ODLUKA

O UKLANJANJU SNEGA I LEDA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 17/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o uklanjanju snega i leda (u daljem tekstu: odluka) uređuje se način uklanjanja snega i leda sa javnih površina na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kao i poveravanje poslova uklanjanja snega i leda.

Član 2

Uklanjanje snega i leda sa javnih površina određuje se kao komunalna delatnost.

Član 3

Javnim površinama, u smislu odredaba ove odluke, smatraju se: trotoari, trgovi, parkirališta, šetališta, pešačke staze, pešački most, pijace, groblja, kao i autobuska stanica, železnička stanica, benzinske pumpe, pristanište za rečni saobraćaj i druge javne površine koje koriste fizička ili pravna lica za obavljanje svoje delatnosti, ili koja su im poverena na korišćenje, a na kojima se odvija kretanje vozila ili pešaka.

Član 4

Uklanjanje snega i leda sa javnih površina, obavlja se tako da se na njima može bezbedno obavljati saobraćaj, odnosno da se javne površine mogu koristiti u svrhe kojima su namenjene.

II POVERAVANJE POSLOVA UKLANJANJA SNEGA I LEDA

Član 5

Poslovi uklanjanja snega i leda poveravaju se Javnom komunalnom preduzeću "Komunalije" (u daljem tekstu: JKP).

Poslovi uklanjanja snega i leda vrše se sa javnih površina na teritoriji grada Sremska Mitrovica obuhvaćenih godišnjim programom održavanja čistoće na javnim površinama, kojim će biti obuhvaćeno i uklanjanje snega i leda u zimskom periodu, a koji na predlog JKP donosi Skupština grada.

O uklanjanju snega i leda staraju se i: građani, pravna lica i preduzetnici kao vlasnici odnosno zakupci stambenih, poslovno-stambenih ili poslovnih objekata, stambene zajednice u naseljima kolektivnog stanovanja.

III NAČIN UKLANJANJA SNEGA I LEDA SA JAVNIH POVRŠINA

Član 6

O uklanjanju snega i leda sa glavne autobuske stanice, železničke stanice, benzinskih pumpi, pristaništa za rečni saobraćaj i drugih javnih površina koje koriste pravna lica, preduzetnici ili fizička lica za obavljanje delatnosti ili koja su im poverena na upravljanje i korišćenje, a na kojima se odvija kretanje vozila i pešaka, staraju se ta pravna lica, preduzetnici ili fizička lica.

Član 7

U delovima grada Sremska Mitrovica koji nisu obuhvaćeni programom iz čl. 5. stav 2. ove odluke, o uklanjanju snega i leda sa trotoara, pešačkih staza, ispred poslovnog odnosno stambenog prostora, staraju se fizička lica, pravna lica ili preduzetnici koji su vlasnici odnosno zakupci tog prostora.

Na delovima trotoara i pešačkih staza koji se nalaze ispred prostora bez objekata (prazni prostori), a predstavljaju važan deo pešačke komunikacije, o uklanjanju snega i leda staraće se JKP.

Član 8

U naseljima kolektivnog stanovanja o uklanjanju snega i leda sa glavne pešačke staze staraće se JKP.

O uklanjanju snega i leda sa ulaza u zgradu u naseljima kolektivnog stanovanja staraće se stambene zajednice za svaku zgradu.

Član 9

U ostalim naseljenim mestima na teritoriji grada o uklanjanju snega i leda sa centra naselja i prilaza objektima javnih službi staraju se mesne zajednice.

U ostalim delovima naselja sa trotoara i pešačkih staza sneg i led uklanjaju vlasnici, odnosno korisnici ili zakupci objekata.

Član 10

Uklanjanje snega sa javnih površina u smislu odredaba ove odluke vrši se od momenta kada snežni prekrivač pokrije celokupnu površinu, a sneg dalje pada.

Sakupljeni sneg smešta se na ivicu trotoara, odnosno pešačkih staza, tako da ne ometa funkcionisanje slivnika i olučnjaka i ne ugrožava bezbedno odvijanje saobraćaja.

Obezbeđenje zaleđenih javnih površina prohodnim, vrši se posipanjem soli, peska i drugog pogodnog materijala, a uklanjanje leda vrši se kad to vremenske prilike dozvole.

Član 11

Sneg i led se uklanjaju na način da ne oštećuju javnu površinu.

Član 12

Vlasnici, odnosno zakupci stambenih, poslovnih ili stambeno-poslovnih objekata, kao i stambene zajednice u naseljima kolektivnog stanovanja, dužni su da uklanjaju sneg i led sa krovova svojih objekata, vodeći pri tome računa da ne ugroze bezbednost prolaznika i imovine i da ne oštete postojeće instalacije.

Uklonjeni sneg i led ne mogu se deponovati na pešačkoj stazi.

IV NADZOR

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši uprava nadležna za komunalno-inspekcijske poslove.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor.

Član 14

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija.

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje komunalnog reda propisanog ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom;

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, u skladu sa odredbama ove odluke i Zakona o prekršajima;

- preduzima druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

Član 15

Ukoliko subjekti iz čl.5. ove odluke ne uklone sneg i led sa javne površine na način utvrđen ovom odlukom, komunalni inspektor će rešenjem narediti uklanjanje snega i leda u primerenom roku, pod pretnjom prinudnog izvršenja, a na teret onog ko je bio obavezan da to učini po odredbama ove odluke.

Član 16

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se JKP ako:

1) ne ukloni sneg i led sa javnih površina obuhvaćenih programom Skupštine grada (član 5. stav 2., član 7. stav 2. i član 8. stav 1. ove odluke);

2) sakupljeni sneg ne smesti na ivicu trotoara tako da ne ometa funkcionisanje slivnika i olučnjaka i ne ugrozi bezbedno odvijanje saobraćaja (član 10. stav 2. ove odluke),

3) prilikom uklanjanja snega i leda ošteti javnu površinu (član 11. ove odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara odgovorno lice u JKP.

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik iz člana 6. ove odluke ako:

1) ne očisti sneg i led sa javne površine koja mu je poverena na upravljanje ili korišćenje radi obavljanja delatnosti, a na kojoj se odvija kretanje vozila i pešaka (član 6. ove odluke);

2) prilikom uklanjanja snega i leda ošteti javnu površinu koja mu je data na upravljanje ili korišćenje (član 11. ove odluke).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice ukoliko mu je javna površina data na upravljanje i korišćenje radi obavljanja delatnosti.

Član 19

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ukoliko ne ukloni sneg i led sa trotoara ili pešačke staze ispred svog poslovnog prostora (član 7. stav 1.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Član 20

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice kao vlasnik ili zakupac stambenog ili poslovnog objekta, ako ne postupi u smislu člana 7. stav 1. ove odluke.

Član 21

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se stambena zajednica u naseljima kolektivnog stanovanja ako:

1) ne ukloni sneg i led sa krova svojih objekata.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se profesionalni, odnosno prinudni upravnik stambene zajednice.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se vlasnici, odnosno zakupci stambenih, poslovnih ili stambeno poslovnih objekata.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uklanjanju snega i leda ("Sl. list opština Srema" br. 20/2002 i "Sl. list grada Sremska Mitrovica" br. 1/2011).

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica".