PRAVILNIK
O KATEGORIZACIJI SPORTSKIH ORGANIZACIJA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 13/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kategorizacija sportskih organizacija sa sedištem na teritoriji grada Valjeva koje učestvuju u sportskim takmičenjima u okviru nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza (u daljem tekstu: sportske organizacije), kriterijumi za rangiranje i postupak rangiranja sportskih organizacija.

Član 2

Kategorizacija sportskih organizacija utvrđuje se na osnovu nacionalnih kategorizacija sportova i nacionalnih granskih sportskih saveza uz uvažavanje specifičnih potreba i interesa grada Valjeva u oblasti sporta.

Na osnovu kategorizacije iz stava 1. ovog člana jedanput godišnje vrši se rangiranje sportskih organizacija.

Rangiranjem sportskih organizacija utvrđuje se kompetentnost sportskih organizacija u gradu Valjevu za dugoročno ostvarivanje potreba i interesa građana u oblasti sporta u gradu Valjevu.

Rangiranjem sportskih organizacija obuhvaćene su samo sportske organizacije koje su registrovane u skladu sa zakonom, ispunjavaju uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti i koje su članice nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza.

Kriterijumi za rangiranje su: koji je rang sportske grane prema Nacionalnoj kategorizaciji sportova za koju je registrovana sportska organizacija; koji je rang nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza čiji je član sportska organizacija; kakva je tradicija te sportske organizacije u gradu; koji je rang takmičenja; kakvi su sportski rezultati postignuti; koliki je broj takmičarskih sportskih ekipa u sistemima takmičenja nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza; koliki je broj angažovanih sportskih trenera sa dozvolom za rad; koliki je broj registrovanih sportista; koliki je broj kategorisanih sportista; da li postoji zastupljenost sportista u nacionalnim sportskim reprezentacijama.

Član 3

Kategorizacija sportskih organizacija vrši se prema kriterijumima utvrđenim u Tabeli kategorisanja odštampanoj na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kriterijumi za rangiranje sportskih organizacija iz stava 1. ovog člana obuhvataju:

1) sekcija 1 - Rang sporta prema Nacionalnoj kategorizaciji sportova (podsekcije: sportovi prvog ranga, sportovi drugog ranga, sportovi trećeg ranga, sportovi četvrtog ranga, sportovi petog ranga);

2) sekcija 2 - Rang nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza prema Nacionalnoj kategorizaciji nacionalnih granskih sportskih saveza (podsekcije: nacionalni savez prvog ranga, nacionalni savez drugog ranga, nacionalni savez trećeg ranga, nacionalni savez četvrtog ranga i nacionalni savez petog ranga);

3) sekcija 3 - Tradicija sportske organizacije u gradu (podsekcije: organizacija osnovana pre 50 godina, organizacija od 15 do 24 godine, organizacija od pet do 14 godina, organizacija od dve do četiri godine);

4) sekcija 4 - Rang takmičenja u kome učestvuju sportisti i ekipe (podsekcije: ekipni sport, individualni sport);

5) sekcija 5 - Postignuti sportski rezultati (podsekcije: ekipni sport, individualni sport);

6) sekcija 6 - Broj takmičarskih ekipa u redovnim sistemima takmičenja (svi uzrasti - muškarci i žene) - (podsekcije: četiri i više ekipa, tri ekipe, dve ekipe, jedna ekipa);

7) sekcija 7 - Broj angažovanih sportskih trenera sa dozvolom za rad (podsekcije: tri i više trenera, dva trenera, jedan trener);

8) sekcija 8 - Broj registrovanih sportista (podsekcije: 11 i više sportista takmičara, do 10 sportista takmičara);

9) sekcija 9 - Broj kategorisanih sportista (podsekcije: tri i više sportista, 1-2 sportiste);

10) sekcija 10 - Zastupljenost sportista u nacionalnim sportskim reprezentacijama (podsekcije: dva i više sportista, jedan sportista).

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. ovog člana, sportskoj organizaciji se dodeljuju odgovarajući bodovi, s tim da sportska organizacija može da dobije maksimalno 100 bodova.

Sportske organizacije se rangiraju prema broju bodova koje dobiju na osnovu kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko nije utvrđen rang nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, sportskoj organizaciji se dodeljuje u okviru sekcije 2 onaj broj bodova koji odgovara rangu sportske grane u kojoj se sportska organizacija takmiči.

Član 4

Ispunjenost kriterijuma iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika računa se za sportiste seniore, ali sportska organizacija može da prijavi i sportiste, odnosno ekipe mlađe uzrasne kategorije, s tim da se tada utvrđeni bodovi umanjuju za sportiste juniore za 30%, za sportiste kadete za 60% i za sportiste pionire za 80%, ako ovim pravilnikom nije drukčije utvrđeno.

U slučaju da u ekipnom sportu postoje samo četiri nivoa takmičenja, maksimalni broj bodova po kriterijumu "Rang takmičenja" umanjuje se za 10%, a ukoliko postoje tri nivoa takmičenja, maksimalni broj bodova se umanjuje za narednih 10% itd.

U slučaju da u individualnom sportu postoje dva nivoa takmičenja, maksimalni broj bodova po kriterijumu "Rang takmičenja" umanjuje se za 20%, a ukoliko postoji samo jedan nivo takmičenja, maksimalni broj bodova se umanjuje za 40%.

Sportski rezultat koji u individualnom sportu postignu ekipe sportske organizacije računa se kao za ekipni sport, pod uslovom da je u takmičenju učestvovalo najmanje osam ekipa.

Ostvareni sportski rezultati u individualnim sportovima priznaju se ako u sportskoj disciplini, odnosno kategoriji, u takmičenju učestvuje šest i više sportista.

Pod sportskim trenerom sa dozvolom za rad podrazumeva se sportski stručnjak koji ima neko od sportskih zvanja u okviru zanimanja trener u sportu, koje je stečeno u skladu sa Zakonom o sportu, i koji ima važeću dozvolu za rad izdatu od strane nadležnog nacionalnog sportskog saveza ili međunarodnog sportskog saveza.

Sportski trener može biti prijavljen za bodovanje samo u jednoj sportskoj organizaciji.

Član 5

Rangiranje sportskih organizacija sprovodi Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradonačelnik.

Komisija se sastoji od istaknutih sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu.

Komisija ima predsednika i četiri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik Sportskog saveza grada Valjeva.

O radu Komisije vodi se zapisnik, koji potpisuju predsednik i članovi Komisije.

Tehničku i administrativnu pomoć Komisiji pruža odeljenje Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove zaduženo za sport.

Rangiranje sportskih organizacija sprovodi se tako što Komisija vrši ocenjivanje, odnosno bodovanje sportske organizacije u skladu sa utvrđenim kriterijumima i dostavlja predlog Gradonačelniku grada Valjeva za utvrđivanje rang- liste sportskih organizacija.

Na izvršeno rangiranje sportske organizacije može se uložiti žalba Gradskom veću grada Valjeva.

Rangiranje sportskih organizacija vrši se najkasnije do kraja januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Sportske organizacije podnose do 10. januara tekuće godine Upitnik za kategorizaciju sportskih organizacija odštampan na Obrascu broj 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, sa pratećom dokumentacijom kojom se dokazuje ispunjenost utvrđenih kriterijuma za rangiranje.

Sportske organizacije koje blagovremeno ne dostave potrebne podatke za rangiranje u skladu sa ovim pravilnikom neće biti vrednovane u postupku rangiranja.

Sportska organizacija koja dostavi netačne podatke na osnovu kojih se vrši rangiranje isključuje se iz postupka rangiranja za tekuću godinu, odnosno isključuje se sa utvrđene rang-liste.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Obrazac br. 1

 

Republika Srbija

 

GRAD VALJEVO

 

TABELA KATEGORIZACIJE SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Naziv sportske organizacije: _________________________________

R. br.

KRITERIJUMI

Maks. broj bodova

Ocena

1.

Rang sportske grane

10

 

1.1.

Prvog ranga

10

 

1.2.

Drugog ranga

8

 

1.3.

Trećeg ranga

6

 

1.4.

Četvrtog ranga

4

 

1.5

Petog ranga

2

 

2.

Rang nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza

10

 

2.1.

prvog ranga

10

 

 

drugog ranga

8

 

 

trećeg ranga

6

 

 

četvrtog ranga

4

 

 

petog ranga

2

 

3.

Tradicija organizacije

10

 

3.1.

Organizacija osnovana pre 50 godina

10

 

3.2.

Organizacija od 25 do 49 godina

8

 

3.3.

Organizacija od 15 do 24 godine

6

 

3.4.

Organizacija od 5 do 14 godina

4

 

3.5.

Organizacija od 2 do 4 godine

2

 

4.

Rang takmičenja

10

 

4.1.

Ekipni sport

10

 

4.1.1.

Ekipni sport 1. nivoa (najviši nacionalni nivo)

10

 

4.1.2.

Ekipni sport 2. nivoa

8

 

4.1.3.

Ekipni sport 3. nivoa

6

 

4.1.4.

Ekipni sport 4. nivoa

4

 

4.1.5.

Ekipni sport 5. nivoa

3

 

4.1.6.

Ekipni sport 6. nivoa

2

 

4.2.

Individualni sport

10

 

4.2.1.

Individualni sport 1. nivoa (najviši nacionalni nivo)

10

 

4.2.2.

Individualni sport 2. nivoa

6

 

4.2.3.

Individualni sport 3. nivoa

3

 

5.

Postignuti sportski rezultati

30

 

5.1.

Ekipni sport

30

 

5.1.1.

Ekipni sport 1. nivoa takmičenja

30

 

5.1.1.1.

Prvo mesto ili osvajač kupa u ekipnom sportu 1. nivoa

30

 

5.1.1.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 1. nivoa

20

 

5.1.2.

Ekipni sport 2. nivoa takmičenja

20

 

5.1.2.1.

Prvo mesto u ekipnom sportu 2. nivoa

20

 

5.1.2.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 2. nivoa

15

 

5.1.3.

Ekipni sport 3. nivoa takmičenja

15

 

5.1.3.1.

Prvo mesto u ekipnom sportu 3. nivoa

15

 

5.1.3.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 3. nivoa

10

 

5.1.4.

Ekipni sport 4. nivoa takmičenja

10

 

5.1.4.1.

Prvo mesto u ekipnom sportu 4. nivoa

10

 

5.1.4.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 4. nivoa

8

 

5.1.5.

Ekipni sport 5. nivoa takmičenja

8

 

5.1.5.1.

Prvo mesto u ekipnom sportu 5. nivoa

8

 

5.1.5.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 5. nivoa

4

 

5.1.6.

Ekipni sport 6. nivoa takmičenja

4

 

5.1.6.1.

Prvo mesto u ekipnom sportu 6. nivoa

4

 

5.1.6.2.

Plasman u prvoj polovini tabele u ekipnom sportu 5. nivoa

2

 

5.2.

Individualni sport

25

 

5.2.1.

Individualni sport 1. nivoa

25

 

5.2.1.1.

3 ili više medalja u individualnom sportu 1. nivoa

25

 

5.2.1.2.

1-2 medalje u individualnom sportu 1. nivoa

20

 

5.2.2.

Individualni sport 2. nivoa

20

 

5.2.2.1.

3 ili više medalja u individualnom sportu 2. nivoa

20

 

5.2.2.2

1-2 medalje u individualnom sportu 2. nivoa

15

 

5.2.3.

Individualni sport 3. nivoa

15

 

5.2.3.1.

3 ili više medalja u individualnom sportu 3. nivoa

15

 

5.2.3.2.

1-2 medalje u individualnom sportu 3. nivoa

10

 

6.

Broj takmičarskih ekipa u redovnim sistemima takmičenja (svi uzrasti - muškarci i žene)

10

 

6.1.

4 i više ekipa

10

 

6.2.

3 ekipe

6

 

6.3.

2 ekipe

4

 

6.4.

1 ekipa

2

 

7.

Broj angažovanih sportskih trenera sa dozvolom za rad

10

 

7.1.

3 i više trenera

10

 

7.2.

2 trenera

5

 

7.3.

1 trener

2

 

8.

Broj registrovanih sportista

10

 

8.1.

11 i više takmičara seniora

10

 

8.2.

do 10 takmičara seniora

5

 

9.

Broj kategorisanih sportista

5

 

9.1.

3 i više sportista

5

 

9.2.

1-2 sportiste

2

 

10.

Zastupljenost sportista u nacionalnim sportskim reprezentacijama

5

 

10.1.

2 i više sportista

5

 

10.2.

1 sportista

3

 

 

UKUPNO

maks. 100

 

 

 

Sekcija 1

 

Sekcija 2

 

Sekcija 3

 

Sekcija 4

 

Sekcija 5

 

Sekcija 6

 

Sekcija 7

 

Sekcija 8

 

Sekcija 9

 

Sekcija 10

 

UKUPNO

 

 

 

 

Datum _______________________

ČLANOVI KOMISIJE

 

Obrazac broj 2

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

GRAD VALJEVO

 

UPITNIK ZA KATEGORIZACIJU SPORTSKIH ORGANIZACIJA

 

R. br.

KRITERIJUMI

Podaci

1.

Rang grane sporta prema Nacionalnoj kategorizaciji sportova

 

2.

Rang nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza

 

3.

Tradicija organizacije

 

4.

Rang takmičenja

 

5.

Postignuti sportski rezultati

 

6.

Broj takmičarskih ekipa u redovnim sistemima takmičenja (svi uzrasti)

 

7.

Broj angažovanih sportskih stručnjaka sa dozvolom za rad

 

8.

Broj registrovanih sportista

 

9.

Broj kategorisanih sportista

 

10.

Zastupljenost sportista u nacionalnim sportskim reprezentacijama

 

 

Datum: ____________

 

ZASTUPNIK SPORTSKE ORGANIZACIJE

 

 

_______________________________

NAPOMENA: Uz ovaj upitnik se podnosi dokumentacija kojom se dokazuju podaci navedeni u upitniku.