ODLUKA
O NAČINU, USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU BESPOVRATNIH FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA PODRŠKU RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA

("Sl. list grada Beograda", br. 96/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja preduzetništva na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Sredstva se dodeljuju preduzetnicima, mikro i malim privrednim subjektima (u daljem tekstu: privredni subjekti) uz obavezu zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ciljevi dodele su zapošljavanje nezaposlenih lica, unapređenje poslovnog procesa kroz uvođenje novih proizvodnih, poslovnih ili poboljšanje postojećih poslovnih linija, pokretanje novih preduzetničkih aktivnosti, otvaranje mogućnosti za modernizaciju i proširenje proizvodnih i uslužno orijentisanih delatnosti, kao i očuvanje postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta, jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, stimulisanje stvaranja nove dodatne materijalne vrednosti namenjene tržištu i povećanje ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva na teritoriji grada Beograda.

Član 3

Predmet javnog konkursa je dodela bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), uz obavezu zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje sa punim radnim vremenom, na period od minimum jedne godine od dana uredno dostavljenog Zahteva za prenos sredstava sa potrebnom dokumentacijom.

Pod osnovnim sredstvom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se mašine i oprema koje će koristiti duže od jedne godine od dana potpisivanja ugovora.

Ukoliko se radi o nabavci računarske opreme (kompjutera), na javnom konkursu mogu učestvovati isključivo privredni subjekti čija je pretežna delatnost proizvodnja softvera (Računarsko programiranje - šifra 62.01 prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti).

Mašine i oprema ne mogu biti nabavljene od fizičkog lica, osim ako je prodavac preduzetnik. Nabavljene mašine i oprema moraju biti u skladu sa delatnošću privrednog subjekta.

Član 4

Sredstva za finansiranje mera i aktivnosti za podršku razvoja preduzetništva obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda - Budžetskom fondu za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Grada Beograda, a u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja Grada Beograda za tekuću godinu.

Član 5

Sredstava se dodeljuju na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva (u daljem tekstu: javni konkurs).

Javni konkurs raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove privrede (u daljem tekstu: Sekretarijat za privredu).

Javni konkurs se raspisuje u tekućoj budžetskoj godini prema opredeljenim sredstvima za tu godinu.

Član 6

Opravdan trošak koji se finansira za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava je kupoprodajna cena osnovnih sredstava bez PDV-a.

Trošak mora biti fakturisan korisniku sredstava, odnosno iskazan na računima izdatim na ime korisnika sredstava po tržišnim uslovima.

Troškovi koji se ne finansiraju su troškovi u vezi nabavke opreme kao što su: carinski i administrativni troškovi, troškovi transporta, špedicije, skladištenja i manipulacije, montaže i instaliranje opreme/mašina, obuke i dr.

Član 7

Na javnom konkursu mogu da učestvuju privredni subjekti koji ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su registrovani i imaju sedište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana do 31. decembra godine koja prethodi godini raspisivanja javnog konkursa;

2) da je privredni subjekat kod nadležne Agencije za privredne registre razvrstan kao preduzetnik, mikro i malo pravno lice;

3) da privrednom subjektu u roku od dve godine pre podnošenja prijave nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti, a ukoliko posluje kraće od dve godine, da nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti za ukupan period poslovanja;

4) da vlasnici i odgovorna lica privrednog subjekta nisu pravosnažno osuđivana i da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivična dela protiv privrede;

5) da privredni subjekat nije u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova veliki privredni subjekti;

6) da je do dana objavljivanja javnog konkursa izmirio dospele obaveze prema Gradu Beogradu po osnovu izvornih javnih prihoda;

7) da privrednom subjektu u periodu od godinu dana do dana objavljivanja javnog konkursa tekući računi kod poslovnih banaka nisu bili blokirani duže od ukupno 15 (petnaest) dana;

8) da privredni subjekat prema evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja o broju zaposlenih lica na dan objavljivanja javnog konkursa ima najmanje jedno zaposleno lice na neodređeno vreme;

9) da nije pokrenut stečajni postupak i postupak likvidacije.

Kada se prilažu dokumenta na stranom jeziku dostaviti i prevod na srpski jezik sa overom sudskog tumača.

Član 8

Prijava čini sastavni deo javnog konkursa i sastoji se od sledećih obrazaca i pratećih izjava:

- formular prijave - podnosi se potpisan od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overen pečatom privrednog subjekta;

- specifikacija troškova (budžet aktivnosti) - podnosi se potpisana od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overena pečatom privrednog subjekta; svaka stavka izražena u budžetu aktivnosti mora biti opravdana sa odgovarajućim dokumentom (kupoprodajna cena bez PDV-a);

- potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću korisnika sredstava o dodeli državne pomoći male vrednosti de minimis u godini u kojoj se raspisuje javni konkurs i u prethodne dve godine;

- potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da privrednom subjektu nisu u godini u kojoj se raspisuje javni konkurs dodeljena bespovratna sredstva za iste namene, koji su predmet ovog javnog konkursa, od strane državnih organa i organa Grada Beograda;

- potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da privredni subjekat nije u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova veliki privredni subjekti.

Prijava se preuzima sa sajta Grada Beograda. Prijava sa pratećom dokumentacijom se podnosi Sekretarijatu za privredu.

Član 9

Kriterijumi i merila za vrednovanje i rangiranje prijava su:

1) Vrsta delatnosti:

- ukoliko se podnosioci prijava bave proizvodnom delatnošću - 10 bodova;

- ukoliko se podnosioci prijava bave uslužnom delatnošću - 5 bodova;

2) Broj zaposlenih lica:

- preko 10 zaposlenih - 15 bodova;

- od dva do 10 zaposlenih - 5 bodova;

- jedan zaposleni - 1 bod.

3) Dužina obavljanja delatnosti:

- ukoliko privredni subjekat posluje duže od tri godine - 15 bodova;

- ukoliko privredni subjekat posluje od jedne do tri godine - 5 bodova;

4) Investiranje sopstvenim sredstvima u osnovna sredstva u prethodne dve godine i u godini u kojoj se raspisuje javni konkurs:

- ukoliko je privredni subjekat investirao u poslovanje - 5 bodova;

- ukoliko je privredni subjekat nije investirao u poslovanje - 0 bodova;

5) Dodeljena sredstva od državnih organa i organa Grada Beograda u prethodne dve godine i za tekuću godinu:

- ukoliko privredni subjekat nije dobijao sredstva - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat jeste dobijao sredstva - 0 bodova;

6) Ostvarena priznanja i nagrade sa sajmova i takmičenja iz delokruga svoje delatnosti:

- ukoliko privredni subjekat poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 5 bodova;

- ukoliko privredni subjekat ne poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 0 bodova.

U slučaju da dve ili više prijava imaju isti broj bodova u Listi vrednovanja i rangiranja prednost će imati prijava koji je ostvarila veći broj bodova po redosledu kriterijuma i merila za vrednovanje iz stava 1. ovog člana. U slučaju da je isti broj bodova i prema redosledu kriterijuma i merila, prednost će imati prijave koji ima veći broj zaposlenih.

Član 10

Komisiju za vrednovanje i rangiranje prijava podnetih po javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva (u daljem tekstu: Komisija) obrazuje rukovodilac Sekretarijata za privredu.

Komisiju čine najmanje tri člana od kojih je jedan predsednik.

Komisija vrši ocenu ispunjenosti uslova, vrednovanje i rangiranje prijava.

Komisija utvrđuje Predlog liste vrednovanja i rangiranja dostavljenih prijava po javnom konkursu, na osnovu kriterijuma i merila navedenih u članu 9. ove odluke u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava. Predlog liste se objavljuje na zvaničnoj internet-stranici Grada Beograda.

Na Predlog liste iz stava 4. ovog člana podnosioci prijava imaju pravo prigovora Komisiji u roku od pet dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda. Prigovor se podnosi Komisiji, pismenim putem na adresu Sekretarijata za privredu. Komisija odlučuje o prigovoru u roku od pet dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora, sačinjava konačnu Listu vrednovanja i rangiranja dostavljenih prijava po javnom konkursu i Predlog odluke o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima.

Odluku o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima po sprovedenom javnom konkursu donosi rukovodilac Sekretarijata za privredu a na osnovu predloga Komisije. Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet-stranici Grada Beograda.

Gradonačelnik grada Beograda daje saglasnost na Odluku o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima iz stava 6. ovog člana, i daje ovlašćenje rukovodiocu Sekretarijata za privredu da zaključi ugovore sa izabranim podnosiocima prijava.

Član 11

Ugovor sa izabranim podnosiocima prijava kojima se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana naročito sadrži sledeće elemente: visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, sredstva finansijskog obezbeđenja, obavezu korisnika sredstava da u slučaju nenamenskog trošenja sredstava ista vrati, obavezu zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, vremenski rok u kome predmet finansiranja (mašine/oprema) kupljen uz podršku bespovratnih sredstava ne sme otuđiti i druge elemente.

Korisnik sredstava dužan je da Sekretarijatu za privredu podnese konačni izveštaj o realizaciji ugovornih obaveza.

Korisnik sredstava dužan je da Sekretarijatu za privredu u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije ugovorne obaveze i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, Sekretarijat za privredu dužan je da raskine Ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, odnosno da aktivira instrument obezbeđenja, a korisnik sredstava dužan je da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja preduzetništva koje se finansiraju iz budžeta Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 19/17).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".