ODLUKA
O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICA KOJA SU STEKLA STATUS LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U VIDU ZANIMANJA U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Niša", br. 68/2012 i 138/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se bliži uslovi i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosi) za lica koja su stekla status lica koja samostalno u vidu zanimanja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture u skladu sa zakonom.

Član 2

U cilju obezbeđivanja uslova za rad lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture, u budžetu Grada Niša obezbeđuju se sredstva za uplatu doprinosa.

Član 3

Lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, u smislu zakona kojim se uređuje oblast kulture je: samostalni umetnik, samostalni stručnjak u kulturi, samostalni izvođač kulturnih programa i samostalni saradnik u kulturi, a kojima je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 4

Pravo na uplatu doprinosa ostvaruje lice koje kumulativno ispunjava sledeće uslove:

1. da mu je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture;

2. da delatnost obavlja kao jedino ili glavno zanimanje, a nije korisnik penzije;

3. da mu je nadležna poreska uprava utvrdila obavezu plaćanja doprinosa u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao licu koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

4. da na teritoriji Grada Niša ima prebivalište, odnosno boravište (ako je izbeglo ili interno raseljeno lice), najmanje godinu dana.

II POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA

Član 5

Lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture podnosi zahtev za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa (u daljem tekstu: zahtev) sekretarijatu nadležnom za poslove kulture (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat) na propisanom obrascu.

Član 6

Uz zahtev, lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture, dostavlja:

1. uverenje odgovarajućeg reprezentativnog udruženja u kulturi o priznavanju statusa lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

2. fotokopiju radne knjižice;

3. M obrasce Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja;

4. fotokopiju rešenja nadležne poreske uprave o utvrđivanju zaduženja za doprinos i

5. fotokopiju dokaza o prebivalištu odnosno boravištu za izbegla, odnosno interno raseljena lica.

Član 7

Nadležni sekretarijat rešenjem utvrđuje pravo podnosioca zahteva na uplatu doprinosa.

Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću Grada Niša.

Član 8

Doprinosi za lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada, obračunavaće se i isplaćivati na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za osiguranike - samostalne umetnike, u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Član 9

Uplata doprinosa licu koje ispunjava uslove iz člana 4. ove odluke vrši se preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod koga je to lice uvedeno u evidenciju.

Reprezentativno udruženje u kulturi dužno je da u roku od 5 dana od dana prenosa sredstava iz budžeta Grada, izvrši uplatu doprinosa za lice koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture nadležnoj poreskoj upravi, i dokaz o uplati dostavi nadležnom sekretarijatu.

Član 10

Ukoliko dođe do promene činjenica u pogledu ispunjavanja uslova predviđenih članom 4. ove odluke, lice koje je ostvarilo pravo na uplatu doprinosa, dužno je da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, nadležnom sekretarijatu prijavi nastalu promenu.

Priznato pravo prestaje sa danom nastanka okolnosti zbog kojih pravo prestaje, ili od dana podnošenja prijave o nastaloj promeni.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list Grada Niša", br. 14/98) i Pravilnik o uslovima i kriterijumima za plaćanje doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list Grada Niša", br. 20/99).

Član 12

Do utvrđivanja statusa reprezentativnog udruženja u kulturi, prenos sredstava vršiće se umetničkim udruženjima utvrđenim Zakonom o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 39/93 i 42/98).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".