ODLUKA
O OSNIVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA POLJOPRIVREDU I RURALNI RAZVOJ GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 90/2013, 98/2015 i 138/2017)

Osnivanje Fonda

Član 1

Ovom odlukom osniva se budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša (u daljem tekstu: budžetski fond).

Član 2

Ovom odlukom uređuje se:

1. svrha budžetskog fonda,

2. vreme za koje se budžetski fond osniva,

3. odgovornost za upravljanje fondom i

4. izvori finansiranja budžetskog fonda.

Svrha budžetskog fonda

Član 3

Svrha osnivanja budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša je finansiranje programa, projekata i aktivnosti u oblasti unapređenja poljoprivrede, ruralnog razvoja i sveukupnog ekonomskog jačanja stanovništva na seoskom području Grada Niša.

Vreme za koje se budžetski fond osniva

Član 4

Budžetski fond se osniva na neodređeno vreme.

Odgovornost za upravljanje budžetskim fondom

Član 5

Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove poljoprivrede odgovoran je za upravljanje budžetskim fondom, za zakonito i namensko korišćenje sredstava budžetskog fonda.

Izvori finansiranja i sredstva za poslovanje budžetskim fondom

Član 6

Sredstva za rad budžetskog fonda obezbeđuju se iz:

1. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta Grada Niša za tekuću godinu;

2. prihoda budžeta (prihodi ostvareni na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja);

3. drugih javnih prihoda (prilozi, donacije, pokloni, pomoć, sredstava ostvarena na konkursima za programe i projekte i druga sredstava u skladu sa Zakonom)

Korišćenje sredstava budžetskog fonda

Član 7

Sredstva budžetskog fonda će se koristiti za:

- mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike koje se odnose na direktna plaćanja u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju;

- investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta;

- podršku programima koji se odnose na održivi ruralni razvoj i unapređenje ruralne ekonomije;

- pripremu i sprovođenje lokalnih akcionih planova ruralnog razvoja, u skladu sa strateškim dokumentima koje donosi Grad Niš i

- druge namene od značaja za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.

Član 8

Sredstva ostvarena u budžetskom fondu koriste se u skladu sa Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja (u daljem tekstu: Program) koji na propisanom obrascu donosi Gradsko veće Grada Niša za tekuću godinu uz prethodnu saglasnost Ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, u skladu sa odredbama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Program predlaže Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat nadležan za poslove poljoprivrede.

Član 9

Gradonačelnik, u skladu sa zakonom i drugim propisima, a na osnovu Programa, utvrđuje sadržinu i elemente konkursa za izbor korisnika sredstava fonda za tekuću godinu.

Poslove raspodele i kontrole upravljanja sredstvima budžetskog fonda vrši Komisija koju obrazuje Gradonačelnik Grada Niša.

Član 10

Sekretar Sekretarijata nadležnog za poslove poljoprivrede - Gradske uprave Grada Niša, ovlašćen je za raspolaganje sredstvima sa evidencionog računa fonda i odgovoran je za njihovo zakonito i namensko korišćenje.

Član 11

Gradsko veće Grada Niša, po isteku tekuće budžetske godine, na propisanom obrascu usvaja Izveštaj o sprovođenju mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

Izveštaj o sprovođenju mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, dostavlja se Ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, u skladu sa odredbama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Član 12

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa budžetskog fonda prenose se u narednu budžetsku godinu.

Član 13

Budžetski fond je evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora (jedinstveni broj budžetskog korisnika 91472), u okviru razdela Gradske uprave Grada Niša - Sekretarijata nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 14

Stručne, administrativne i druge poslove za budžetski fond obavlja Sekretarijat nadležan za poslove poljoprivrede - Gradske uprave Grada Niša i Sekretarijat nadležan za poslove finansija - Gradske uprave Grada Niša.

Prelazne i završne odredbe

Član 15

Odluka o Fondu za razvoj poljoprivrede grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 1/1996, 9/1998 i 13/2007) prestaje da važi od dana primene ove odluke.

Prava i obaveze nastale na osnovu Odluke o Fondu za razvoj poljoprivrede Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 1/1996, 9/1998 i 13/2007), danom stupanja na snagu ove odluke prenose se na budžetski fond.

Danom primene ove odluke prestaje sa radom Upravni odbor Fonda za razvoj poljoprivrede ("Službeni list Grada Niša" broj 74/2013).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša" a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o osnivanju budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 98/2015)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".