ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 32/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: naknada), utvrđuju se način i kriterijumi obezbeđenja i korišćenja sredstava od naknade, obveznici, visina, rokovi, način plaćanja naknade i olakšice za određene kategorije obveznika, način korišćenja sredstava od naknade.

Cilj donošenja ove odluke je stvaranje materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Kraljeva u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređivanje životne sredine, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se novčani iznos koji obveznici plaćaju na ime zaštite i unapređivanja životne sredine.

II KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 3

Kriterijum za utvrđivanje naknade je površina za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, odnosno obavljanje poslovne delatnosti, kao i za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti (u daljem tekstu: nepokretnost).

Površinom nepokretnosti u smislu ove odluke smatra se površina stana, odnosno porodične stambene zgrade, poslovnog prostora i zemljišta koji predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu.

III OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 4

Obveznici plaćanja naknade po odredbama ove odluke su imaoci prava svojine na nepokretnosti, odnosno zakupci ako se nepokretnost koristi po osnovu zakupa, i to:

- vlasnici stambenog prostora;

- privredni subjekti kao vlasnici, odnosno zakupci poslovnog prostora po osnovu ugovora o zakupu,

- privredni subjekti kao vlasnici, odnosno zakupci zemljišta za obavljanje redovne delatnosti.

IV VISINA NAKNADE

Član 5

Visina naknade koja se plaća po osnovu korišćenja nepokretnosti utvrđuje se mesečno, prema površini nepokretnosti i iznosi:

1) 0,70 dinara po m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova za stanovanje;

2) 1,20 dinar po m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti privrednih subjekata;

3) 0,50 dinara po m2 za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata.

Stambene zgrade i stanovi su stambeni prostori koji su namenjeni i podobni za stanovanje.

Pod poslovnim prostorom u smislu ove odluke smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu, uključujući i stanove u kojima se isključivo obavlja poslovna delatnost.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti u smislu ove odluke smatra se površina zemljišta koje pravna lica i preduzetnici koriste za obavljanje redovne delatnosti, a koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Zemljište iz stava 1. tačka 3) je zemljište na kojem nije izgrađen objekat ili na kojem postoji privremena građevina, kao i zemljište na kojem se ne nalazi nepokretnost iz stava 1. tačka 2) ovog člana.

Kada se za obavljanje redovne delatnosti ne koristi celokupno zemljište, koje predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu, naknada se obračunava i plaća prema stvarnoj površini zemljišta koja se koristi za obavljanje delatnosti.

Zemljište iz stava 1. tačka 3) ovog člana ne obuhvata poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište.

V UTVRĐIVANJE I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE

Član 6

Visinu naknade za obveznike koji koriste nepokretnosti iz člana 5.ove odluke utvrđuje i naplaćuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove poreske administracije, na osnovu prijave za utvrđivanje naknade, prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i drugih podataka kojima raspolaže Gradska uprava.

Obveznik naknade je dužan da organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove poreske administracije podnese prijavu iz stava 1. ovog člana u roku od 15 dana od dana početka korišćenja nepokretnosti.

Obveznik naknade dužan je da svaku promenu koja ima uticaja na utvrđivanje naknade prijavi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove poreske administracije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Obaveznik naknade, pravno lice ili preduzetnik dužan je da organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Kraljeva nadležnoj za poslove poreske administracije podnese prijavu iz stava 1. najkasnije do 31. marta svake poslovne godine.

Obrazac prijave za utvrđivanje naknade za korišćenje nepokretnosti utvrđuje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove poreske administracije.

Član 7

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove poreske administracije rešenjem utvrđuje godišnji iznos naknade za obveznike koji koriste nepokretnosti iz člana 5. ove odluke.

Godišnja naknada iz stava 1. ovog člana plaća se u jednakim tromesečnim ratama, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Do dospele obaveze plaćanja naknade po rešenju o utvrđivanju naknade za tekuću godinu iz stava 1. ovog člana, naknada se plaća akontaciono u visini utvrđene obaveze za poslednje tromesečje godine koje prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razliku između iznosa naknade utvrđenog rešenjem iz stava 1. ovog člana i akontaciono uplaćenog iznosa naknade, obveznik je dužan da plati u roku od 15. dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju obaveze plaćanja naknade.

Član 8

Utvrđena naknada iz člana 6.-7. ove odluke uplaćuje se na poseban uplatni račun javnih prihoda u skladu sa pravilnikom kojim se propisuju uslovi i način vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja i rokova plaćanja, postupka po pravnim lekovima, obračuna kamate za docnju u plaćanju, povraćaja, zastarelosti, naplate, prinudne naplate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove poreske administracije, primenjuje odredbe zakona kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

VI OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA

Član 10

Naknade utvrđene u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 1. ove odluke oslobađaju se korisnici novčane socijalne pomoći i korisnici naknade za tuđu negu i pomoć i uvećanog dodatka za tuđu negu.

VII KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Član 11

Sredstva obezbeđena u skladu sa odredbama ove odluke, prihod su budžeta grada Kraljeva i usmeravaju se u celosti u Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, u skladu sa zakonom.

Sredstva Budžetskog fonda iz stava 1. ovog člana koriste se namenski za zaštitu i unapređivanje životne sredine u skladu sa usvojenim godišnjim Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za tekuću godinu donosi Gradsko veće grada Kraljeva, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave grada Kraljeva nadležne za poslove zaštite životne sredine, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom.

VIII NADZOR

Član 12

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Kraljeva nadležna za poslove poreske administracije, sa ovlašćenjima utvrđenim Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara izdavanjem prekršajnog naloga kazniće se za prekršaj privredno društvo odnosno drugo pravno lice ako:

1) ne podnese ili ne podnese u propisanom roku prijavu za utvrđivanje naknade (član 6. stav 2.);

2) ne prijavi ili ne prijavi u propisanom roku svaku nastalu promenu (član 6. stav 3.);

3) ne izvrši plaćanje naknade (član 7.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara, izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u privrednom društvu odnosno drugom pravnom licu i fizičko lice.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara, izdavanjem prekršajnog naloga, kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine na teritoriji grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 17/15) prestala je da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda broj Uo - 8/2015 u "Službenom glasniku RS", broj 14/17.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjivaće se za utvrđivanje i obračun naknade od 1. januara 2018. godine.