PRAVILNIK
O NAČINU I USLOVIMA ZA OBAVLJANJE PILOTAŽE, USLOVIMA, PROGRAMU, NAČINU I TROŠKOVIMA POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA LOCMANA I OBRASCU LOCMANSKE LEGITIMACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 21/2015 i 113/2017 - dr. zakon)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način i uslovi za obavljanje pilotaže, uslovi, program, način i troškovi polaganja stručnog ispita za locmana i obrazac locmanske legitimacije.

Član 2

Pilotaža može biti lučka, pristanišna i pilotaža na vodnim putevima Republike Srbije.

Uslovi za obavljanje pilotaže

Član 3

Poslove pilotaže obavlja pravno lice koje rešenjem ovlasti ministar nadležan za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Ministar).

Rešenje iz stava 1. ovog člana izdaje se pravnom licu ako ispunjava sledeće uslove:

1) ima zaposlena lica sa važećom locmanskom legitimacijom;

2) obavlja pilotsku službu 24 časa neprekidno tokom cele godine;

3) ima brodsku radio stanicu;

4) ima zaključen ugovor o osiguranju odgovornosti ovlašćenog pravnog lica iz stava 1. ovog člana za naknadu štete koju locman prouzrokuje brodaru za vreme pilotaže broda sa minimalnom visinom osiguranja u iznosu osnovne naknade za izvršenu uslugu pilotiranja pomnoženom sa faktorom 300.

Pored uslova iz stava 2. ovog člana ovlašćeno pravno lice koje pruža nautičke usluge u luci ili pristaništu (lučki operater) treba da ima i odgovarajući brod za lučku boksažu.

Član 4

Lučku i pristanišnu pilotažu obavljaju locmani zaposleni kod ovlašćenog pravnog lica iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika - lučkog operatera koji pruža nautičke usluge u luci ili pristaništu u koju uplovljava, odnosno isplovljava pilotirani brod.

Pilotažu na vodnim putevima obavljaju locmani zaposleni kod ovlašćenog pravnog lica iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika.

Ako lučki operater nema organizovanu pilotsku službu, angažovaće ovlašćeno pravno lice iz stava 2. ovog člana.

Način obavljanja pilotaže

Član 5

Pilotaža započinje kada se locman javi na komandnom mostu zapovedniku broda, radi obavljanja pilotaže, a završava se iskrcavanjem locmana sa broda posle bezbednog veza broda ili bezbednog sidrenja broda.

Za vreme obavljanja pilotaže locman ne napušta brod, pre nego što završi pilotiranje broda.

Član 6

Pre započinjanja pilotaže locman obaveštava nadležnu lučku kapetaniju o predviđenom pilotiranju.

Za vreme obavljanja pilotaže locman daje savete zapovedniku broda u pogledu vođenja broda i manevrisanja brodom i upozorava ga na propise i pravila koja važe u sektoru plovidbe broda.

Po završenom pilotiranju broda locman obaveštava nadležnu lučku kapetaniju o:

1) zapaženom neispravnom funkcionisanju objekata bezbednosti plovidbe na vodnom putu;

2) povredama propisa i pravila iz oblasti bezbednosti plovidbe koje zapazi za vreme pilotiranja broda;

3) štetama koje za vreme pilotiranja nastanu na brodu koji koristi usluge pilotaže i o štetama koje taj brod prouzrokuje drugom brodu.

Član 7

Locman će odbiti da pilotira na brodu koji nije dobio od nadležne lučke kapetanije dozvolu za isplovljenje, odnosno uplovljenje, koji nije sposoban za plovidbu ili ako je brod prekrcan ili ima veći gaz u odnosu na dubine u sektoru vodnog puta na kome se vrši pilotaža i u drugim slučajevima kada je dovedena u pitanje bezbednost plovidbe.

U slučaju odbijanja pilotiranja iz razloga iz stava 1. ovog člana locman, bez odlaganja, obaveštava nadležnu lučku kapetaniju.

Član 8

Ovlašćeno pravno lice iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika vodi locmanski dnevnik koji posle obavljene pilotaže dostavlja na uvid nadležnoj lučkoj kapetaniji.

U dnevnik iz stava 1. ovog člana upisuju se podaci o vrsti pilotaže, mestu, odnosno sektoru vodnog puta na kome se pilotaža obavlja, danu, mesecu i godini izvršene pilotaže, imenu i prezimenu locmana, vremenu početka i završetka pilotaže, imenu, odnosno oznaci broda, ENI broju, državnoj pripadnosti broda, vrsti broda, dužini i širini broda, gazu broda, kao i o pogonskom mašinskom uređaju broda.

Program stručnog ispita

Član 9

Program stručnog ispita za locmana (u daljem tekst: stručni ispit) obuhvata sledeće oblasti, i to:

1) navigacija sa manevrisanjem;

2) plovidbeni i drugi propisi;

3) strani jezik.

Član 10

Sadržinu oblasti iz člana 9. ovog pravilnika čine:

1) navigacija:

(1) detaljno poznavanje karakteristika vodnog puta na sektoru za koji kandidat polaže stručni ispit pri različitim vodostajima (dubina i širina plovnog puta, visina plovidbenih otvora mostova, konfiguracija dna i obale, vodene struje, vetrovi, talasi i dr.); plovidba u posebnim uslovima (ograničena vidljivost, magla, padavine, led i dr.); detaljno poznavanje meteoroloških, hidroloških, hidrografskih i navigacionih prilika na sektoru vodnog puta; sektorske plovidbene norme gaženja broda; upravljanje brodom ili sastavom u plovidbi i formiranje sastava i konvoja; uplovljenje i isplovljenje broda u/iz luke i pristaništa;

(2) osnovne nautičke karakteristike luka i pristaništa; poznavanje mesta za okretanje, mimoilaženje i sidrenje brodova, sidrišta - dubina vodnog puta na sidrištu, skloništa, zimovnici, mostovi, prevodnice, skelski prelazi, operativne obale, vodograđevine, podvodni i nadvodni kablovi; optička i zvučna signalizacija; korišćenje rečnog informacionog servisa (RIS), servisa za upravljanje brodskim saobraćajem (VTS) prilikom pilotaže i radio služba na sektoru za koji kandidat polaže stručni ispit;

2) plovidbeni i drugi propisi:

(1) područje obavezne pilotaže na vodnim putevima, lukama i pristaništima; funkcija pilota u plovidbi i odgovornost pilota;

(2) red u lukama i pristaništima; nadzor u luci, odnosno pristaništu; nadležnosti lučkih kapetanija i sprečavanje zagađenja vodnog puta sa plovila;

3) strani jezik: konverzacija u vezi sa plovidbom i manevrisanjem broda uz primenu plovidbene terminologije na nemačkom, ruskom ili francuskom jeziku.

Kao izvori i literatura za pripremanje stručnog ispita koriste se zakon kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama, podzakonski akt kojim se uređuju pravila plovidbe na unutrašnjim vodama i drugi propisi kojima se uređuje plovidba.

Način i troškovi polaganja stručnog ispita

Član 11

Pismena prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Prijava za polaganje stručnog ispita sadrži ime i prezime, datum i mesto rođenja, prebivalište, naznačenje za koji sektor vodnog puta se prijavljuje polaganje ispita, registarski broj lične karte.

Uz prijavu se podnose dokazi da kandidat ispunjava uslove za polaganje stručnog ispita, i to:

1) overena kopija ovlašćenja o osposobljenosti za zapovednika vrste A, B ili C;

2) da ima najmanje tri godine plovidbenog staža u zvanju zapovednika vrste A, B ili C;

3) izvod iz brodskog dnevnika i popisa posade kojima se dokazuje da na određenom sektoru vodnog puta kandidat ima u periodu od 18 meseci, u zvanju zapovednika A, B ili C, osam putovanja uzvodno i osam putovanja nizvodno, od kojih najmanje tri putovanja u svakom smeru na tom određenom sektoru vodnog puta;

4) kopija brodarske knjižice;

5) dokaz o uplati sredstava na ime troškova polaganja stručnog ispita i administrativne takse.

Broj putovanja, sektor vodnog puta i period plovidbe utvrđuju se na osnovu podataka iz brodarske knjižice, izvoda iz brodskog dnevnika i popisa posade.

Sekretar komisije obaveštava kandidata o datumu polaganja stručnog ispita, najmanje 15 dana pre dana određenog za polaganja stručnog ispita.

Član 12

Stručni ispit se polaže pred komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: komisija) koju rešenjem obrazuje Ministar.

Komisija se sastoji od predsednika, dva člana i sekretara, koji imaju zamenike.

Predsednik, članovi i sekretar komisije, odnosno njihovi zamenici, imenuju se na period od četiri godine.

Predsednik i članovi komisije su ispitivači gradiva iz pojedinih predmeta.

Na predlog komisije mogu se za pojedine predmete angažovati ispitivači van sastava komisije.

Predsednik komisije treba da ima zvanje zapovednika vrste A.

Administrativno-stručne poslove za komisiju obavlja sekretar.

Član 13

Troškove polaganja stručnog ispita snosi kandidat ili ovlašćeno pravno lice iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika.

Troškovi polaganja stručnog ispita iznose 6.900,00 dinara i uplaćuju se na poseban račun u korist Budžeta Republike Srbije.

Član 14

Stručni ispit polaže se usmeno.

Kandidat se na stručnom ispitu ocenjuje posebno za svaki predmet ocenom "zadovoljio" ili "nije zadovoljio".

Konačan uspeh kandidata na stručnom ispitu utvrđuje komisija.

Konačan uspeh kandidata na stručnom ispitu ocenjuje se ocenom "položio", "nije položio" i "upućuje se na popravni ispit".

Ocenom "nije položio" ocenjuje se kandidat koji nije pokazao dovoljan uspeh iz dva predmeta.

Ocenom "upućuje se na popravni ispit" ocenjuje se kandidat koji nije pokazao dovoljan uspeh iz jednog predmeta.

Član 15

Kandidat koji nije položio stručni ispit može ponovo da polaže ispit u roku koji ne može da bude kraći od dva meseca od dana prethodnog polaganja stručnog ispita.

Kandidat može samo jedanput polagati popravni ispit, u roku koji ne može da bude kraći od 30 dana od dana prethodnog polaganja stručnog ispita.

Kandidat koji na popravnom ispitu ne zadovolji smatra se da nije položio stručni ispit.

Član 16

Ako kandidat ne pristupi polaganju stručnog ispita iz opravdanih razloga, ili pre početka polaganja stručnog ispita izjavi da odustaje od stručnog ispita, smatraće se da nije polagao stručni ispit.

Ako kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja stručnog ispita, smatraće se da nije položio stručni ispit.

Započeto polaganje stručnog ispita može se odložiti ako je kandidat zbog bolesti ili iz drugog opravdanog razloga sprečen da nastavi polaganje stručnog ispita.

Zahtev za odlaganje ispita iz stava 3. ovog člana kandidat podnosi komisiji.

Član 17

O polaganju stručnog ispita vodi se zapisnik u koji se unose podaci od značaja za tok stručnog ispita, kao i ocena kandidata na ispitu.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi i sekretar komisije, odnosno njihovi zamenici.

Sekretar komisije vodi evidenciju kandidata koji su polagali stručni ispit koja sadrži: ime i prezime; dan, mesec, godinu i mesto rođenja; prebivalište, odnosno boravište; sektor vodnog puta za koji je kandidat polagao stručni ispit; datum i mesto polaganja stručnog ispita, kao i podatke o uspehu na ispitu.

Član 18

Na osnovu rezultata stručnog ispita, kandidatu koji je položio stručni ispit, izdaje se uverenje o položenom stručnom ispitu.

Uverenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv ministarstva koje je izdalo uverenje;

2) propis na osnovu koga se izdaje uverenje;

3) ime, prezime, datum i mesto rođenja kandidata;

4) naziv ispita i datum polaganja;

5) stečena stručna osposobljenost za locmana;

6) sektor vodnog puta za koji je osposobljen da pilotira brodom;

7) broj iz evidencije, datum i mesto izdavanja uverenja;

8) potpis predsednika komisije i pečat ministarstva.

Uverenje iz stava 1. ovog člana overava se pečatom ministarstva.

Locmanska legitimacija

Član 19

Licu koje je steklo uverenje o položenom stručnom ispitu iz člana 18. ovog pravilnika izdaje se locmanska legitimacija.

Član 20

Locmanska legitimacija sastavljena je na srpskom jeziku i nemačkom jeziku na Obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac locmanske legitimacije je zelene boje, veličine papira 90 x 60 mm, preko koga se stavlja zaštitna plastična folija.

Član 21

Obrazac locmanske legitimacije na prednjoj strani sadrži tekst: "Locmanska legitimacija, Republika Srbija, naziv ministarstva i lučke kapetanije, odnosno ispostave lučke kapetanije koja izdaje legitimaciju, Mali grb Republike Srbije", kao i mesta za upisivanje podataka, i to:

1) ime i prezime;

2) datum i mesto rođenja;

3) broj;

4) rok važenja;

5) fotografija.

Na zadnjoj strani obrazac locmanske legitimacije sadrži tekst: "Imalac legitimacije može pilotirati: 1. na brodovima svih vrsta bez ograničenja; 2. na brodu dužine do 35 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava; 3. na brodu dužine do 70 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava;", kao i mesta za upisivanje podataka, i to:

1) sektor vodnog puta u Republici Srbiji;

2) datum izdavanja;

3) potpis ovlašćenog lica;

4) mesto za pečat.

Član 22

Broj locmanske legitimacije iz člana 21. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika sastoji se od skraćene oznake lučke kapetanije, odnosno ispostave lučke kapetanije koja je izdala legitimaciju i rednog broja legitimacije iz evidencije izdatih legitimacija.

Skraćene oznake lučkih kapetanija su:

1) Lučka kapetanija Bezdan - BE;

2) Lučka kapetanija Novi Sad - NS;

3) Lučka kapetanija Beograd - BG;

4) Lučka kapetanija Smederevo - SD;

5) Lučka kapetanija Veliko Gradište - VG;

6) Lučka kapetanija Prahovo - PR;

7) Lučka kapetanija Senta - ST;

8) Lučka kapetanija Sremska Mitrovica - SM.

Skraćene oznake ispostava lučkih kapetanija su:

1) ispostava Lučke kapetanije Bezdan u Apatinu - BE/IAP;

2) ispostava Lučke kapetanije Beograd u Pančevu - BG/IPA;

3) ispostava Lučke kapetanije Prahovo u Kladovu - PR/IKL;

4) ispostava Lučke kapetanije Novi Sad u Titelu - NS/ITL.

Član 23

Pilotažu odgovarajućeg broda na određenom sektoru vodnog puta obavlja locman koji, osim važeće locmanske legitimacije, prilikom pilotaže poseduje i važeću brodarsku knjižicu, kao i važeće odgovarajuće ovlašćenje o osposobljenosti za zapovednika odgovarajuće vrste.

Pilotaža odgovarajućeg broda može se obavljati samo na sektoru vodnog puta koji je upisan u locmanskoj legitimaciji.

Locman obavlja pilotažu broda, i to:

1) locman koji je zapovednik vrste A - obavlja pilotažu na brodovima svih vrsta bez ograničenja na sektoru vodnog puta upisanom u locmanskoj legitimaciji;

2) locman koji je zapovednik vrste B - obavlja pilotažu na brodu dužine do 35 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava na sektoru vodnog puta upisanom u locmanskoj legitimaciji;

3) locman vrste C - obavlja pilotažu na brodu dužine do 70 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava na sektoru vodnog puta upisanom u locmanskoj legitimaciji.

Član 24

Locmanska legitimacija važi dve godine od dana izdavanja i ista se može produžavati.

Locmanska legitimacija se produžava po isteku roka iz stava 1. ovog člana, bez polaganja stručnog ispita pod uslovom da je locman na sektoru vodnog puta za koji se traži produženje locmanske legitimacije, u periodu važenja legitimacije (dve godine) imao osam putovanja uzvodno i osam putovanja nizvodno na sektoru vodnog puta iz locmenske legitimacije koju produžava, od kojih najmanje tri putovanja u svakom smeru u poslednjih šest meseci.

Član 25

Locman prijavljuje lučkoj kapetaniji svaku promenu podataka iz locmanske legitimacije (nestanak, gubitak, oštećenje, promenu ličnih podataka, fotografija ne odgovara njegovom izgledu i sl.).

Član 26

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obavljanja pilotaže, stručnoj spremi koju moraju imati piloti i uslovima za obavljanje pilotaže ("Službeni list SRJ", broj 44/98).

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac

LOCMANSKA LEGITIMACIJA

Prednja strana

 

 

 

 

Republika Srbija
Ministarstvo građevinarstva,
saobraćaja i infrastrukture

REPUBLIK SERBIEN
Ministerium für Bauwesen,
Verkehr und Infrastruktur

Lučka kapetanija _____________

Hafenamt _____________

 

 


Fotografija/
Lichtbild
30 x 35 mm

 

LOCMANSKA LEGITIMACIJA
LOTSENAUSWEIS

 

 

 

 

 

Prezime i ime / Familienname und Vorname

 

 

 

 

 

Datum i mesto rođenja / Geburtsdatum und -ort

 

 

 

__________________

 

__________________________

 

Broj / Nummer

 

Legitimacija važi do / Ausweis gültig bis

 

 

 

 

 

Zadnja strana

 

Imalac legitimacije može pilotirati / Der Ausweisinhaber ist berechtigt zu lotsen:
1. na brodovima svih vrsta bez ograničenja / Schiffe aller Art ohne Einschränkungen;
2. na brodu dužine do 35 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava / Schiff mit einer Länge bis zu 35 m, wenn diese nicht zum Schleppen, Schieben oder Antrieben der Koppelverbände eingesetzt werden;
3. na brodu dužine do 70 m kada brod ne obavlja tegljenje, potiskivanje ili pokretanje bočnog sastava / Schiff mit einer Länge bis zu 70 m, wenn diese nicht zum Schleppen, Schieben oder Antrieben der Koppelverbände eingesetzt werden;
na sektoru vodnog puta u Republici Srbiji / Im Wasserstraßenabschnitte in der Republik Serbien:

 

 

 

 

____________________

MP

_____________________

 

Datum izdavanja /

Stempel

Potpis ovlašćenog lica/

 

Ausgestelltungsdatum

 

Unterschrift der zuständigen Person

 

 

 

 

 

 
Napomene

Danom stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), odnosno 25. decembra 2017. godine, prestao je da važi Pravilnik o načinu i uslovima za obavljanje pilotaže, uslovima, programu, načinu i troškovima polaganja stručnog ispita za locmana i obrascu locmanske legitimacije ("Sl. glasnik RS", br. 21/2015), u delu kojim se utvrđuje visina troškova polaganja stručnog ispita za locmana.