ODLUKA

O OSNIVANJU GRADSKOG SAVETA RODITELJA GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 27/2017)

Član 1

Ovom Odlukom određuje se delokrug, sastav i način rada saveta roditelja Grada Jagodine, (u daljem tekstu Savet), način izbora članova Saveta, kao i druga pitanja od značaja za njegov rad.

Član 2

Savet razmatra pitanja ostvarivanja i unapređenja obrazovanja u gradu Jagodini, (u daljem tekstu: Grad), u skladu sa zakonom i Statutom grada Jagodine.

Akti iz nadležnosti Skupštine grada Jagodine iz oblasti obrazovanja, prethodno se dostavljaju na mišljenje Gradskom savetu.

Član 3

Savet broji 27 (dvadesetsedam) članova.

Predstavnike u Savetu imaju: savet roditelja predškolske ustanove, saveti roditelja osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Jagodina.

Svaki predlagač imenuje po jednog predstavnika i dva zamenika.

Članovi saveta biraju: predsednika i zamenika predsednika.

Skupština grada većinom glasova potvrđuje izbor kandidata.

Član 4

Članstvo u savetu prestaje:

1) Istekom mandata,

2) Na lični zahtev.

Član 5

Savet obavlja sledeće poslove:

• daje mišljenje, inicira akcije i predlaže mere za ostvarivanje prava deteta, unapređivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti dece odnosno učenika.

• učestvuje u utvrđivanju gradskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti dece,

• prati i razmatra mogućnosti za unapređivanje dostupnosti i pravednosti obrazovanja za decu, odnosno učenike iz ugroženih i osetljivih grupa na teritoriji grada,

• pruža podršku Savetima roditelja predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada u vezi sa pitanjima iz nadležnosti Saveta roditelja ustanove.

• zastupa roditelje grada u svim situacijama koja su od značaja za ostvarivanje prava deteta, unapređivanje obrazovanja, vaspitanja, bezbednosti i dobrobiti dece i učenika na teritoriji grada.

Član 6

Savet ima pravo da pred nadležnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke ili drugog opšteg akta, ako smatra da su njime neposredno povređena prava deteta, odnosno učenika i pravo da pod istim uslovima pred nadležnim sudom pokrene postupak za ocenu saglasnosti odluke ili drugog opšteg akta.

Član 7

Prilikom razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti Savet ostvaruje saradnju sa organima grada, koji su dužni da na zahtev Saveta dostave tražene podatke i informacije iz svoje nadležnosti.

Savet sarađuje i sa organizacijama koje deluju u oblasti obrazovanja, zaštite zdravlja, socijalne zaštite, kulture i drugim oblastima značajnim za decu.

Savet obaveštava Skupštinu grada o stavovima i predlozima povodom razmatranja pitanja iz svog delokruga, koja je dužna da se o njima izjasni na prvoj narednoj sednici.

Član 8

Predsednik i zamenik predsednika saveta ne mogu istovremeno biti predstavnici istog predlagača.

Predsednik Saveta predstavlja Savet, saziva i rukovodi sednicama, potpisuje akta i vrši druge poslove u skladu sa zakonom, Statutom i ovom Odlukom.

Član 9

Savet donosi Poslovnik o radu kojim se uređuje način rada Saveta.

Savet donosi zaključke, stavove, mišljenja i predloge većinom glasova članova Saveta.

Član 10

Sednice Saveta su javne, osim u slučajevima kad savet odluči drugačije.

Javnost rada se obezbeđuje prisustvom roditelja, predstavnika sredstava javnog informisanja, davanjem saopštenja i na druge odgovarajuće načine.

Član 11

Administrativno-tehničke poslove za potrebe Saveta obavljaće Gradska uprava za društvene delatnosti.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".