ODLUKA
O NAČINU KUPOVINE STANOVA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA KAO VID STAMBENE PODRŠKE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 61/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način kupovine stanova u javnoj svojini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad) kao vid stambene podrške licima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu sopstvenim sredstvima da reše stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoje porodično domaćinstvo.

Član 2

Pravo na kupovinu stana, ima lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, a koje je bez stana, odnosno bez odgovarajućeg stana i koje ne može sopstvenim sredstvima da reši stambenu potrebu po tržišnim uslovima za sebe i svoju porodicu.

Član 3

Lice iz člana 2. ove odluke kupuje stan u javnoj svojini Grada pod uslovima i u postupku utvrđenom Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada (u daljem tekstu: Zakon), Pravilnikom o merilima za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/17) (u daljem tekstu: Pravilnik) i ovom odlukom.

Član 4

Programom stambene podrške kupovinom stana u javnoj svojini (u daljem tekstu: Program) utvrđuje se koji se stanovi u javnoj svojini mogu otuđiti, odnosno koje stanove lice iz člana 2. ove odluke može kupiti.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština).

Član 5

Odluku o pokretanju postupka za otuđenje/kupovinu pojedinačnih stanova iz Programa donosi Gradsko veće Grada Novog Sada.

Odluka iz stava 1. ovog člana, pored elemenata utvrđenih Zakonom, sadrži i kupoprodajnu cenu.

Postupak otuđenja/kupovine stanova sprovodi Stambena komisija za dodelu stambene podrške kupovinom stanova u javnoj svojini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Stambena komisija).

Član 6

Stambenu komisiju obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Stambena komisija ima predsednika, zamenika predsednika, četiri člana, zamenike članova, sekretara i zamenika sekretara.

Stručne i administrativne poslove za Stambenu komisiju obavlja Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove.

Član 7

Postupak otuđenja/kupovine pokreće se javnim pozivom.

Listu reda prvenstva za dodelu stambene podrške utvrđuje Stambena komisija u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Član 8

Na osnovu liste reda prvenstva iz člana 7. ove odluke Skupština donosi odluku o dodeli stambene podrške kupovinom stana u javnoj svojini Grada.

Odluka iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Grada Novog Sada i jednom od javnih glasila.

Član 9

Na osnovu odluke iz član 8. stav 1. ove odluke, zaključuje se ugovor o dodeli stambene podrške kupovinom stana u javnoj svojini Grada.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Član 10

Kupoprodajna cena stana utvrđuje se u skladu sa Zakonom po m2 neto korisne površine, na osnovu cene izgradnje, odnosno pribavljanja stana u javnu svojinu Grada, uračunavanjem svih finansijskih i nefinansijskih učešća za izgradnju, odnosno pribavljanje stana.

Za stanove za koje se ne može utvrditi kupoprodajna cena u skladu sa stavom 1. ovog člana, ova cena se određuje u visini tržišne vrednosti stana koju je utvrdila nadležna poreska uprava, na način kako se utvrđuje osnovica za prenos apsolutnih prava u periodu koje prethodi zaključenju ugovora ne dužem od godinu dana, koja se može umanjiti za 1,5% za svaku godinu starosti stana, a najviše do 30%.

Član 11

Stanovi iz Programa kupuju se po utvrđenoj ceni jednokratnom isplatom ili isplatom u najviše 240 mesečnih rata, bez učešća.

Revalorizacija cene kod kupovine na rate i svi ostali uslovi kupovine propisuju se Programom u skladu sa Zakonom.

Član 12

Sredstva ostvarena otuđenjem stanova u javnoj svojini Grada u skladu sa ovom odlukom, su sredstva budžeta Grada i koriste se za ostvarivanje vidova stambene podrške.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 13/08, 8/01 i 11/10).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".