STRATEGIJA
ODRŽIVOG RAZVOJA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 64/2015 i 68/2017)

 

UVOD

Dinamični uslovi života i poslovanja strateško planiranje čine neophodnim za upravljanje lokalnim razvojem. U cilju konstantnog unapređivanja kvaliteta života građana Novog Sada i uslova za poslovanje, proaktivna uprava Grada preduzela je aktivnosti za kreiranje novog sveobuhvatnog strateškog dokumenta, koji će dati smernice za razvoj Novog Sada u budućnosti, po isteku Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada, koju je Skupština Grada Novog Sada donela za period od 2009. do 2014. godine.

Zaključkom Gradonačelnika Grada Novog Sada, broj II-020-4/2015-12/c, započeta je izrada Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada. Koristeći metod održivog planiranja, fokus ove Strategije je na integralnom pristupu, tj. na uspostavljanju sklada između zaštite životne sredine, ekonomskog i socijalnog razvoja, uz poštovanje konačnosti raspoloživih resursa i njihovog očuvanja za buduće generacije.

Bazirajući se na navedenom pristupu, akcenat je stavljen na jasno povezivanje planiranih aktivnosti sa programskim budžetom Grada Novog Sada, ali uz određeni stepen fleksibilnosti koji podrazumeva mogućnost finansiranja iz donatorskih sredstava, kao i promene Strategije, s obzirom na to da je u pitanju proces na koji utiče veliki broj faktora, zbog čega su neophodna prilagođavanja za dostizanje planiranih ciljeva.

Strategija održivog razvoja Grada Novog Sada predstavlja krovni planski dokument kojim su definisani pravci razvoja Grada u periodu od 2016. do 2020. godine, i ona objedinjuje različite procese, imajući u vidu različite potrebe u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukture i komunalnih delatnosti, prostornog i urbanističkog planiranja, zaštite životne sredine, društvenog razvoja i smanjenja siromaštva.

Strategija je rezultat identifikovanja trenutnog stanja u Novom Sadu, određivanja pravca kretanja u skladu sa vizijom razvoja i načina na koji će se postavljeni ciljevi dostići. Sadrži akcioni plan sa spiskom projekata koji su jasno povezani sa identifikovanim ciljevima, budžetom Grada i izvorima finansiranja, indikatorima učinka i učesnicima u projektu odgovornim za sprovođenje.

Razvoj Strategije održivog razvoja omogućiće Gradu Novom Sadu da unapredi sistem implementacije, praćenja i procene ostvarenja strateških ciljeva i bolju harmonizaciju lokalnih politika sa nacionalnim zakonodavnim i planskim okvirom koji preporučuje Evropska unija za održive gradove.

METODOLOGIJA I PROCES IZRADE STRATEGIJE

U izradi Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada korišćena je participativna metodologija, nastala kao rezultat aktivnosti programa Exchange 21, na osnovu postojeće prakse u Republici Srbiji i aktuelne prakse u Evropskoj uniji, zasnovana na održivom planiranju. Participativni pristup podrazumeva učestvovanje svih zainteresovanih strana u procesu izrade i realizacije strategije (javnog, privatnog i civilnog sektora), a poštovanje principa održivosti racionalno i razumno korišćenje postojećih resursa, uključujući i ljude i kapital (ekonomski ili prirodni).

____________
1 Program Exchange 2 (2008-2010) je dvogodišnji program podrške razvoju opština u Srbiji i njihove nacionalne asocijacije, Stalne konferencije gradova i opština, koji je finansirala Evropska unija.

Strategija održivog razvoja Grada (u daljem tekstu Strategija) opšti je strateški plan razvoja, koji daje smernice i definiše aktivnosti za budući period. Vremenski okvir za implementaciju Strategije jeste period od 2016. do 2020. godine, odnosno pet godina, pri čemu se ostavlja prostor za eventualno buduće ažuriranje Strategije, u skladu sa promenama u okruženju.

Ova Strategija se u osnovi odnosi na održivi razvoj života, rada i funkcionisanja lokalnih zajednica na teritoriji Grada Novog Sada. Metodologija izrade Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada počiva na ključnim principima održivog planiranja razvoja lokalne zajednice:

- Integrisan pristup planiranju lokalnog razvoja (paralelno rešavanje problema iz sfere ekonomije, životne sredine i socijalnih problema),

- Participativni pristup (učešće stručne i šire javnosti u donošenju odluka),

- Povezivanje lokalnih strategija sa realnim izvorima finansiranja,

- Stvaranje političkog konsenzusa oko strategije razvoja Grada.

Stručnu podršku Gradu Novom Sadu za izradu Strategije održivog razvoja pružili su predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (u daljem tekstu SKGO), po osnovu Sporazuma o saradnji broj II-020-2/2014-7291, potpisanog 13. januara 2015. godine.

Procesom izrade Strategije rukovodio je koordinator za izradu Strategije, uz stručnu podršku predstavnika SKGO, a Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj obavljala je stručne i administrativno-tehničke poslove za Koordinacioni tim i Partnersku skupštinu, koji su učestvovali u izradi strateškog dokumenta.

Koordinacioni tim za izradu Strategije činili su predstavnici javnog sektora (članovi Gradskog veća i načelnici gradskih uprava Grada Novog Sada), koji su utvrdili osnovne pravce razvoja i nadgledali i usmeravali operativni deo procesa izrade Strategije.

Partnersku skupštinu za izradu Strategije činili su predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora (osobe zadužene za finansije i projekte u organima Grada Novog Sada, javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Sad, predstavnici privrednog sektora Novog Sada, odborničkih grupa u Skupštini Grada Novog Sada, i udruženja od značaja za razvoj Novog Sada). Partnerska skupština je, na osnovu identifikovanih ključnih oblasti razvoja, podeljena u tematske radne grupe, sa osnovnim zadatkom definisanja Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada sa relevantnim Akcionim planom u cilju održivog razvoja Grada. Po identifikovanim prioritetima formirane su radne grupe, i to:

- Radna grupa za urbani razvoj

- Radna grupa za društveni razvoj

- Radna grupa za ekonomski razvoj

- Radna grupa za dobru upravu

Proces izrade Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada obuhvatio je sledeće:

1. Pripremne aktivnosti neophodne za sprovođenje procesa strateškog planiranja;

2. Formiranje Koordinacionog tima za izradu Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada i imenovanje koordinatora;

3. Formiranje Partnerske skupštine za izradu Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada i podelu u tematske radne grupe;

4. Situacionu analizu: prikupljanje indikatora trenutnog stanja i izrada SWAT analize;

5. Izradu strateškog okvira: definisanje vizije, oblasti razvoja i prioritetnih/opštih ciljeva;

6. Izradu akcionog plana: definisanje specifičnih ciljeva u svakoj oblasti i utvrđivanje projekata usklađenih sa dostupnim izvorima finansiranja (programskim budžetom);

7. Prioritizaciju projekata;

8. Izradu Nacrta Strategije;

9. Javnu raspravu o predlogu Strategije;

10. Usvajanje Strategije.

 

ŠIRI STRATEŠKI OKVIR

Strategija se definiše, usvaja i realizuje na lokalnom (gradskom) nivou. U nekim ciljevima, programima i aktivnostima, Strategija podrazumeva regionalni i/ili nacionalni pristup rešavanju određenih problema, ali se u navedenim ciljevima i aktivnostima podrazumeva već obostrano izražen interes susednih lokalnih samouprava, Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i Republike Srbije, što podrazumeva određeni stepen usklađenosti sa regionalnim, nacionalnim i internacionalnim strateškim dokumentima, kao što je Strategija "Evropa 2020", koju je Evropski savet usvojio 2010. godine, kao novi razvojni dokument koji se fokusira na nova strateška opredeljenja i prioritete, sektorske inicijative i smernice u oblasti ekonomske politike i zapošljavanja, gde je značajan prostor dat i socijalnoj koheziji i ekologiji.

Nakon dugogodišnjeg iskustva u korišćenju međunarodne razvojne pomoći, nedovoljno kvalitetan strateški okvir bio je jedan od najznačajnijih problema u smislu apsorpcionih kapaciteta naše zemlje, odnosno predlaganja projekata. Sposobnost zemlje da stvori viziju dugoročnog i održivog razvoja i da na toj viziji gradi svoje programe, neposredno utiče na nivo koristi koje ta zemlja može imati od fondova Evropske unije. Jedan od osnovnih uslova učestvovanja na javnim pozivima programa Evropske unije i drugih međunarodnih institucija jeste postojanje razvojnih planova i prioriteta kako na nacionalnom i pokrajinskom tako i na lokalnom nivou.

Značaj strateškog planiranja i uvođenje komponente održivog razvoja na lokalnom nivou od izuzetnog je značaja. Međutim, sva lokalna strateška dokumenta moraju biti u potpunosti usklađena s nacionalnim strategijama, regionalnim i internacionalnim dokumentima. Ključna nacionalna i pokrajinska strateška dokumenta, sa kojim je tokom rada usklađivana ova Strategija, jesu:

- Nacionalna strategija održivog razvoja - Cilj strategije je da dovede u ravnotežu tri ključna faktora, odnosno tri stuba održivog razvoja: održiv ekonomski rast i privredni i tehnološki razvoj, održiv razvoj društva na bazi socijalne ravnoteže, i zaštitu životne sredine uz racionalno raspolaganje prirodnim resursima, spajajući ih u jednu celinu, podržanu odgovarajućim institucionalnim okvirom.

- Nacionalni program zaštite životne sredine - NEAP - najvažniji, sveobuhvatni, intersektorski, strateški dokument iz oblasti zaštite životne sredine, kojim se obezbeđuje planiranje i upravljanje u toj oblasti.

- Strategija upravljanja otpadom za period od 2010-2019. godine - osnovni dokument koji obezbeđuje uslove za racionalno i održivo upravljanje otpadom na nivou Republike Srbije.

- Strategija prostornog razvoja Republike Srbije 2009-2013-2020. - Strategija ima posebnu ulogu za budući prostorni razvoj Srbije, koji je koncipiran na osnovu dugoročnih vizija strateških pravaca razvoja alokacije sopstvenih finansijskih kapaciteta, korišćenja raspoloživih fondova i inostranih investicija, a na osnovu održivog korišćenja potencijala i teritorijalnog kapitala.

- Strategija razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine - Razvoj informacionog društva treba usmeriti ka iskorišćenju potencijala IKT za povećanje efikasnosti rada, ekonomski rast, veću zaposlenost i podizanje kvaliteta života svih građana Republike Srbije. Motor razvoja informacionog društva čine otvoren, svima dostupan i kvalitetan pristup internetu i razvijeno e-poslovanje, koje uključuje: e-upravu, e-trgovinu, e-pravosuđe, e-zdravlje i e-obrazovanje.

- Strategija i politika razvoja industrije Republike Srbije za period od 2011. do 2020. godine - predstavlja razvojni dokument koji na konzistentan i celovit način definiše osnovne razvojne prioritete industrije Srbije i načine njihovog ostvarivanja u narednoj deceniji. Primarni strateški razvojni cilj Srbije jeste održiv i dinamičan razvoj industrije koja može da se uklopi u jedinstveno tržište Evropske unije i izdrži konkurentski pritisak njenih članica.

- Nacionalna strategija zapošljavanja do 2020. godine - pridaje značaj veštinama, te se ova strategija pritom poziva na dokumente Evropske unije koji u prvi plan ističu izlaženje u susret stalnim potrebama za novim veštinama i unapređenju kvaliteta radne snage.

- Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine - predstavlja osnovni i dugoročni strateški dokument kojim su definisani ciljevi, prioriteti i okviri političkih i institucionalnih reformi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Program razvoja AP Vojvodine 2014-2020. godine - predstavlja razvojni dokument AP Vojvodine u oblasti regionalnog razvoja, koji na celovit način definiše prioritete AP Vojvodine u narednih sedam godina.

- Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period 2015-2020. godine - utvrđuje okvir, ciljeve, prioritete i mere za unapređenje razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u narednom srednjoročnom periodu.

VIZIJA GRADA NOVOG SADA

NAPREDAN

Novi Sad je jedan od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi, prepoznat kao sigurno, zdravo i podsticajno mesto za život, rad i investiranje.

OTVOREN

Stabilna, savremena i demokratična multinacionalna zajednica, Grad s perspektivom i prepoznatljivim statusom dvosmernih urbanih vrata Evrope.

VIZIONARSKI

Pametan Grad, u kome građani, javni i privatni sektor zajedno rade na razvoju kreativnih rešenja za unapređenje kvaliteta života.

INOVATIVAN

Lider u sektoru informacionih tehnologija, razvoja zdrave hrane i eko-sektoru, moderan univerzitetski i naučno-istraživački centar regiona i izvor ekonomije znanja.

STRATEŠKI Uspešan i efikasan administrativni centar Vojvodine, Grad sa elektronskom upravom koja podstiče i podržava razvoj društva i savremene privrede, poštujući principe održivog razvoja i zaštite životne sredine.

ATRAKTIVAN

Tradicijom i raznovrsnim sadržajima bogat Grad, urbanistički uređen i saobraćajno dobro povezan, koji nudi sve prednosti modernog, poslovnog i kulturnog centra, uz udobnost mirnog života u malom gradu.

DOMAĆINSKI

Grad vedrih i pristupačnih ljudi, čija kreativna energija, tolerancija i poštovanje sopstvenog i tuđeg čine da se u Novom Sadu svi osećaju dobrodošlim.

PRIORITETNE OBLASTI RAZVOJA GRADA NOVOG SADA

PRIORITETNA OBLAST 1: URBANI RAZVOJ

Urbani razvoj Grada Novog Sada jedna je od osnovnih pretpostavki za njegov održivi razvoj, a usklađenost brojnih oblasti koje obuhvata postiže se integralnim planiranjem koje obezbeđuje da Grad funkcioniše kao održiv sistem. Pri tome je usklađenost interesa poslovnog sektora, zaštite i unapređenja životne sredine, kao i razvoja zajednice, od izuzetnog značaja.

Urbani razvoj Novog Sada treba da obezbedi kvalitetan život ne samo sadašnjim, već i budućim generacijama, a odvijaće se u pravcu:

- očuvanja i unapređenja urbanog identiteta, kojim će se, pored očuvanja kulturnog nasleđa i razvoja novih atraktivnih urbanih celina, doprineti i boljem pozicioniranju Novog Sada kao destinacije pogodne za život, turističke i poslovne aktivnosti;

- zaštite i unapređenja životne sredine, uvođenja obnovljivih izvora energije, unapređenja energetske efikasnosti, koji će poštovanjem prirodnih resursa, praćenjem svetskih trendova u njihovoj zaštiti i uvođenjem efikasnih modela ušteda, omogućiti očuvanje zdrave životne sredine i podići kvalitet života u Novom Sadu na viši nivo;

- unapređenja komunalnog sistema i komunalne infrastrukture, i unapređenja sistema saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, koji treba da odgovore izazovima rastuće populacije u Novom Sadu, uzimajući pri tome u obzir i potrebe poslovnog sektora, naročito razvoja novih radnih zona.

Veliki broj oblasti koje obuhvata urbani razvoj, njihova međusobna uslovljenost i uticaj koji imaju na druge identifikovane prioritete, kao što su društveni i ekonomski razvoj i dobra uprava, zahtevaju visok stepen kohezije, racionalno korišćenje resursa i pravovremeno određivanje prioriteta. S obzirom na ograničenost budžetskih sredstava i visoka ulaganja koja urbani razvoj podrazumeva, integralno planiranje i projektni pristup koji omogućava finansiranje iz donatorskih sredstava i javno-privatna partnerstva, od suštinske su važnosti za održivi razvoj Grada.

Shodno iznetom, aktivnosti i projekti čija se realizacija planira Strategijom održivog razvoja treba da doprinesu unapređenju uslova za život i rad u zdravoj životnoj sredini. Cilj je da se Grad uredi u skladu s trenutnim potrebama i mogućnostima, ali uz obavezu da ni mogućnosti budućih generacija u zadovoljavanju sopstvenih potreba ne budu ugrožene.

SWOT ANALIZA URBANI RAZVOJ

SNAGE

Administrativni, privredni, turistički, trgovački, zdravstveni, kulturni, obrazovni i sportski centar
• Prirodni resursi (raspoloživo poljoprivredno zemljište, reka Dunav, Fruška gora, Koviljsko-petrovaradinski rit, Begečka jama, Ribarsko ostrvo, obnovljivi izvori energije)
• Razvijena komunalna, saobraćajna, energetska i sportska infrastruktura
• Postojanje javnih i javnih komunalnih preduzeća koja pružaju kvalitetne usluge velikom broju građana; visoka pokrivenost
• Stručni kapaciteti, visokoobrazovani kadar
• Blizina visokotehnoloških naučnih institucija
• Postojanje planske dokumentacije i analiza za unapređenje određenih oblasti
• Strategija pristupačnosti Grada Novog Sada 2012-2018.
• Urbana tradicija
• Uređena plaža na Dunavu, s brojnim sadržajima
• Razvijen GIS sistem
• Razvijen sistem video-nadzora
• Program zaštite životne sredine Grada Novog Sada
• 100 % pokrivenost uslugom prikupljanja komunalnog otpada
• 75% stanovništva je priključeno na daljinsko grejanje
• Parkovsko nasleđe
• Dostupnost javnog prevoza
• Sistem za iznajmljivanje bicikala - NS bajk
• Senzori za merenje zagađenosti vazduha, buke i kvaliteta vazduha
• Podsticaji za razvoj organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje
• Prihvatilište za napuštene pse i mačke i Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji Grada Novog Sada
• Sistematsko uklanjanje alergenih biljaka, štetnih insekata, deratizacija i dezinsekcija
• Organizovan sistem za prikupljanje od građana lekova čiji je rok istekao
• Strategija razvoja zelenih prostora Grada Novog Sada 2015-2030.

SLABOSTI

Razvoj infrastrukture nedovoljno prati razvoj grada
• Nedovoljno infrastrukturno opremljene radne zone
• Neiskorišćeni resursi - vojni i zapušteni industrijski kompleksi na teritoriji Grada
• Nedovoljno korišćeni potencijali vodnih i vazdušnih resursa
• Ugroženost prirodnih resursa prenamenom i eksploatacijom
• Neuređena vlasnička struktura zemljišta
• Komplikovana i spora administracija
• Nereformisan sistem javno-komunalnog sektora
• Slabo sprovođenje Odluke o raskopavanju površina javne namene, u smislu njihovog dovođenja u prvobitno ili tehnički ispravno stanje
• Nekontrolisan urbani rast i velik broj nelegalnih objekata
• Slabo održavanje objekata pod zaštitom
• Slabije komunalno opremljena prigradska naselja u odnosu na uži deo Grada
• Nepokrivenost cele teritorije Grada sistemom snabdevanja pijaćom vodom, odnosno kanalizacionom mrežom
• Nedovoljno prečišćavanje otpadnih voda
• Zapuštena kanalska mreža za prikupljanje atmosferskih voda
• Gubici energije i vode u tehničkom sistemu JKP Toplana
• Neiskorišćenost kapaciteta asfaltne baze
• Nedostatak planske dokumentacije za obalu i vodni prostor
• Kvalitet putne infrastrukture, nedovoljno razvijena biciklistička infrastruktura
• Neprilagođenost putne infrastrukture i objekata potrebama osoba sa invaliditetom
• Nedostatak parking-mesta
• Relativno stari autobusi gradskog saobraćajnog preduzeća, zastareo sistem prodaje i naplate karata
• Nepostojanje usvojene Smart City strategije, kao krovnog dokumenta za finansiranje budućih projekata iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija od strane fondova Evropske unije
• Nedovoljno iskorišćenje kapaciteta optičke infrastrukture
• Neusklađenost nadležnosti i nedovoljno razvijen sistem upravljanja gradskim mobilijarom i dečijim igralištima
• Nepotpuna obuhvaćenost grobalja u prigradskim naseljima sistemom redovnog održavanja
• Nedovoljna osvetljenost pojedinih delova Grada
• Niska energetska efikasnost (zgradarstvo, saobraćaj itd.), nedovoljno razvijena svest o energetskoj efikasnosti
• Nepostojanje energetskog menadžmenta, nedostatak adekvatnog softvera za praćenje potrošnje energije u javnim zgradama
• Energetski neefikasni javni objekti i nedovoljna kontrola zaštite životne sredine u objektima
• Nedovoljna iskorišćenost obnovljivih izvora energije, nedovoljno razvijena svest o mogućnostima korišćenja
• Neodgovarajuća praksa u poljoprivredi
• Niska svest o značaju organske poljoprivrede za život i zdravlje, odnosno nedovoljno znanja o njenim ekonomskim prednostima
• Ekološka neosvešćenost
• Sanitarno neuređena deponija
• Nedovoljno razvijena separacija otpada, bez primarne selekcije
• Zastarelost opreme i vozila za sakupljanje i transport komunalnog otpada
• Neuspostavljen sistem upravljanja posebnih tokova otpada - medicinski, farmaceutski, elektronski, industrijski, opasan i dr.
• Nemogućnost prikupljanja farmaceutskog otpada zbog popunjenosti skladišnih kapaciteta, kao i neusaglašenosti zakonske regulative u vezi s daljom distribucijom
• Nepostojanje trajnog rešenja problema privremenog odlaganja animalnog otpada
• Nedostatak zelenih površina i nepostojanje katastra
• Nedovoljno efikasan sistem upravljanja zelenim površinama na teritoriji Grada, nedovoljno održavanje zelenih javnih površina na teritoriji prigradskih naselja
• Nedovoljno održavanje javne higijene na teritoriji prigradskih naselja
• Nepostojanje stimulansa za ekološku i održivu izgradnju
• Neusaglašenosti u sistemu upravljanja prostorima za šetnju pasa i mačaka i njihova loša opremljenost
• Nerazvijena svest građana u postupanju sa kućnim ljubimcima
• Nepostojanje karantina za životinje

ŠANSE

Povoljan geografski položaj (koridor X, blizina koridora IX, koridor VII, Eurovelo 6 - biciklistička ruta, blizina aerodroma)
• R. Srbija - kandidat za Evropsku uniju, dostupnost fondova Evropske unije
• Usklađivanje propisa u oblasti komunalne potrošnje sa propisima Evropske unije
• Saradnja sa drugim gradovima i opštinama
• Saradnja sa naučnim institucijama radi unapređenja poslovanja
• Uvođenje novih usluga, prilagođavanje potrebama korisnika
• Efikasno upravljanje imovinom u vlasništvu Grada
• Braunfild investicije
• Partnerstvo javnog i privatnog sektora
• Edukacija ljudskih resursa
• Razvoj mreže biciklističkih staza, povezivanje na transevropsku mrežu "Eurovelo 6"
• Novi Sad je lider u informaciono-komunikacionim tehnologijama u Srbiji i šire
• Korišćenje IT i novih tehnologija, razvoj e-servisa
• Uključivanje u mrežu pametnih gradova
• Efikasnije korišćenje optičke infrastrukture
• Razvoj organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje
• Edukacija i podizanje nivoa svesti o značaju održivog razvoja
• Energetska efikasnost i veće korišćenje obnovljive energije
• Izdavanje energetskih pasoša
• Utvrđivanje finansijskih i drugih podsticaja za realizaciju projekata energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije
• Uvođenje regionalnog sistema upravljanja otpadom
• Selekcija otpada i reciklaža
• Uvođenje standarda Evropske unije kojima se obezbeđuje kvalitet životne sredine
• Novi i ekološki vidovi saobraćaja
• Ekološki, prirodnjački turizam i turizam organske hrane i proizvodnje
• Razvoj turizma i privrede, uz veće korišćenja vodnih i vazdušnih puteva
• Povećanje zelenih površina
• Stimulacija eko-izgradnje i eko-individualnog prevoza

PRETNJE

Loša ekonomska situacija
• Niska platežna sposobnost korisnika, otežana naplata potraživanja
• Siva ekonomija
• Politička nestabilnost u zemlji i regionu
• Nedovoljno dobra saradnja između lokalnog, pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti, preklapanje nadležnosti institucija
• Sporost procesa pridruživanja Evropskoj uniji
• Podzemne vode i uticaj reke Dunav za vreme visokog vodostaja
• Klizišta i bujični potoci
• Neadekvatna zakonska regulativa
• Produženje rokova za primenu propisa i ispunjavanje zakonskih obaveza
• Nepoštovanje kaznene politike
• Nelojalna konkurencija kod izdavanja poslovnog prostora i izbegavanje plaćanja poreza
• Odliv mladih ljudi i porodica, mahom visokoobrazovanih
• Odbacivanje informaciono-komunikacionih tehnologija
• Odnos cena energije i energenata
• Klimatske promene
• Zagađenje životne sredine (primena zastarelih tehnologija, prekomeran unos štetnih supstanci u poljoprivrednoj proizvodnji itd.)
• Nedovoljna količina raspoloživog semena i sredstava zaštite za organsku proizvodnju
• Niska ekološka osvešćenost kod građana

AKCIONI PLAN ZA PRIORITETNU OBLAST 1: URBANI RAZVOJ

Tabela 1: Urbani razvoj

PRIORITET

 

URBANI RAZVOJ

Opšti cilj

 

Unaprediti mesto i okruženje u kom ljudi žive i rade kako bi se poboljšao kvalitet života i očuvala životna sredina

Specifični cilj 1.1

 

Očuvanje i unapređenje urbanog identiteta

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

1.1.1

Implementacija informativnog sistema -obeležavanja objekata i prostora na Petrovaradinskoj tvrđavi

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

-

2018-2020.

7.720.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Implementiran informativni sistem

1.1.2

Projekat rehabilitacije kompleksa Petrovaradinske tvrđave

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Zavod za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad

2016-2020.

1.000.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Očuvano i rehabilitovano kulturno nasleđe - Kompleks Petrovaradinske tvrđave

1.1.3

Pozorišni trg - uređenje

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2018.

150.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izvedeno uređenje Pozorišnog trga

 

Specifični cilj 1.2

 

Unapređenje i zaštita životne sredine

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

1.2.1

Izrada Akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini

Gradska uprava za zaštitu životne sredine

-

2018

3.500.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Donet Akcioni plan zaštite od buke u životnoj sredini

1.2.2

Izrada Programa zaštite prirode za teritoriju Grada Novog Sada

Gradska uprava za zaštitu životne sredine

-

2018

1.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Donet Program zaštite prirode za teritoriju Grada Novog Sada

1.2.3

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Begeč

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2018-2019.

225.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađeno i pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Begeč za 4.000 ES

1.2.4

Adaptacija javnog osvetljenja na teritoriji Grada Novog Sada

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2018.

300.000.000,00

Grad Novi Sad

Izvršena adaptacija javnog osvetljenja na teritoriji Grada Novog Sada

1.2.5

Sanacija, rekultivacija i zatvaranje nesanitarne deponije u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Javno komunalno preduzeće "Čistoća", Novi Sad

2016-2020.

5.000.000,00 (iznos za 2018.)

Grad Novi Sad

Izvršeni radovi na sanaciji, rekultivaciji i zatvaranju nesanitarne deponije u Novom Sadu

1.2.6

Upravljanje populacijom napuštenih životinja na teritoriji Grada Novog Sada

JKP "Zoohigijena i Veterina" Novi Sad

-

2016-2020.

600.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Zoohigijena i Veterina" Novi Sad Donatori

Broj napuštenih životinja, broj prijava napuštenih životinja i povreda, broj ponavljanja intervencija na istim lokacijama

1.2.7

Upravljanje otpadom životinjskog porekla na teritoriji Grada Novog Sada

JKP "Zoohigijena i Veterina" Novi Sad

-

2018-2020.

290.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Zoohigijena i Veterina" Novi Sad Donatori

Izgrađen i opremljen objekat za privremeno odlaganje otpada životinjskog porekla, formirana zoohigijenska služba, izrađena Strategija upravljanja otpadom životinjskog porekla

1.2.8

Implementacija senzora za merenje buke i zagađenosti

JKP "Informatika" Novi Sad

-

2018-2019.

3.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Informatika" Novi Sad Donatori

Broj registrovanih korisnika

 

Specifični cilj 1.3

 

Uvođenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

1.3.1

Strategija razvoja energetike Grada Novog Sada

Agencija za energetiku Grada Novog Sada

-

2019

10.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izrađen dokument "Strategija razvoja energetike Grada Novog Sada"

1.3.2

Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Gradu Novom Sadu

Agencija za energetiku Grada Novog Sada

-

2019-2020.

20.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izrađeni energetski pregledi i Studija opravdanosti "Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Gradu Novom Sadu"

1.3.3

Upotreba biomase dobijene održavanjem zelenih gradskih površina za zagrevanje plastenika i proizvodnju komposta - energetski efikasan rasadnik

JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

-

2017-2019.

167.661.120,00

Grad Novi Sad JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad Donatori

Izgrađen sistem za zagrevanje proizvodnog i poslovnog prostora i kompostno polje sa infrastrukturom i opremom

1.3.4

Osnovna škola "Jovan Popović", Novi Sad -Investiciono održavanje i sanacija objekta

Grad Novi Sad - Gradska uprava za obrazovanje

-

2017-2018.

75.336.265,08

Grad Novi Sad, donatori

Poboljšana energetska efikasnost za dva razreda (od "E" do "C") i poboljšanje uslova za obavljanje vaspitno obrazovnog procesa i kvaliteta objekta, površine 6.860 m2

 

 

Specifični cilj 1.4

 

Unapređenje komunalnog sistema i komunalne infrastrukture

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

1.4.1

Uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, sa izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom na teritoriji Grada Novog Sada

Gradska uprava za komunalne poslove Grada Novog Sada

Opštine:
1. Bačka Palanka
2. Bački Petrovac
3. Beočin
4. Žabalj
5. Srbobran
6. Temerin
7. Vrbas

2016-2020.

3.414.600.000,00

Grad Novi Sad Budžeti opština Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas Donatori Javno-privatno partnerstvo

Uspostavljen regionalni sistem upravljanja otpadom, sa izgrađenim regionalnim centrom za upravljanje otpadom na teritoriji Grada Novog Sada

1.4.2

Unapređenje postojećeg sistema sakupljanja, transporta, skladištenja i deponovanja otpada u Novom Sadu

JKP "Čistoća" Novi Sad

-

2016-2020.

988.500.000,00

Grad Novi Sad JKP "Čistoća" Donatori

Nabavljeno, montirano i pušteno u rad dovoljno odgovarajućih vozila za sakupljanje i transport otpada, vozila- autocisterni za pranje javnih površina, autočistilica za čišćenja javnih površina, posuda za sakupljanje otpada (podzemnih kontejnera, kontejnera i kanti, korpi za otpatke), radnih mašina za manipulaciju otpadom na deponiji i dodatne opreme za sekundarnu separaciju otpada u objektu za separaciju i baliranje otpada na deponiji u Novom Sadu. Urađena tehnička dokumentacija "Predlog projekta primarne separacije komunalnog otpada u Novom Sadu" i izgrađeno i pušteno u rad Reciklažno dvorište na deponiji.

1.4.3

Radna zona Sever 4 u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2020.

600.000.000,00

Grad Novi Sad

Infrastrukturno opremljena radna zona - zemljište spremno za ustupanje investitorima

1.4.4

Izgradnja vodovoda, fekalne i atmosferske kanalizacije u naselju Bocke u Sremskoj Kamenici

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JKP "Vodovod i kanalizacija", Novi Sad

2016-2020.

1.200.000.000,00

Grad Novi Sad

Izvedena sanacija klizišta i izgrađena vodovodna, kanalizaciona i atmosferska mreža u naselju Bocke

1.4.5

Izgradnja saobraćajnih površina, vodovoda i kanalizacije sa rušenjem objekata u Ulici Bate Brkića u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2018-2019.

351.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađene saobraćajnice, vodovod i kanalizacija u Ulici Bate Brkića u Novom Sadu

1.4.6

Izgradnja saobraćajnih površina sa odvodnjavanjem i rekonstrukcija vodovoda u Ulici cara Lazara u Futogu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2019-2020.

462.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađena saobraćajnica sa odvodnjavanjem i izvedena rekonstrukcija vodovoda u Ulici cara Lazara u Futogu

1.4.7

Izrada Katastra zelenila

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Zavod za urbanizam" JKP "Gradsko zelenilo"

2016-2020.

35.000.000,00

Grad Novi Sad

Izrađen katastar zelenila

1.4.8

Izrada katastra javnog osvetljenja

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2018.

6.350.000,00

IPA fond EU-odobrena sredstva

Izrađen katastar javnog osvetljenja

1.4.9

Infrastrukturno opremanje lokaliteta za ustupanje investitorima (sadašnji Rasadnik, JKP "Gradsko zelenilo", Novi Sad)

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2017-2020.

360.000.000,00

Grad Novi Sad

Lokacija infrastrukturno opremljena i spremna za ustupanje investitorima

1.4.10

Javna garaža Šafarikova - Uspenska

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2017-2020.

624.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađena garaža u zoni centra Grada

1.4.11

Izgradnja javnih toaleta u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Urbanizam", Novi Sad

2017-2020.

51.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađeni javni toaleti na teritoriji Grada Novog Sada

1.4.12

Izrada studije Sistemi za navodnjavanje na javnim zelenim površinama u Novom Sadu

JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

-

2017-2019.

7.200.000,00

Grad Novi Sad JKP "Gradsko zelenilo" Donatori

Izrađena studija

1.4.13

Optička telekomunikaciona infrastruktura Grada Novog Sada

JKP "Informatika" Novi Sad

-

2016-2025.

2.620.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Informatika" Javno-privatno partnerstvo Donatori

Broj priključenih korisnika

1.4.14

Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, kao i infrastrukturno opremanje Gradskog groblja u Novom Sadu

JKP "Lisje" Novi Sad

-

2016-2020.

1.000.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Lisje" Donatori

Rekonstruisani postojeći i izgrađeni novi objekti, kao i infrastrukturno opremljeno Gradsko groblje u Novom Sadu

1.4.15

Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, infrastrukturno opremanje Uspenskog, Almaškog, Katoličkog, Reformatorsko-evangelističkog, Jevrejskog, Rusinskog i Nazarenskog groblja u Novom Sadu, kao i svih grobalja u Futogu, Petrovaradinu, Veterniku, Bukovcu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Kisaču, Stepanovićevu, Rumenki, Begeču, Sremskoj Kamenici, Starim i Novim Ledincima i Čeneju

JKP "Lisje" Novi Sad

-

2016-2020.

700.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Lisje" Donatori

Rekonstruisani postojeći i izgrađeni novi objekti, kao i infrastrukturno opremljena groblja

1.4.16

Izgradnja groblja za kućne ljubimce u Novom Sadu

JKP "Lisje" Novi Sad

-

2019-2020.

100.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Lisje" Donatori

Izgrađeno groblje za kućne ljubimce na teritoriji Grada Novog Sada

1.4.17

Izgradnja novog krematorijuma na Gradskom groblju u Novom Sadu

JKP "Lisje" Novi Sad

-

2019-2020.

240.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Lisje" Donatori

Izgrađen novi krematorijum na Gradskom groblju u Novom Sadu

1.4.18

Softver za katastar grobnih mesta

JKP "Lisje" Novi Sad

-

2019-2020.

20.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Lisje" Donatori

Izrađen softver za katastar grobnih mesta

1.4.19

Vodosnabdevanje naselja Begeč

JKP "Vodovod i kanalizacija"

-

2016-2020.

622.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Vodovod i kanalizacija"

Izgrađena vodovodna mreža u naseljima Begeč, Futog, Veternik, Adice

1.4.20

Fabrika vode na Petrovaradinskoj adi

JKP "Vodovod i kanalizacija"

-

2017-2020.

545.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Vodovod i kanalizacija" Donatori

Izgrađena fabrika vode

1.4.21

Spajanje južnog i severnog gradskog sliva kanalizacije Novog Sada

JKP "Vodovod i kanalizacija"

-

2016-2020.

604.500.000,00

Grad Novi Sad JKP "Vodovod i kanalizacija" Donatori

Izgrađen kolektor

1.4.22

Nova crpna stanica na lokalitetu GC2

JKP "Vodovod i kanalizacija"

-

2019-2020.

936.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Vodovod i kanalizacija" Donatori

Izgrađena crpna stanica

1.4.23

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grada Novog Sada sa pripadajućim kolektorskim pravcima

JKP "Vodovod i kanalizacija"

-

2016-2020.

9.600.000.000,00

Donatori i kreditna sredstva Javno-privatno partnerstvo

Izgrađeno postrojenje

1.4.24

Radna zona Sever 1 u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2020.

50.000.000,00

Grad Novi Sad

Infrastrukturno opremljena radna zona - zemljište spremno za ustupanje investitorima

 

 

Specifični cilj 1.5

 

Unapređenje sistema saobraćaja i saobraćajne infrastrukture

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

1.5.1

Tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije

Gradska uprava za saobraćaj i puteve

-

2016-2020.

50.000.000,00

Grad Novi Sad

Nabavljena oprema za tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije

1.5.2

Izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Dunavca u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2019-2020.

275.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađen pešačko-biciklistički most preko Dunavca

1.5.3

Izgradnja drumsko-železničkog mosta preko reke Dunav u Novom Sadu - "Žeželjev most"

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Železnice Srbije" AD Beograd Delegacija EU u Republici Srbiji

2017-2018.

-

Vlada APV Delegacija EU u Republici Srbiji

Izgrađen drumsko-železnički most preko Dunava - "Žeželjev most"

1.5.4

Izgradnja pristupnih saobraćajnica Žeželjevom mostu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Delegacija EU u Republici Srbiji

2017-2018.

450.718.430,00

Grad Novi Sad Vlada APV Delegacija EU u Republici Srbiji

Izgrađene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu

1.5.5

Sentandrejski most (na putu M-22.1 preko kanala DTD) - proširenje drumskog objekta

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Putevi Srbije", Beograd

2018-2020.

100.000.000,00

Grad Novi Sad JP "Putevi Srbije", Beograd

Izvedeno proširenje drumskog objekta - Sentandrejskog mosta

1.5.6

Sentandrejski put - kompletiranje planiranog profila saobraćajnice - prva faza do Velebitske ulice

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2018-2019.

711.200.000,00

Grad Novi Sad Uprava za kapitalna ulaganja APV JP "Putevi Srbije", Beograd

Izvedeno proširenje Sentandrejskog puta

1.5.7

Put do Kaća, izgradnja glavnog ulaznog pravca, druga traka

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Putevi Srbije", Beograd

2018-2020.

1.000.000.000,00

Grad Novi Sad JP "Putevi Srbije", Beograd

Izgrađen glavni ulazni pravac (druga traka) Novi Sad-Kać

1.5.8

Izgradnja glavne saobraćajnice kroz Futog u punom profilu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Putevi Srbije", Beograd

2017-2019.

276.000.000,00

Grad Novi Sad JP "Putevi Srbije", Beograd

Izgrađena deonica glavni ulazni pravac (druga traka) Novi Sad-Rumenka

1.5.9

Put do Rumenke, izgradnja glavnog ulaznog pravca, druga traka

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Putevi Srbije", Beograd

2019-2020.

1.100.000.000,00

Grad Novi Sad JP "Putevi Srbije", Beograd

Izgrađen glavni ulazni pravac (druga traka) Novi Sad-Rumenka

1.5.10

Rekonstrukcija biciklističke staze u Futoškoj ulici

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2020.

100.500.000,00

Grad Novi Sad

Rekonstruisana biciklistička staza u Futoškoj ulici

1.5.11

Ranžirna stanica

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

JP "Železnice Srbije" AD Beograd

2019-2020.

625.000.000,00

Grad Novi Sad Republika Srbija

Razvijen železnički transport i uslužne delatnosti u regionu i povezan železnički čvor sa koridorom 10

1.5.12

Izgradnja pešačkog i infrastrukturnog mosta na mestu ušća kanala DTD u Dunav

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2019-2020.

14.000.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađen most preko Kanala DTD

1.5.13

Nabavka novih autobusa

JGSP "Novi Sad"

-

2016-2020.

915.000.000,00

Grad Novi Sad JGSP "Novi Sad"

U sistem javnog prevoza putnika uvedeno 45 novih autobusa koji ispunjavaju visoke ekološke standarde

1.5.14

Elektronski sistem naplate autobuskih karata u javnom prevozu putnika u Novom Sadu

JGSP "Novi Sad"

-

2018-2020.

135.000.000,00

Grad Novi Sad JGSP "Novi Sad"

Uveden sistem elektronske naplate karata u 260 autobusa na svim linijama javnog prevoza putnika u Novom Sadu

1.5.15

Izgradnja opštih parkirališta za bicikle

JKP "Parking servis" Novi Sad

-

2016-2020.

5.000.000,00

JKP "Parking servis" Novi Sad Donatori

Oko 400 novih mesta za parkiranje bicikala

1.5.16

Izgradnja "NS Bike " automatizovanih stanica za iznajmljivanje bicikala

JKP "Parking servis" Novi Sad

-

2016-2020.

37.000.000,00

JKP "Parking servis" Novi Sad Donatori

Pet novih stanica za iznajmljivanje bicikala, dostupnost bicikala većem delu stanovnika Novog Sada

1.5.17

Uređenje parkirališta na Bulevaru oslobođenja

JKP "Parking servis" Novi Sad

-

2018.

10.000.000,00

JKP "Parking servis" Novi Sad

Uređeni i sanirani parkinzi na Bulevaru oslobođenja

1.5.18

Master plan razvoja saobraćaja u Novom Sadu

Gradska uprava za saobraćaj i puteve

-

2017-2018.

30.000.000,00

Grad Novi Sad

Izrađen održivi razvoj saobraćaja u Gradu Novom Sadu

1.5.19

Bezbedno biciklističkom stazom od prigradskih naselja ka Gradu

Gradska uprava za saobraćaj i puteve

-

2017-2020.

30.000.000,00

Grad Novi Sad

Izrađena projektna dokumentacija

1.5.20

Edukacija dece školskog uzrasta (I-IV razreda)

Gradska uprava za saobraćaj i puteve

-

2017-2020.

30.000.000,00

Grad Novi Sad

Deca osnovnih škola edukovana za bezbedno učešće u saobraćaju

PRIORITETNA OBLAST 2: DRUŠTVENI RAZVOJ

Grad Novi Sad nastoji da podjednako vodi brigu o najvažnijim segmentima društvenog života i da razvija sisteme podrške mladima, socijalne i zdravstvene zaštite, ali i konstantnog negovanja i obogaćivanja kulture. Putem Kancelarije za mlade se dugoročno i sistematizovano usmerava razvoj mera, kako bi mladi postali aktivni pokretači pozitivnih i inovativnih promena, i kako bi se obezbedili uslovi za aktivnu ulogu mladih u društvu putem omladinskih organizacija. Finansiranjem programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora ostvaruju se ciljevi i mere definisane lokalnim akcionim planom politike za mlade grada Novog Sada za period 2015-2018. godine.

Reč je o sledećim oblastima: obrazovanje mladih, zapošljavanje mladih, zdravlje mladih, kultura i slobodno vreme mladih, volonterski rad i aktivizam mladih, bezbednost mladih, mladi u zaštiti životne sredine i održivom razvoju, socijalna politika prema mladima. Grad Novi Sad, u saradnji sa Fondacijom EXIT, dostavio je u Brisel projekat "NOVI SAD - omladinska prestonica Evrope 2018." (OPENS 2018), čime je predata kandidatura Grada Novog Sada za jednogodišnju titulu koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine, sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih.

Novi Sad, kao grad s kulturnim identitetom i kulturnom raznolikošću, kroz politiku koju sprovodi posvećuje izuzetnu pažnju uspostavljanju standarda u kulturi Grada. U modernom, efikasnom, racionalnom i kreativnom sistemu upravljanja kulturnom politikom, izuzetna važnost pridaje se podršci ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad, kroz realizaciju programskih aktivnosti, unapređenje i modernizaciju objekata, uz neizostavnu podršku i ostalim subjektima u kulturi, koji vrhunskim projektima obogaćuju kulturni život Grada.

Takođe, podstiče se ravnopravnost svih kultura pružanjem podrške projektima namenjenim nacionalnim manjinama i etničkim zajednicama na teritoriji Grada Novog Sada, ali i projektima koji su namenjeni zaštiti interesa osoba sa invaliditetom. Ciljevi Grada su i proširivanje kulturnih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj kulturnog turizma. S tim u vezi, Grad Novi Sad kandidovao se za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u nameri da iskoristi kulturne potencijale za širu dobrobit. Novi Sad je odavno prepoznatljiv po modernim, svetski poznatim festivalima (EXIT, Festival uličnih svirača, NOMUS). Takođe, podržava i sve tradicionalne manifestacije poput Zmajevih dečjih igara, Brankovog kola, Novosadskog muzičkog leta, Noći muzeja i mnogih drugih.

U oblasti socijalne i dečje zaštite, Grad Novi Sad je prepoznatljiv po visokom stepenu socijalne brige za ugrožene kategorije stanovništva i ulaganjima u razvoj usluga socijalne zaštite, koja su na najvišem nivou u Republici Srbiji. Razvijen sistem socijalne i dečje zaštite ogleda se kroz dobro organizovane ustanove, stručni kadar, broj i raznovrsnost usluga, kao i kroz izdvajanja iz budžeta Grada.

Povoljna konfiguracija teritorije Grada, pripadnost evropskoj regiji i visok stepen senzibiliteta građana za probleme socijalno ugroženih građana, omogućavaju permanentno unapređenje sistema socijalne i dečje zaštite. Grad Novi Sad je poznat po uvođenju novih usluga iz oblasti socijalne zaštite, kao što je u prethodnom periodu uvedena subvencija za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama, koju su, po uzoru na naš grad, počele da uvode i druge lokalne samouprave.

Grad Novi Sad je u svojim aktivnostima, programima i projektima pridavao veliki značaj zdravlju, kao jednom od najvažnijih društvenih resursa, i dosadašnjim aktivnostima se zalagao za ostvarivanje najviših standarda zdravlja koji mogu da se dostignu.

Grad obezbeđuje uslove za funkcionisanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, ulaganjem u savremenu medicinsko-tehničku, računarsku i ostalu opremu, nabavkom sanitetskih i drugih vozila za prevoz pacijenata i rad ekipa na terenu, adaptacijom i kapitalnim i tekućim održavanjem objekata, u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva. Omogućena je primena savremenih dijagnostičkih metoda i procedura u preventivnoj i kurativnoj zdravstvenoj zaštiti, obezbeđen je adekvatan prostor za rad zaposlenih i pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite, vođenje elektronskih evidencija i elektronskog poslovanja, u cilju efikasnije zdravstvene zaštite i jačanja zdravstvenog sistema na primarnom nivou.

Među brojnim aktivnostima koje za ishod imaju očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika Grada Novog Sada ističu se programi i projekti iz oblasti javnog zdravlja, prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, prevencije zloupotrebe droga i pronatalitetne populacione politike.

SWOT ANALIZA: Društveni razvoj

SNAGE

• Administrativni, privredni, turistički, trgovački, zdravstveni, kulturni, obrazovni i sportski centar
• Veliki broj ustanova kulture, bogata produkcija, festivalski grad
• Bogata kulturna tradicija i multikulturalnost
• Jedinstveno graditeljsko nasleđe, nepokretna kulturna dobra koja Novi Sad čine drugačijim od ostalih gradova
• Potencijal za razvoj kulturnog turizma
• Dobra saradnja između ustanova kulture, kao i saradnja sa Univerzitetom
• Dostupnost velikog broja obrazovnih institucija
• Univerzitetski grad sa preko 50.000 studenata koji su najveća pokretačka snaga društva uopšte
• Veliki broj studenata koji je spreman da se aktivno uključi u akcije koje se organizuju sa jasnim ciljem i porukom
• Veliki broj visokoobrazovanog kadra
• Dostupna, i pristupačna primarna zdravstvena zaštita
sa dobro razvijenom mrežom zdravstvenih ustanova,
• Zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, koje su nastavna baza Medicinskog fakulteta u Novom Sadu
• Postojanje elektronskog zdravstvenog kartona u ustanovama primarne zdravstvene zaštite
• Programi i projekti iz oblasti zdravstva koji se sprovode u cilju promocije zdravlja, prevencije i suzbijanja bolesti
• Grad Novi Sad je, ispunivši uslove, 2012. godine primljen u Evropsku mrežu zdravih gradova Svetske zdravstvene organizacije
• Razvijen sistem socijalne i dečije zaštite (ustanove, stručni kadar, sredstva u budžetu Grada za oblast socijalne i dečije zaštite, broj i raznovrsnost usluga socijalne i dečije zaštite)
• Dobra saradnja Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu sa ustanovama, višim nivoima vlasti, gradovima pobratimima i nevladinim organizacijama
• Stalna tendencija razvoja i unapređenja sistema socijalne zaštite i razvoja međusektorske saradnje
• Povoljna konfiguracija teritorije Grada za realizaciju strategije pristupačnosti za kretanje osoba sa invaliditetom
• Razvijena sportska infrastruktura
• Mnogo klubova, uspešnih sportista, obrazovan kadar u sportu

SLABOSTI

Nedostatak strategije razvoja kulture, strategije u kreativnim industrijama i strategije o samoodrživosti institucija kulture
• Nedostatak novih prostora za održavanje kulturnih događaja
• Loš status umetnika
• Nedovoljno izražena svest o vrednosti lokalne kulturne baštine
• Otežani radni procesi povezani sa prikupljanjem, zaštitom, istraživanjem kulturne baštine, dokumentacijom i interpretacijom, nedovoljni prostorni kapaciteti
• Nedostatak pristupa stručnom usavršavanju, nedovoljna prisutnost u javnim diskusijama i prezentacijama u oblasti kulture
• Neodređivanje namene kulturnih dobara, potencijalnih građevina
• Nedovoljna promocija kulturnih potencijala Grada
• Nedovoljno razvijena obrazovna infrastruktura na svim nivoima obrazovanja
• Nedovoljna saradnja privrednih i drugih subjekata sa Univerzitetom
• Specijalističko-konsultativne usluge stanovništvu Grada pružaju se u ustanovama tercijarnog nivoa (nepostojanje zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa)
• Nedostatak kadrova u zdravstvenim ustanovama na svim nivoima zdravstvene zaštite
• Nepostojanje bolnice za palijativno/terminalno zbrinjavanje
• Nepostojanje strategije razvoja socijalne zaštite Grada
• Nedovoljno korišćenje inostranih donacija u oblasti socijalne zaštite
• Spore administrativne procedure usporavaju realizaciju programa socijalne zaštite
• Nedovoljna iskorišćenost sportskih objekata i neracionalno korišćenje sportskog prostora
• Zastarela sportska infrastruktura

ŠANSE

Povoljan geografski položaj
• Evropske integracije, dostupnost fondova Evropske unije
• Potencijal u nevladinim organizacijama
• Multisektorsko povezivanje i umrežavanje
• Uvođenje novih profila obrazovanja u obrazovni sistem, u skladu sa potrebama tržišta rada, odnosno privrede
• Studenti kao nepresušni izvor dobrih ideja, inovacija, kreativnosti kako u profesionalnom tako i u humanističkom smislu
• Univerzitetski kampus je veoma pogodna, relativno bezbedna i urbanistički zaokružena celina za priređivanje najrazličitijih manifestacija za mlade
• Postizanje ideje "društva znanja" kroz transfer znanja od Univerziteta ka široj društvenoj zajednici
• Izgradnja novih ustanova obrazovanja
• Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021. godine
• Unesko mreža kreativnih gradova
• Materijalna i nematerijalna baština Uneska
• Digitalizacija kulturne baštine
• Regionalno povezivanje sa srodnim kulturno-istorijskim i obrazovnim institucijama
• Interesovanje kod stanovnika regiona i Evrope za posetu novosadskim kulturnim dobrima;
• Uvođenje novih vidova javno-privatnih partnerstava
• Razvoj zdravstvenog turizma
• Dalje unapređenje javnog elektronskog servisa, koji povezuje karton korisnika iz primarne zdravstvene zaštite sa ostalim nivoima zdravstvene zaštite
• Mogućnost da medicinska dokumentacija prati korisnika u sistemu zdravstvene zaštite (bolja komunikacija unutar sistema)
• Grad Novi Sad, kao član Evropske mreže zdravih gradova Svetske zdravstvene organizacije, ostvaruje kontakte i saradnju sa drugim gradovima iz mreže
• Organizacija značajnih sportskih manifestacija
• Evropska omladinska prestonica

PRETNJE

Ekonomska kriza
• Politički uticaji
• Nedovoljna demografska razvijenost
• Neusaglašenost vizije upravljačkih i rukovodećih struktura sa vizijom drugih grupacija iz šire društvene zajednice
• Porast nezaposlenosti i siromaštva
• Tradicionalni pristup razvoju sektora kulture
• Nedostatak strateškog planiranja u očuvanju i restauraciji materijalne kulturne baštine na nivou Grada
• Zakon o javnim nabavkama ne uvažava specifičnosti delatnosti ustanova kulture
• Neadekvatan zakonski okvir u oblasti kulture
• Neusklađenost Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, javnom zdravlju i javnim nabavkama
• Centralizovan sistem upravljanja kadrovima i finansijama na nivou Republike
• Odliv kadrova u zdravstvu
• Nepovezivanje sa evropskim i svetskim trendovima u oblasti socijalne i dečije zaštite
• Neadekvatan zakonski okvir u oblasti sporta

AKCIONI PLAN ZA PRIORITETNU OBLAST 2: DRUŠTVENI RAZVOJ

Tabela 2: Društveni razvoj

PRIORITET

DRUŠTVENI RAZVOJ

Opšti cilj

Ojačati razvoj inkluzivne, zdrave, na znanju i kulturnim vrednostima zasnovane lokalne zajednice

Specifični cilj 2.1

Dostupno i kvalitetno obrazovanje

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

2.1.1

Izgradnja Muzičke škole "Isidor Bajić" i Baletske škole u Novom Sadu sa koncertnom dvoranom

Gradska uprava za obrazovanje

-

2016-2019.

1.940.629.013,85

Grad Novi Sad Donatori

Izgrađen objekat Muzičke škole "Isidor Bajić" i Baletske škole u Novom Sadu sa koncertnom dvoranom, neto površine 12.900 m2

2.1.2

Izgradnja nove školske zgrade Poljoprivredne škole sa domom učenika, Futog

Gradska uprava za obrazovanje

-

2019.

459.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izgrađena i opremljena nova školska zgrada, spratnosti Pr + 1 + Pk, i površine oko 5.100 m2 neto novog učioničkog i radnog prostora, u jednom objektu

2.1.3

Dogradnja Osnovne škole "Nikola Tesla"

Gradska uprava za obrazovanje

-

2017-2018.

165.000.000,00

Evropska investiciona banka

Dograđen objekat u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" i poboljšani uslovi za rad i boravak u školi, površine 1.606 m2

2.1.4

Nadogradnja postojećeg objekta Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" Novi Sad

Gradska uprava za obrazovanje

-

2017-2018.

53.545.813,44

Evropska investiciona banka

Nadograđeno 973 m2 Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" Novi Sad

2.1.5

Gimnazija "Isidora Sekulić", Novi Sad -Adaptacija i rekonstrukcija sa nadogradnjom jedne etaže objekta

Gradska uprava za obrazovanje

-

2018.

311.925.180,00

Grad Novi Sad, donatori

Nadograđena jedna etaža na postojeći objekat, neto površine 560 m2, poboljšani uslovi za rad i boravak u gimnaziji

2.1.6

Nadogradnja dela iznad terasa objekta Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Rumenki, Ulica Petefi Šandora 25

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo"

-

2018.

16.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nadograđen deo iznad terasa objekta Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Rumenki

2.1.7

Nadogradnja objekta Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu, Ulica Stevana Hristića 15

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo"

-

2019.

70.300.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nadograđen objekat Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu

2.1.8

Nadogradnja objekta u Novom Sadu, Ulica Jerneja Kopitara 1

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo"

-

2019.

25.200.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nadograđen objekat Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu

2.1.9

Adaptacija tavanskog prostora u radne sobe i prateće prostorije u objektu "Zeka" u Budisavi, Ul. Vuka Karadžića

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo"

-

2020.

15.200.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Adaptiran tavanski prostor objekta Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" u Budisavi

 

 

Specifični cilj 2.2

Kreativna kulturna politika i očuvanje kulturnog nasleđa

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

2.2.1

Centar digitalne građe i kreativnog stvaralaštva mladih

Gradska biblioteka u Novom Sadu

Istorijski arhiv Grada Novog Sada Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Beograd

2016-2020.

6.532.300,00

Grad Novi Sad Gradska biblioteka u Novom Sadu Donatori

Formiran Centar digitalne građe i kreativnog stvaralaštva mladih; broj korisnika Centra

2.2.2

Dunavska biblioteka

Gradska biblioteka u Novom Sadu

Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad

2016-2020.

3.780.000,00

Grad Novi Sad
JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad
Gradska biblioteka u Novom Sadu

Izgrađen objekat, broj korisnika biblioteke, broj posetilaca programa

2.2.3

Opremanje policama nove zgrade Istorijskog arhiva Grada Novog Sada

Istorijski arhiv Grada Novog Sada

-

2016-2018.

25.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Opremljena nova zgrada Istorijskog arhiva Grada Novog Sada

2.2.4

Organizovanje Međunarodnog festivala manjinskih teatara

Novosadsko pozorište - "Újvidéki Színház"

-

2016-2018.

12.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj učesnika i posetilaca festivala

2.2.5

Izgradnja arheološkog parka

Zavod za zaštitu spomenika kulture

-

2016-2020.

360.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izgrađen arheološki park

2.2.6

Izgradnja multifunkcionalnog objekta KC Kisač (amfiteatra i bine u parku) u Kisaču

Kulturni centar "Kisač"

-

2018-2021.

75.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izgrađen objekat

2.2.7

Izrada termomašinskih instalacija za klimatizaciju i ventilaciju Velike sale Pozorišta mladih, Novi Sad

Pozorište mladih

-

2019-2020.

47.600.000,00

Grad Novi Sad

Izrađene instalacije za klimatizaciju i ventilaciju Velike sale Pozorišta mladih, Novi Sad

2.2.8

"Youth Creativ Polis - cultural hub"- Omladinski kreativni polis

Fondacija "Novi Sad 2021"

Gradska uprava za kulturu
Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne odnose
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

2016-2020.

624.955.100,00

Grad Novi Sad
Budžet Republike Srbije
Budžet APV
Fondovi EU
Drugi donatori

Revitalizacija starog industrijskog kompleksa i privođenje nameni, za potrebe razvoja kreativne industrije i stvaralaštva mladih

2.2.9

Razvoj i unapređenje kulture

Gradska uprava za kulturu

-

2016-2020.

675.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj održanih kulturnih manifestacija

2.2.10

Razvoj i unapređenje izdavačke delatnosti

Gradska uprava za kulturu

-

2016-2020.

60.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj književnih izdanja, časopisa

2.2.11

Obnova i razvoj verskih objekata

Gradska uprava za kulturu

-

2016-2020.

96.350.000,00

Grad Novi Sad

Broj podržanih verskih zajednica

2.2.12

Unapređenje javnog informisanja

Gradska uprava za kulturu

-

2016-2020.

250.000.000,00

Grad Novi Sad

Proizvedeni medijski sadržaji

 

 

Specifični cilj 2.3

Unapređenje sistema zdravstvene zaštite

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

2.3.1

Izgradnja objekata zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2018.

514.500.000,00

Grad Novi Sad

Izgrađeni objekti hitne medicinske pomoći

2.3.2

Opremanje zdravstvenih ustanova medicinsko-tehničkom opremom

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

272.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nabavljena neophodna medicinsko-tehnička oprema za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad

2.3.3

Opremanje zdravstvenih ustanova računarskom i elektronskom opremom

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

82.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nabavljena neophodna računarska i elektronska oprema za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad

2.3.4

Opremanje zdravstvenih ustanova sanitetskim i transportnim vozilima

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

98.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Nabavljena vozila zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Sad, koje pružaju usluge kućnog lečenja i nege i hitne medicinske pomoći

2.3.5

Rekonstrukcija, adaptacija i održavanje zdravstvenih objekata

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

61.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Izvršena rekonstrukcija, adaptacija i održavanje objekata zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad

2.3.6

Održavanje opreme u zdravstvenim ustanovama

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

18.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Redovni i vanredni servisi, pregledi i popravke medicinske i druge opreme u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Sad

2.3.7

Javno-zdravstvena zaštita kroz promociju zdravlja i prevenciju bolesti

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

48.325.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Obuhvat dece predškolskog i školskog uzrasta, studentske populacije, zaposlenih u vaspitno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, udruženja građana i drugih, uključenih u promotivno-preventivne programe javno-zdravstvene zaštite i edukovanih o zdravim stilovima života, merama unapređenja zdravlja i štetnosti nepoželjnog ponašanja

2.3.8

Prevencija zloupotrebe droga

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

55.375.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Obuhvat dece i mladih (predškolskog i školskog uzrasta), roditelja / staratelja dece i mladih, edukovanih o štetnosti zloupotrebe droga i značaju zdravih stilova života, kao i obuhvat zaposlenih u obrazovnim ustanovama, zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u zdravstvenim ustanovama, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, udruženja građana i profesionalnih i stručnih udruženja uključenih u prevenciju zloupotrebe droga

2.3.9

Prevencija i kontrola hroničnih nezaraznih bolesti

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

25.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Obuhvat dece, mladih, radno aktivnog stanovništva i starih, edukovanih o faktorima rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, merama unapređenja zdravlja i pravilnom korišćenju preventivnih zdravstvenih usluga, kao i obuhvat zaposlenih u zdravstvenim ustanovama uključenih u aktivnosti prevencije hroničnih nezaraznih bolesti

2.3.10

Pronatalitetna populaciona politika

Gradska uprava za zdravstvo

-

2016-2020.

5.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Obuhvat dece školskog uzrasta i studentske populacije, mladih, trudnica, edukovanih iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, sa unapređenim znanjem i veštinama od značaja za planiranje porodice

 

Specifični cilj 2.4

Efikasna i inkluzivna socijalna politika

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

2.4.1

Sanacija objekta Gerontološkog centra Novi Sad na Limanu

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima

2018.

435.600.000,00

Budžet Republike Srbije

Saniran objekat

2.4.2

Sanacija objekta Doma za decu u Veterniku

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima

2018.

416.096.400,00

Budžet Republike Srbije

Saniran objekat

2.4.3

Sanacija objekata Gerontološkog centra Novi Sad na Novom Naselju i u Futogu

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima

2018.

1.000.000.000,00

Budžet Republike Srbije

Saniran objekat

2.4.4

Osnivanje Centra "Dr Milan Petrović"

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu

Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" sa domom učenika

2018.

-

 

Usvojena Odluka na Skupštini

2.4.5

Prihvatilište sa prihvatnom stanicom za decu žrtve trgovinom ljudima

Centar za socijalni rad Grada Novog Sada

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove

2017-2020.

105.404.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Opremljen objekat, Broj korisnika usluge

2.4.6

Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja Roma i poboljšanje infrastrukture u romskim naseljima

Centar za socijalni rad Grada Novog Sada

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Javno preduzeće "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad

2017-2020.

-

Grad Novi Sad Donatori

Broj izgrađenih kuća, Broj rekonstruisanih / adaptiranih porodičnih romskih kuća, Broj infrastrukturno opremljenih naselja Broj korisnika

2.4.7

Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja izbeglica

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

2017-2020.

-

Grad Novi Sad Donatori

Broj izbeglica kojima je rešeno stambeno pitanje

2.4.8

Analiza postojećeg stanja pristupačnosti kroz prikupljanje podataka o objektima za javnu namenu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture i dr., i definisanje prioriteta

Tim za pristupačnost

Sve gradske uprave

2017-2020.

-

Grad Novi Sad Donatori

Urađena analiza i definisani prioriteti

 

Specifični cilj 2.5

Unapređenje sistema sporta i položaja mladih u društvu

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

2.5.1

Izgradnja fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Veljko Vlahović", Novi Sad - Šangaj

Gradska uprava za obrazovanje

-

2018.

41.975.989,10

Evropska investiciona banka

Izgrađen objekat fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Veljko Vlahović", površine 557 m2

2.5.2

Male urbane celine

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

-

2016-2020.

250.000.000,00

Grad Novi Sad

Izvedeno uređenje malih urbanih celina

2.5.3

Novi Sad - omladinska prestonica Evrope 2019

Grad Novi Sad

Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope 2019-OPENS

2017-2020.

195.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj realizovanih programa, broj aktivnosti, broj učesnika

2.5.4

Zapošljavanje mladih

Grad Novi Sad

Udruženja mladih i udruženja za mlade

2017-2020.

15.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj realizovanih programa, broj aktivnosti, broj učesnika

2.5.5

Zdravlje mladih

Grad Novi Sad

Udruženja mladih i udruženja za mlade

2017-2020.

12.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj učesnika

2.5.6

Kultura i slobodno vreme mladih

Grad Novi Sad

Udruženja mladih i udruženja za mlade

2017-2020.

12.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj učesnika

2.5.7

Mladi u zaštiti životne sredine i održivom razvoju

Grad Novi Sad

Udruženja mladih i udruženja za mlade

2017-2020.

8.500.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj učesnika

2.5.8

Bezbednost mladih

Grad Novi Sad

Udruženja mladih i udruženja za mlade

2017-2020.

11.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj učesnika

2.5.9

Podrška sportskim organizacijama

Gradska uprava za sport i omladinu

-

2017-2020.

990.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj sportskih organizacija

PRIORITETNA OBLAST 3: EKONOMSKI RAZVOJ

Stvaranje uslova za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta predstavljaju osnovni cilj ekonomskog razvoja kao strateškog pravca Grada Novog Sada. Zahvaljujući svom geografskom položaju i povezanosti sa okruženjem (drumski, železnički i rečni saobraćaj), Grad Novi Sad ima izuzetnu komparativnu prednost, što ga čini konkurentnim ne samo u Srbiji nego i u širem okruženju. Međutim, u savremenim uslovima poslovanja, koje karakterišu česte i brze promene, nastavak procesa globalizacije, neujednačen privredni rast, smanjenje obima direktnih stranih investicija i njihovo preusmeravanje u države sa većim stopama privrednog rasta, finansijska nestabilnost, ubrzani razvoj savremenih tehnologija, interneta itd., komparativna prednost zasnovana isključivo na geografskoj pozicioniranosti nije dovoljna za privlačenje novih investicija. Sve države u okruženju nude različite vidove podsticaja, pre svega za privlačenje stranih direktnih investicija, ali i za podsticanje razvoja preduzetništva, što navedeni opšti cilj - stvaranje uslova za investicije i nova radna mesta - predstavlja kao jedan od prioriteta za strateški razvoj Grada Novog Sada.

Stvaranje povoljnog privrednog ambijenta koji će Grad Novi Sad učiniti privlačnim za investicije, kako domaće tako i strane, i omogućiti otvaranje novih radnih mesta, moguće je ostvariti realizacijom specifičnih ciljeva. Jedan od njih je izgradnja funkcionalne ekonomske infrastrukture - pa je neophodno preduzeti aktivnosti na uređenju i opremanju postojećih greenfield lokacija i kupovini novih, kao i saradnja sa privatnim sektorom koji raspolaže slobodnim lokacijama i objektima koji se mogu ponuditi zainteresovanim investitorima. Potrebno je nastaviti sa aktivnostima na komunalnom opremanju pojedinih delova Grada, kako bi se omogućio nesmetani razvoj preduzetništva u svim delovima Grada, a u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama, postojeće brownfield lokacije učiniti što privlačnijim za potencijalne investitore. Jako je važno i stvaranje povoljnog privrednog ambijenta, a to podrazumeva saradnju svih inspekcijskih organa na suzbijanju sive ekonomije, podsticanje osnivanja privrednih subjekata u delatnostima sa bržim stopama rasta (npr. IT sektor, turizam i dr.), podršku preduzetništvu, uključivanje predstavnika privrede u proces donošenja odluka itd.

Unapređenje konkurentnosti radne snage Grad nastoji da postigne kroz Akcioni plan zapošljavanja, doprinoseći usaglašavanju ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada, u saradnji sa partnerima kao što su Univerzitet u Novom Sadu, Nacionalna služba za zapošljavanje i udruženja privrednika. Od velike je važnosti konkurentna i moderna poljoprivreda. Najveći deo površine Grada Novog Sada čini obradivo poljoprivredno zemljište, na kojem se najviše uzgajaju ratarske kulture. Grad Novi Sad ima uslova za razvoj organske poljoprivrede, proizvodnju povrća i voća, a zbog značajne sirovinske baze, i za razvoj prehrambene industrije. Kada je reč o razvoju turizma, cilj je da se poveća prosečan broj noćenja, da se Grad Novi Sad pozicionira kao City break destinacija, sa velikim potencijalom za razvoj kulturnog, nautičkog, verskog, aktivnog, eko-etno (gastronomija) turizma.

Grad Novi Sad se već pozicionirao kao jedan od najznačajnijih centara u proizvodnji softvera i video-igara, pružajući snažnu podršku industriji visokih tehnologija. Potrebna je dalja logistika u otvaranju novih poslovnih inkubatora, akceleratora i kreativnih habova, u okviru kojih bi se kreirale i razvijale ideje i podsticao razvoj tehnološkog preduzetništva, čime bi se na najbolji način iskoristio potencijal univerzitetskog centra kakav je Grad Novi Sad.

SWOT ANALIZA: Ekonomski razvoj

SNAGE

Prirodni resursi (raspoloživo poljoprivredno zemljište, reka Dunav, Fruška gora, Koviljsko-petrovaradinski rit, Begečka jama, Ribarsko ostrvo, obnovljivi izvori energije)
• Administrativni, privredni, turistički, trgovački, zdravstveni, kulturni, obrazovni i sportski centar
• Atraktivnost i veličina tržišta - najveći grad u AP Vojvodini, drugi u R. Srbiji
• Komunalna opremljenost lokacija na glavnim infrastrukturnim pravcima
• Obrazovana radna snaga - univerzitetski centar, razvijena mreža visokoškolskih ustanova sa preko 50.000 studenata.
• Dostupnost osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja
• Obrazovana neuposlena radna snaga (19% visokoobrazovanih na evidenciji nezaposlenih)
• Edukativni centar za obrazovanje i obučavanje nezaposlenih i zaposlenih osoba
• Duga preduzetnička tradicija
• Sedište velikog broja privrednih subjekata
• Razvijen tercijarni sektor
• Razvijenost sektora informacionih tehnologija, vrlo kompetentna radna snaga
• Postojeća infrastruktura za podršku razvoja novoosnovanih preduzeća i MSP sektora
• Mreža trgovinskih lanaca
• Jak identitet Petrovaradinske tvrđave, bogato kulturno-istorijsko nasleđe
• Multikulturalnost stanovništva
• Razvijeni različiti oblici turizma: Manifestacioni turizam (više od 200 događaja i manifestacija godišnje - EXIT,...), City break, Omladinski, Kulturni, Kongresni, Nautički i Etno-eko turizam (salaši, gastronomska ponuda, vino, stari zanati)
• Veliki broj poljoprivrednih gazdinstava
• Dobra institucionalna podrška za razvoj poljoprivredne proizvodnje (Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivredni fakultet, Gradska uprava za privredu itd.)

SLABOSTI

Neiskorišćenost braunfild lokacija
• Nedostatak infrastrukturno opremljenih lokacija za investitore
• Nedostatak kvalitetnih poslovnih prostora (proizvodnih i trgovačkih)
• Neprilagođenost nastavnih programa srednjeg i visokog obrazovanja potrebama privrede i tržišta rada
• Nizak nivo konkurentnosti malih i srednjih preduzeća
• Siva ekonomija, rad na crno
• Nedovoljno razvijena preduzetnička kultura i klima
• Nedovoljna podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji žele da pokrenu sopstveni biznis
• Nerazvijeno žensko preduzetništvo
• Nedostatak instrumenata za finansijsku podršku inovacionim projektima
• Odsustvo stimulisanja inovativnog i preduzetničkog načina razmišljanja među mlađom populacijom
• Nedovoljno poslovnog iskustva vezanog za razvoj, lansiranje i upravljanje rastom novih visokotehnoloških proizvoda i kompanija
• Slaba povezanost sa svetskim startap centrima
• Nedovoljno interesno povezivanje sličnih/srodnih privrednih činilaca
• Nedovoljno razvijena turistička infrastruktura i nepotpuna turistička signalizacija
• Nedovoljna dostupnost turističkih atrakcija korisnicima javnog prevoza
• Usitnjenost poseda, niska produktivnost poljoprivredne proizvodnje
• Nizak nivo znanja i veština poljoprivrednih proizvođača u oblasti novih tehnologija poljoprivredne proizvodnje i zakonitosti i trendova tržišta, nedovoljna informisanost, povezanost i organizovanost primarnih poljoprivrednih proizvođača
• Nepovoljna starosna struktura poljoprivrednih proizvođača
• Zastarela infrastruktura poljoprivrednih domaćinstava

ŠANSE

Povoljan geografski položaj (koridor X, blizina koridora IX, koridor VII, Eurovelo 6 - biciklistička ruta, blizina aerodroma
• R. Srbija - kandidat za Evropsku uniju, dostupnost fondova Evropske unije
• Saradnja sa drugim gradovima i opštinama
• Uključivanje Univerziteta u privredne tokove
• Sporazumi o slobodnoj trgovini
• Interes dolaska stranih investitora
• Partnerstvo javnog i privatnog sektora
• Postojanje Luke Novi Sad, Slobodne carinske zone i Novosadskog sajma
• Strateško opredeljenje na nacionalnom nivou ka razvoju MSP, ekonomiji znanja i informatičkom društvu
• Efikasniji podsticaji i olakšice za zapošljavanje i samozapošljavanje
• Podsticaj formiranju novoosnovanih preduzeća u Srbiji, globalna ekspanzija startapa
• Razvoj modela rizičnog kapitala (venture capital) u Srbiji
• Razvoj politike klastera
• Razvoj kreativnih industrija
• Razvoj industrije informacionih i visokih tehnologija
• Trend rasta zahteva za softverskim proizvodima
• Veći broj studenata informacionih tehnologija
• Energetska efikasnost i veće korišćenje obnovljive energije
• Razvoj turizma (razvoj omladinskog, manifestacionog, turizma kratkih odmora, eko-etno turizma i zdravstvenog turizma, razvoje kreativne industrije)
• Obnova i razvoj zadrugarstva u poljoprivredi
• Organska proizvodnja i proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom
• Izrada pedoloških karata u cilju korišćenja agrarnih potencijala
• Mogućnost povezivanja sa specijalizovanim institucijama u oblasti poljoprivrede u cilju edukacije i drugih oblika pomoći

PRETNJE

Loša ekonomska situacija
• Nizak kreditni rejting države i visoke kamatne stope
• Politička nestabilnost u zemlji i regionu
• Sporost procesa pridruživanja Evropskoj uniji
• Sporost procesa decentralizacije i regionalizacije
• Značajan uticaj politike na ekonomska dešavanja
• Prisutnost korupcije
• Odliv kvalifikovane radne snage
• Nepovoljni demografski trendovi
• Nerešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu i infrastrukturi
• Neefikasne administrativne procedure
• Složeni uslovi poslovanja
• Neefikasan i spor proces privatizacije preduzeća
• Slaba iskorišćenost strategija i akcionih planova
• Nedovoljna saradnja i zajedničko planiranje javnih institucija sa privrednim i civilnim sektorom
• Česta promena zakonske regulative
• Neadekvatan zakonski okvir za funkcionisanje MSP i njegove spore izmene
• Kaskanje u primeni informacionih tehnologija
• Neadekvatan zakonski okvir u oblasti turizma
• Zagađenje životne sredine
• Elementarne nepogode, zarazne bolesti
• Protivgradna zaštita na ivici funkcionalnosti
• Klimatske promene
• Slaba kontrola primene važećih propisa u oblasti radnog prava u primarnoj poljoprivredi

AKCIONI PLAN ZA PRIORITETNU OBLAST 3: EKONOMSKI RAZVOJ

Tabela 3: Ekonomski razvoj

<

PRIORITET

 

EKONOMSKI RAZVOJ

Opšti cilj

 

Stvoriti uslove za investicije i nova radna mesta

Specifični cilj 3.1

 

Izgradnja funkcionalne ekonomske infrastrukture

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

3.1.1

Izgradnja Satelitske pijace

JKP "Tržnica"

-

2019-2020.

356.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Tržnica"

Izgrađena savremena Satelitska pijaca

3.1.2

Izgradnja veletržnice

JKP "Tržnica"

-

2019-2022.

1.080.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Tržnica" Donatori Javno-privatno partnerstvo

Izgrađena veletržnica

 

Specifični cilj 3.2

 

Podrška razvoju postojećih i novih privrednih subjekata

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

3.2.1

Promocija i unapređenja privrede Grada Novog Sada

Gradska uprava za privredu

-

2016-2020.

407.834.100,00

Grad Novi Sad

Broj održanih manifestacija; Broj učešća na sajmovima.

3.2.2

Unapređenje poslovnog okruženja za razvoj agrobiznisa i turističkih potencijala Grada Novog Sada

Novosadski sajam

-

2016-2021.

230.400.000,00

Novosadski sajam Donatori

Održani Međunarodni sajmovi poljoprivrede i turizma na Novosadskom sajmu

3.2.3

nStarter startap program

Poslovni inkubator Novi Sad

nStarter

2017-2020.

20.000.000,00

Poslovni inkubator Novi Sad Grad Novi Sad Donatori

Broj prijavljenih učesnika, broj prijavljenih timova, broj održanih dana treninga, broj sati održanih mentorskih sesija, broj finalnih prezentacija

 

 

Specifični cilj 3.3

 

Unapređenje konkurentnosti radne snage

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

3.3.1

Podsticaj zapošljavanja mladih - pripravnici

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

206.400.000,00

Grad Novi Sad

Broj zaposlenih i stručno osposobljenih pripravnika sa položenim stručnim ispitom

3.3.2

Stručno osposobljavanje nezaposlenih lica -stručna praksa

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

139.772.000,00

Grad Novi Sad

Broj lica koja su prošla program stručne prakse i položila stručni ispit

3.3.3

Podrška razvoju preduzetničkog duha nezaposlenih lica -samozapošljavanje

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

120.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj novootvorenih preduzetničkih radnji ili privrednih društava

3.3.4

Organizovanje javnih radova od interesa za Grad Novi Sad

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

78.138.300,00

Grad Novi Sad

Broj zaposlenih iz kategorije teže zapošljivih lica

3.3.5

Podsticanje otvaranja novih radnih mesta u privatnom sektoru - novo zapošljavanje

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

58.200.000,00

Grad Novi Sad

Broj novootvorenih radnih mesta

3.3.6

Univerzitetska profesionalna praksa studenata završnih godina fakulteta

Gradska uprava za privredu

Univerzitet u Novom Sadu

2016-2020.

-

-

Broj studenata sa stečenim praktičnim znanjima

3.3.7

Obuke i edukacije nezaposlenih lica

Gradska uprava za privredu

Nacionalna služba za zapošljavanje

2016-2020.

22.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj polaznika za mentorstvo-edukaciju
Broj polaznika za obuku deficitarnih zanimanja -informatika
Broj polaznika za obuku u starim i umetničkim zanatima

 

 

Specifični cilj 3.4

 

Konkurentna i moderna poljoprivreda

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

3.4.1

Kontrola kvaliteta poljoprivrednog zemljišta

Gradska uprava za privredu

-

2016-2020.

23.152.387,00

Grad Novi Sad

Broj analiziranih uzoraka sa poljoprivrednog zemljišta koje je predmet kontrole

3.4.2

Održavanje postojeće kanalske mreže na poljoprivrednom zemljištu

Gradska uprava za privredu

-

2016-2020.

50.806.682,00

Grad Novi Sad Donatori

Procenat očišćene kanalske mreže u odnosu na njenu ukupnu dužinu na teritoriji Grada

3.4.3

Podrška ruralnom razvoju

Gradska uprava za privredu

-

2016-2020.

77.180.000,00

Grad Novi Sad

Broj poljoprivrednih proizvođača - korisnika mera podrške

3.4.4

Akcioni plan -poljoprivreda

Gradska uprava za privredu

-

2018.

3.000.000,00

Grad Novi Sad

Broj novoregistrovanih poljoprivrednih gazdinstava

 

Specifični cilj 3.5

 

Razvoj turizma

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

3.5.1

Postavljanje tabli i info-panoa informativne signalizacije za turiste i posetioce u Novom Sadu

Turistička organizacija Grada Novog Sada

-

2016-2019.

27.300.000,00

Turistička organizacija Grada Novog Sada Donatori

15 novih City light dvostranih panoa, Servisiranje tri postojeća dvostrana panoa Servisiranje šest dvostranih panoa i izmeštanje u prigradska naselja, Obeležavanje 24 hotela putem tabli turističke signalizacije za hotele Postavljanje dva panoa za obeležavanje galerija

3.5.2

Novi Sad - "CITY BREAK 2020"

Turistička organizacija Grada Novog Sada

-

2016-2020.

365.000.000,00

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Povećanje broja turista

3.5.3

Akcioni plan - turizam

Gradska uprava za privredu

-

2018.

3.000.000,00

Grad Novi Sad

Porast prihoda od boravišne takse

3.5.4

Program i plan upravljačkog modela Petrovaradinske tvrđave - turizam

Gradska uprava za privredu

-

2018.

4.400.000,00

Grad Novi Sad

Izrađen Program i plan upravljačkog modela Petrovaradinske tvrđave

PRIORITETNA OBLAST 4: DOBRA UPRAVA

Dobra uprava je preduslov za ostvarivanje razvoja i definisanih prioriteta za razvoj bilo koje jedinice državne uprave, pa tako i Grada Novog Sada. Uvođenje elektronske uprave se često pogrešno posmatra usko - kao elektronizacija postojećih procesa i omogućavanje pristupa servisima putem interneta. Ovaj segment elektronske uprave je odavno prevaziđen i zamenio ga je koncept izmene javne uprave tehnologijama elektronske uprave.

Da bismo postigli željeni cilj, potrebno je permanentno raditi na ispunjenju specifičnih ciljeva, a jedan od njih je svakako i pojednostavljenje administrativnih procedura. Poznato je da administrativne procedure u postojećem obliku godinama egzistiraju nepromenjene, uporno ignorišući činjenicu da je upotreba računara u svakodnevnom radu faktičko stanje. Cilj je da dokazivanje tvrdnji u administrativnom postupku ne bude teret podnosioca zahteva, već da uvođenjem servisa razmene informacija između organa uprave (G2G) procedure budu pojednostavljene do nivoa podnošenja zahteva, koje naravno može biti i elektronsko.

Upravljanje savremenim gradovima, u kojima živi preko 50% svetskog stanovništva, predstavlja izazov za svaku lokalnu administraciju i uslovljava njeno osavremenjivanje u smislu primene savremenih tehnoloških rešenja, novih modela rada i prilagođavanja potrebama građana i poslovnih subjekata. Grad Novi Sad uvođenjem rešenja zasnovanih na savremenim tehnologijama postepeno usvaja koncept Pametnog grada (Smart city). Zahvaljujući tome, građani Novog Sada će imati mogućnost ne samo da koriste savremene "pametne" usluge koje postoje na nivou Evropske unije, već će biti i među prvima u Evropi koji će koristiti određene inovativne javne usluge.

Uspostavljanje povećanog učešća građana i privrednih subjekata u donošenju odluka dovodi do podizanja poverenja građana u organe Uprave i uspostavljanje dugoročnih pozitivnih odnosa. Neophodno je obezbediti lak pristup informacijama građanima, nesmetanu komunikaciju sa državnim organima, lokalnim samoupravama i državnim organizacijama koje su nosioci javnih ovlašćenja, kako bi im bile pružene što bolje i efikasnije usluge.

Poslednji, ali ne manje vredan cilj, jeste i unapređenje ljudskih resursa. Svaki službenik treba da se oseća odgovornim za usluge koje pruža građanima, a neophodno je i usvajanje novih, efikasnijih načina rada, što podrazumeva stalne obuke. Zaposleni kojima se pruža mogućnost da rade na sebi, i za koje se obezbeđuju adekvatni mehanizmi motivacije, vremenom postaju zadovoljniji i pružaju kvalitetnije servise.

SWOT ANALIZA: Dobra uprava

SNAGE

Visokoobrazovana radna snaga
Radno iskustvo zaposlenih
E-uprava
Visina budžeta po glavi stanovnika
Postojanje tehničkih kapaciteta za rad
Omogućeno korišćenje usluga građanima
Uvođenje Dispečer sistema (podaci o podnetim prijavama i otvorenim predmetima u gradskim upravama)
Transparentnost

SLABOSTI

Nedovoljno efikasna komunikacija i razmena informacija između gradskih uprava i službi, odnosno gradskih uprava i službi sa javnim preduzećima čiji je osnivač Grad
Nemogućnost elektronskog praćenja toka predmeta
Nepostojanje adekvatnog softvera, odnosno slabosti postojećeg softverskog programa
Nedovoljna tehnička opremljenost (računarska oprema)
Izostanak kontinuirane edukacije stručnog kadra
Nepostojanje interne kontrole
Nepostojanje službe za upravljanje ljudskim resursima
• Slaba motivisanost i informisanost građana i građanki za učešće u procesima formulisanja javnih politika i donošenja odluka

ŠANSE

Uvođenje sistema za upravljanje resursima i edukaciju ljudskih resursa
Međuopštinska saradnja
Usavršavanje e-uprave kao osovina Smart City strategije
Usvajanje dostignuća savremene administracije iz zemalja regiona i Evropske unije
Novi Zakon o upravnom postupku
Rodno budžetiranje
• Idenitifikacija i implementacija funkcionalnih primera javno-privatnih partnersava

PRETNJE

Nepovoljna ekonomska situacija, opadanje javnih prihoda
Neusklađenost republičkih propisa
Odliv kvalitetnih kadrova
Nedovoljna usklađenosti gradskih odluka sa republičkim propisima

AKCIONI PLAN ZA PRIORITETNU OBLAST 4: DOBRA UPRAVA

Tabela 4: Dobra uprava

PRIORITET

 

DOBRA UPRAVA

Opšti cilj

 

Unaprediti institucionalne i upravljačke kapacitete

Specifični cilj 4.1

 

Unapređenje administrativnih procedura

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

4.1.1

Unapređenje sistema naplate poreza na imovinu

Gradska poreska uprava

-

2018.

-

Grad Novi Sad Donatori

Procenat povećanja naplate

4.1.3

Jedinstveno i celovito elektronsko praćenje finansijske dokumentacije

Gradska uprava za finansije

-

2016-2020.

-

Grad Novi Sad Donatori

Broj predmeta za koje se može utvrditi trenutni status

4.1.4

Izrada softvera za praćenje postupka donošenja planske dokumentacije

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove

-

2018-2019.

3.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Uspostavljen sistem za praćenje postupka donošenja planske dokumentacije

4.1.5

Upravljački informacioni sistem Gradske uprave za inspekcijske poslove (Dispečer sistem)

Gradska uprava za inspekcijske poslove

-

2017-2020.

2.800.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj unetih i evidentiranih prijava
Broj evidentiranih predmeta Broj postupanja ovlašćenih inspektora

4.1.6

Komunalne prijave -sistem izveštavanja, analize i odlučivanja

JKP "Informatika" Gradska uprava za inspekcijske poslove

-

2018-2019.

3.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj obrađenih prijava korisnika

4.1.7

Upravljanje imovinom Grada Novog Sada

Grad Novi Sad

-

2019-2020.

20.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj nepokretnosti u vlasništvu Grada Novog Sada za koje je utvrđena tržišna i knjigovodstvena vrednost

 

 

Specifični cilj 4.2

 

Uspostavljanje preduslova za razvoj Smart city koncepta

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

4.2.1

Smart City Strategy

Grad Novi Sad

Javno preduzeće "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad

2018-2020.

15.000.000,00

Donatori

Usvojen strateški dokument

4.2.2

Rekonstrukcija i adaptacija zgrade u Stražilovskoj ulici br. 7

Grad Novi Sad

-

2018-2021.

392.000.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Rekonstruisan objekat

4.2.3

Razvoj E-uprave

JKP "Informatika"

-

2018-2019.

2.000.000,00

Grad Novi Sad JKP "Informatika" Donatori

Broj registrovanih korisnika

 

Specifični cilj 4.3

 

Unapređenje ljudskih resursa

Broj

Projekat

Nosilac

Partneri

Vremenski okvir

Ukupna vrednost sredstava u RSD

Izvor(i) sredstava

Indikatori

4.3.1

Edukacija zaposlenih u Gradu Novom Sadu, javnim i javnim komunalnim preduzećima i ustanovama na temu pripreme i realizacije projekata

Grad Novi Sad

-

2018-2020.

1.200.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Broj edukovanih zaposlenih

4.3.2

Edukacija zaposlenih u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve iz oblasti bezbednosti saobraćaja i javnih nabavki

Gradska uprava za saobraćaj i puteve

-

2016-2020.

1.645.000,00

Grad Novi Sad

Broj edukovanih zaposlenih

4.3.3

Edukacija zaposlenih u Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove iz oblasti zapošljavanja, finansija, javnih nabavki, urbanizma i prostornog planiranja

Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove

-

2016-2020.

900.000,00

Grad Novi Sad

Broj edukovanih zaposlenih

4.3.4

Edukacija zaposlenih u Gradskoj upravi za privredu iz oblasti zapošljavanja, finansija, javnih nabavki, poljoprivrede i vanrednih situacija

Gradska uprava za privredu

-

2016-2020.

1.550.000,00

Grad Novi Sad

Broj edukovanih zaposlenih

4.3.5

Rodna ravnopravnost -politika jednakih mogućnosti u organima lokalne samouprave

Gradska uprava za opšte poslove

-

2016-2020.

720.000,00

Grad Novi Sad Donatori

Kreirana baza podataka, broj edukovanih zaposlenih

PRIORITIZACIJA

Akcioni plan je operativni alat za implementaciju Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada i okvir za bolje planiranje budžeta i efikasniju organizaciju projektnog rada u gradu. Akcioni plan obuhvata listu najbitnijih projekata ili programa uz pomoć kojih će grad Novi Sad za sledećih pet godina ostvariti postavljene razvojne ciljeve.

Proces izrade Akcionih planova podrazumevao je rad u grupama formiranim u skladu s definisanim prioritetnim oblastima 1. Urbani razvoj, 2. Društveni razvoj, 3. Ekonomski razvoj i 4. Dobra uprava. Članovi Partnerske skupštine su aktivno učestvovali u radu Radnih grupa po oblastima. Rezultat njihovog rada su 163 predložena projekta.

• Pretpostavke na kojima su zasnovani akcioni planovi za navedene prioritetne oblasti su:

• U akcionim planovima se nalaze projekti koji su identifikovani u fazi pripremanja Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada.

• Za svaki projekat opredeljen je nosilac, partneri, vremenski okvir, vrednost, izvori sredstava i indikatori.

• Za većinu projekata finansijske vrednosti su procenjene, osim za projekte koji nemaju kompletiranu tehničku dokumentaciju ili studije izvodljivosti.

• Sve vrednosti projekata su predstavljene u cenama za 2015. godinu.

• Potencijalno kofinansiranje donatora procenjeno je na osnovu poznavanja potencijalnih izvora finansiranja.

Nakon identifikacije svih potencijalnih projekata urađena je prioritizacija projekata u skladu sa metodologijom Stalne konferencije gradova i opština, koja je predstavljena u tabelama u nastavku, i to tako što su po prioritetnim oblastima selektovani projekti čija je ukupna vrednost veća od 120.000.000,00 dinara, a zatim su predlozi projekata procenjivani u skladu sa unapred definisanim kriterijumima i brojem bodova po kriterijumu.

Kriterijumi za prioritizaciju:

R. B

KRITERIJUMI

Mogući broj poena

 

Opšti projekat - Ukoliko je projekat:

U službi cele lokalne zajednice

U službi više od jednog dela lokalne zajednice

U službi samo jednog dela lokalne zajednice

1

0.5

0

1

KRITERIJUM 1

 

 

Povezan projekat - Ako je projekat:

Povezan sa drugim prihvaćenim projektima

Nije povezan sa drugim prihvaćenim projektima

1

0

2

KRITERIJUM 2

 

 

Sredstva za realizaciju projekta - Ukoliko:

Sredstva za realizaciju projekta su obezbeđena

Ukoliko su sredstva za realizaciju projekta nisu obezbeđena

1

0

3

KRITERIJUM 3

 

 

Uticaj projekta na budžetske prihode lokalne samouprave

Realizacija projekta dovodi do porasta budžetskih prihoda ili smanjenja budžetskih rashoda lokalne samouprave

Realizacija projekta ne utiče na budžetske prihode lokalne samouprave

1

0

4

KRITERIJUM 4

 

 

Donacije, subvencije, preferencijalni krediti

Za realizaciju projekta predviđene donacije, subvencije ili krediti

Za realizaciju projekta nisu predviđene donacije, subvencije ili krediti

1

0

5

KRITERIJUM 5

 

 

Uticaj projekta na životnu sredinu

Ako projekat utiče korisno na životnu sredinu

Ako projekat utiče negativno na životnu sredinu

Ako nema uticaja projekta na životnu sredinu

1

-1

0

6

KRITERIJUM 6

 

 

Uticaj projekta na privredni razvoj - Ako se predviđa:

Pozitivan uticaj projekta na privredni razvoj

Nema uticaja projekta na privredni razvoj

1

0

7

KRITERIJUM 7

 

 

UKUPAN BROJ POENA:

 

 

URBANI RAZVOJ

Težina

Poeni

Težina * Poeni

 

 

 

15

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

20

0

0

 

 

 

20

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

10

0

0

 

0

 

DRUŠTVENI RAZVOJ

Težina

Poeni

Težina * Poeni

 

 

 

25

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

20

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

5

0

0

 

0

 

EKONOMSKI RAZVOJ

Težina

Poeni

Težina * Poeni

 

 

 

10

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

20

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

20

0

0

 

0

 

DOBRA UPRAVA

Težina

Poeni

Težina * Poeni

 

 

 

20

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

15

0

0

 

 

 

10

0

0

 

 

 

20

0

0

 

0

Prioritizacija - tabelarni prikaz

Utvrđivanje prioriteta

Broj

Prioritet / Specifični cilj / Projekat

Broj bodova

URBANI RAZVOJ

Očuvanje i unapređenje urbanog identiteta

1.1.2

Projekat rehabilitacije kompleksa Petrovaradinske tvrđave

80

1.1.3

Pozorišni trg - uređenje

40

Unapređenje i zaštita životne sredine

1.2.6

Upravljanje populacijom napuštenih životinja na teritoriji Grada Novog Sada

85

1.2.7

Upravljanje otpadom životinjskog porekla na teritoriji Grada Novog Sada

85

1.2.4

Adaptacija javnog osvetljenja na teritoriji Grada Novog Sada

65

1.2.3

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Begeč

57.5

Uvođenje obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti

1.3.3

Upotreba biomase dobijene održavanjem zelenih gradskih površina za zagrevanje plastenika i proizvodnju komposta -energetski efikasan rasadnik

62.5

Unapređenje komunalnog sistema i komunalne infrastrukture

1.4.1

Uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, sa izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom na teritoriji Grada Novog Sada

95

1.4.23

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grada Novog Sada, sa pripadajućim kolektorskim pravcima

95

1.4.2

Unapređenje postojećeg sistema sakupljanja, transporta, skladištenja i deponovanja otpada u Novom Sadu

85

1.4.14

Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, kao i infrastrukturno opremanje Gradskog groblja u Novom Sadu

85

1.4.21

Spajanje južnog i severnog gradskog sliva kanalizacije Novog Sada

85

1.4.20

Fabrika vode na Petrovaradinskoj adi

82.5

1.4.22

Nova crpna stanica na lokalitetu GC2

80

1.4.15

Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, infrastrukturno opremanje Uspenskog, Almaškog, Katoličkog, Reformatorsko-evangelističkog, Jevrejskog, Rusinskog i Nazarenskog groblja u Novom Sadu, kao i svih grobalja u Futogu, Petrovaradinu, Veterniku, Bukovcu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Kisaču, Stepanovićevu, Rumenki, Begeču, Sremskoj Kamenici, Starim i Novim Ledincima i Čeneju

77.5

1.4.3

Radna zona Sever 4 u Novom Sadu

75

1.4.17

Izgradnja novog krematorijuma na Gradskom groblju u Novom Sadu

72.5

1.4.13

Optička telekomunikaciona infrastruktura Grada Novog Sada

70

1.4.9

Infrastrukturno opremanje lokaliteta za ustupanje investitorima (sadašnji Rasadnik, Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo", Novi Sad)

65

1.4.10

Javna garaža Šafarikova - Uspenska

60

1.4.5

Izgradnja saobraćajnih površina, vodovoda i kanalizacije sa rušenjem objekata u Ulici Bate Brkića u Novom Sadu

57.5

1.4.19

Vodosnabdevanje naselja Begeč

57.5

1.4.6

Izgradnja saobraćajnih površina sa odvodnjavanjem i rekonstrukcija vodovoda u Ulici cara Lazara u Futogu

45

1.4.4

Izgradnja vodovoda, fekalne i atmosferske kanalizacije u naselju Bocke u Sremskoj Kamenici

40

Unapređenje sistema saobraćaja i saobraćajne infrastrukture

1.5.3

Izgradnja drumsko-železničkog mosta preko reke Dunav u Novom Sadu - "Žeželjev most"

80

1.5.4

Izgradnja pristupnih saobraćajnica Žeželjevom mostu

80

1.5.14

Elektronski sistem naplate autobuskih karata u javnom prevozu putnika u Novom Sadu

55

1.5.13

Nabavka novih autobusa

50

1.5.7

Put do Kaća, izgradnja glavnog ulaznog pravca, druga traka

47.5

1.5.8

Izgradnja glavne saobraćajnice kroz Futog u punom profilu

47.5

1.5.6

Sentandrejski put - kompletiranje planiranog profila saobraćajnice - prva faza, do Velebitske ulice

45

1.5.2

Izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Dunavca u Novom Sadu

40

1.5.9

Put do Rumenke, izgradnja glavnog ulaznog pravca, druga traka

37.5

DRUŠTVENI RAZVOJ

Dostupno i kvalitetno obrazovanje

2.1.3

Dogradnja Osnovne škole "Nikola Tesla"

67.5

2.1.1

Izgradnja Muzičke škole "Isidor Bajić" i Baletske škole u Novom Sadu sa koncertnom dvoranom

60

2.1.2

Izgradnja nove školske zgrade Poljoprivredne škole sa domom učenika, Futog

60

Kreativna kulturna politika i očuvanje kulturnog nasleđa

2.2.8

"Youth Creative Polis - cultural hub" - Omladinski kreativni centar

87.5

2.2.6

Izgradnja multifunkcionalnog objekta KC Kisač (amfiteatra i bine u parku) u Kisaču

62.5

2.2.9

Razvoj i unapređenje kulture

50

2.2.12

Unapređenje javnog informisanja

40

Unapređenje sistema zdravstvene zaštite

2.3.2

Opremanje zdravstvenih ustanova medicinsko-tehničkom opremom

70

2.3.1

Izgradnja objekata zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu

50

Unapređenje sistema sporta i položaja mladih u društvu

2.5.2

Male urbane celine

50

EKONOMSKI RAZVOJ

Stvoriti uslove za investicije i nova radna mesta

3.1.2

Izgradnja veletržnice

75

3.1.1

Izgradnja Satelitske pijace

55

Podrška razvoju postojećih i novih privrednih subjekata

3.2.2

Unapređenje poslovnog okruženja za razvoj agrobiznisa i turističkih potencijala Grada Novog Sada

70

Unapređenje konkurentnosti radne snage

3.3.1

Podsticaj zapošljavanja mladih - pripravnici

70

Konkurentna i moderna poljoprivreda

3.4.2

Održavanje postojeće kanalske mreže na poljoprivrednom zemljištu

65

Razvoj turizma

3.5.2

Novi Sad - "CITY BREAK 2020"

60

 

PLANOVI IMPLEMENTACIJE AKCIONIH PLANOVA ZA PERIOD 2016-2020. GODINE

Planove implementacije akcionih planova za period 2016-2020. godine priprema Koordinacioni tim za izradu strategije održivog razvoja Grada Novog Sada, u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, i dostavlja Gradskom veću Grada Novog Sada na donošenje.

IZVEŠTAVANJE

Koordinacioni tim za izradu strategije održivog razvoja Grada Novog Sada i Privredni savet Grada Novog Sada prate realizaciju planova implementacije akcionih planova. Koordinacioni tim za izradu strategije održivog razvoja Grada Novog priprema godišnje izveštaje Planova implementacije akcionih planova u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i dostavlja ih Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

PROJEKTI UVRŠTENI U STRATEGIJU NAKON JAVNE RASPRAVE

Nakon Javne rasprave, u Strategiju održivog razvoja Grada Novog Sada uvršteni su sledeći projekti:

• "Dogradnja Gradske biblioteke",

• "Izgradnja fast parka - montažna garaža",

• "Izgradnja osnovne škole u naselju Sajlovo",

• "Krovovi nad Novim Sadom".

Strategija održivog razvoja Grada Novog Sada biće objavljena u "Službenom listu Grada Novog Sada."