PRAVILNIK
O SUBVENCIONISANOJ POTROŠNJI ZA PRUŽENE KOMUNALNE USLUGE ISPORUKE VODE I ODVOĐENJE UPOTREBLJENIH VODA

("Sl. list grada Kikinde", br. 34/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom definiše se pravo na subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge isporuke vode i odvođenje upotrebljenih voda na teritoriji Grada Kikinde, propisuju način i uslovi ostvarivanja ovog prava kod javnog preduzeća koje pruža subvencionisane komunalne usluge, ustanovljava se nadzor i kontrola ostvarivanja istog od strane javnog preduzeća koje pruža subvencionisane komunalne usluge i nadležnog sekretarijata Gradske uprave grada Kikinde i uspostavlja odnos nadležnih organa povodom prava na subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge.

Član 2

Pojedini izrazi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1. "porodično domaćinstvo" čine supružnici i vanbračni partneri, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu; članom porodice, smatra se i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju - do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života, kao i supružnik bez obzira gde faktički živi; izuzetno, članom porodice se ne smatra izvršilac nasilja u porodici, ukoliko je od strane nadležnog suda izrečena mera zaštite od nasilja u porodici;

2. "prihod korisnika, odnosno prihod domaćinstva" jeste prihod ostvaren po svim osnovima izuzev prihoda po osnovu dečijeg dodatka, roditeljskog dodatka, dodatka za pomoć i negu drugog lica i uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, naknade za telesno oštećenje, primanja po osnovu nagrada i otpremnina za odlazak u penziju i primanja po osnovu učeničkog i studentskog standarda;

3. "subvencionisana potrošnja" jeste potrošnja koja je subvencionisana za pružene komunalne usluge isporuke vode i odvođenja upotrebljenih voda (u daljem tekstu: Subvencionisanje pruženih komunalnih usluga).

Član 3

Pravo na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga ostvaruju pojedinac i porodično domaćinstvo sa teritorije Grada Kikinde koji ispunjavaju uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 4

Pružalac subvencionisane komunalne usluge kod koga korisnici ostvaruju pravo na subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge je Javno preduzeće za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda" (u daljem tekstu: Pružalac komunalne usluge).

II KATEGORIJE KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA I PRIPADAJUĆI SUBVENCIONISANI PROCENAT CENE KOMUNALNIH USLUGA

Član 5

Subvencionisanje pruženih komunalnih usluga iskazuje se u kubnim metrima i po članu porodičnog domaćinstva.

Član 6

Subvencionisanje pruženih komunalnih usluga podrazumeva subvencionisanje pruženih komunalnih usluga u obimu do 4m3 po članu porodičnog domaćinstva koji ostvaruje pravo na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga.

Subvencionisanje pruženih komunalnih usluga u obimu od 30% snosi Gradska uprava grada Kikinde, dok ostatak snosi Pružalac komunalne usluge.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJE SUBVENCIONISANE CENE I NAČIN DOKAZIVANJA ISPUNJENOSTI USLOVA

Član 7

Opšti uslovi za ostvarivanje subvencionisane cene su:

- da korisnik komunalnih usluga i članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju prebivalište na teritoriji Grada Kikinde u poslednjih godinu dana;

- da račun glasi na korisnika komunalnih usluga koji ostvaruje pravo na subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge, odnosno da ima zaključen ugovor o zakupu ili neki drugi dokument kojim se dokazuje adresa domaćinstva i

- da je korisnik komunalnih usluga u potpunosti izmirio obaveze po računima za komunalne usluge iz člana 3. ovog pravilnika u momentu podnošenja zahteva za ostarivanje prava na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga.

Član 8

Neophodna dokumentacija za dokazivanje ispunjenosti opštih uslova je:

1. prijava prebivališta, odnosno fotokopija lične karte za sve punoletne članove porodice korisnika komunalnih usluga (uz dostavljanje originala lične karte na uvid), a za maloletne članove porodice izvod iz matične knjige rođenih (navedenom dokumentacijom se dokazuje da je korisnik komunalnih usluga, odnosno članovi njegove porodice, prijavljen na teritoriji Grada Kikinde duže od šest meseci i da se prebivalište korisnika i članova domaćinstva nalazi na adresi na kojoj se nalazi nepokretnost za koju se podnosi zahtev za subvencionisanu cenu);

2. poslednji račun za komunalne usluge izdat od strane pružaoca komunalne usluge na ime korisnika komunalnih usluga ili člana njegovog domaćinstva koji ostvaruje pravo na subvencionisanju potrošnju za pružene komunalne usluge i

3. kopiju uputa Centra za socijalni rad za korišćenje usluga Narodne kuhinje i lanč paketa, na osnovu kog Crveni krst Kikinda mesečno formira spisak korisnika usluga narodne kuhinje.

IV NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA SUBVENCIONISANU CENU

Član 9

Korisnik komunalnih usluga zahtev za ostvarivanje prava na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga podnosi Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Kikinda (u daljem tekstu: Sekretarijat) do 20.-og u mesecu za tekući mesec.

Član 10

Sekretarijat utvrđuje ispunjenost uslova iz člana 7. Pravilnika po podnošenju zahteva za ostvarivanje prava na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga.

Korisniku komunalnih usluga priznaje se pravo na osnovu podnetog zahteva počev od dana usvajanja zahteva, za vremenski period od ukupno 12 meseci od dana podnošenja zahteva.

Član 11

Sekretarijat sastavlja evidenciju o svim podnetim zahtevima za ostvarivanje prava na subvencionisanje pruženih komunalnih usluga na mesečnom nivou.

Sekretarijat utvrđuje konačnu listu korisnika kojima je priznato pravo na subvencionisanje pruženih komunalni usluga jednom mesečno na osnovu spiska korisnika koji Sekretarijatu dostavlja Crveni krst Kikinda, a po podnetim zahtevima i u skladu s uslovima za ostvarivanje prava na subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge po odredbama Pravilnika.

Po utvrđivanju konačnog spiska, Sekretarijat do 25.- og u mesecu za tekući mesec spisak prosleđuje Pružaocu komunalne usluge.

Član 12

Na osnovu spiska iz stava 3. člana 11. Pravilnika, Pružalac usluga vrši obračun.

Obračun iz stava 1. ovog člana Pružalac usluge dostavlja Sekretarijatu sa zahtevom za doznaku sredstava, fotokopijama računa i spiskom Pružaoca usluga o subvencionisanim korisnicima kojima je odobreno pravo na korišćenje subvencionisanje potrošnje komunalnih usluga i iznosu subvencionisanje potrošnje.

Na osnovu naloga Sekretarijata i dostavljene dokumentacije iz stava 1. ovog člana, Sekretarijat za finansije Gradske uprave Grada Kikinda vrši refundaciju sredstava Pružaocu usluga iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 13

Sekretarijat iz člana 9. Pravilnika vrši proveru podataka svakog meseca.

Korisnik komunalnih usluga je u obavezi da Sekretarijatu iz člana 9. Pravilnika prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje i prestanak prava iz ovog pravilnika, u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Ukoliko korisnik nije obavestio Sekretarijat o nastalim promenama, a isti utvrdi da je promena koja je nastala uticala na prestanak ostvarivanja prava na subvencionisanje potrošnje pruženih komunalnih usluga, utvrdiće prestanak prava na subvencionisanje potrošnje pruženih komunalnih usluga za konkretnog korisnika koji je podneo zahtev za ostvarivanje ovog prava retroaktivno od dana nastanka promene koja je uticala na prestanak prava.

Pružalac komunalne obaveze dužan je da Sekretarijat bez odlaganja obavesti o nastaloj promeni u smislu ovog člana čim za istu sazna.

V SREDSTVA ZA FINANSIRANJE

Član 14

Sredstva za subvencionisanje potrošnje za pružene komunalne usluge u skladu s odredbama ovog pravilnika obezbeđuju se u Budžetu grada Kikinde.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Pravilnik se primenjuje i na postupke započete do dana stupanja na snagu istog ukoliko nisu okončani.

Član 16

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kikinde", a primenjivaće se od 1. januara 2018. godine.