ODLUKA
O REGRESIRANOM I BESPLATNOM PREVOZU

("Sl. list grada Kikinde", br. 34/2017)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se pravo na regresiran prevoz i pravo na besplatan prevoz određenih kategorija mladih, penzionera, slepih i slabovidih lica, ratnih vojnih invalida, lica u stanju socijalne potrebe i drugih lica, uslovi i način ostvarivanja ovih prava prava kod nadležnog javnog preduzeća i odnosi nadležnih organa u vezi s pravom na regresiran i besplatan prevoz.

Član 2

Pravo na regresiran prevoz ostvaruju lica ukoliko ispunjavaju opšte uslove:

- 40% regresiran prevoz studenti s prebivalištem na teritoriji grada Kikinde;

- 30% regresiran prevoz penzioneri s prebivalištem na teritoriji grada Kikinde čija mesečna primanja ne prelaze iznos od 20.000,00 dinara.

Član 3

Pravo na besplatan prevoz ostvaruju lica ukoliko ispunjavaju opšte uslove:

- učenici srednjih škola s prebivalištem na teritoriji grada Kikinde;

- ratni vojni invalidi s prebivalištem na teritoriji grada Kikinde i

- lica u stanju socijalne potrebe.

Član 4

Pravo na regresiran prevoz imaju studenti iz člana 2. Odluke za prevoz na relaciji mesto prebivališta - mesta studiranja u oba pravca.

Član 5

Pravo na regresiran prevoz imaju penzioneri iz člana 2. Odluke za prevoz na teritoriji grada Kikinde.

Član 6

Pravo na besplatan prevoz imaju učenici srednjih škola iz člana 3. Odluke za prevoz na relaciji od mesta

boravka do Kikinde i nazad, izuzev u vreme školskog raspusta, a učenici koji pohađaju Srednju školu "9. maj" u Zrenjaninu za svakodnevno, odnosno samo vikendom ukoliko učenici borave u školskom domu.

Član 7

Pravo na besplatan prevoz od šest besplatnih vožnji u toku meseca imaju ratni vojni invalidi iz člana 3. Odluke ukoliko se nalaze na overenom spisku Udruženja ratnih vojnih invalida.

Član 8

Pravo na besplatan prevoz imaju lica u stanju socijalne potrebe u skladu sa važećom zakonskom regulativom i propisima Grada Kikinde u u oblasti socijalne zaštite.

Član 9

Za ostvarivanje prava na korišćenje regresiranog i besplatnog prevoza u smislu ove odluke nadležno je Javno preduzeće "Autoprevoz" Kikinda (u daljem tekstu: Javno preduzeće) kao pružalac usluge prevoza.

Javno preduzeće dužno je da organizuje prevoz lica koja imaju pravo na regresiran i besplatan prevoz prema odredbama Odluke, izdaje potvrde o ostvarivanju prava, kontroliše korišćenje prevoza i vodi evidenciju za obračun i refundaciju troškova prevoza.

Član 10

Javno preduzeće utvrđuje pravo na korišćenje prevoza u smislu Odluke po podnetom zahtevu lica koje ima pravo na regresiran i pravo na besplatan prevoz i omogućava ostvarivanje ovog prava u skladu sa odredbama Odluke.

Član 11

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kikinde nadležan je za kontrolu ostvarivanja prava lica na regresiran i prava na besplatan prevoz, kao i za nadzor nad načinom sprovođenja Odluke od strane Javnog preduzeća.

Član 12

Obračun troškova prevoza vrši se po Cenovniku Javnog preduzeća.

Član 13

Uz obračun iz člana 11. Odluke, Javno preduzeće dostavlja Sekretarijatu za društvene delatnosti kompletne spiskove s potpisima korisnika prevoza i evidenciju s kalkulacijom i obračunom za ostvaren besplatan i regresiran prevoz, na osnovu koje se vrši plaćanje.

Član 14

Grad Kikinda i Javno preduzeće ugovorom će detaljnije regulisati odnose povodom odredaba Odluke.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana obavezno se detaljnije reguliše kontrola ugovora od strane Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave, kao i lice ovlašćeno za kontrolu izvršenja ugovorenih obaveza.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".