ODLUKA
O DAVANJU U ZAKUP NEPOKRETNOSTI NA KOJIMA PRAVO KORIŠĆENJA IMA PREDŠKOLSKA USTANOVA I OSNOVNA ŠKOLA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 57/2014, 69/2014, 30/2015, 44/2015, 81/2016 i 68/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini na kojoj Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" Novi Sad ima pravo korišćenja (u daljem tekstu: nepokretnost Predškolske ustanove) i nepokretnosti u javnoj svojini na kojoj pravo korišćenja ima osnovna škola na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: nepokretnost osnovne škole).

Član 2

Pod nepokretnostima iz člana 1. ove odluke podrazumevaju se fiskulturne sale, svečane sale, holovi i drugi prostori koji se mogu dati u zakup na način i po postupku predviđenom ovom odlukom.

Davanje u zakup nepokretnosti iz člana 1. ove odluke vrši se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/11, 88/13 i 105/14) (u daljem tekstu: Zakon) i po postupcima uređenim Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 24/11 i 48/15) (u daljem tekstu: Uredba).

Član 3

Nepokretnost se daje u zakup pod uslovom da to ne remeti obrazovno-vaspitni rad u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" Novi Sad (u daljem tekstu: Predškolska ustanova), odnosno u osnovnoj školi, i to u terminu nakon završetka obrazovno-vaspitnog rada najkasnije do 24 časa.

Nepokretnost se daje u zakup za sportske, kulturne, obrazovne i druge aktivnosti za decu školskog i predškolskog uzrasta.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, nepokretnost se može dati u zakup za sportske, kulturne, obrazovne, privredne i druge aktivnosti za odrasle i to u dane vikenda, kao i radnim danima u terminu od 22 časa do 24 časa, a u osnovnim školama u kojima se obrazovno-vaspitni rad obavlja samo u prepodnevnoj smeni, radnim danima u terminu od 19 časova do 24 časa.

Član 4

Upravni odbor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad, odnosno školski odbor osnovne škole (u daljem tekstu: organ upravljanja) donosi odluku o davanju određene nepokretnosti u zakup.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži: opis nepokretnosti, namenu nepokretnosti za vreme trajanja zakupa, početnu visinu zakupnine, rok trajanja zakupa, kao i razloge za davanje nepokretnosti u zakup javnim nadmetanjem, prikupljanjem pisanih ponuda, odnosno neposrednom pogodbom.

Član 5

Direktor Predškolske ustanove, odnosno direktor osnovne škole, podnosi Gradskoj upravi za obrazovanje zahtev za davanje načelne saglasnosti da se određena nepokretnost da u zakup.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana dostavlja se: odluka iz člana 4. ove odluke, Statut Radosnog detinjstva, odnosno osnovne škole kojim je propisano ovlašćenje organa upravljanja za donošenje odluke iz člana 4. ove odluke, list nepokretnosti za predmetnu nepokretnost, nacrt javnog oglasa o davanju u zakup nepokretnosti u skladu sa Uredbom i rešenje direktora Predškolske ustanove, odnosno direktor osnovne škole, o obrazovanju i imenovanju članova komisije za sprovođenje postupka davanja u zakup.

Gradska uprava za obrazovanje dostavlja Gradskom veću Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) zahtev i dokumentaciju iz stava 2. ovog člana, kao i predlog akta o davanju saglasnosti Gradskog veća.

Član 6

Gradsko veće donosi akt o davanju saglasnosti na odluku organa upravljanja da se određena nepokretnost da u zakup.

Član 7

Nakon sprovedenog postupka u skladu sa Zakonom i Uredbom, kao i na osnovu odluke iz člana 4. ove odluke i saglasnosti Gradskog veća, direktor Predškolske ustanove, odnosno direktor osnovne škole, zaključuje ugovor o davanju nepokretnosti u zakup.

Član 8

Direktor Predškolske ustanove, odnosno direktor osnovne škole dužan je da Gradskoj upravi za obrazovanje u roku od 10 dana od dana zaključenja ugovora iz člana 7. ove odluke, dostavi obrazložen predlog komisije o davanju nepokretnosti u zakup određenom učesniku u postupku i ugovor.

Gradska uprava za obrazovanje dužna je da dokumentaciju iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove - Upravi za imovinsko pravne poslove, koja vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini Grada Novog Sada, u roku od 10 dana od dana dostavljanja.

Ugovor o davanju u zakup nepokretnosti zaključen suprotno odredbama ove odluke, ništavan je.

Član 9

Sredstva ostvarena davanjem u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima Predškolska ustanova, prihod su budžeta Grada Novog Sada.

Sredstva ostvarena davanjem u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima osnovna škola, prihod su osnovne škole i koriste se za tekuće održavanje objekata osnovne škole.

Pored namene iz stava 2. ovog člana, sredstva mogu da se koriste i za unapređenje nastave, vannastavne, kulturno-umetničke i slične aktivnosti, povećanje bezbednosti u školi i školskom dvorištu, organizovanje proslave dana škole, Svetog Save i slično.

Čl. 10-12

(Brisani)

Član 13

Pored davanja u zakup nepokretnosti u skladu sa ovom odlukom, nepokretnost se može koristiti i za organizovanje sportskih, kulturnih, obrazovnih, privrednih i drugih manifestacija od značaja za Grad Novi Sad ili pod pokroviteljstvom Grada, kao i na zahtev organa Grada, bez naknade.

Gradonačelnik Grada Novog Sada daje saglasnost za korišćenje nepokretnosti za organizaciju manifestacija iz stava 1. ovog člana.

Nakon pribavljanja saglasnosti iz stava 2. ovog člana, direktor Predškolske ustanove, odnosno direktor osnovne škole i organizator manifestacije zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobni odnosi.

Član 14

Izuzetno od odredaba čl. 4. do 13. ove odluke, nepokretnost se može koristiti u cilju promocije sporta za decu školskog uzrasta bez naknade.

Troškovi za održavanje nepokretnosti za vreme korišćenja, u skladu sa stavom 1. ovog člana, obezbediće se u budžetu Grada Novog Sada, u Finansijskom planu prihoda, primanja, rashoda i izdataka Gradske uprave za sport i omladinu.

Raspored i vreme korišćenja nepokretnosti iz stava 1. ovog člana bez naknade, utvrđuje Gradsko veće rešenjem, na predlog Gradske uprave za sport i omladinu.

Član 15

Program iz člana 11. ove odluke za 2015. godinu, doneće se do 15. januara 2015. godine.

Rešenje iz člana 14. stav 3. ove odluke Gradsko veće će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se počev od 1. januara 2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o davanju u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima Predškolska ustanova i osnovna škola

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 69/2014)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se počev od 1. januara 2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o davanju u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima Predškolska ustanova i osnovna škola

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 30/2015)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o davanju u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima Predškolska ustanova i osnovna škola

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 81/2016)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se počev od 1. januara 2017. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o davanju u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima Predškolska ustanova i osnovna škola

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 68/2017)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".