KODEKS
PONAŠANJA ČLANOVA SAVETA REGULATORNOG TELA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE

("Sl. glasnik RS", br. 112/2017)

 

Poglavlje I

POJAM I SVRHA KODEKSA

Kodeks ponašanja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (u daljem tekstu: Kodeks) bliže uređuje etička načela, standarde integriteta, opšteprihvaćena pravila ponašanja i profesionalne standarde kojih su dužni da se pridržavaju članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (u daljem tekstu: članovi Saveta Regulatora).

Poglavlje II

ETIČKA NAČELA, OPŠTEPRIHVAĆENA PRAVILA PONAŠANJA I PROFESIONALNI STANDARDI

Od članova Saveta Regulatora se zahteva da poštuju etička načela, pravila ponašanja, standarde integriteta i profesionalne standarde utvrđene ovim kodeksom i to: integritet, nezavisnost, objektivnost i nepristrasnost, sprečavanje sukoba interesa, poverljivost informacija, kompetentnost i profesionalno ponašanje.

1. Integritet

Princip integriteta obavezuje članove Saveta Regulatora da postupaju ispravno i časno u profesionalnim i poslovnim odnosima, kako bi doprineli očuvanju i podsticanju poverenja javnosti u nepristrasnost i efikasnost Regulatornog tela za elektronske medije.

2. Nezavisnost, objektivnost i nepristrasnost

Članovi Saveta Regulatora ne zastupaju stavove ili interese organa, odnosno organizacije koje su ih predložile, već svoju dužnost obavljaju samostalno, po sopstvenom znanju i savesti.

Niko nema pravo da na bilo koji način utiče na rad članova Saveta Regulatora, niti su oni dužni da poštuju bilo čije instrukcije u vezi sa svojim radom, izuzev odluka nadležnog suda donetih u postupku sudske kontrole rada Saveta Regulatora.

3. Sprečavanje sukoba interesa

U vršenju svojih poslova, privatni interesi članova Saveta Regulatora ne smeju da dođu u sukob s javnim interesom, što bi moglo dovesti do sumnje u njihovu objektivnost i nezavisnost.

4. Poverljivost informacija

Poverljivost obavezuje članove Saveta Regulatora da očuvaju poverljivost informacija do kojih su došli u obavljanju poslova, prema zakonskim i drugim propisima, aktima Regulatornog tela za elektronske medije i datim ovlašćenjima.

5. Kompetentnost i profesionalno ponašanje

Obaveza članova Saveta Regulatora je da se uvek ponašaju na profesionalan način i da primenjuju visoke profesionalne standarde u vršenju svog posla, koji će im omogućiti kompetentno i nepristrasno vršenje njihove dužnosti.

6. Poklon

Članovi Saveta Regulatora ne smeju da primaju poklone u vezi s vršenjem funkcije ili bilo kakve usluge ili druge koristi za sebe ili drugo lice u vršenju svojih dužnosti, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti.

Poglavlje III

ZAVRŠNE ODREDBE

Ponašanje u skladu sa Kodeksom je obaveza članova Saveta Regulatora.

Za tumačenje Kodeksa zadužen je Savet Regulatora.

Ovaj kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.