PRAVILNIK
O RASPREMI BRODA

("Sl. glasnik RS", br. 118/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi za određivanje mesta boravka broda u raspremi, najmanji broj i kvalifikacije lica koja vrše stručni nadzor nad brodovima tokom trajanja raspreme, zahtevi u odnosu na održavanje broda, sidrenje broda, vođenje brodskih knjiga i isprava, bezbednost i sigurnost broda u raspremi, kao i vrste pregleda broda u raspremi.

Član 2

Brod i tehnički plovni objekat u raspremi može da boravi na vodnom putu na osnovu odobrenja nadležne lučke kapetanije, u skladu sa zakonom kojim se uređuje plovidba.

Član 3

Nadležni organ lokalne samouprave propisom i drugim opštim aktom određuje delove obale i vodnog prostora na kojima se može određivati mesto boravka broda u raspremi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje plovidba.

Mesta boravka brodova za transport opasnog tereta u raspremi su sidrišta u lukama i pristaništima koja ispunjavaju zahteve za sidrenje brodova za transport opasnih tereta.

Osim sidrišta iz stava 2. ovog člana, mesta boravka brodova za transport opasnog tereta u raspremi su i sidrišta posebne namene koja su određena propisom kojim se određuju sidrišta.

Član 4

Najmanji broj članova posade koji vrše neprekidni i neposredni stručni nadzor nad brodom tokom trajanja raspreme za brod u dugoj raspremi je jedan član posade koji ima zvanje brodarca iz službe palube.

Najmanji broj članova posade koji vrše neprekidni i neposredni stručni nadzor nad brodom tokom trajanja raspreme za brod u kratkoj raspremi je dva člana posade koji imaju zvanja brodarca iz službe palube.

U slučaju da su tri broda u kratkoj i dugoj raspremi istog vlasnika čvrsto izvezana jedan uz drugi na jednom mestu boravka, najmanji broj članova posade koji vrše neprekidni i neposredni stručni nadzor nad brodovima tokom trajanja raspreme za sva tri broda je tri člana posade, po jedan na svakom brodu, od kojih su dva koji imaju zvanja brodarca iz službe palube i jedan koji ima zvanje brodarca iz službe mašine.

Ukoliko je brod u raspremi iz st. 1-3. ovog člana brod za transport opasne robe, jedan član posade koji vrši neprekidni i neposredni stručni nadzor nad brodom tokom trajanja raspreme ima sertifikat o specijalističkom znanju iz oblasti ADN.

Brod u raspremi iz stava 4. ovog člana koji ima potvrdu da nema ostataka tereta i koji ne ističe konuse, ne treba da ima člana posade koji ima sertifikat o specijalističkom znanju iz oblasti ADN.

Član 5

Na brodu se u toku raspreme ne nalazi roba, odnosno putnici.

Tovarni prostor i ostali prostori na brodu uredno se prazne, čiste i suše.

Brod u raspremi, osim potisnice ili tegljenice, koji nije izvezan uz obalu ima stalno uključen AIS transponder.

Na brodu u raspremi vrše se redovne kontrole kompletnog broda, a naročito protivpožarne i spasilačke opreme, mašina, pumpi, generatora, priveza i sidrenja.

Član 6

Brod u raspremi sidri se ili vezuje tako da ne može da promeni poziciju, uzimajući u obzir vetar, promenu vodostaja, povlačenje vode i talase, bez stvaranja smetnji i opasnosti za druga plovila.

Član 7

Brodske isprave i brodske knjige se nalaze na brodu u raspremi.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, knjiga popisa posade broda u raspremi predaje se na čuvanje lučkoj kapetaniji nadležnoj po mestu raspreme broda.

Brodske knjige broda u raspremi vodi zapovednik broda, a u slučaju da na brodu nema zapovednika, član posade sa najvišim zvanjem za obavljanje poslova na brodu.

Brodski dnevnik ne vodi se dok je brod u raspremi.

Za brod u raspremi otvara se novi brodski dnevnik na kojem se naznačuje da se vodi samo za vreme raspreme, a u koji se upisuje ukrcanje članova posade, radovi na održavanju, ispitivanju i redovnim kontrolama, kao i drugi događaji tokom raspreme.

Član 8

Sigurnosna zaštita broda u raspremi organizuje se u skladu sa zakonom i propisima kojima se uređuje unutrašnja plovidba.

Član 9

Na brodu se vrši pregled pre ulaska u raspremu, odnosno pre izlaska iz raspreme.

Na brodu koji ulazi u raspremu vrši se pregled kojim se utvrđuje stanje broda pre ulaska u raspremu.

Brod koji izlazi iz kratke raspreme i nema važeće brodsko svedočanstvo podleže pre izlaska iz kratke raspreme redovnom pregledu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje unutrašnja plovidba.

Brod koji izlazi iz kratke raspreme i ima važeće brodsko svedočanstvo ne podleže pregledu kojim se utvrđuje stanje broda pre izlaska iz kratke raspreme.

Vanredni pregled broda koji je bio u dugoj raspremi vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje unutrašnja plovidba.

Brod za transport opasnog tereta u raspremi podleže, pored pregleda iz st. 2-4. ovog člana, pregledima propisanim zakonom kojim se uređuje transport opasne robe.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. septembra 2018. godine.