PRAVILNIK
O KORIŠĆENJU SLUŽBENIH MOBILNIH TELEFONA U ORGANIMA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2017)

Član 1

Pravilnikom o korišćenju službenih mobilnih telefona u organima Grada Požarevca (u daljem tekstu: "Pravilnik") utvrđuju se pravo na upotrebu službenih mobilnih telefona ili privatnih mobilnih telefona u službene svrhe (u daljem tekstu: mobilni telefoni), lica kojima to pravo pripada i način korišćenja tog prava.

Član 2

Pri utvrđivanju prava na korišćenje mobilnih tele- fona, polazi se od stvarne potrebe zaposlenih i funkcionera za korišćenjem ovih uređaja, koji obavljaju određene poslove koji zahtevaju intenzivnu i stalnu internu i eksternu komunikaciju.

Član 3

Pravo na upotrebu mobilnih telefona mogu imati imenovana, izabrana i postavljena lica u gradu Požarevcu (u daljem tekstu: "Grad"), koje je izabrala, imenovala ili postavila Skupština grada Požarevca, Gradsko veće grada Požarevca ili Gradonačelnik grada Požarevca (u daljem tekstu: "Gradonačelnik"), koji su zaposleni u Gradskoj upravi, na stalnom radu ili primaju naknadu za rad u organima grada.

Pravo na upotrebu mobilnih telefona imaju zaposleni u Gradskoj upravi grada Požarevca (u daljem tekstu: "Gradska uprava") koji rukovode organizacionim jedinicama, zaposleni koji rade na terenu kao i zaposleni čija je priroda posla takva da postoji potreba da u svako vreme budu dostupni građanima i drugim saradnicima u Gradskoj upravi.

Lica iz stava 1. koja imaju pravo na korišćenje službenog mobilnog telefona u Gradskoj upravi Grada Požarevca, kao i odobren limit za korišćenje mobilnih telefona određuje se na osnovu Odluke Gradonačelnika Grada Požarevca (u daljem tekstu: "Gradonačelnik"), dok za lica iz stava 2., koja imaju pravo na korišćenje službenog mobilnog telefona u Gradskoj upravi Grada Požarevca, kao i odobren limit za korišćenje mobilnih telefona određuje se na osnovu Odluke Načelnika Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: "Načelnik Gradske uprave").

Član 4

Evidenciju o korišćenju službenih mobilnih telefona iz člana 3. stav 1. ovog Pravilnika vode zaposleni u organizacionoj jedinici zaduženoj za poslove organa Grada, koja je dužna da uredi svu potrebnu dokumentaciju, listu zaduženja, reverse o datim telefonima na korišćenje i službenim brojevima i da o svakom novom korisniku službenog broja obavesti Odeljenje za budžet i finansije.

Evidenciju o korišćenju službenih mobilnih telefona iz člana 3. stav 2. ovog Pravilnika vodi zaposleni kojeg ovlasti načelnik Gradske uprave, a koji je dužan da uredi svu potrebnu dokumentaciju, listu zaduženja, reverse o datim telefonima na korišćenje i službenim brojevima i da o svakom novom korisniku službenog broja obavesti Odeljenje za budžet i finansije.

Član 5

Grad može licima iz člana 3. ovog Pravilnika da obezbedi o trošku Grada mobilni uređaj i pretplatnički broj, ili samo pretplatnički broj.

Pre davanja na korišćenje službenog mobilnog telefona /službene kartice, lica iz člana 3. ovog Pravilnika su dužna: - da potpišu potvrdu o primljenom službenom mobilnom telefonu; - da potpišu pismenu izjavu, na posebnom obrascu kojom potvrđuje da je saglasan da u slučaju prekoračenja limita koji će biti utvrđen Odlukom iz dl. 3 stav 3. ovog Pravilnika, plati prekoračeni iznos, obustavom dela njegove zarade.

Izjava iz stava 2. ovog člana, čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 6

Izuzetno, iz opravdanih razloga, zbog vanrednih službenih okolnosti, pojedini mesečni račun za korišćenje službenog mobilnog telefona određenog lica može biti viši od mesečnog ograničenja utvrđenog posebnom odlukom iz člana 3. ovog Pravilnika.

U određenim periodima, kada priroda posla zahteva više terenskog rada, službenih putovanja, privremeno se mogu povećati limiti.

Opravdanost razloga ceni i o plaćanju većeg iznosa računa od propisanog, odlučuje Gradonačelnik i Predsednik Skupštine Grada za lica iz člana 3. stav 1. Ovog Pravilnika, a za lica iz člana 3. stav 2. odlučuje Načelnik Gradske uprave, na obrazloženi pisani zahtev korisnika.

Član 7

Službeni mobilni telefon koristi se isključivo za službene potrebe.

Korisnik službenog mobilnog telefona je dužan da bude dostupan na službeni mobilni telefon u svako doba.

Član 8

Nestanak mobilnog telefona ili kvar na mobilnom telefonu, korisnik mobilnog telefona je dužan da bez odlaganja pismeno prijavi organizacionoj jedinici odnosno licu zaduženom za vođenje evidencije o korišćenju službenih mobilnih telefona.

Član 9

Lica iz člana 3. ovog Pravilnika su obavezna da u roku od tri dana nakon prestanka funkcije, odnosno nakon prestanka obavljanja poslova radnih mesta na koja su raspoređena, vrate službeni mobilni telefon/službenu karticu organizacionoj jedinici Gradske uprave zaduženoj za poslove organa grada.

Izuzetno, licima iz stava 1. ovog člana, može se odobriti da na mobilnom telefonu koji su koristili u službene svrhe, steknu pravo svojine, po vrednosti koja je utvrđena za isti, i to u trenutku prestanka funkcije ili prestanka obavljanja poslova radnog mesta na koje su raspoređeni.

Izuzetno, licima iz stava 1. ovog člana, može se odobriti da na službenoj kartici, koju su koristili u službene svrhe, steknu pravo svojine, bez naknade.

Nakon isteka perioda na koji je zaključen ugovor sa mobilnim operaterom, za svaki konkretni ugovor, korisnik službenog mobilnog telefona (funkcioner ili lice koje obavlja poslove radnog mesta), može steći pravo svojine na istima.

Član 10

Lica koja su zadužila mobilne telefone i pretplatničke kartice, koje je obezbedio Grad, dužni su da ih koriste sa dužnom pažnjom, da u slučaju gubitka ili oštećenja bez odlaganja pismeno prijavi nadležnom organu i izvrši nadoknade štetu Gradu i da ih po prestanku prava na upotrebu, vrate Gradu, ukoliko nadležni organ posebnim aktom ne odluči drugačije.

Član 11

Svi korisnici službenih mobilnih telefona, kojima Gradska uprava pokriva troškove, koristiće samo jednu mrežu mobilne telefonije (operatera) sa kojom Gradska uprava ima potpisan ugovor o pružanju usluga.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o korišćenju službenih mobilnih telefona u organima Grada Požarevca, br. 01-06-127/2016-4 od 06. jula 2016. godine.

Napomene

Obrazac izjave, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Požarevca ", br. 10/2017.