TARIFA
POSEBNIH NAKNADA ORGANIZACIJE ZA OSTVARIVANJE REPROGRAFSKIH PRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 2/2018)

Član 1

1.1. Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (dalje - Organizacija), obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskog prava autora dela izdatih u štampanoj formi i srodnog prava izdavača štampanih izdanja.

1.2. Ovom tarifom utvrđuju se visina i način određivanja naknade, koju Organizaciji, po osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima plaćaju:

- fizička i pravna lica koja uz naknadu obavljaju usluge fotokopiranja;

- proizvođači i uvoznici uređaja za fotokopiranje, štampanje i skeniranje, kao i svih drugih uređaja sa sličnom tehnikom umnožavanja, koji izvršavaju funkcije bilo kog od napred navedenih uređaja.

Član 2

2.1. Naknada po osnovu umnožavanja autorskih dela i štampanih izdanja fotokopiranjem ili sličnom tehnikom, naplaćuje se fizičkim i pravnim licima koja uz naplatu obavljaju usluge fotokopiranja, prema broju fotokopirnih uređaja na kojima obavljaju delatnost i zavisno od udaljenosti od najbliže visokoškolske ustanove.

2.2. Elementi za utvrđivanje naknade koja se naplaćuje od obveznika određenih ovim članom, definisani su u tarifnom broju 1. ove tarife.

2.3. Iznosi naknada, dati su u dinarima, na mesečnom nivou.

2.4. Obveznik je dužan da Organizaciji dostavi podatke o broju fotokopirnih uređaja na kojima obavlja delatnost fotokopiranja i podatke o udaljenosti uređaja od ulaza u visokoškolsku ustanovu.

Član 3

3.1. Naknada koju plaćaju fizička i pravna lica koja se bave proizvodnjom, odnosno uvozom uređaja za fotokopiranje, štampanje i skeniranje (u daljem tekstu: obveznici posebne naknade) naplaćuje se u postotku od prodajne, odnosno uvozne cene uređaja za fotokopiranje i fotokopiranju slične tehnike umnožavanja (fotokopir aparata, skenera i štampača), bez obzira da li su oni nezavisni aparati ili su sastavni deo nekog uređaja.

3.2. Elementi za utvrđivanje naknade koja se naplaćuje od obveznika posebne naknade, definisani su u tarifnom broju 2. ove tarife.

3.3. Naknada se naplaćuje za uređaje koje je obveznik posebne naknade proizveo i prvi put prodao (prodajna cena), odnosno za uvezene uređaje (uvozna cena). Kao vrednost uređaja koji se proizvode u Republici Srbiji uzima se njihova prodajna cena bez poreza na dodatu vrednost pri prvoj prodaji, a kad se uređaji i predmeti uvoze u Republiku Srbiju, kao njihova vrednost uzima se njihova nabavna cena preračunata u dinare po kursu na dan njihovog carinjenja, uvećana za carinu.

3.4. Obveznik posebne naknade je dužan da dostavi tromesečni izveštaj o broju proizvedenih, odnosno uvezenih uređaja koji su predmet ove tarife radi određivanja visine naknade.

3.5. Obaveza plaćanja naknade iz tarifnog broja 2. nastaje pri prvoj prodaji u Srbiji proizvedenih, ili prvom uvozu u Srbiju, uređaja za fotokopiranje i drugih uređaja sa sličnom tehnikom umnožavanja (štampač i skener), čime je isključeno plaćanje naknade pri drugoj ili svakoj sledećoj prodaji, odnosno uvozu istog uređaja.

3.6. Obaveza plaćanja naknade ne odnosi se na uređaj uvezen radi daljeg izvoza u drugu zemlju.

Član 4

Ukoliko obveznik plaćanja po ovoj tarifi, ne dostavi tačan i potpun izveštaj o podacima neophodnim za izračunavanje naknade, Organizacija je ovlašćena da ih samostalno pribavi.

Član 5

Naknade iz Tarifnog br. 1. i 2. dospevaju na naplatu tromesečno.

Član 6

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

TARIFNI BROJ 1
Naknade po osnovu pružanja usluga fotokopiranja uz naplatu

Naknada koja se naplaćuje licima koja pružaju uslugu fotokopiranja uz naplatu, prema broju fotokopirnih uređaja i prema njihovoj udaljenosti od visokoškolske ustanove iznosi:

- po jednom uređaju za fotokopiranje 1.090 dinara mesečno;

- po jednom uređaju 2.290 dinara mesečno kada se uređaj nalazi u visokoškolskoj ustanovi ili je od njenog ulaza udaljen manje od 500 metara.

TARIFNI BROJ 2
Naknada od uvoza i proizvodnje tehničkih uređaja za umnožavanje

Naknada koja se naplaćuje fizičkim i pravnim licima koja obavljaju delatnost proizvodnje, odnosno uvoza sledećih uređaja:

a) fotokopir aparata

b) štampača

v) skenera

iznosi:

- 0,875% od njihove vrednosti uvećanih za carinu (bez PDV), bez obzira da li su oni nezavisni aparati ili su sastavni deo nekog uređaja.