ODLUKA

O DODATNIM OBLICIMA ZAŠTITE PORODILJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 44/2017 i 102/2017)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad) koje obezbeđuje grad radi podsticanja rađanja dece, kao i uslovi i način ostvarivanja ovih oblika zaštite i druga pitanja od značaja za ostvarivanje dodatnih oblika zaštite porodilja.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom odlukom su:

1. pravo na novčano davanje porodilji;

2. pravo na novčano davanje nezaposlenoj porodilji i

3. pravo na novčano davanje porodilji za prvorođeno dete.

Član 3

Nezaposlena porodilja u smislu ove odluke je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca - pravnog ili fizičkog lica. Nezaposlenom porodiljom smatra se i porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu osnivačkih prava u privrednom subjektu, porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu penzija i invalidnina, kao i porodilja koja ne ostvaruje prihode po osnovu obavljanja privremenih i povremenih poslova.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 4

Dodatne oblike zaštite iz člana 2. ove odluke ostvaruje porodilja sa prijavljenim prebivalištem na teritoriji grada Beograda, porodilja koja je interno raseljeno lice iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sa prijavljenim boravkom na teritoriji grada, porodilja sa statusom izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prijavljenim boravkom na teritoriji grada i porodilja strani državljanin sa odobrenim stalnim boravkom na teritoriji grada Beograda, najmanje godinu dana pre dana rođenja deteta.

Član 5

Prava iz člana 2. ove odluke ima porodilja za novorođeno dete u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik Grada Beograda za period važenja odluke o budžetu, odnosno odluke o privremenom finansiranju najkasnije do početka primene odluke o budžetu Grada, odnosno odluke o privremenom finansiranju Grada.

U slučaju promene visine novčanog davanja u smislu stava 1. ovog člana, primenjivaće se iznos koji važi na dan rođenja deteta.

Član 6

Pravo iz člana 2. tačka 1. i tačka 3. može ostvariti porodilja nezavisno od visine prihoda.

Pravo iz člana 2. tačka 2. može ostvariti porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu domaćinstva, uključujući novorođeno dete - decu, ostvaren u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno, manji od 10.000,00 dinara.

Domaćinstvo u smislu ove odluke čini porodilja, njen suprug ili vanbračni partner i maloletna izdržavana deca koja sa njima žive, uključujući i novorođeno dete - decu.

Ukupan mesečni prihod domaćinstva u smislu stava 2. ovog člana čine i prihodi koje ostvaruje suprug ili vanbračni partner, isplaćeni u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno, i to po osnovu: zarade, naknade zarade, penzije i invalidnine, u neto iznosu.

Za lica koja samostalno obavljaju delatnost - preduzetnike kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Broj članova domaćinstva utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 7

Isplata novčanih davanja iz člana 2. ove odluke vrši se jednokratno na namenski tekući račun porodilje, otvoren kod finansijske organizacije sa kojom Gradska uprava grada Beograda ima zaključen ugovor, a sredstva za isplatu obezbeđuju se iz budžeta grada Beograda.

Prava iz člana 2. tačka 1. i tačka 2. pripadaju porodilji za svako dete bez obzira na broj prethodno rođene dece, a pravo iz člana 2. tačka 3. pripada porodilji samo za prvorođeno dete.

Ako se u jednom porođaju rodi dvoje ili više dece, porodilja će ostvariti pravo za svako rođeno dete u tom porođaju.

Član 8

Pravo iz člana 2. ove odluke ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove socijalne zaštite u roku od šest meseci od dana rođenja deteta, neposredno ili preporučeno putem pošte.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu koji je sastavni deo ove odluke.

Član 9

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 1. i tačka 3. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena i lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tačka 2. ove odluke potrebni su sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za dete - decu,

2. fotokopija lične karte ili očitana lična karta, fotokopija prijave boravka za interno raseljena lica iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, fotokopija izbegličke legitimacije za izbeglice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fotokopija prijave boravka za strane državljane,

3. fotokopija lične karte ili očitana lična karta supruga ili vanbračnog partnera,

4. prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete - decu,

5. izvod iz matične knjige venčanih ili izjava o postojanju vanbračne zajednice overena od strane notara,

6. za porodilju i supruga ili vanbračnog partnera koji ne ostvaruje prihode, izvod iz matične evidencije fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i

7. potvrda o prihodima supruga ili vanbračnog partnera koji ostvaruje prihode, isplaćenih u tri meseca koji prethode mesecu u kome je dete za koje se podnosi zahtev rođeno.

Član 10

O pravima iz člana 2. ove odluke odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove socijalne zaštite, u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 11

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz člana 2. ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada Beograda.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Izuzetno od odredaba člana 2. ove odluke, od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2017. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji u visini od 10.000,00 dinara i jednokratnog novčanog davanja nezaposlenoj porodilji u visini od 25.000,00 dinara.

Prava iz člana 2. ove odluke može ostvariti porodilja za dete - decu rođenu od dana stupanja na snagu ove odluke.

Porodilje koje su stekle pravo na dodatni oblik zaštite za dete - decu rođenu pre dana stupanja na snagu ove odluke mogu ostvariti pravo u skladu sa Odlukom o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda" br. 36/14 i 2/15).

Postupci po zahtevima za ostvarivanje prava za decu rođenu pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa propisima koji su bili na snazi na dan rođenja deteta.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 36/14 i 2/15).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 102/2017)

Prelazne i završne odredbe

Član 5

Izuzetno od odredaba člana 5. Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 44/17), od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2018. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja porodilji za prvorođeno dete u visini od 10.000,00 dinara.

Pravo iz člana 2. tačka 3. ove odluke može ostvariti porodilja za dete rođeno od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Obrasce koji su sastavni dao ove odluke možete pogledati OVDE