TARIFA
NAKNADA ZA KABLOVSKO REEMITOVANJE FILMSKIH DELA (KINEMATOGRAFSKIH I TELEVIZIJSKIH) U SRBIJI KOJE NAPLAĆUJE UFUS AFA ZAŠTITA - ORGANIZACIJA FILMSKIH AUTORA SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 112/2017)

Član 1

Ovom tarifom se utvrđuje:

- visina naknada za prava kablovskog reemitovanja filmskih dela (kinematografskih i televizijskih) koja kablovski operatori iskorišćavaju u vršenju svoje delatnosti (u daljem tekstu: korisnici), kao i

- način određivanja visine ove naknade za kablovsko reemitovanje filmskih dela iz repertoara UFUS AFA ZAŠTITE (u daljem tekstu: repertoar).

Član 2

Repertoar čine filmska dela:

1. Domaćih autora i nosilaca prava, članova UFUS AFA ZAŠTITE, koji su ugovorom ustupili svoja prava UFUS AFA ZAŠTITI, na osnovu člana 153. Zakona o autorskom i srodnim pravima;

2. Domaćih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava UFUS AFA ZAŠTITA štiti na osnovu člana 180. Zakona o autorskom i srodnim pravima;

3. Stranih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava UFUS AFA ZAŠTITA štiti na osnovu člana 186. Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Član 3

Osnovica za obračun naknade za reemitovanje filmskih dela iz repertoara UFUS AFA ZAŠTITE čini prihod od pretplate koji se izračunava kao proizvod mesečne cene pretplate u pojedinačnoj ponudi za osnovni paket i broja pretplatnika koje je konkretni korisnik prijavio UFUS AFA ZAŠTITI.

Naknada za kablovsko reemitovanje filmskih dela iz repertoara UFUS AFA ZAŠTITE iznosi 2,00% (dva procenta) na osnovicu navedenu u stavu 1. ovog člana.

Ukoliko korisnik ne ostvaruje prihod, naknada iznosi 2,0% (dva procenta) od svih troškova (bez PDV-a) koje korisnik ima u vezi sa kablovskim reemitovanjem, bez obzira da li su plaćeni i bez umanjenja.

Član 4

Najniži iznos naknade za iskorišćavanje predmeta zaštite sa repertoara UFUS AFA ZAŠTITE (u daljem tekstu: minimalna naknada) po pretplatniku iznosi 1,00% (jedan procenat) od prosečne cene pretplate u pojedinačnoj ponudi za osnovni paket koju objavi nadležni organ.

Iznos minimalne naknade potvrđuje Upravni odbor UFUS AFA ZAŠTITE jedanput godišnje po objavljivanju zvaničnih podataka nadležnog organa.

Član 5

Naknada za reemitovanje filmskih dela iz repertoara opisanog u članu 2. ove tarife ne može biti manja od minimalne naknade određene ovom tarifom.

U svim slučajevima kada je naknada obračunata primenom člana 3. Tarife manja od minimalne naknade određene ovom tarifom primenjivaće se minimalna naknada.

Član 6

Autorska naknada obračunata prema ovoj tarifi uvećava se za iznos PDV u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Član 7

Korisnici su, prema članu 187. Zakona o autorskom i srodnim pravima Republike Srbije, dužni da pribave dozvolu i zaključe ugovor sa UFUS AFA ZAŠTITOM o neisključivom ustupanju prava reemitovanja filmskih dela iz repertoara UFUS AFA ZAŠTITE.

Korisnici koji kablovski reemituju filmska dela dužni su da:

- do 5. u mesecu za prethodni mesec dostave UFUS AFA ZAŠTITI podatke o prihodima od pretplate definisanog u članu 3. stav 1. ove tarife;

- do 5. u mesecu za prethodni mesec dostave UFUS AFA ZAŠTITI popis kanala sa punim nazivom kanala i naznakom zemlje porekla, sa stanjem na poslednji dan u mesecu za koji se naknada plaća,

- do u roku od osam dana od prijema predračuna isplate u potpunosti na račun UFUS AFA ZAŠTITE autorsku naknadu za prethodni mesec.

UFUS AFA ZAŠTITA će primenjivati stimulativnu meru popusta od 10% (deset procenata) prema korisnicima koji uredno izvršavaju svoje mesečne obaveze.

Član 8

U slučaju trenutne nedostupnosti podataka o visini mesečne cene pretplate u pojedinačnoj ponudi za osnovni paket i broja pretplatnika, akontativna osnovica za obračun naknade za reemitovanje filmskih dela iz repertoara UFUS AFA ZAŠTITE čini prihod od pretplate koji se izračunava kao proizvod prosečne mesečne cene pretplate u pojedinačnoj ponudi za osnovni paket i broja pretplatnika koje je konkretni korisnik prijavio nadležnom organu.

Ukoliko se podaci koje dostavi korisnik razlikuju od podataka koje objavi nadležni organ, UFUS AFA ZAŠTITA će po objavljivanju podataka od strane nadležnog organa izvršiti korekciju zaduženja korisnika.

Član 9

Tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2018. godine.