PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA, NAČINU BODOVANJA I POSTUPKU ZA DODELU NAGRADA USPEŠNIM STUDENTIMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 30/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, kriterijumi, način bodovanja i postupak za dodelu nagrada studentima.

Studentske nagrade obezbeđuju se za redovne studente visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Sredstva za dodelu nagrada obezbeđuju se u budžetu grada Vranja za svaku godinu.

Član 3

Nominalni iznos i broj korisnika nagrada, svake godine utvrđuje Gradsko veće grada Vranja svojom odlukom, a u okviru sredstava utvrđenih budžetom grada za godinu u kojoj se nagrade dodeljuju.

Gradsko veće svake godine, u skladu sa stavom 1. ovog člana, može odlučiti da nagrade koje se dodeljuju studentima budu isplaćivane u više rata.

II USLOVI ZA DOBIJANJE NAGRADE ZA USPEŠNE STUDENTE

Član 4

Uslovi za dodelu nagrade uspešnim studentima su:

- da su redovni studenti visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave;

- da su redovni studenti od 3-6. godine osnovnih akademskih ili strukovnih studija, ili studenti master studija;

- da su prvi put upisali odgovarajuću godinu studija i da nisu izgubili, odnosno obnovili, nijednu godinu studija;

- da je prosečna ocena tokom dosadašnjih studija najmanje 9,25;

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Vranja.

Član 5

Potrebna dokumenta koja se dostavljaju, a kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz člana 4. ove Odluke su:

- fotokopija lične karte ili štampani podaci sa elektronske lične karte;

- za studente osnovnih ili akademskih studija uverenje sa fakulteta, kojim dokazuje redovan upis svakog zimskog semestra bez prekida, kao i prosečnu ocenu tokom studiranja;

- za studente master studija uverenje o upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija i postignutom uspehu u prethodnim godinama studija, sa konačnom prosečnom ocenom tokom osnovnih i master studija,

- za studente master studija izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje, ili potvrdu nadležnih organa, ukoliko lice nije imalo prihoda (potvrda iz PIO fonda, ukoliko nema uplata iz radnog odnosa).

Pravo učešća na konkursu nemaju zaposleni studenti master studija.

III KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE REDOSLEDA KANDIDATA I NAČIN BODOVANJA

Član 6

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda kandidata za dodelu nagrada uspešnim studentima su:

- uspeh - prosečna ocena iz prethodnog perioda, koja se množi brojem 2;

- efikasnost studiranja, koja se iskazuje određenim brojem bodova za godinu studija na koju je student upisan, i to.

1. Osnovne studije:

• 3 godina - _3_ boda,

• 4 godina - _4_ boda,

• 5 i ostale godine - _5_boda.

2. Master studije:

- 1. i 2. godina _5__ boda.

Broj bodova se utvrđuje rang listom.

Konačna rang lista predstavlja zbir bodova.

Član 7

Po utvrđivanju rang liste, ukoliko dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova, prednost ima onaj kandidat koji se nalazi na višoj godini studija.

Ukoliko dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova, u slučaju iz stava 1. ovog člana, a nalaze se na istoj godini studija, prednost ima onaj kandidat, koji ima veću prosečnu ocenu na prethodnoj godini studija.

IV POSTUPAK ZA DODELU NAGRADA USPEŠNIM STUDENTIMA

Član 8

Nagrade uspešnim studentima dodeljuje grad Vranje jednom u toku godine, na osnovu konkursa koji raspisuje Gradsko veće grada Vranja, na predlog Odeljenja za društvenu delatnost - Odsek za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje.

Član 9

Postupak za dodelu nagrada sprovodi Komisija za prijem, pregled i sastavljanje rang liste prispelih prijava učesnika konkursa za nagradu uspešnim studentima, (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana formira Gradsko veće grada Vranja, na predlog Odeljenja za društvenu delatnost - Odsek za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje.

Član 10

Prijava na konkurs sa potrebnom dokumentacijom podnosi se Odeljenju za društvenu delatnost - Odseku za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje sa naznakom - za Komisiju za prijem, pregled i sastavljanje rang liste prispelih prijava učesnika konkursa za nagradu uspešnim studentima, preko pisarnice Gradske uprave grada Vranja.

Član 11

Neblagovremene i nepotpune prijave se neće razmatrati, u skladu sa članom 15. Odluke o o nagrađivanju učenika i studenata i novčanoj pomoći učenicima prvog razreda osnovnih škola na teritoriji grada Vranja.

Član 12

Rok za prijavljivanje na konkurs je 15 dana, od dana objavljivanja konkursa na zvaničnom sajtu grada Vranja.

Nakon objavljivanja Konkursa, Odsek za obrazovanje, kulturu, sport, omladinu i informisanje obaveštava građane o raspisanom Konkursu putem elektronskih medija na teritoriji grada.

Prispele prijave za dodelu nagrada razmatra Komisija, vrši bodovanje i rangiranje u roku od 15 dana, od dana završetka konkursa i na osnovu utvrđenog broja bodova i rangiranja, sačinjava predlog rang liste za dodelu nagrada uspešnim studentima i objavljuje je na zvaničnom sajtu grada Vranja.

Na objavljeni predlog rang liste dobitnika nagrada, svaki učesnik konkursa ima pravo prigovora Gradskom veću grada Vranja u roku od 8 dana, od dana objavljivanja na zvaničnom sajtu grada Vranja.

Član 13

Komisija u roku od 8 dana od dana isteka roka za prigovor, odnosno donošenje akta po prigovoru, utvrđuje predlog konačne rang liste i dostavlja Gradskom veću grada Vranja na dalji postupak i usvajanje.

Gradsko veće donosi Odluku o dodeli nagrada na osnovu konačne rang liste.

Odluka Gradskog veća je konačna.

Odluka se objavljuje zvaničnom sajtu grada Vranja i dostavlja dobitnicima nagrada.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".