ODLUKA
O MINIMALNOJ VISINI IZNOSA ZA TEKUĆE ODRŽAVANJE ZGRADA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 139/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o minimalnoj visini iznosa za tekuće odražavanje zgrada na teritoriji Grada Niša (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se kriterijumi i minimalna visina iznosa koje su vlasnici posebnih delova stambenih i stambeno-poslovnih zgrada (u daljem tekstu: zgrada) na teritoriji Grada Niša dužni izdvajati za tekuće održavanje zgrada.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj Odluci imaju sledeća značenja:

- stambena zgrada je zgrada namenjena za stanovanje i koristi se za tu namenu, a sastoji se od najmanje tri stana;

- stambeno-poslovna zgrada je zgrada koja se sastoji od najmanje jednog stana i jednog poslovnog prostora;

- poseban deo zgrade je posebna funkcionalna celina u zgradi koja može da predstavlja stan, poslovni prostor, garažu, garažno mesto ili garažni boks;

- stan je poseban deo zgrade koji čini funkcionalnu celinu, sastoji se od jedne ili više prostorija namenjenih za stanovanje i po pravilu ima zaseban ulaz;

- poslovni prostor je deo zgrade koji čini funkcionalnu celinu, sastoji se od jedne ili više prostorija namenjenih za obavljanje delatnosti i po pravilu ima zaseban ulaz;

- samostalni delovi zgrade su prostorija sa tehničkim uređajima, prostorija transformatorske stanice i skloništa (kućna i blokovska);

- tekuće održavanje je izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom zgrade ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svih radova kojima se obezbeđuje održavanje zgrade na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti, a radovi na tekućem održavanju stana ili poslovnog prostora jesu krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora i drugi slični radovi.

Član 3

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanja zgrada na teritoriji Grada Niša u smislu ove Odluke predstavlja mesečni iznos izdvajanja utvrđen u apsolutnom iznosu za svaki poseban deo zgrade.

Troškovi održavanja zemljišta su uključeni u iznos troškova održavanja zgrade.

Član 4

Visinu iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada za svaki poseban, odnosno za samostalan deo zgrade određuje skupština stambene zajednice i ista ne može biti niža od visine iznosa troškova utvrđene ovom Odlukom.

U troškovima za tekuće održavanja zgrada na teritoriji Grada Niša vlasnici posebnih delova učestvuju srazmerno broju svojih posebnih delova u odnosu na ukupan broj svih posebnih delova zgrade.

U slučaju da je jedno lice vlasnik više posebnih delova u zgradi, uključujući i garažu, garažno mesto i garažni boks, za svaki takav posebni deo se plaćaju troškovi shodno kriterijumima iz člana 5. ove Odluke.

II POSEBNE ODREDBE

Član 5

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša utvrđuje se primenom sledećih kriterijuma:

- prosečna neto zarada u Gradu Nišu za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku;

- namena posebnog ili samostalnog dela zgrade i

- troškovi tekućeg održavanja lifta, za zgrade koje imaju lift.

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša usklađuje se godišnje za visinu prosečne neto zarade u Gradu Nišu za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Član 6

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša koja se plaća za stan i poslovni prostor, kao posebni deo zgrade iznosi:

- za zgrade bez lifta - 246 (dvestačetrdesetšest) dinara;

- za zgrade sa liftom - 320 (tristadvadeset) dinara.

Član 7

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša koja se plaća za garažu, garažni boks i garažno mesto, kao posebni deo zgrade iznosi

- 148 (stočetrdesetosam) dinara.

Član 8

Minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša koja se plaća za garažni boks i garažno mesto u zajedničkoj garaži iznosi

- 98 (devedesetosam) dinara.

Član 9

Za prostorije sa tehničkim uređajima, prostorije transformatorske stanice i kućna i blokovska skloništa, kao samostalne delove zgrade, minimalna visina iznosa troškova za tekuće održavanje zgrada na teritoriji Grada Niša, plaća se u visini utvrđenoj članom 7. ove Odluke.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".