PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA JAGODINE ZA ZADOVOLJAVANJE POTREBA I INTERESA GRAĐANA U OBLASTI SPORTA

("Sl. glasnik grada Jagodine", br. 27/2017)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta grada Jagodine za zadovoljavanje potreba i interesa građana u oblasti sporta.

Član 2

Jagodinski sportski savez "JASSA" je nosilac programa izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata na kojima ima pravo korišćenja kao i drugih objekata koje mu povere nadležni organi grada Jagodine.

Član 3

Jagodinski sportski savez "JASSA" je predlagač nosilac objedinjenog programa i finansijskog plana rada svih sportskih organizacija sa teritorije grada Jagodine kojim se planiraju sredstva za dotacije za sprovođenje programskih aktivnosti.

Član 4

Godišnji program izvršava se prema sledećoj dinamici:

- 1. jun - Sportske organizacije dostavljaju svoje predloge godišnjih programa Jagodinskom sportskom savezu;

- 1. jul - Jagodinski sportski savez obrazuje komisiju za izbor i izradu predloga godišnjeg programa Jagodinskog sportskog saveza i udruženih sportskih organizacija kao nosioca izvršenja godišnjih programa;

- 15. jul - Jagodinski sportski savez utvrđuje predlog godišnjeg programa i finansijskog plana Jagodinskog sportskog saveza i udruženih sportskih organizacija;

- 15. decembar - Nadležni organ grada Jagodine revidira predlog godišnjeg programa i usklađuje ga sa sredstvima budžeta grada Jagodine;

- 30. decembar - Skupština grada Jagodine donosi konačnu odluku o odobravanju godišnjeg programa po grupama troškova utvrđenih ovim Pravilnikom i obaveštava predlagača i nosioce programa o visini odobrenih sredstava.

Rokovi iz ovog člana predstavljaju krajnje rokove u programskom kalendaru.

Predlog ovog godišnjeg programa i godišnjih programa organizacija u oblasti sporta sa sedištem na teritoriji grada Jagodine podnosi Jagodinski sportski savez, a predlog posebnih programa Jagodinski sportski savez i druge organizacije u oblasti sporta na teritoriji grada Jagodine u skladu sa dinamikom utvrđenom ovim članom.

Član 5

Da bi sportska organizacija imala pravo na dotaciju iz budžeta grada Jagodine za ostvarivanje redovnih aktivnosti iz godišnjeg programa neophodno je da:

- je registrovana kod nadležnog državnog organa;

- ima sedište na teritoriji grada Jagodine;

- učestvuju u redovnom sistemu takmičenja u okviru grana sporta u skladu sa sportskim pravilima;

- ima obezbeđen prostor za rekreaciju programskih aktivnosti;

- da ima najmanje jednog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu;

- da je članica Jagodinskog sportskog saveza "JASSA".

Član 6

Sportske organizacije svoj godišnji program podnose Jagodinskom sportskom savezu "JASSA", a Jagodinski sportski savez objedinjeni program svih sportskih organizacija podnosi nadležnim organima grada Jagodine.

Gradsko veće i Skupština grada razmatraju i usvajaju Program rada i Finansijski plan, a Odlukom o budžetu Skupština grada utvrđuje obim sredstava i osnovne namene za finansiranje aktivnosti sportskih organizacija preko Jagodinskog sportskog saveza.

Član 7

Jagodinski sportski savez "JASSA" utvrđuje kategorizaciju sportskih organizacija na osnovu sledećih kriterijuma:

- status sporta na nacionalnom i međunarodnom planu;

- tradicija sporta u gradu;

- rang takmičenja;

- postignuti rezultati u prethodnoj godini;

- broj ekipa u redovnom sistemu takmičenja;

- broj angažovanih stručnjaka;

- broj sportista;

Jagodinski sportski savez donosi Pravilnik o kategorizaciji i finansiranju sportskih organizacija grada Jagodine na koji daje saglasnost Gradsko veće grada Jagodine.

Član 8

Sredstva budžeta grada Jagodine se opredeljuju po sledećim grupama troškova:

A. SPORTSKI OBJEKTI

1. Troškovi održavanja sportskih objekata za aktivnosti sportskih organizacija;

2. Izgradnja, dogradnja i opremanje sportskih objekata;

B) DOTACIJA SPORTSKIM ORGANIZACIJAMA ZA PROGRAMSKE AKTIVNOSTI

3. Sportskih društava i udruženja i granskih sportskih saveza;

4. Aktivnosti sportskih organizacija za takmičenja od posebnog značaja;

5. Stipendije, nagrade i priznanja.

Član 9

Troškove korišćenja sportskih objekata za trenažne i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija pokriva budžet grada Jagodine u skladu sa programom koji podnosi Jagodinski sportski savez "JASSA" za deo termina koji koriste sportske organizacije.

Jagodinski sportski savez vodi evidenciju o broju termina koji koriste sportske organizacije a za taj broj termina, prema Izveštaju u skladu sa odgovarajućim cenovnikom iz budžeta grada se opredeljuje deo sredstava za te namene.

Preostala potrebna sredstva za pokriće troškova sportskih objekata obezbeđuju se od organizovanja nastave, rekreativnih i drugih aktivnosti u ostalim terminima kao i od prihoda od obavljanja ostalih delatnosti.

Osnovne i srednje škole koje nemaju sportske objekte za nastavu iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja koriste halu sportova i druge sportske objekte kojima upravlja Jagodinski sportski savez "JASSA" uz nadoknadu materijalnih troškova za srazmerni deo korišćenja objekata prema odgovarajućem obračunu.

Član 10

Sredstva za izgradnju, dogradnju i opremanje sportskih objekata opredeljuju se u budžetu grada Jagodine uz ispunjenost sledećih kriterijuma:

1. Da za planirane aktivnosti postoji dokumentacija u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekta;

2. Da je u pitanju objekat koji je od posebnog značaja za razvoj sporta na teritoriji grada Jagodine;

3. Da je u pitanju kapitalno održavanje sportskih objekata (rekonstrukcija, dogradnja, adaptacija i sanacija);

4. Daje predmer i predračun radova urađen i overen od strane stručnog lica;

5. Da je objekat u javnoj svojini ili svojini predlagača odnosno nosioca programa izgradnje, dogradnje i opremanja sportskih objekata;

6. Da nosilac programa iz sopstvenih sredstava snosi troškove pripremnih radova, izrade tehničke dokumentacije, angažovanje stručnog nadzora, tehničkog prijema i uknjižbe.

Član 11

Jagodinski sportski savez "JASSA" usklađuje finansijski plan sa odobrenim sredstvima utvrđenih Odlukom o budžetu grada Jagodine za tekuću godinu, kao i plan pojedinačnih dotacija po sportskim organizacijama i namenama utvrđenih Odlukom o budžetu iz člana 8. ovog Pravilnika.

Član 12

Predlozi programa sa pratećom dokumentacijom kao i izveštaj o realizaciji programa se podnose na unapred utvrđenom obrascu i sadržini propisanoj zakonom.

Član 13

Jagodinski sportski savez "JASSA" najmanje jednom godišnje podnosi Izveštaj o radu sportskih organizacija sa finansijskim izveštajem o utrošku budžetskih sredstava za namene utvrđene Odlukom o budžetu grada.

Član 14

Jagodinski sportski savez kao predlagač i udružene sportske organizacije kao nosioci, zaključuju Ugovor o realizaciji programa sa nadležnim organom grada.

Gradska uprava za društvene delatnosti vrši nadzor nad realizacijom programa i namenskim korišćenjem sredstava za finansiranje potreba i interesa građana u oblasti sporta.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".

Član 16

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik broj 110-107/15-01.