ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 19/2016, 8-II/2017 i 18/2017)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se lokalne komunalne takse na teritoriji Grada Sremske Mitrovice.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse jeste korisnik prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse.

Član 3

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluge za čije je usluge propisano plaćanje lokalne komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Obveznik lokalne komunalne takse je dužan podneti prijavu za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i za držanje sredstava za igru ("zabavne igre") i obavestiti Gradsku upravu za budžet i lokalni ekonomski razvoj o nastanku, svim promenama i prestanku korišćenja prava, predmeta ili usluga i drugim činjenicama koje su od uticaja na primenu ove odluke, u roku od 15 dana od nastanka promena.

Prijave za utvrđivanje lokalnih komunalnih taksi su sastavni deo ove Odluke.

Član 4

Lokalne komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 5

Lokalne komunalne takse uvode se za:

1. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, kao i radi postavljanja telefonskih govornica,

2. držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

3. isticanje firme na poslovnim prostorijama,

4. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.),

5. korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja,

6. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

7. lagerovanje građevinskih i drugih materijala na javnim površinama.

8. (brisana)

Član 6

Firma, u smislu ove odluke, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo na jednu firmu.

Obveznik lokalne komunalne takse za isticanje firme je i pravno ili fizičko lice koje delatnost obavlja bez poslovne prostorije.

Neisticanje firme na poslovnom prostoru nije osnov za oslobođenje obveznika od plaćanja lokalne komunalne takse.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrše Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj i Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Član 8

Sredstva koja se ostvaruju naplaćivanjem lokalnih komunalnih taksa su prihod budžeta Grada.

Član 9

Visina, olakšice, rokovi i način naplate lokalnih komunalnih taksa utvrđuju se tarifom koja je sastavni deo ove Odluke.

Član 10

Visinu lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i za držanje sredstava za igru utvrđuje rešenjem Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj.

Lokalna komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru i za držanje sredstava za igru plaća se tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Do dospelosti rešenja u tekućoj godini, obveznik je dužan da plaća utvrđeni iznos lokalne komunalne takse u visini koja odgovara utvrđenom iznosu lokalne komunalne takse iz prethodne godine.

Razliku između lokalne komunalne takse utvrđene rešenjem Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj i akontaciono uplaćene takse za tromesečja za koja je obaveza dospela, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju obaveze.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja, postupka po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja takse, kamate, povraćaja takse, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kaznenih odredaba i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, primenjuje se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 12

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se pravno lice ako:

- ne podnese ili ne podnese u propisanom roku prijavu za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme i za držanje sredstava za igru,

- u prijavu unese netačne podatke,

- ne postupi po rešenju nadležne gradske uprave.

Za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 30.000,00 dinara preduzetnik.

Član 13

Prekršajni postupak pokreće Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove i Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj, prema nadležnosti utvrđivanja komunalne takse.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list grada Sremska Mitrovica", br. 13/2013 i 11/2014).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica", a primenjuje se od 01.01.2017. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8-II/2017)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 18/2017)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 01.01.2018. godine.

 

TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe plaća se lokalna komunalna taksa i to:

- u I zoni

14,00 dinara po m2 dnevno,

- u II zoni

11,00 dinara po m2 dnevno,

- u III zoni

8,00 dinara po m2 dnevno.

- u IV zoni

4,50 dinara po m2 dnevno.

Prva zona obuhvata javne površine koje se nalaze u Sremskoj Mitrovici u ulici: 28. marta, Branka Radičevića, Dositejeva, Đure Jakšića do Trga Nikole Pašića, Ilariona Ruvarca, Jevrema Vidića, Kralja Petra Prvog do ulice Stari šor, Masarikova, Muzejska, Parobrodska, Prolaz zeleno drvo, Promenada, Puškinova, Ribarska obala, Šećer sokak do Ulice dr. Ilije Bajića i do Prolaza zeleno drvo, Solarski trg, Svetla, Svetog Dimitrija, Svetog Save, Svetozara Miletića, Trg Ćire Milekića, Trg Nikole Pašića, Trg Svetog Stefana, Trg Vojvođanskih brigada, Vuka Karadžića, Zanatlijska i Žitni trg.

Druga zona obuhvata ostale javne površine u Sremskoj Mitrovici.

Treća zona obuhvata javne površine u Mačvanskoj Mitrovici i Laćarku.

Četvrta zona obuhvata javne površine u ostalim naseljenim mestima.

NAPOMENA:

1. Visina takse plaća se srazmerno vremenu korišćenja prostora na javnim površinama u poslovne svrhe

2. Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata prilikom izdavanja odobrenja.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, kao i radi postavljanja telefonskih govornica i objekata za smeštaj telekomunikacione opreme.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja umanjuje se za 80%, kada se plaća za korišćenje prostora na javnim površinama radi postavljanja perde.

Tarifni broj 2.

Za držanje sredstava za igru u poslovne svrhe, plaća se taksa i to za:

- zabavne igre 16,00 dinara po aparatu dnevno,

- bilijar 35,00 dinara po aparatu dnevno.

NAPOMENA:

• Taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se srazmerno vremenu korišćenja, a naplaćuje tromesečno;

• Naplatu takse vrši Gradska uprava za budžet i lokalni ekonomski razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Tarifni broj 3.

Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici, mikro i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru plaćaju u visini jedne prosečne zarade, na godišnjem nivou, ako obavlja delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara (osim posebnih delatnosti), a obavljaju zanatsku delatnost i delatnost prodaje štampe u više objekata, plaćaju jedinstvenu lokalnu komunalnu taksu u visini jedne prosečne zarade na godišnjem nivou, ako obavlja delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru plaćaju u visini dve prosečne zarade po objektu u kom se vrši delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica na godišnjem nivou.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici a obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede i noćnih barova i diskoteka, lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru u visini šest prosečnih zarada po objektu u kom se vrši delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica na godišnjem nivou.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici a obavljaju delatnost proizvodnje i trgovine naftom i naftnim derivatima na trasi auto- puta, plaćaju lokalnu komunalnu taksu u visini šest prosečnih zarada po objektu u kom se vrši delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica na godišnjem nivou, a svi ostali privredni subjekti koji obavljaju navedenu delatnost izvan pomenute lokacije plaćaju lokalnu komunalnu taksu u visini tri prosečne zarade po objektu u kom se vrši delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica na godišnjem nivou.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici a obavljaju delatnost kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga na lokacijama koje su razvrstane u ekstra zonu, prvu i drugu zonu prema Odluci o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, plaćaju lokalnu komunalnu taksu u visini šest prosečnih zarada po objektu u kom se vrši delatnost na teritoriji grada Sremska Mitrovica na godišnjem nivou. Svi ostali privredni subjekti koji obavljaju navedene delatnosti, a razvrstani su prema lokaciji u ostale zone, plaćaju lokalnu komunalnu taksu u visini tri prosečne zarade po objektu u kom se vrši delatnost, na godišnjem nivou.

Pravna lica koja obavljaju delatnost poštanskih usluga, plaćaju jedinstvenu lokalnu komunalnu taksu u visini šest prosečnih zarada za sve objekte na godišnjem nivou.

Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji jedinice lokalne samouprave u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje lokalna komunalna taksa, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) plaća se komunalna taksa po panou dnevno, i to:

- do 1 m2 panoa

20,00 dinara,

- preko 1 m2 do 2 m2 panoa

25,00 dinara,

- preko 2 m2 panoa

35,00 dinara

Lokalna komunalna taksa iz stava 1. ovog Tarifnog broja za pravna lica i preduzetnike ne može biti veća od 20% odgovarajućih iznosa utvrđenih stavovima 2, 3 i 4 Tarifnog broja 3. na godišnjem nivou, odnosno tako utvrđenih iznosa srazmerno vremenu korišćenja reklamnog panoa, zavisno od toga da li su razvrstani u velika, srednja ili mala pravna lica i preduzetnike i zavisno od delatnosti koju obavlja.

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i naftnim derivatima, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu iz stava 1. ovog Tarifnog broja.

NAPOMENA:

Naplatu takse po ovom Tarifnom broju vrši Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata prilikom izdavanja odobrenja za njihovo korišćenje, odnosno postavljanje.

Tarifni broj 5.

Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja plaća se taksa i to:

• 11,33 dinara po m2 dnevno.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

2. Naplatu takse vrši Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata prilikom izdavanja odobrenja za privremeno korišćenje javnih površina

Tarifni broj 6.

Iznos lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, koja se plaća prilikom registracije vozila, utvrđuje se u sledećim iznosima:

1)

za teretna vozila:

 

 

• za kamione do 2t nosivosti

1.500,00 dinara,

 

• za kamione od 2t do 5t nosivosti

2.000,00 dinara,

 

• za kamione od 5t do 12t nosivosti

3.500,00 dinara,

 

• za kamione preko 12t nosivosti

5.000,00 dinara;

2)

za teretne i radne prikolice (za putničke automobile)

500,00 dinara;

3)

za putnička vozila:

 

 

• do 1.150 cm3

500,00 dinara,

 

• preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.000,00 dinara,

 

• preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.500,00 dinara,

 

• preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.000,00 dinara,

 

• preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.000,00 dinara,

 

• preko 3.000 cm3

5.000,00 dinara.

4)

za motocikle:

 

 

• do 125 cm3

400,00 dinara,

 

• preko 125 cm3 do 250 cm3

600,00 dinara,

 

• preko 250 cm3 do 500 cm3

1.000,00 dinara,

 

• preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.200,00 dinara,

 

• preko 1.200 cm3

1.500,00 dinara;

5)

za autobuse i kombi autobuse 50 dinara po registrovanom sedištu;

 

6)

za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

 

 

• 1t nosivosti

400,00 dinara,

 

• od 1t do 5t nosivosti

700,00 dinara,

 

• od 5t do 10t nosivosti

950,00 dinara,

 

• od 10t do 12t nosivosti

1.300,00 dinara,

 

• preko 12t nosivosti

2.000,00 dinara;

7)

za vučna vozila (tegljače);

 

 

• čija je snaga motora do 66 kilovata

1.500,00 dinara,

 

• čija je snaga motora od 66 do 96 kilovata

2.000,00 dinara,

 

• čija je snaga motora od 96 do 132 kilovata

2.500,00 dinara,

 

• čija je snaga motora od 132 do 177 kilovata

3.000,00 dinara,

 

• čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.000,00 dinara;

8)

za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela.

    1.000,00 dinara.

Tarifni broj 7.

Za lagerovanje građevinskih i drugih materijala na javnim površinama plaća se taksa i to:

• 2,90 dinara po m2 dnevno.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

2. Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Gradska uprava za urbanizam, prostorno planiranje i izgradnju objekata prilikom izdavanja odobrenja za privremeno korišćenje javne površine.

Tarifni broj 8.

(Brisan)

 

GRAD SREMSKA MITROVICA
GRADSKA UPRAVA ZA BUDŽET I LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ

PRIJAVA
ZA UTVRĐIVANJE OBAVEZA PO OSNOVU LOKALNE KOMUNALNE TAKSE ZA ISTICANJE FIRME NA POSLOVNOM PROSTORU

I PODACI O OBVEZNIKU

1. Ime/Naziv (radnje, preduzeća) _____________________________________________________________
2. PIB __________________ 3. Matični broj (radnje, preduzeća) ____________________________________
4. Ime i prezime ______________________________ 5. JMBG ____________________________________
6. Podaci o sedištu obveznika
   Opština _____________________________ Mesto ____________________________________________
   Ulica i broj ________________________________________________ Telefon ______________________
7. Šifra i naziv pretežne delatnosti ____________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
8. Datum početka obavljanja delatnosti ____________________

9. Veličina preduzeća

Malo ☐

Srednje ☐

Veliko ☐

II POSEBNI PODACI

1. Podaci o broju poslovnih prostora van sedišta obveznika

NAZIV OBJEKTA

ADRESA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III PRILOG

- rešenje ili izvod o registraciji od Agencije za privredne registre (kopija)
- potvrdu o izvršenoj registraciji - PIB (kopija)
- obaveštenje o razvrstavanju pravnih lica u skladu sa članom 7. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006, 111/2009, 99/2011 i 62/2013)
- ______________________________________________________________________________________
- ______________________________________________________________________________________
- ______________________________________________________________________________________

 

Dana ________________

 

_______________________

 

M.P.

(potpis obveznika)

 

 

GRAD SREMSKA MITROVICA
GRADSKA UPRAVA ZA BUDŽET I LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ

PRIJAVA
ZA UTVRĐIVANJE OBAVEZA PO OSNOVU LOKALNE KOMUNALNE TAKSE ZA DRŽANJE SREDSTAVA ZA IGRU ("ZABAVNE IGRE")

I PODACI O OBVEZNIKU

1. Ime/Naziv (radnje, preduzeća) _____________________________________________________________
2. PIB __________________ 3. Matični broj (radnje, preduzeća) ____________________________________
4. Ime i prezime ______________________________ 5. JMBG ____________________________________
6. Podaci o sedištu obveznika
   Opština _____________________________ Mesto ____________________________________________
   Ulica i broj ________________________________________________ Telefon ______________________
7. Šifra i naziv pretežne delatnosti ____________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
8. Datum početka obavljanja delatnosti ____________________

II POSEBNI PODACI

1. Podaci o broju aparata

NAZIV OBJEKTA

BROJ APARATA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III PRILOG

- rešenje ili izvod o registraciji od Agencije za privredne registre (kopija)
- potvrdu o izvršenoj registraciji - PIB (kopija)
- obaveštenje o razvrstavanju pravnih lica u skladu sa člana 7. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006, 111/2009, 99/2011 i 62/2013)
- ______________________________________________________________________________________
- ______________________________________________________________________________________
- ______________________________________________________________________________________

 

Dana ________________

 

_______________________

 

M.P.

(potpis obveznika)