ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VISINE ZAKUPNINE NA NEPOKRETNOSTIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 16/2017)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuje početni iznos zakupnine za nepokretnosti u javnoj svojini grada Loznice.

Nepokretnostima u smislu stava 1. ove odluke smatraju se poslovni prostor, stanovi, garaže i garažna mesta u javnoj svojini grada Loznice (u daljem tekstu: nepokretnosti).

Član 2

Početni iznos zakupnine za zakup nepokretnosti iz člana 1. stav 2. ove odluke se utvrđuje u dinarskom iznosu na mesečnom nivou, po m2, prema lokaciji na kojoj se nepokretnosti nalaze.

Član 3

U zavisnosti od lokacije na kojoj se nalaze nepokretnosti se razvrstavaju u šest (6) zona:

I GRADSKA ZONA - obuhvata područja mesnih zajednica: Georgije Jakšić, Novo Naselje, Filip Kljajić, Centar i Crnogora;

II PRIGRADSKA ZONA - obuhvata područja mesnih zajednica: "4. Juli" Trbušnica (Topolik), Baščeluci, Gradilište, Krajišnici, Klupci, Ploča, Podrinje, Stepa Stepanović i deo mesne zajednice Trbušnica koji pripada naseljenom mestu Loznica;

III ZONA - obuhvata područje mesne zajednice Banja Koviljača i Tršić.

IV ZONA - obuhvata područje mesne zajednice Lešnica.

V ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: Brezjak, Voćnjak, Gornji Dobrić, Gornja Koviljača, Grnčara, Donji Dobrić, Draginac, Jadranska Lešnica, Jelav, Kozjak, Lipnički Šor, Lipnica, Novo Selo, Runjani, Straža, deo mesne zajednice Trbušnica koji pripada naseljenom mestu Trbušnica.

VI ZONA - obuhvata područje mesnih zajednica: Bradić, Brnjac, Veliko Selo, Gornja Badanja, Gornja Sipulja, Gornja Borina, Donja Badanja, Donje Nedeljice, Zajača, Jarebice, Joševa, Korenita, Krivajica, Milina, Paskovac, Ribarice, Simino Brdo, Stupnica, Tekeriš, Trbosilje, Filipovići, Cikote, Čokešina i Šurice.

Poslovni prostor

Član 4

Početni iznos zakupnine za poslovni prostor na mesečnom nivou iznosi:

1. u I gradskoj zoni

-565din./m2.

2. u II prigradskoj zoni

-400 din/m2.

3. u trećoj zoni

-280 din/m2.

4. u četvrtoj zoni

-250 din/m2.

5. u petoj zoni

-200 din/m2.

6. u šestoj zoni

-150 din/m2.

Stanovi

Član 5

Početni iznos zakupnine na mesečnom nivou za stanove iznosi 200 din/m2.

Garaže i garažna mesta

Član 6

Početni iznos zakupnine na mesečnom nivou za garaže i garažna mesta iznosi 150 din/m2.

Izdavanje u zakup humanitarnim organizacijama, političkim strankama i udruženjima građana

Član 7

Humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, parlamentarnim političkim strankama, koji poslovni prostor ne koriste za sticanje prihoda, dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama, licima koja obavljaju delatnost starih zanata, umetničkih zanata i poslova domaće radinosti određenih Pravilnikom o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata, kao i udruženjima koja ostvaruju saradnju sa ministarstvom nadležnim za poslove odbrane u oblastima od značaja za odbranu ili koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, može se dati u zakup poslovni prostor uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20% od iznosa utvrđenih čl. 4. ove Odluke.

Član 8

Finansijsko-knjigovodstvene poslove u pogledu plaćanja zakupa i finansijskih obaveza zakupca obavlja Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju Gradske uprave grada Loznice.

Prelazne i završne odredbe

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o načinu i uslovima davanja u zakup poslovnog prostora političkim strankama i udruženjima građana ("Službeni list grada Loznice", broj 18/16).

Član 10

Odredbe ove Odluke ne odnose se na stanove koji se izdaju kao vid stambene podrške shodno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Službeni glasnik RS", br. 72/11).

Član 11

Ugovori o zakupu nepokretnosti zaključeni do dana stupanja na snagu ove odluke ostaju na snazi do isteka roka na koji su zaključeni.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".