ODLUKA
O OGLAŠAVANJU NA TERITORIJI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 34/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način oglašavanja na otvorenim površinama na teritoriji grada Kikinde (u daljem tekstu: Grad).

Pojam oglašavanja na otvorenim površinama

Član 2

Oglašavanje na otvorenim površinama je vid oglašavanja putem sredstva podesnog za trajno upućivanje oglasne poruke javnosti, postavljenog na površinama koje su izvan zatvorenog prostora, koje su dostupne javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca.

Neće se smatrati oglašavanjem na otvorenim površinama oglašavanje u okviru zatvorenog prostora koji je dostupan javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca oglasne poruke, bez obzira na posebne prostorne celine u okviru takvog prostora (npr. tržni centri, hoteli, bolnice i sl.).

Otvorena površina, u smislu ove Odluke, je površina koja se nalazi izvan zatvorenog prostora, koja je dostupna javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca i to: javna površina, druga površina i površina objekata.

Načelo zaštite sigurnosti lica i drugog javnog interesa

Član 3

Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda Grada, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari.

Oglašavanje na otvorenim površinama u prostoru pod posebnim režimom

Član 4

Oglašavanje na otvorenim površinama na prostorima pod posebnim režimom zaštite vrši se prema propisima kojima se uređuje zaštita kulturnih dobara, odnosno prema propisima koji uređuju zaštitu prirodnih dobara.

II VRSTE OGLAŠAVANJA

Oglašavanje kao delatnost

Član 5

Oglašavanje kao delatnost obavljaju pravna lica i preduzetnici registrovani za vršenje ove delatnosti, za potrebe drugih lica.

Oglašavanje iz stava 1. ovog člana ne može se obavljati na objektima od javnog značaja (objekti koje koriste državni organi i organi lokalne samouprave, kao i javne službe čiji je osnivač republika ili jedinica lokalne samouprave) i na njima pripadajućim površinama izuzev u slučajevima određenim posebnim odlukama Grada.

Oglašavanje za sopstvene potrebe

Član 6

Oglašavanje za sopstvene potrebe je isticanje poslovnog imena i oglašavanje koje, u skladu sa ovom Odlukom, vrši pravno lice, preduzetnik i fizičko lice, radi reklamiranja sopstvenih proizvoda, usluga i drugih aktivnosti ili prikupljanja ponuda, obaveštenja i sl.

III OBJEKAT I SREDSTVO ZA OGLAŠAVANJE

Poseban objekat za oglašavanje

Član 7

Poseban objekat za oglašavanje je namenski izrađen objekat postavljen na otvorenom prostoru radi oglašavanja i to: osvetljen, prosvetljen ili neosvetljen samostojeći pano, stub ili sličan objekat.

Objekat za slobodno oglašavanje

Član 8

Objekat za slobodno oglašavanje je poseban objekat koji koriste građani i druga zainteresovana lica za oglašavanje za sopstvene potrebe, koji Grad postavlja u skladu sa potrebama građana.

O održavanju i čišćenju objekta za slobodno oglašavanje iz stava 1. ovog člana stara se Grad.

Stub javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže

Član 9

Stubovi javne rasvete, niskonaponske i kontaktne mreže mogu se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove Odluke.

Stajalište javnog linijskog prevoza

Član 10

Elementi opreme stajališta javnog linijskog prevoza putnika mogu se koristiti za oglašavanje pod uslovima i na način utvrđen posebnom odlukom.

Ostali objekti za oglašavanje

Član 11

Zgrada, privremeni montažni objekat, ograda i podzid i drugo mogu se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Sredstvo za oglašavanje može se postaviti na objekat koji predstavlja spomenik kulture ili se nalazi u zaštićenoj prostornoj celini samo izuzetno i to uz saglasnost ustanove za zaštitu spomenika kulture.

Površina ograde gradilišta i zaštitni prekrivač građevinske skele mogu se koristiti za oglašavanje.

Sredstva za oglašavanje

Član 12

Za oglašavanje mogu se koristiti sredstva za oglašavanje koja se postavljaju na objekte iz člana 9. i 11. ove Odluke, i to:

- pano, plakat, nalepnica;

- elektronski displej, svetleća slova, laserski prikaz;

- transparent (platneni, PVC i sl.);

- oglasna vitrina;

- balon i druga sredstva koja sadrže oglasnu poruku.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, oglasna vitrina može se postaviti na drugoj površini i kao samostojeća.

Kao sredstvo za oglašavanje mogu se koristiti i pokretni reklamni panoi, sendvič table, letak i slično.

Postupak i uslovi za postavljanje objekta i sredstva za oglašavanje

Član 13

Tip, dimenzije, uslovi i postupak za postavljanje objekata za oglašavanje iz člana 7. i 8. i sredstava za oglašavanje na objektima iz člana 9. i 11. ove Odluke na teritoriji Grada utvrđuju se Pravilnikom koji donosi Gradonačelnik grada Kikinde.

Predlog akta iz stava 1. ovog člana izrađuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma, u saradnji sa organizacionom jedinicom Gradske uprave grada Kikinde nadležnom za poslove saobraćaja i Javnim preduzećem za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Prilikom izrade akta iz stava 1. ovog člana organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma pribavlja uslove od ustanove nadležne za zaštitu spomenika kulture i subjekta koji upravlja površinom, odnosno objektom obuhvaćenim Pravilnikom.

IV OGLAŠAVANJE NA JAVNOJ POVRŠINI

1. Opšte odredbe

Javna površina

Član 14

Javna površina je otvorena površina kojom državni organ ili Grad upravlja ili je ovlašćen da određuje način upravljanja u skladu sa posebnim propisima, kao što su: javne saobraćajne površine (put, zemljišni pojas uz put i vazdušni pojas iznad puta, ulica, pešačka zona, trotoar, trg), javne zelene površine (park, skver, gradska šuma), javna površina stambenog bloka (parkovski uređena površina i saobraćajna površina), kao i neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Način oglašavanja

Član 15

Oglašavanje na javnoj površini vrši se kao delatnost na objektima iz člana 7. i 9. ove Odluke i kao slobodno oglašavanje na objektima iz člana 8. ove Odluke.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, oglašavanje na javnoj površini može se vršiti putem panoa koji nosi fizičko lice, deljenjem letka iz ruke i sredstava u pokretu (bicikla, motorno vozilo i dr.).

Plan mesta za postavljanje objekata, odnosno sredstava za oglašavanje

Član 16

Mesto za postavljanje objekata za oglašavanje iz člana 7. i 8. ove Odluke (pojedinačno ili grupacija) određuje se Planom mesta za postavljanje objekata za oglašavanje na javnoj površini (u daljem tekstu: Plan).

Planom se određuju objekti, odnosno grupacija objekata iz člana 9. ove Odluke na koje se mogu postavljati sredstva za oglašavanje.

Planom se utvrđuje vrsta, tip objekta, odnosno sredstva za oglašavanje i bliži uslovi za njihovo postavljanje.

Plan donosi Gradonačelnik grada Kikinde.

Predlog plana izrađuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma, u saradnji sa organizacionom jedinicom Gradske uprave grada Kikinde nadležnom za poslove saobraćaja i Javnim preduzećem za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda", a u skladu sa važećim urbanističkim planovima na području Grada.

U postupku pripreme Plana, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma pribavlja saglasnost ustanove za zaštitu spomenika kulture i subjekata koji upravlja površinom, odnosno objektom obuhvaćenim planom.

Plan se donosi na period od 5 godina.

Izmena i dopuna Plana za postavljanje objekata

Član 17

Izmena i dopuna Plana vrše se po potrebi, po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Izmena i dopuna Plana vrše se u slučaju kada realizacija namene definisane urbanističkim planom ili izmena režima saobraćaja utiče na broj i raspored mesta određenih za postavljanje objekata za oglašavanje.

Izmena i dopuna Plana važi do isteka roka važenja Plana koji se menja.

Obaveznost sprovođenja postupka javnog konkursa

Član 18

Sprovođenje javnog konkursa, putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda, je obavezno za sticanje prava na postavljanje objekta, odnosno sredstava za oglašavanje iz člana 7. i 9. ove Odluke na mestu utvrđenom Planom.

Slobodna mesta, po pravilu, oglašavaju se u "paketu".

Pod "paketom" iz stava 2. ovog člana podrazumeva se skup pojedinačnih mesta ili grupacija mesta predviđenih Planom, koja se objedinjeno oglašavaju i za koje postoji jedan korisnik.

Vreme na koje se javna površina odnosno objekat na javnoj površini daje na korišćenje radi postavljanja sredstava za oglašavanje

Član 19

Vreme korišćenja javne površine, odnosno objekata koji se nalaze na javnim površinama, a na koje se postavljaju sredstva za oglašavanje, određuje se Odlukom o raspisivanju konkursa i može se odrediti najviše na 5 godina.

Zabrana ustupanja prava

Član 20

Pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekta za postavljanje sredstva za oglašavanje stečeno po konkursu ne može se ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja odnosno pribavljanja pismenih ponuda

Član 21

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda sprovodi Komisija koja sprovodi postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda za otuđenje odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: Komisija).

Kao član Komisije imenovaće se i predstavnik Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Obavljanje stručnih i adminstrativno-tehničkih poslova

Član 22

Stručne i adminstrativno-tehničke poslove vezane za sprovođenje postupka sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje (raspisivanje i sprovođenje konkursa, izrada nacrta odluke i ugovora o sticanju prava i sve druge poslove) vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Odobrenje kao uslov za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 23

Korisnik mesta postavlja objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje iz člana 7. i 9. ove Odluke na osnovu odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave grada Kikinde nadležne za komunalne poslove.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: podatke o korisniku mesta, mestu i uslovima postavljanja i korišćenja objekta, odnosno sredstva, vrsti i dimenzijama objekta, odnosno sredstva koje se postavlja, rok za postavljanje objekta i vreme na koje se izdaje. Sastavni deo rešenja je tehnička dokumentacija na koju su nadležna javna preduzeća odnosno organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma dali saglasnost.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o ukupnom iznosu naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, a način plaćanja naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, iznos i rokovi plaćanja utvrđuje upravljač opštinskih puteva i ulica odnosno nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde.

Odobrenje za oglašavanje na način utvrđen u stavu 2. člana 15. ove Odluke izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za komunalne poslove.

Odobrenje za oglašavanje iz stava 4. ovog člana sadrži uslove i vreme na koje se izdaje (trasu kretanja, dimenzije panoa, mesta zadržavanja, odnosno stajanja i vreme u kome se vrši oglašavanje).

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za izdavanje odobrenja iz stava 1. i 4. ovog člana primerak konačnog rešenja dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za lokalnu poresku administraciju, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Rok za postavljanje objekta za oglašavanje

Član 24

Korisnik mesta dužan je da objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje postavi, po uplati prve rate naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva, u roku određenim odobrenjem.

Ukoliko korisnik mesta ne postavi objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje u roku iz stava 1. ovog člana, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja.

Prestanak važenja odobrenja po zahtevu korisnika

Član 25

Korisnik mesta koji namerava da prestane sa oglašavanjem pre isteka vremena za koje je dozvola izdata, dužan je da o tome obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja iz člana 23. ove Odluke i primerak konačnog rešenja dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za lokalnu poresku administraciju, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Prestanak važenja odobrenja zbog izmene plana

Član 26

U slučaju izmene Plana iz člana 17. stav 2. ove Odluke, usled koje se ukida mesto (pojedinačno ili grupacija) organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za izdavanje odobrenja, dužna je da korisniku tog mesta ponudi odgovarajuće mesto u skladu sa Planom, ukoliko takvo mesto postoji.

Odgovarajuće mesto u smislu stava 1. ovog člana je mesto namenjeno za postavljanje istog tipa i veličine objekta, odnosno sredstva i nalazi se u istoj zoni u smislu odluke kojom se uređuje plaćanje komunalne takse.

Ako korisnik mesta prihvati ponuđeno mesto, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za izdavanje odobrenja, donosi rešenje o tome i određuje rok u kome je korisnik dužan da objekat, odnosno sredstvo premesti.

Ako korisnik ne prihvati ponuđeno mesto ili odgovarajuće mesto ne postoji, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja za to mesto. Primerak rešenja se dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za lokalnu poresku administraciju, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Troškove uklanjanja, odnosno postavljanja objekta, odnosno sredstva za oglašavanje u slučaju iz stava 3. ovog člana snosi Grad, prema priloženom računu, a najviše do iznosa naknade koju za tu vrstu usluge naplaćuje subjekat koji upravlja površinom, odnosno objektom.

Prestanak važenja odobrenja zbog neplaćanja takse

Član 27

Odobrenje prestaje da važi pre isteka roka na koje je izdato u slučaju kada lice koji vrši oglašavanje ne plaća utvrđenu ratu naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, u ostavljenom roku.

Odobrenje prestaje da važi pre isteka roka i u slučaju kada lice koje vrši oglašavanje ne plaća lokalnu komunalnu taksu u iznosu utvrđenom rešenjem duže od dva meseca.

U slučaju iz stava 1. i 2. ovog člana, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, na osnovu podataka koje dobije utvrđuje da je odobrenje prestalo da važi i primerak rešenja dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za lokalnu poresku administraciju, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

Naknada za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje

Član 28

Za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje u smislu ove Odluke plaća se naknada u skladu sa odlukom kojom se uređuju opštinski putevi i ulice.

Visinu naknade za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje u zoni putnog pojasa utvrđuje nadležni organ upravljača opštinskih puteva i ulica odnosno Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda", na koju saglasnost daje Gradonačelnik.

Visinu naknade za za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje van zone putnog pojasa određuje Gradsko veće grada Kikinde.

2. Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda

Nacrt Odluke o raspisivanju Konkursa

Član 29

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za imovinsko-pravne poslove na osnovu predloga organizacione jedinica Gradske uprave grada Kikinda nadležne za poslove urbanizma, u skladu sa Planom, priprema nacrt Odluke o raspisivanju konkursa i dostavlja ga Komisiji.

a) Postupak javnog nadmetanja

Javno nadmetanje

Član 30

Odluku o raspisivanju konkursa radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem javnog nadmetanja donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

Konkurs sadrži naročito:

1. podatke o mestu postavljanja objekta (lokacija, ulica i dr.),

2. ukupnu površinu prostora za oglašavanje,

3. podatke o vrsti sredstva oglašavanja koje se može postaviti,

4. visinu iznosa jemstva,

5. početni iznos jednokratne naknade za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, koji se utvrđuje najmanje u visini od 10% iznosa godišnje naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje utvrđene u skladu sa članom 28. ove Odluke,

6. konstataciju da najpovoljnija ponuda jeste ponuda koja je data na najveći novčani iznos naknade za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje u odnosu na početni iznos iz tačke 5. ovog stava,

7. vreme na koje se stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

8. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekta za postavljanje sredstava za oglašavanje nadležnom organu podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje,

9. obavezu sticaoca da uredno plaća naknadu za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, u skladu sa odlukom upravljača opštinskih puteva i ulica odnosno nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Kikinde iz člana 23. stav 3. ove Odluke,

10. način i rok podnošenja prijave odnosno ponude po konkursu,

11. druge potrebne podatke.

Konkurs ostaje otvoren najmanje osam dana.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu grada Kikinde", dnevnom i nedeljnom listu i na zvaničnom sajtu Grada što se utvrđuje Odlukom o raspisivanju konkursa.

Prijava na konkurs

Član 31

Na javnom nadmetanju mogu da učestvuju pravna lica i preduzetnici koji se pismeno prijave u roku utvrđenom konkursom.

Prijava treba da sadrži:

1. sve podatke o podnosiocu prijave (poslovno ime odnosno naziv pravnog lica, njegovo sedište, matični broj, PIB i ime ovlašćenog lica, odnosno tačan naziv radnje, ime i prezime vlasnika radnje i njegov matični broj i tačnu adresu stanovanja vlasnika radnje),

2. urednu punomoć za lice koje će zastupati pravno lice ili preduzetnika na javnom nadmetanju,

3. podatke o vrsti objekta,

4. sve podatke o mestu postavljanja objekta (lokacija, ulica i dr.), za koje se prijava odnosno ponuda podnosi,

5. izjavu da prihvata sve odredbe ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekta za postavljanje sredstava za oglašavanje, koga se obavezuje zaključiti u roku od 15 dana od dana koničnosti odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

6. dokaz o uplati konkursom predviđenog iznosa jemstva.

Podnošenje prijave

Član 32

Prijava se podnosi u roku predviđenom konkursom.

Prijava koja je podneta posle oglašenog roka i koja nije kompletna neće se uzimati u obzir.

Uslov za održavanje javnog nadmetanja

Član 33

Javno nadmetanje će se održati i kad istom pristupi samo jedan učesnik u tom slučaju se pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje stiče po početnom iznosu jednokratne naknade, iz člana 30. stav 2. tačka 5. ove Odluke.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi ni jedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, konkurs se može ponoviti.

Tok javnog nadmetanja

Član 34

Javno nadmetanje otvara predsednik ili ovlašćeni član Komisije i utvrđuje:

1. broj blagovremenih i potpunih prijava,

2. broj neblagovremenih i nepotpunih prijava,

3. poslovno ime učesnika koji su stekli pravo učešća na javnom nadmetanju,

4. prisustvo učesnika javnog nadmetanja odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika i da li imaju urednu punomoć da učestvuju na javnom nadmetanju.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa uvećane za najmanje 5% od početnog iznosa.

Učesnici se javljaju za davanje ponude dizanjem ruke.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pokretom ruke dozvoljava učesniku koji se najranije javio, da da svoju ponudu.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže u ime kojeg ponuđača koji iznos nudi.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

Zapisnik o javnom nadmetanju

Član 35

O radu Komisije vodi se zapisnik u koji se unosi, naročito:

1. mesto, dan i čas početka javnog nadmetanja,

2. imena članova Komisije,

3. imena pristupnih učesnika, odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika sa naznačenjem broja datuma njihovih ovlašćenja,

4. naziv, odnosno ime učesnika koji nisu prisutni na javnom nadmetanju,

5. rezultat pregleda dokumentacije i naznačenje prijava koje ne ispunjavaju uslove za dalje učestvovanje u javnom nadmetanju, odnosno ime podnosilaca prijave koji nisu stekli pravo na učešće u javnom nadmetanju i razloge,

6. tok i rezultat javnog nadmetanja,

7. konstatacija da je postupak javnog nadmetanja propisno sproveden i primedbe predstavnika učesnika koje se odnose na rad Komisije, tok postupka javnog nadmetanja, sadržinu zapisnika i konstataciju da je javno nadmetanje okončano.

Zapisnik o radu Komisije potpisuju svi učesnici javnog nadmetanja i svi članovi Komisije.

Potom predsednik Komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Odluka o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 36

Organizaciona jedinica Gradske uprave iz člana 22. ove Odluke u roku od tri dana od dana održanog javnog nadmetanja dostavlja Gradonačelniku Zapisnik o radu Komisije sa prijavama i dokumentacijom i Nacrt odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Gradonačelnik donosi Odluku o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje koja sadrži:

1. podatke o sticaocu prava,

2. sve podatke o mestu postavljanja sredstava za oglašavanje (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

3. ukupnu površinu prostora za oglašavanje

4. posebne uslove pod kojim se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola i sl.),

5. rok za postavljanje objekta,

6. period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

7. iznos jednokratne naknade za sticanje prava za privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, uz umanjenje za iznos uplaćenog jemstva,

8. obavezu sticaoca da uredno plaća naknadu za postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje u skladu odlukom upravljača opštinskih puteva i ulica odnosno nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Kikinde,

9. obavezu sticaoca prava da u roku od 15 dana od koničnosti odluke zaključi ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

10. napomenu, da će u slučaju nepostupanje sticaoca prava po tački 7. ovog stava, odluka biti stavljena van snage, pri čemu sticalac nema pravo na povraćaj uplaćenog jemstva. Odluka se dostavlja svim učesnicima javnog nadmetanja.

Protiv Odluke iz stava 2. ovog člana nezadovoljni učesnik postupka javnog nadmetanja ima pravo podnošenja prigovora Gradonačelniku u roku od tri dana od dana prijema odluke.

Po podnetom prigovoru Gradonačelnik odlučuje u roku od osam dana.

Rok za uplatu jednokratne naknade za sticanje prava je tri dana od dana koničnosti Odluke iz stava 2. ovog člana.

Učesnicima koji nisu uspeli sa svoji ponudama u postupku javnog nadmetanja, uplaćeni iznos se vraća.

Odustanak od ponude

Član 37

Kada učesnik koji je na javnom nadmetanju ponudio najveći iznos jednokratne naknade radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, ne uplati ponuđeni iznos u roku utvrđenom Odlukom iz člana 36. ove Odluke, smatraće se da je odustao od ponude i gubi pravo na povrat iznosa jemstva.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Komisija poziva učesnika koji je ponudio sledeći najveći iznos, da u roku od 15 dana uplati svoj najveći iznos i da nakon toga zaključi Ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Učesnik koji dva puta izlicitira najviši iznos, a potom odustane n nema više pravo da učestvuje na javnom nadmetanju.

Ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 38

Konačna Odluka o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave iz člana 22. ove Odluke radi sačinjavanja Nacrta ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1. podatke o sticaocu prava,

2. sve podatke o mestu postavljanja sredstva za oglašavanje (lokacija, ulica, kvadratura i dr.)

3. podatke o aktu na osnovu kojeg se ugovor zaključuje,

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola, prethodnih uslova i dr.),

5. rok za postavljanje sredstva za oglašavanje,

6. period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

7. iznos jednokratne naknade uplaćene za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje umanjene za iznos uplaćenog jemstva,

8. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora podnese zahtev nadležnom organu za odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje,

9. obavezu sticaoca prava da plaća naknadu za postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa odlukom upravljača opštinskih puteva i ulica odnosno nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Kikinde,

10. zabranu ustupanja stečenog prava, u bilo kom vidu,

11. raskidne uslove, i to: da će se ugovor raskinuti ukoliko sticalac prava tako promeni izgled sredstva za oglašavanje da isti odstupaju od Planom predviđenog izgleda, ukoliko objekte koristi za namenu koja nije Planom i ugovorom predviđena, ukoliko se Plan izmeni tako da se ukida lokacija za postavljanje sredstva za oglašavanje, ukoliko u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora nadležnom organu ne podnese zahtev za odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje, ukoliko ne plati naknadu za postavljanje oglasnog sredstva dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku jedne godine,

12. prava i obaveze ugovarača u slučaju nepostupanja po odredbama ugovora,

13. druga prava i obaveze ugovarača.

Ugovor iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik zaključuje sa sticaocem prava u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Nakon zaključenja ugovora sticalac prava je dužan da u roku od 8 dana podnese zahtev nadležnom organu radi pribavljanja odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Uklanjanje sredstva za oglašavanje

Član 39

Lice koje je steklo pravo da postavi sredstvo za oglašavanje dužno je da isto ukloni u roku od osam dana, po prestanku ugovora.

b) Prikupljanje pismenih ponuda

Podnošenje pismene ponude

Član 40

Učesnik u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje svoju pismenu ponudu dostavlja u roku i na način predviđen konkursom.

Pismena ponuda koja je podneta posle oglašenog roka, ponuda u otvorenom omotu i ponuda koja ne sadrži potrebne dokumente i podatke neće se uzeti u obzir.

Uslov za sprovođenje otvaranja pismenih ponuda

Član 41

Otvaranje pismenih ponuda sprovodi se bez obzira na broj primljenih ponuda.

Tok postupka otvaranja ponuda

Član 42

Pre otvaranja pismenih ponuda Komisija utvrđuje koliko je pismenih ponuda primljeno, da li su predate u određenom roku i ko od podnosioca pismene ponude prisustvuje njihovom otvaranju.

Otvaranju mogu prisustvovati svi podnosioci pismene ponude.

Komisija je dužna da upozna prisutne sa iznosima iz ponuda po redosledu otvaranja.

Redosled otvaranja ponuda po danu i času prijema, počev od najranije primljenih.

Otvorene ponude pojedinačno se razmatraju i utvrđeno stanje se konstatuje i unosi u zapisnik, te se na osnovu najvećeg ponuđenog iznosa utvrđuje ponuđač koji stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, javna površina se može dati na korišćenje pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos objavljen u konkursu za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje i prihvatio druge uslove iz konkursa.

U slučaju da se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da dve ili više ponuda sadrže iste ponuđene iznose, prisutni ponuđači će biti usmeno pozvani da po pravilima postupka propisanog ovom odlukom, nastave javno nadmetanje sve do postizanja najveće ponuđene cene.

Shodna primena odredaba postupka javnog nadmetanja na postupak otvaranja ponuda

Član 43

Odredbe članova 29. do 39. ove Odluke shodno se primenjuje i u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem prikupljanja pismenih ponuda ukoliko iste nisu u suprotnosti sa odredbama članova 40-42. ove Odluke.

V OGLAŠAVANJE NA DRUGIM POVRŠINAMA

Druga površina

Član 44

Druga površina u smislu ove Odluke je površina koja nije javna, a vidljiva je sa javne površine i koristi se za oglašavanje postavljanjem objekta, odnosno sredstva za oglašavanje u skladu sa odredbama Zakona i ove Odluke.

Način oglašavanja

Član 45

Oglašavanje na drugim površinama vrši se za sopstvene potrebe i kao delatnost.

Oglašavanje na površinama iz stava 1. ovog člana vrši se samo uz saglasnost vlasnika, odnosno korisnika te površine.

Odobrenje

Član 46

Oglašavanje na drugim površinama vrši se na osnovu odobrenja koje na zahtev zainteresovanog lica izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za komunalne poslove.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži naročito: podatke o licu koje vrši oglašavanje, mestu i uslovima postavljanja, vrsti i dimenzijama objekta, odnosno sredstva koje se postavlja i vreme na koje se izdaje.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja prilaže se tehnička dokumentacija izrađena u skladu sa aktom iz člana 13. ove Odluke.

Tehnička dokumentacija iz stava 3. ovog člana čini sastavni deo rešenja.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, primerak konačnog rešenja dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kikinde nadležnoj za lokalnu poresku adminstraciju, organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda".

VI OBAVEZE KORISNIKA LOKACIJE

Član 47

Korisnik lokacije, dužan je da:

1. sredstvo za oglašavanje postavlja i oglašavanje vrši u skladu sa odobrenjem nadležnog organa;

2. sredstvo za oglašavanje označi poslovnim imenom, nazivom odnosno ličnim imenom;

3. redovno održava i stara se o urednom izgledu objekta i sredstva za oglašavanje;

4. objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja odobrenja o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje, u skladu sa ovom odlukom;

5. objekat, odnosno sredstvo privremeno ukloni kada je neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju, o trošku Grada.

Korisnik lokacije ne može prava utvrđena odobrenjem ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

VII LOKALNA KOMUNALNA TAKSA

Član 48

Za korišćenje objekata i sredstava za oglašavanje plaća se komunalna taksa u skladu sa posebnom odlukom.

VIII ZABRANE

Član 49

Zabranjeno je:

- lepiti ili na drugi način pričvršćivati plakat ili drugu štampanu poruku, odnosno ispisivati oglasnu poruku na spoljašnjim površinama fasade, izloga, ograde, drveća i sl.;

- prljati i oštećivati objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje;

- vršiti zvučno oglašavanje na otvorenom prostoru.

IX NADZOR

Nadzor nad primenom i inspekcijski nadzor

Član 50

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za poslove urbanizma.

Inspekcijski nadzor vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za inspekcijske poslove i organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde nadležna za lokalnu poresku administraciju.

Član 51

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlašćen da:

1. naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

2. naredi otklanjanje posledica koje su učinjene radnjama ili propuštanjem protivno odredbama ove Odluke;

3. naredi uklanjanje objekta ili sredstva za oglašavanje;

4. preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima Grada.

Objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje uklanja se:

1. kada se objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje za čije postavljanje se mesto utvrđuje Planom, postavi na mesto koje nije određeno Planom;

2. kada se objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez odobrenja;

3. kada se objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje postavljeno ili koristi protivno uslovima utvrđenim odobrenjem;

4. kada se promeni neki od uslova utvrđen odobrenjem, a lice koje vrši oglašavanje se ne prilagodi u ostavljenom roku;

5. kada objekat, odnosno sredstvo koristi neovlašćeno lice;

6. kada korisnik mesta ili lice koje oglašava za sopstvene potrebe objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje ne dovede u ispravno i uredno stanje u roku koji rešenjem odredi inspektor;

Uklanjanje objekta i sredstva za oglašavanje vrši se o trošku korisnika mesta, odnosno lica koje vrši oglašavanje za sopstvene potrebe.

Ako lice iz stava 3. ovog člana ne postupi po rešenju inspektora i ne ukloni objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje, inspektor će odrediti da se sredstvo ukloni, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

Ako je rešenjem inspektora naloženo uklanjanje plakata, a lice kome je mera naložena ne postupi po rešenju ili je lice koje je lepilo plakat nepoznato, rešenje se može izvršiti preko subjekta koji obavlja komunalnu delatnost održavanja čistoće.

O uklanjanju objekta za oglašavanje inspektor obaveštava organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje.

Po prijemu obaveštenja iz stava 6. ovog člana organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kikinde koja je izdala odobrenje, donosi Rešenje o prestanku važenja odobrenja.

X KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 52

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako objekat za oglašavanje postavio suprotno Planu (član 16. stav 1.);

2. ako objekat, odnosno sredstvo za oglašavanje postavi ili koristi bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 23. stav 1. i 2.);

3. ako oglašavanje iz člana 15. stav 2. ove Odluke vrši bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 23. stav 4. i 5.);

4. ako postupa suprotno odredbama člana 46. i 47. ove Odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Član 53

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, a novčanom kaznom od 20.000,00 dinara preduzetnik, ako postupi suprotno zabranama iz člana 49. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54

Ugovori zaključeni sa korisnicima lokacije, na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove Odluke važe za period na koji su zaključeni.

Odobrenja kojima je korisnicima lokacije odobreno postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje, izdate na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove Odluke, važe za period na koji su izdate.

Lica kojima je na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove Odluke odobreno postavljanje objekta, odnosno sredstva za oglašavanje na neodređeno vreme, nastavljaju sa korišćenjem lokacije na koje je oglasno sredstvo postavljeno najduže do 31.12.2018. godine i obavezna su da u istom roku pribave odobrenje u skladu sa ovom Odlukom.

Na postupke koji su započeti, a nisu okončani do dana stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se prema propisima po kojima je zahtev podnet.

Gradonačelnik grada Kikinde, doneće Pravilnik iz člana 13. odnosno Plan iz člana 16. ove Odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Do donošenja Pravilnika iz člana 13. ove Odluke primenjivaće se Pravilnik o urbanističko-tehničkim uslovima za reklamne i oglasne uređaje ("Službeni list grada Kikinde", br. 2/2016).

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o oglašavanju ("Službeni list opštine Kikinda", broj 24/2011, 7/2014-dr.odluka i 14/2015 i "Službeni list grada Kikinda", broj 12/2017 - dr. odluka).

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".