ODLUKA
O OTKUPU STANOVA

("Sl. list grada Niša", br. 76/2005 i 139/2017)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje postupak otkupa stanova na kojima je nosilac prava raspolaganja grad Niš.

Član 2

Otkup stanova na kojima je nosilac prava raspolaganja grad vrši se pod uslovima u skladu sa Zakonom i po postupku propisanom ovom odlukom.

O otkupu stanova na kojima je nosilac prava raspolaganja grad odlučuje gradonačelnik.

Stan se može otkupiti pod uslovima koji važe na dan podnošenja zahteva za otkup stana.

Ne može se dozvoliti otkup stana koji je po odredbama Zakona izuzet od otkupa.

Član 3

Zahtev za otkup stana podnosi se Gradskoj upravu Grada Niša - sekretarijatu nadležnom za imovinsko-pravne poslove za imovinu grada.

Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za otkup stana propisani Zakonom.

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz prethodnog stava ovog člana, Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove izrađuje predlog ugovora o otkupu stana, odnosno predlog aneksa već zaključenog ugovora o otkupu stana na rate, i pribavlja mišljenje Pravobranilaštva Grada Niša.

Ukoliko nisu ispunjeni uslovi za otkup stana, Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove će o tome pisanim putem obavestiti podnosioca zahteva u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 4

Predlog ugovora i mišljenje Pravobranilaštva Grada Niša Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove dostavlja gradonačelniku, koji donosi zaključak o prihvatanju zahteva za otkup stana.

Član 5

U ime grada, ugovor o otkupu stana zaključuje gradonačelnik.

Ugovor o otkupu stana zaključuje se u pisanoj formi i sadrži: ugovorne strane; vreme i mesto zaključenja ugovora; podatke o stanu koji je predmet ugovora; cenu; izjavu vlasnika da pristaje na uknjižbu; izjavu kupca da prihvata hipoteku; uslove, način i rokove izvršenja ugovora; razloge za raskid ugovora.

Potpisi ugovornih strana overavaju se kod Javnog beležnika.

Na stan koji se otkupljuje, do njegove isplate u celini, stavlja se hipoteka.

Član 6

Otkupnu cenu stana utvrđuje JP "Nišstan" u skladu sa Zakonom i po uputstvu o načinu utvrđivanja otkupne cene stana.

JP "Nišstan" utvrđuje i revalorizaciju otkupne cene stana, kao i otkupnu cenu stana u slučaju izmene ugovorenog načina otkupa.

Proveru zakonitog utvrđivanja otkupne cene stana i revalorizacije vrši Gradska uprava Grada Niša - sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove.

Član 7

Sredstva od otkupa stanova, na kojima Grad ima pravo raspolaganja, uplaćuju se u budžet Grada.

Evidenciju o sredstvima od otkupa stanova vodi Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat za finansije, koji se stara o naplati ugovorene otkupne cene stana.

Član 8

Evidenciju zahteva i ugovora o otkupu stanova vodi Gradska uprava Grada Niša- sekretarijat nadležan za imovinsko-pravne poslove, koji primerak ugovora o otkupu stana ili aneksa ugovora o otkupu stana dostavlja Sekretarijatu za finansije.

Član 9

Odredbe ove odluke shodno se primenjuju i na postupak po zahtevu za izmenu već zaključenog ugovora o otkupu stana otplatom na rate.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi: Odluka o određivanju organa za utvrđivanje otkupne cene stana ("Službeni list grada Niša", broj 14/93) i član 41, 42. i 43. Odluke o stambenim zgradama i stanovima ("Službeni list grada Niša", broj 14/93, 24/93, 1/96, 1/2000 i 40/2004).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".