ODLUKA
O RASKOPAVANJU JAVNIH POVRŠINA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se vrste raskopavanja, uslovi za izvođenje radova na raskopavanju, kao i način organizovanja poslova raskopavanja površina javne namene i površina koje se nalaze u javnoj nameni na području grada Kraljeva, kao i njihovo dovođenje u prvobitno ili tehnički ispravno stanje.

Član 2

Površina javne namene u smislu ove odluke jeste prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina za koje se utvrđuje opšti interes u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Površine koje se nalaze u javnoj nameni u smislu ove odluke jesu delovi zemljišta, odnosno površine čiji vlasnik ili korisnik nije grad Kraljevo, ali se nalaze u javnoj upotrebi (delovi izgrađenih građevinskih parcela između građevinske linije na zemlji i regulacione linije, katastarske parcele i njihovi delovi koje se koriste kao saobraćajnica, javni parking ili park).

Odredbe ove odluke koje se odnose na površine javne namene primenjuju se u svemu i na površine koje se nalaze u javnoj nameni

Član 3

Raskopavanja, u smislu ove odluke, mogu biti: investiciona, interventna i urgentna, a izvode se u cilju građenja, rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i održavanja objekata komunalne infrastrukture ili linijskih infrastrukturnih objekata i građenja, rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i održavanja priključaka zgrada na sisteme komunalne infrastrukture.

Sanacija, u smislu ove odluke, obuhvata izvođenje radova na zatrpavanju rova iskopa i izradu završnih slojeva površine javne namene u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima koje izdaje JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 4

Investicionim raskopavanjima smatraju se radovi koji se izvode na površini javne namene u cilju građenja i rekonstrukcije objekata komunalne infrastrukture, linijskih infrastrukturnih objekata i objekata (zgrade svih vrsta, saobraćajni, vodoprivredni i energetski objekti, spoljna mreža i instalacije, industrijski, poljoprivredni i drugi privredni objekti, javne zelene površine, objekti sporta i rekreacije, groblja, skloništa i sl.), a za čije izvođenje se izdaje građevinska dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno rešenje za rekonstrukciju linijskog infrastrukturnog objekta u zaštitnom pojasu, u skladu sa posebnim zakonom.

Interventnim raskopavanjima smatraju se radovi za koje se ne izdaje građevinska dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, a koji se izvode na površini javne namene ili koji čine deo radova koji se izvode u cilju adaptacije, sanacije i investicionog održavanja objekata komunalne infrastrukture ili linijskih infrastrukturnih objekata (vodovod, kanalizacija, elektroenergetski vod, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, toplovod, vrelovod, gasovod i sl.), adaptacije, sanacije i održavanja priključaka zgrada na sisteme komunalne infrastrukture, priključenje pomoćnih i drugih objekata za koje se u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ne izdaje građevinska dozvola.

Urgentnim raskopavanjem smatraju se radovi koji se moraju hitno izvesti radi otklanjanja havarijskog kvara na infrastrukturnom sistemu (vodovod, kanalizacija, elektroenergetski vod, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, toplovod, vrelovod, gasovod i sl.), a u cilju sprečavanja nastajanja većih oštećenja na samom vodu, javnoj površini ili na objektu, odnosno većih posledica po korisnike ili vlasnike infrastrukturnog sistema: ako se objekat gradi neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda, kao i radi otklanjanja štetnih posledica tih nepogoda neposredno posle njihovog nastupanja.

Urgentno raskopavanje se izvodi u ograničenom obimu vremena, radova i površine.

U slučaju havarije na energetskim objektima, komunalnoj infrastrukturi i infrastrukturi elektronskih komunikacija, upravljač, odnosno vlasnik objekta, odnosno sistema ima obavezu da o nastaloj havariji odmah obavesti Javno preduzeće i organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnu za inspekcijske poslove.

Član 5

Ne mogu se raskopavati:

- novoizgrađene i rekonstruisane površine javne namene, u periodu od najmanje 5 godina od dana kada je površina javne namene stavljena u funkciju,

- javne površine s obnovljenim savremenim kolovozom, u periodu od najmanje 3 godina od dana kada je površina javne namene stavljena u funkciju.

Izuzetno, i to samo u naročito opravdanim i specifičnim slučajevima, može se dozvoliti raskopavanje novoizgrađenih, rekonstruisanih i obnovljenih površina javne namene i ranije, uz prethodno pribavljenu saglasnost Javnog preduzeća, a u skladu sa ovom odlukom i posebnim saobraćajnim - tehničkim uslovima koje izdaje Javno preduzeće.

Član 6

Radovi na investicionom i interventnom raskopavanju površina javne namene i sanacija raskopane površine, moraju se izvesti u skladu sa saobraćajno - tehničkim uslovima Javnog preduzeća, tehničkim normativima, građevinskim i saobraćajnim propisima, projektnom - tehničkom dokumentacijom i građevinskom dozvolom ili rešenjem nadležnog organa kojim su odobreni ti radovi.

Radovi na investicionom i interventnom raskopavanju površina javne namene i površina koje se nalaze u javnoj nameni dozvoljeni su u periodu od 1. marta do 30. novembra u tekućoj godini, izuzetno i nakon ovog perioda i isključivo ako se radi o investicionim raskopavanjima na izgradnji objekata javne komunalne i druge infrastrukture, za koje je izdata građevinska dozvola i ako je to predviđeno dinamičkim planovima izvođenja radova.

II INVESTICIONA RASKOPAVANJA

Član 7

Investitor je dužan da o planiranim radovima investicionog raskopavanja obavesti Javno preduzeće pisanim putem, najkasnije do 1. februara tekuće godine.

Javno preduzeće dužno je da najkasnije do 15. februara tekuće godine donese godišnji plan raskopavanja površina javne namene (u daljem tekstu: Plan), sa vremenski i prostorno usklađenim radovima na raskopavanju i isti dostavi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove komunalne delatnosti, radi pribavljanja saglasnosti.

Organizaciona jedinica iz stava 2. ovog člana Plan dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva radi davanja saglasnosti.

Član 8

Investiciona raskopavanja se po pravilu izvode u periodu od 01. marta do 30. novembra, izuzetno i nakon ovog perioda ako se radi o investicionim raskopavanjima na izgradnji objekata javne komunalne i druge infrastrukture od značaja za grad, za koje je izdata građevinska dozvola i ako je to predviđeno dinamičkim planovima izvođenja radova investitora.

Član 9

Saglasnost sa saobraćajno-tehničkim uslovima za izvođenje investicionog raskopavanja čine sastavni deo Lokacijskih uslova, odnosno građevinske dozvole.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana izdaje Javno preduzeće na zahtev organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove urbanizma i građevinarstva.

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana dostavljaju se podaci o investitoru, lokaciji, obimu i vrsti radova za koje je neophodno izvođenje investicionog raskopavanja (idejno rešenje, odnosno sinhron plan instalacija, odnosno min situacioni plan sa ucrtanim položajem objekata komunalne infrastrukture, kopija plana kat. parcele na kojoj se izvode radovi na raskopavanju, izvod iz katastra podzemnih instalacija, tehnički uslovi upravljača infrastrukturnih sistema i dr.).

Rok za izdavanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva, a troškovi njenog izdavanja padaju na teret podnosioca zahteva za izdavanje lokacijskih uslova.

Evidenciju o izdatim saglasnostima sa saobraćajno-tehničkim uslovima vodi Javno preduzeće.

Član 10

Saobraćajno-tehničkim uslovima određuju se opšti i specifični saobraćajni i tehnički uslovi izvođenja investicionog raskopavanja, dinamika izvođenja i rok za njihovo okončanje. Izdati saobraćajno-tehnički uslovi moraju biti ugrađeni u tehničku dokumentaciju, na osnovu koje se izdaje građevinske dozvole, odnosno rešenje iz člana 4. stav 1.

Član 11

Investitor radova je dužan da o početku izvođenja radova na investicionom raskopavanju površina javne namene obavesti Javno preduzeće najmanje 8 (osam) dana pre otpočinjanja radova i omogući vršenje stručno tehničkog nadzora, odnosno kontrole na njihovom izvođenju.

O stručnom licu koje će ispred Javnog preduzeća vršiti stručno tehnički nadzor - kontrolu kod izvođenja radova na investicionom raskopavanju investitor će biti obavešten, od strane istog, najkasnije tri dana od dana dobijanja obaveštenja o početku tih radova.

O eventualnim nepoštovanjima izdatih saobraćajno-tehničkih uslova ili ustanovljene neusklađenosti tehničke dokumentacije sa saobraćajno-tehničkim uslovima lice iz stava 2. ovog člana će odmah obavestiti organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnu za inspekcijske poslove.

Član 12

U izuzetnim slučajevima kod investicionih raskopavanja, ako izmenjena tehnologija ili uslovi izvođenja radova zahteva- ju promenu izdatih saobraćajno-tehničkih uslova i rokova, investitor je dužan da pribavi novu saglasnost sa saobraćajno-tehničkim uslovima iz člana 9. ove odluke.

Investitor koji prilikom izvođenja radova na raskopavanju, naiđe na arheološke predmete, dužan je da odmah prekine radove, obavesti o tome Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i preduzme mere da se nalaz ne ošteti, ne uništi i sačuva na mestu na kome je otkriven.

Član 13

Važnost izdate saglasnosti sa saobraćajno-tehničkim uslovima vezana je za rokove važenja izdatih lokacijskih uslova, odnosno građevinske dozvole, a produženje njene važnosti vrši se podnošenjem zahteva Javnom preduzeću.

III INTERVENTNA RASKOPAVANJA

Član 14

Radovi na interventnom raskopavanju javnih površina iz člana 4. stav 2. ove odluke izvode se na osnovu rešenja organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove urbanizma i građevinarstva (u daljem tekstu: Rešenje).

Član 15

Zauzeće javne površine izvođenjem radova na interventnom raskopavanju se po pravilu može odobriti, odnosno izvoditi u vremenu od 1. marta do 30. novembra.

Izuzetno, ukoliko vremenski uslovi i tehnologija izvođenja radova dozvoljavaju, rešenjem iz člana 16. može se odobriti zauzeće javne površine izvođenjem radova na interventnom raskopavanju i izvan navedenog roka.

Izvođenje radova i nakon perioda iz stava 2. ovog člana može se odobriti uz prethodno pribavljenu saglasnost i posebne saobraćajno - tehničke uslove Javnog preduzeća, a u skladu sa ovom odlukom.

Član 16

Na zahtev investitora radova, rešenje iz člana 15. ove odluke, izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove komunalne delatnosti, u roku od 8 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Zahtev za izdavanje rešenja iz člana 15. ove odluke sadrži: podatke o lokaciji, vrsti i obimu radova, podatke o investitoru i izvođaču radova, datum početka radova, planiranu dužinu trajanja radova, dinamiku - etape radova, odnosno dnevni period izvođenja radova, rok za popravku raskopane javne površine i druge podatke.

Uz zahtev za izdavanje rešenja iz člana 15. ove odluke podnosi se:

1) prepis ili fotokopija građevinske dozvole za izgradnju objekta zbog čijeg priključenja se vrši raskopavanje (ukoliko se raskopavanje vrši radi priključenja objekta, za koji je izdata građevinska dozvola, na komunalnu infrastrukturu), odnosno rešenja kojim se odobravaju radovi iz člana 4. stav 2. ove odluke. Kao dokaz prihvata se i potvrda organa nadležnog za ozakonjenje objekata da je objekat u postupku ozakonjenja ili rešenje o ozakonjenju;

2) čitka i u odgovarajućoj razmeri izrađena skica trase raskopavanja sa bližim podacima o komunalnoj infrastrukturi ili instalaciji, objektu ili uređaju koji se postavlja, odnosno priključuje na podzemnu komunalnu infrastrukturu, overena od strane lica tehničke struke koje poseduje odgovarajuću licencu i potpisana od strane podnosioca zahteva.

3) izjava investitora o vrsti radova i roku u kome će radovi biti izvedeni;

4) odobrenje upravljača komunalne infrastrukture kojim se dozvoljava priključak na određenu instalaciju (vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu, podzemnu elektroenergetsku mrežu i sl.);

5) dokaz o regulisanju obaveze dovođenja raskopane površine u prvobitno odnosno tehnički ispravno stanje (ugovor o asfaltiranju, ozelenjavanju i dr. zaključen sa JKP "Putevi" Kraljevo, odnosno JKP "Čistoća" kojim se regulišu prava i obaveze u pogledu sanacije raskopane površine javne namene);

6) saglasnost upravljača komunalne infrastrukture koji na delu gde se vrši raskopavanje poseduje podzemne instalacije vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu, elektroenergetsku mrežu i sl.);

7) saglasnost sa saobraćajno-tehničkim uslovima Javnog preduzeća;

8) fotokopija rešenja kojim se daje saglasnost na projekat privremene saobraćajne signalizacije, ukoliko izvođenje radova utiče na režim saobraćaja.

Nadležni organ odbiće zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje površine javne namene radi priključenja građevinskog objekta na postojeću infrastrukturnu mrežu, ukoliko je investitor bio dužan da pribavi građevinsku dozvolu, odnosno odgovarajuće rešenje - odobrenje, za izgradnju priključka ovog građevinskog objekta na postojeću infrastrukturnu mrežu, a investitor ovu građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje nije pribavio.

Član 17

Rešenje iz člana 16. sadrži podatke o lokaciji, vrsti i obimu radova, investitoru i izvođaču radova, termin odobrenog početka radova, odobrenu dužinu trajanja radova, dnevne periode za izvođenje i dinamiku (etape) radova, uslove pod kojim se izvode ovi radovi i dr.

Uslove iz stava 1. ovog člana izdaje Javno preduzeće, na zahtev organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove komunalne delatnosti, ukoliko oni nisu pribavljeni u prethodnom postupku (izdavanja rešenja o građevinskoj dozvoli ili rešenja iz člana 4. stav 2.).

Rok za izdavanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana je 5 dana od dana podnošenja zahteva, a troškovi njenog izdavanja padaju na teret podnosioca zahteva za izdavanje rešenja za interventno raskopavanje.

Evidenciju o izdatim rešenjima iz stava 1. ovog člana vodi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove komunalne delatnosti, a evidenciju o izdatim saglasnostima vodi Javno preduzeće.

O početku radova po izdatom Rešenju, investitor radova obaveštava organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za inspekcijske poslove, komunalnu policiju i Javno preduzeće.

IV URGENTNA RASKOPAVANJA

Član 18

Radovi na urgentnom raskopavanju javnih površina izvode se odmah po identifikaciji havarijskog kvara na infrastrukturnom sistemu (vodovod, kanalizacija, elektroenergetski vodovi, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, toplovod, vrelovod, gasovod i sl.), a u cilju sprečavanja nastajanja većih oštećenja na samom vodu, površini javne namene ili na objektu, odnosno većih posledica po korisnike ili vlasnike infrastrukturnog sistema.

Član 19

Radovi na urgentnom raskopavanju se mogu izvoditi u bilo kom periodu godine.

Član 20

O nastalom havarijskom kvaru vlasnik - upravljač infrastrukturnog sistema obaveštava organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnu za inspekcijske poslove i Javno preduzeće, najkasnije u roku od 24 sata od ustanovljenja havarijskog kvara.

Vlasnik - upravljač infrastrukturnog voda na kome je utvrđen havarijski kvar mora odmah izvršiti isključenje havarisanog voda iz infrastrukturnog sistema i preduzeti sve mere u cilju zaštite života ljudi, bezbednosti saobraćaja i stabilnosti objekata u zoni kvara i pristupiti popravci havarijskog kvara.

Član 21

Vlasnik - upravljač infrastrukturnog voda dužan je da organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove komunalne delatnosti, narednog radnog dana od ustanovljenja havarijskog kvara, odnosno najkasnije u roku od 48 časa od ustanovljenja havarijskog kvara podnese zahtev za izdavanje rešenja kojim se odobrava urgentno raskopavanje površine javne namene.

Zahtev za izdavanje rešenja iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o lokaciji, skicu trase raskopavanja javne površine (sa iskazom dimenzija ukupne površine raskopa), podatke o vrsti i obimu radova, podatke o investitoru i izvođaču radova i planiranoj dužini trajanja radova, dokaz o dovođenju raskopanih površina javne namene u prvobitno ili tehnički ispravno stanje zaključen između investitora - upravljača infrastrukturnog voda i JKP "Putevi" (ukoliko je u pitanju kvar na infrastrukturnom sistemu) i dokaz o opravanosti izvođenja radova na urgentnom raskopavanju (zapisnik nadležnog inspektora, ovlašćenog lica Javnog preduzeća i sl.).

Član 22

Na zahtev vlasnika - upravljača havarisanog infrastrukturnog voda, rešenje kojim se odobravaju radovi na urgentnom raskopavanju izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove komunalne delatnosti, u roku od 48 časova od dana podnošenja zahteva.

Rešenje kojim se odobrava urgentno raskopavanje sadrži: podatke o lokaciji, vrsti i obimu radova, investitoru i izvođaču radova, rok trajanja, odnosno završetka radova i saobraćajno-tehničke uslove.

Saobraćajno - tehničke uslove iz stava 2. ovog člana izdaje Javno preduzeće, na zahtev vlasnika infrastrukturnog voda.

Saobraćajno - tehnički uslovi za izvođenje radova na urgentnom raskopavanju izdaju se u skladu sa Uputstvom o postupku i obavljanju raskopavanja i popravci saobraćajnica nakon raskopavanja zbog intervencija na podzemnim instalacijama u Gradu Kraljevu (u daljem tekstu: Uputstvo).

Uputstvo iz stava 4. ovog člana donosi Nadzorni odbor Javnog preduzeća, uz saglasnost Gradskog veća.

Rok za izdavanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana je 24 časa od dana podnošenja zahteva, a troškove njenog izdavanja snosi podnosilac zahteva.

Evidenciju o izdatim rešenjima vodi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove komunalne delatnosti, a evidenciju o izdatim saobraćajno - tehničkim uslovima vodi Javno preduzeće.

V DOSTAVLJANJE REŠENJA

Član 23

Izdata rešenja kojim se odobravaju raskopavanja organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove urbanizma, građevinarstva i stambeno - komunalne delatnosti dostavlja:

- organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za inspekcijske poslove;

- komunalnoj policiji;

- Policijskoj upravi Kraljevo - Saobraćajnoj policiji;

- upravljaču javnim površinama - JP za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo,

- izvođaču sanacije - JKP "Putevi" Kraljevo i/ili JKP "Čistoća" Kraljevo;

- podnosiocu zahteva - investitoru radova, odnosno vlasniku - upravljaču infrastrukturnih vodova.

VI SANACIJA RASKOPANE POVRŠINE

Član 24

Radovi na sanaciji raskopane površine javne namene investicionim, interventnim i urgentnim raskopavanjem, obuhvataju izradu završnih slojeva površine javne namene, koji se izvode u skladu sa izdatom saglasnošću Javnog preduzeća, a troškovi njihovog izvođenja u celosti padaju na teret investitora interventnog i urgentnog raskopavanja.

Radove na sanaciji površine javne namene koja se koristi za saobraćaj, raskopane investicionim, interventnim i urgentnim raskopavanjem, izvodi JKP "Putevi" Kraljevo.

Radove na sanaciji površine javne namene uređene kao zelene površine, raskopane investicionim, interventnim i urgentnim raskopavanjem, izvodi JKP "Čistoća" Kraljevo.

Izuzetno, radove na sanaciji može izvoditi i investitor investicionog, interventnog i urgentnog raskopavanja, ukoliko je završna obrada površine javne namene takva da je on može izvesti u skladu sa tehničko-tehnološkim normativima i standardima, a po pribavljanju saglasnosti Javnog preduzeća.

VII GARANCIJA ZA IZVOĐENJE RADOVA

Član 25

U cilju zaštite površina javne namene, investitor radova i upravljač infrastrukturnih vodova, dužan je da pre otpočinjanja radova na investicionom, interventnom i urgentnom raskopavanju pruži garancije da će površina javne namene biti vraćena u prvobitno stanje, odnosno sanirana na način i pod uslovima definisanim u saobraćajno-tehničkim uslovima.

Vrstu i visinu potrebne garancije određuje Javno preduzeće. Visina garancije iznosi min. 25% više od vrednosti propisanih radova na zatrpavanju rova iskopa i sanaciji raskopane površine javne namene, dobijene na osnovu jediničnih cena redovnog održavanja saobraćajnica, iz usvojenog cenovnika JKP "Putevi" Kraljevo, odnosno na osnovu jediničnih cena redovnog održavanja javnih zelenih površina, iz usvojenog cenovnika JKP "Čistoća" Kraljevo. Vrsta garancije mora da omogući brzo i efikasno finansiranje radova na sanaciji površine javne namene, ukoliko izvođenje tih radova u naknadno ostavljenom roku ne obezbedi investitor radova ili vlasnik infrastrukturnih vodova.

Cenovnik iz stava 2. ovog člana donosi Gradsko veće grada Kraljeva.

Investitor radova i vlasnik infrastrukturnih vodova dužan je da pre otpočinjanja radova, na račun Javnog preduzeća deponuje sredstva u iznosu utvrđene garancije.

O prekoračenju rokova za izvođenje radova i o nekvalitetno izvedenim radovima na sanaciji raskopane površine javne namene Javno preduzeće odmah obaveštava organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnu za inspekcijske poslove, sa predlogom o naknadnom roku za izvođenje radova.

Nadležni inspektor organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za inspekcijske poslove, doneće rešenje kojim će odrediti naknadni rok za izvođenje radova na sanaciji raskopane površine javne namene.

VIII PRIMOPREDAJA IZVEDENIH RADOVA

Član 26

Investitor radova, u prisustvu lica koje odredi Javno preduzeće (stručnog nadzora), predaje izvođaču sanacije, radove izvedene na zatrpavanju iskopanog rova do završnih slojeva površine javne namene, uz predaju dokaza o kvalitetu i zbijenosti materijala korišćenog za zatrpavanje rova, a sve u skladu sa izdatim saobraćajno - tehničkim uslovima Javnog preduzeća.

O danu primopredaje radova investitor obaveštava Javno preduzeće i izvođača sanacije, najmanje 24 časa pre primopredaje.

Danom primopredaje radova izvođač sanacije preuzima odgovornost za završetak radova i garanciju kvaliteta završnih slojeva površine javne namene.

Član 27

Ukoliko radovi koji su predmet primopredaje ne zadovoljavaju uslove utvrđene saobraćajno - tehničkim uslovima Javnog preduzeća, o nedostacima izvedenih radova predstavnik Javnog preduzeća obavestiće organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Kraljeva nadležnu za inspekcijske poslove, sa predlogom mera i naknadnog roka za otklanjanje nedostataka.

Nadležni inspektor organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za inspekcijske poslove, doneće rešenje kojim će odrediti mere i naknadni rok za otklanjanje nedostataka izvedenih radova.

IX PRINUDNO IZVRŠENJE

Član 28

Ukoliko se u ostavljenom roku ne otklone uočeni nedostaci, za izvođenje sanacionih radova biće aktivirano sredstvo garancije, radi sprovođenja prinudnog izvršenja rešenja nadležnog inspektora.

Prinudno izvršenje rešenja, kroz postupak administrativnog izvršenja, sprovodi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za inspekcijske poslove, u rokovima i na način propisan zakonom i ovom odlukom.

X SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA

Član 29

Za izvođenje radova na investicionom i interventnom raskopavanju površina javne namene u funkciji saobraćaja, investitor, odnosno vlasnik - upravljač infrastrukturnih vodova je u obavezi da obezbedi projekat privremene saobraćajne signalizacije, koji mora biti overen od strane lica sa odgovarajućom licencom.

Na projekat privremene saobraćajne signalizacije iz stava 1. ovog člana pribavlja se rešenje - saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne sa poslove saobraćaja.

Investitor je u obavezi da, neposredno pre početka izvođenja radova na raskopavanju površine javne namene u funkciji saobraćaja, obezbedi postavljanje privremene saobraćajne signalizacije u skladu sa projektom iz stava 1. ovog člana.

Ako se na osnovu rešenja i projekta iz stava 2. ovog člana mora izmeniti režim saobraćaja, rešenje se dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova - Policijskoj upravi u Kraljevu, Službi za hitnu medicinsku pomoć grada Kraljeva, privrednom subjektu kojem je Grad poverio obavljanje komunalne delatnosti prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju i organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za inspekcijske poslove.

XI ŠTETA

Član 30

Ako se usled izvođenja radova raskopavanja ošteti javna površina, posed ili objekat koji nisu predmet izvođenja radova na raskopavanju, vrstu, obim i vrednost radova na otklanjanju pričinjene štete utvrdiće zajednički: vlasnik - korisnik - upravljač površine (ili objekta) koja je oštećena i investitor radova, odnosno upravljač infrastrukturnog voda.

Investitor radova, odnosno upravljač infrastrukturnog voda dužan je da otkloni posledice pričinjene štete najkasnije u roku od 7 dana od dana završetka radova na sanaciji javne površine.

Ukoliko se u utvrđenom roku ne otklone posledice pričinjene štete nadležni inspektor organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za inspekcijske poslove, doneće rešenje kojim će odrediti naknadni rok za otklanjanje posledica pričinjene štete.

XII NAKNADA I TROŠKOVI

Član 31

Za raskopavanje površine javne namene investitor radova, odnosno vlasnik infrastrukturnih vodova (do donošenja posebne odluke kojom će biti utvrđena naknada za upotrebu javne površine) plaća lokalnu komunalnu taksu (na ime troškova pojačanog održavanja javne higijene, atmosferske kanalizacije, dnevno smanjene upotrebljivosti javne i saobraćajne površine i sl.), koja se utvrđuje u dnevnom iznosu po kvadratnom metru raskopane površine, po odgovarajućem tarifnom broju iz važeće Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Ukupan iznos lokalne komunalne takse iz stava 1. ovog člana obračunava se od dana otpočinjanja radova na površini javne namene koji su prijavljeni organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove urbanizma i građevinarstva, odnosno od dana utvrđenim rešenjem kojim se odobrava zauzeće javne površine raskopavanjem (ukoliko otpočinjanje radova nije prijavljeno organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove građevinarstva).

Ukupan iznos lokalne komunalne takse iz stava 1. ovog člana, utvrđuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za komunalne poslove, prilikom izdavanja rešenja za raskopavanje.

Dokaz o uplaćenom iznosu utvrđene lokalne komunale takse se dostavlja pre izdavanja rešenja za raskopavanje.

Utvrđenu taksu investitor radova, odnosno upravljač infrastrukturnih vodova uplaćuje na uplatni račun javnih prihoda utvrđen važećom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Plaćanja lokalne komunalne takse su oslobođeni investitori koji raskopavanje površine javne namene vrše ako je građevinska dozvola, odnosno rešenje iz člana 4. stav 2. izdato na ime grada Kraljeva, odnosno Republike Srbije, kao i u slučajevima utvrđenim odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Kod donošenja rešenja o urgentnom raskopavanju ne naplaćuje se lokalna komunalna taksa.

Član 32

Za postavljanje komunalne infrastrukture ili linijskog infrastrukturnog objekta u površinima javne namene koja se koriste za saobraćaj, pri investicionom raskopavanju, investitor plaća naknadu, shodno posebnim odlukama.

Uslove, visinu, način plaćanja naknade iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se posebnim ugovorom koji grad Kraljevo ili Javno preduzeće zaključuje sa investitorom.

Član 33

Troškove izdavanja saglasnosti sa saobraćajno-tehničkim uslovima koje izdaje Javno preduzeće, snosi investitor radova, odnosno vlasnik infrastrukturnih vodova koji je podneo zahtev za izdavanje rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na raskopavanju površine javne namene.

Visinu troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Javno preduzeće, u skladu sa cenovnikom koji je donosi Gradsko veće grada Kraljeva.

XIII ZABRANE

Član 34

Prilikom izvođenja radova na raskopavanju površina javne namene izričito je zabranjeno:

1. Izvođenje radova investicionog raskopavanja površine javne namene koje nije obuhvaćeno godišnjim planom raskopavanja površina javne namene;

2. Izvođenje radova raskopavanja površine javne namene bez pribavljenog rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na raskopavanju površine javne namene;

3. Otpočinjanje izvođenja radova raskopavanja površine javne namene bez prethodnog obaveštavanja Javnog preduzeća i organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za inspekcijske poslove, na način i u rokovima propisanim ovom odlukom;

4. Izvođenje radova raskopavanja površine javne namene van rokova utvrđenim rešenjem kojim se odobrava izvođenje radova na raskopavanju površine javne namene, odnosno van naknadnog roka određenog rešenjem nadležnog inspektora;

5. Izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene za koje nisu pribavljeni saobraćajno-tehnički uslovi, ili koji se ne izvode ili nisu izvedeni prema saobraćajno-tehničkim uslovima;

6. Vlasniku infrastrukturnih vodova izvođenje radova u kategoriji urgentnog raskopavanja površine javne namene, za radove koji su po vrsti i obimu radovi investicionog i interventnog raskopavanja površine javne namene;

7. Izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene bez obezbeđene tehničke kontrole na njihovom izvođenju;

8. Izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene pre deponovanja sredstava garancije na račun Javnog preduzeća;

9. Izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene od strane neovlašćenog lica;

10. Izvođenje radova na sanaciji raskopane površine javne namene bez izvršene primopredaje radova izvedenih na zatrpavanju iskopanog rova do završnih slojeva površine javne namene;

11. Izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene u funkciji saobraćaja, bez postavljene privremene saobraćajne signalizacije.

XIV NADZOR

Član 35

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva.

Nadzor nad raskopavanjem i dovođenjem raskopanih površina javne namene u prvobitno ili tehnički ispravno stanje vrši Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo".

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za inspekcijske poslove, preko nadležnih inspektora i to:

1. inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke kojim je uređen postupak i način izvođenja radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene vrši građevinski inspektor.

2. inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke kojim je uređen postupak i način izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene u funkciji saobraćaja vrši inspektor za saobraćaj i puteve.

3. inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke kojim je uređen postupak i način donošenja godišnjeg Plana i pribavljanja rešenja kojim se odobrava izvođenje radova raskopavanja i sanacije raskopane površine javne namene vrši komunalni inspektor.

Komunalno-policijske poslove i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove komunalne policije.

XV NADLEŽNOST ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 36

Protiv rešenja donetih na osnovu odredaba ove odluke može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje nadležnog inspektora ne odlaže izvršenje rešenja.

XVI KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice kao investitor radova ili vlasnik - upravljač infrastrukturnih vodova i Javno preduzeće, ako postupa suprotno odredbama člana 5, 7, 11, 12, 13, 15, 16, 20, 21, 29, 30. i 34. ove odluke.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu i fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 38

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se za prekršaj Javno preduzeće ako:

1. po podnetom zahtevu ne izda saglasnost sa saobraćajno-tehničkim uslovima na način i u rokovima propisanim ovom odlukom;

2. ne vodi propisanu evidenciju izdatih saglasnosti sa saobraćajno-tehničkim uslovima;

3. ne utvrdi i ne obezbedi naplatu utvrđene garancije;

4. ne izvrši obračun i ne izvrši naplatu troškova izdavanja saglasnosti sa saobraćajno-tehničkim uslovima;

5. ne odredi lice koje vrši stručni nadzor kod izvođenja radova;

6. ne obavesti nadležnog inspektora na način i u roku propisan ovom odlukom o prekoračenju roka utvrđenog rešenjem kojim se odobravaju radovi raskopavanja površine javne namene i o nedostacima izvedenih radova;

7. ne izvrši radove prema zaključenom ugovoru o sanaciji raskopane površine;

8. ne sačini zapisnik o primopredaji izvedenih radova.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se odgovorno lice u Javnom preduzeću za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

XVII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".