ODLUKA
O ODREĐIVANJU PROSTORA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA NA KOME NIJE DOZVOLJENO JAVNO OKUPLJANJE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom određuju se mesta na teritoriji grada Kraljeva na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje, u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Svako mirno okupljanje je slobodno.

Svako ima pravo da organizuje okupljanje i da u njemu učestvuje, u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

Organizator okupljanja može biti fizičko lice, udruženje građana, nevladina organizacija, politička stranka ili pokret, preduzetnik ili pravno lice.

Član 3

Pod javnim okupljanjem u smislu Zakona, smatra se okupljanje više od 20 lica radi izražavanja, ostvarivanja i promovisanja državnih, političkih, socijalnih i nacionalnih uverenja i ciljeva, drugih sloboda i prava u demokratskom društvu.

Javnim okupljanjem u smislu Zakona, smatraju se i drugi oblici okupljanja kojima je svrha ostvarivanja verskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa.

Član 4

Javna okupljanja mogu se održavati i odvijati na mestu okupljanja, odnosno određenom prostoru, ili kao kretanje učesnika okupljanja na određenom prostoru (u daljem tekstu: okupljanje u pokretu).

Mesta na kojima nije dozvoljeno okupljanje

Član 5

Javno okupljanje iz člana 3. i 4. ove odluke nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije, kao i na mestima na kojima se održavanjem okupljanja krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih, ugrožava moral ili na mestima koja su zatvorena za javnost.

Član 6

Kao mesta na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje iz člana 3. i 4. ove odluke, na teritoriji grada Kraljeva određuju se sledeći prostori:

- oko objekata i dvorišta obrazovnih i vaspitnih ustanova;

- oko objekata zdravstvenih ustanova i drugih objekata javnog zdravlja;

- oko objekata Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih službi;

- oko i u neposrednoj blizini objekata koji su u funkciji neposrednog obavljanja komunalnih delatnosti;

- na mostovima koji su deo putne infrastrukture;

- na prugama;

- na mestima koja su zatvorena za javnost.

Primena Zakona

Član 7

Na sve što nije regulisano ovom odlukom, shodno će se primenjivati odredbe Zakona o javnom okupljanju, kao i zakona i drugih odgovarajućih propisa u oblasti odbrane, bezbednosti i unutrašnjih poslova.

Prelazne i završne odredbe

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju prostora za javno okupljanje građana ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 9/92), Odluka o izmenama Odluke o određivanju prostora za javno okupljanje građana ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 14/03) i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o određivanju prostora za javno okupljanje građana ("Službeni list grada Kraljeva", broj 10/09).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".