ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8-II/2017 i 18/2017)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak priznavanja prava na finansijsku pomoć (sufinansiranje) Grada Sremska Mitrovica u sprovođenju postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja - BMPO (u daljem tekstu: vantelesna oplodnja) kod parova koji žele da imaju sopstveno potomstvo a to ne mogu da ostvare prirodnim putem, visina sredstava za sufinansiranje, kao i obaveza izveštavanja o načinu trošenja budžetskih sredstava.

Ovom Odlukom utvrđuje se šira prava u odnosu na prava i obaveze iz zdravstvenog osiguranja, u cilju da se što veći broj parova koji žele decu, a to ne mogu da ostvare prirodnim putem, uključi u postupak vantelesne oplodnje. Šira prava, u smislu ove Odluke utvrđena su kroz: broj pokušaja vantelesne oplodnje i godine starosti žene.

Član 2

O mogućnosti korišćenja širih prava od utvrđenih obaveznim zdravstvenim osiguranjem za uključivanje u postupak vantelesne oplodnje uz sufinansiranje Grada Sremske Mitrovice, građani se obaveštavaju putem sredstava javnog informisanja.

KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 3

Pravo na sufinansiranje vantelesne oplodnje, koju obezbeđuje Grad Sremska Mitrovica, može da ostvari par koji:

- ima državljanstvo Republike Srbije,

- ima prebivalište na teritoriji Grada Sremske Mitrovice najmanje jednu godinu pre dana podnošenja zahteva,

- ispunjava medicinske kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za lečenje postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja,

- ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje ili godina starosti ženskog partnera i

- kada žena u momentu podnošenja zahteva nije starija od 45 godina života.

Pored lica iz stava 1. ovog člana, pravo na sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje imaju, u postupku homologne oplodnje i poslovno sposobna žena odnosno muškarac, koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije, a koji ispunjavaju uslove iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Pravo na finansijsku pomoć u ovom postupku, koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada, se može ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje u toku godine.

VISINA SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE POSTUPKA VANTELESNE OPLODNJE

Član 5

Visina sredstava za sufinansiranje sprovođenja postupka vantelesne oplodnje, koja se isplaćuje iz budžeta Grada Sremske Mitrovica iznosi 100.000,00 dinara (stohiljadadinara) po paru i isplaćuje se u jednokratnom iznosu.

POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 6

Zahtev za dodelu sredstava za sufinansiranje postupka se podnosi Komisiji za utvrđivanje ispunjenosti uslova za sufinansiranje datog postupka putem Gradske uprave nadležne za poslove zdravstvene zaštite Grada Sremske Mitrovice u zatvorenom kovertu na adresu: Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za sufinansiranje u postupku porasta nataliteta Grada Sremska Mitrovica - Zahtev za finansijsku pomoć, Sremska Mitrovica Svetog Dimitrija br. 13.

Zahtev za dodelu finansijske pomoći mora biti potpisan od strane oba bračna partnera.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke se prilaže:

- Izvod iz matične knjige venčanih, ili izjava data od strane dva svedoka, da par živi zajedno, najmanje 1 godinu vanbračnoj zajednici,

- Uverenje o državljanstvu Republike Srbije,

- Uverenje o prebivalištu ili fotokopija ličnih karata,

- Medicinska dokumentacija koju par poseduje,

- Potvrda -uverenje Republičkog fonda da je par iskoristio pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ukoliko je žena mlađa od 42 godine. Ukoliko je žena starija od 42 godine ovaj dokaz nije potrebno podnositi,

- Predračun Zdravstvene ustanove koju je par odabrao za sprovođenje navedenog postupka o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje,

- U slučaju homologne oplodnje, dokaz da su reproduktivne ćelije date u nadležnu ustanovu na čuvanje.

Par koji želi da postupak vantelesne oplodnje sprovede uz finansiranje Grada Sremska Mitrovica, može to učiniti u onim zdravstvenim ustanovama u okviru plana mreže i van plana mreže (privatne zdravstvene ustanove) kod kojih se ovaj postupak može sprovoditi o trošku RFZO.

Član 7

O pravu na finansijsku pomoć za sufinansiranje ovog postupka odlučuje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, Gradska uprava nadležna za poslove zdravstvene zaštite rešenjem, na osnovu mišljenja Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć u postupku.

Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za sufinansiranje u postupku porasta nataliteta Grada Sremska Mitrovica, obrazuje Gradonačelnik Grada posebnim rešenjem.

Komisija se obrazuje u sledećem sastavu: 1 lekar specijaliste ginekologije i akušerstva, predstavnik RFZO, koordinator - zaposlen u Gradskoj upravi.

Na rešenje gradske uprave o utvrđivanju prava na finansijsku pomoć za sufinansiranje postupka, može se uložiti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 8

U skladu sa donetim Rešenjem iz člana 7. Ove odluke načelnik gradske uprave nadležan za poslove zdravstvene zaštite zaključuje Ugovor sa korisnicima sredstava (licima kojima su sredstva odobrena), kojim se bliže uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Član 9

Odobrena finansijska sredstva na osnovu zaključenog Ugovora uplaćuju se na tekući račun korisnika sredstava.

NAČIN IZVEŠTAVANJA O NAMENSKOM TROŠENJU SREDSTAVA

Član 10

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva koristi isključivo za namenu za koju su mu dodeljena.

Dokaz o namenskom trošenju dodeljenih sredstava je Izveštaj sa računima zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku koji je korisnik dužan da dostavi u roku od 90 dana od dana prenosa sredstava.

Ukoliko korisnik sredstava, u roku iz prethodnog stava, ne dostavi Izveštaj sa računima zdravstvene ustanove, smatraće se da sredstva nisu namenski utrošena i protiv istog pokrenuće se postupak za povraćaj prenetih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu.

Ukoliko korisnik sredstava ne dostavi izveštaj, nenamenski troši sredstava i neizvrši povraćaj neutrošenih sredstava ima za posledicu nemogućnost konkurisanja po ovom osnovu u narednom periodu.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremske Mitrovice".