ministarstvu koji kao članovi policijskog sportskog udruženja učestvuju na takmičenjima, manifestacijama i drugim aktivnostima, mogu nastupati u službenim uniformama na domaćim i stranim policijskim takmičenjima ili na manifestacijama i aktivnostima koje organizuje Ministarstvo, na način utvrđen propisima koji uređuju nošenje službene uniforme.

Zaposleni u Ministarstvu koji kao članovi policijskog sportskog udruženja učestvuju na takmičenjima, manifestacijama i drugim aktivnostima, ne mogu koristiti svoje službeno naoružanje i drugu opremu bez saglasnosti rukovodioca nadležne organizacione jedinice u sedištu Ministarstva i odobrenja ministra.

Član 7

Policijska sportska udruženja mogu se udružiti u nadležni nacionalni sportski savez za oblast sporta u policiji.

Policijska sportska udruženja mogu se udruživati u okviru odgovarajućih grana sporta u nadležne nacionalne granske sportske saveze.

Policijska sportska udruženja mogu, uz saglasnost ministra, osnovati nacionalni sportski savez za oblast sporta u policiji.

Na osnivanje, rad i sticanje sredstava sportskog saveza iz stava 3. ovog člana shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika koje se odnose na policijska sportska udruženja.

Nacionalni sportski savez za oblast sporta u policiji iz stava 3. ovog člana može steći status nadležnog nacionalnog sportskog saveza za oblast sporta u policiji, u skladu sa Zakonom o sportu.

Član 8

U cilju obezbeđivanja uslova za obavljanje sportskih aktivnosti i postizanje ciljeva utvrđenih ovim pravilnikom i statutom, policijska sportska udruženja mogu da obavljaju, u skladu sa Zakonom o sportu, Zakonom o policiji i drugim propisima, sledeće sportske delatnosti:

1) organizovanje učešća i vođenje sportskih takmičenja, uključujući i međunarodna takmičenja;

2) obučavanje za bavljenje sportskim aktivnostima i planiranje i vođenje sportskih aktivnosti;

3) organizovanje sportskih priprema i sportskih priredaba;

4) obezbeđenje i upravljanje sportskom opremom i objektima;

5) naučnoistraživački i istraživačko-razvojni rad u sportu;

6) stručno usavršavanje u oblasti sporta;

7) marketing u sportu;

8) savetodavne i stručne usluge u sportu.

Nacionalni sportski savez iz člana 7. stav 3. ovog pravilnika može obavljati sve sportske delatnosti iz člana 3. stav 1. tačka 2) Zakona o sportu.

Član 9

Za obavljanje delatnosti policijsko sportsko udruženje može koristiti objekte, prostorije, sredstva, opremu, vozila i infrastrukturu Ministarstva (u daljem tekstu: sredstva Ministarstva), na osnovu sporazuma sa Ministarstvom.

Sredstva Ministarstva koja su data na korišćenje policijskom sportskom udruženju koriste se u skladu sa njihovom namenom sa pažnjom dobrog domaćina, na način i u skladu sa utvrđenim procedurama Ministarstva.

Korišćenje sredstava Ministarstva može se ograničiti ili uskratiti ukoliko je to neophodno za obezbeđenje nesmetanog obavljanja poslova iz nadležnosti Ministarstva.

Sredstva Ministarstva koja se daju na korišćenje policijskom sportskom udruženju i uslovi njihovog korišćenja utvrđuju se sporazumom između Ministarstva i policijskog sportskog udruženja.

Sporazumom iz stava 4. ovog člana određuje se i rukovodilac u Ministarstvu koji prati aktivnosti i način korišćenja sredstava koji su predmet sporazuma.

Zastupnik policijskog sportskog udruženja odgovoran je za sredstva koja su data na korišćenje policijskom sportskom udruženju u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 10

Policijsko sportsko udruženje može sticati sredstva i ostvarivati prihod od:

1) članarina;

2) finansijske pomoći Ministarstva, u skladu sa raspoloživim sredstvima Ministarstva;

3) programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta i zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta, u skladu sa Zakonom o sportu;

4) sredstava od osvojenih nagrada i priznanja;

5) donacija;

6) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 11

Policijska sportska udruženja i Ministarstvo mogu sarađivati u vršenju obuke policijskih službenika ili trećih lica, kao i u vršenju drugih stručnih usluga.

Obim i način saradnje iz stava 1. ovog člana, kao i međusobna prava i obaveze u vezi sa obukama iz stava 1. ovog člana uređuju se posebnim sporazumom.

Član 12

Postojeća sportska udruženja koja na dan stupanja na snagu ovog pravilnika obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti, mogu nastaviti rad u statusu policijskog sportskog udruženja uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra i uz obavezu da u roku od godinu dana od dana pribavljanja saglasnosti ministra usklade svoju organizaciju, rada i opšta akta sa odredbama Zakona o sportu i ovog pravilnika.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".