PRAVILNIK
O POSTUPKU OD ZNAČAJA ZA SPROVOĐENJE MERA/PROGRAMA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2017)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje postupak od značaja za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja od strane grada Šapca, a u skladu sa zakonom i Lokalnim akcionim planom zapošljavanja grada Šapca.

Član 2

Grad Šabac sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja koja predstavlja sistem programa, mera i aktivnosti usmerenih ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti, utvrđenih u skladu sa zakonom i Lokalnim akcionim planom zapošljavanja kao osnovnim instrumentom aktivne politike zapošljavanja i drugim propisima.

Član 3

Lokalni akcioni plan zapošljavanja (LAPZ) je strateški dokument Grada Šapca kojim se preciziraju ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i kreiraju mere i programi aktivne politike zapošljavanja, kako bi se postigli zadati ciljevi i obezbedilo održivo povećanje zaposlenosti na teritoriji grada Šapca.

Član 4

Lokalni akcioni plan zapošljavanja mora biti u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja.

Član 5

Lokalni akcioni plan zapošljavanja usvaja Skupština Grada Šapca, na predlog Gradskog veća, a po pribavljenom mišljenju Lokalnog saveta za zapošljavanje grada Šapca, na godišnjem nivou.

Član 6

Grad Šabac može sprovoditi i mere aktivne politike zapošljavanja putem projektnih aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Član 7

Mere aktivne politike koje sprovodi Grad Šabac usmerene su na rešavanje sledećih problema: visok stepen nezaposlenosti među teže zapošljivim kategorijama uključujući mlade, starije, OSI, Rome, nizak nivo kvalifikovanosti nezaposlenih, zastarele veštine i kompetencije i veliki broj nezaposlenih koji spadaju u kategoriju dugoročno nezaposlenih.

Član 8

Mere/programi aktivne politike zapošljavanja koji su usmereni ka unapređenju zaposlenosti na teritoriji grada Šapca, finansiraju se sredstvima iz budžeta Grada, uz učešće sredstava iz republičkog budžeta, posredstvom konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih domaćih i međunarodnih organizacija.

Član 9

Korisnici mera/programa aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Grad Šabac su: lica koja traže zaposlenje i poslodavci (u daljem tekstu: korisnici).

Član 10

Izbor korisnika mere/programa aktivne politike zapošljavanja predviđenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja Grada Šapca vrše se putem javnog konkursa u skladu sa planiranim sredstvima, u godini u kojoj se konkurs raspisuje.

Član 11

Javni konkurs za izbor korisnika mere/programa aktivne politike zapošljavanja raspisuje Gradska uprava grada Šapca i oglašava na zvaničnoj internet stranici Grada, na Oglasnoj tabli Gradske uprave grada Šapca i u najmanje jednom dnevnom ili nedeljnom štampanom mediju koji izlazi na teritoriji Grada Šapca.

Član 12

Javnim konkursom bliže se određuju uslovi učešća na konkursu.

Kriterijumi i bodovi za rangiranje prijave, a u zavisnosti od vrste mere/programa aktivne politike zapošljavanja, sastavni su deo konkursne dokumentacije.

Član 13

Javni konkurs sadrži:

- Ciljeve dodele sredstava,

- Namenu i budžetsku klasifikaciju sa koje se sredstva dodeljuju,

- Datum objavljivanja konkursa,

- Uslove koje treba da ispunjava učesnik u javnom konkursu,

- Kriterijume za dodelu sredstava i bodove za ocenjivanje kriterijuma,

- Proceduru i rok za prijavljivanje na konkurs,

- Obaveznu dokumentaciju koja se podnosi uz učešće na konkurs,

- Rok za donošenje odluke.

Član 14

Prijave za učešće na konkursu, zainteresovani kandidati podnose u roku ne kraćem od petnaest dana od dana objavljivanja javnog konkursa, osim u slučajevima kada se mera/program sprovodi tokom cele godine do utroška sredstava, što se bliže definiše javnim konkursom.

Prijave se podnose Komisiji ili Lokalnom savetu za zapošljavanje na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije.

Neblagovremene i nepotpune prijave, kao i prijave upućene faksom ili elektronskom poštom Komisija, odnosno Lokalni savet za zapošljavanje neće razmatrati.

Član 15

Javne konkurse za mere/programe koji se sprovode tokom cele godine do utroška sredstava sprovodi Komisija za dodelu sredstava za podsticaj zapošljavanja koju sprovodi Grad Šabac, koju imenuje Načelnik Gradske uprave grada Šapca.

Komisija u svom sastavu ima predsednika i dva do četiri člana. Komisija radi i odlučuje u punom sastavu.

Javne pozive za preostale mere/programe sprovodi Lokalni savet za zapošljavanje.

O radu Komisije i Lokalnog saveta za zapošljavanje vodi se zapisnik.

Za svakog kandidata koji se razmatra, Komisija, odnosno Lokalni savet za zapošljavanje je obavezan da u zapisnik unese obrazloženje o razlozima njegovog prihvatanja ili neprihvatanja kao korisnika mere/programa koji je predmet javnog konkursa.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije i Lokalnog saveta za zapošljavanje obavlja Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave grada Šapca.

Član 16

Komisija i Lokalni savet za zapošljavanje razmatraju prijave i vrše bodovanje svakog kandidata prema kriterijumima i bodovima navedenim u konkursnoj dokumentaciji.

Utvrđuje se lista vrednovanja i rangiranja prijavljenih kandidata, u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista vrednovanja i rangiranja objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada i na Oglasnoj tabli Gradske uprave grada Šapca.

Član 17

Odluka o izboru kandidata, korisnika mere/programa aktivne politike zapošljavanja koji sprovodi Grad Šabac, objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada, na Oglasnoj tabli Gradske uprave grada Šapca i u najmanje jednom dnevnom ili nedeljnom štampanom mediju koji izlazi na teritoriji Grada Šapca.

Zapisnik o radu Komisije odnosno Lokalnog saveta za zapošljavanje objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Grada, zajedno sa Odlukom o izboru kandidata.

Član 18

Sredstva koja se odobre za realizaciju mere/programa aktivne politike zapošljavanja koju sprovodi Grad Šabac su namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretne mere/programa i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Grada za koji potpisuje Načelnik Gradske uprave i korisnika mere/programa.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Član 19

Korisnici sredstava su u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od dana realizacije mere/programa ponesu narativni izveštaj o realizaciji mere/programa Odeljenju za Lokalni ekonomski razvoj.

Član 20

Nadzor nad izvršavanjem ugovorom utvrđenih obaveza po ovoj Odluci vrši Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj.

Član 21

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".