PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA KIKINDE I O NAČINU IZVEŠTAVANJA O INVESTIRANJU SREDSTAVA KORISNIKA BUDŽETA

("Sl. list grada Kikinde", br. 35/2017)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se određuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Kikinde (u daljem tekstu: korisnika budžeta grada Kikinde) uključenih u konsolidovani račun trezora grada Kikinde (u daljem tekstu: KRT grada Kikinde)

Član 2

Korisnici budžeta grada Kikinde mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa budžetom grada Kikinde.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Kikinde koja se ostvaruju u skladi sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Kikinde.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 3

Sekretarijat za finansije Gradske uprave grada Kikinde ispostavlja i realizuje naloge za plaćanje Upravi za trezor, na zahtev korisnika budžeta grada Kikinde, za tekuće rashode i izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Kikinde u okviru aproprijacija odobrenih odlukom o budžetu za budžetsku godinu.

Sekretarijat za finansije ispostavlja Upravi za trezor naloge za transfer sredstava sa računa izvršenja budžeta grada Kikinde, na zahtev direktnog korisnika budžeta grada Kikinde, a u skladu sa odobrenim aproprijacijama i usvojenim finansijskim planom.

Indirektni korisnici budžeta grada Kikinde ispostavljaju naloge za prenos Upravi u skladu sa odobrenim aproprijacijama i finansijskim planom.

Korisnici budžeta grada Kikinde vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT-U GRADA KIKINDE

Član 4

Svim sredstvima na KRT-u grada Kikinde upravlja Sekretarijat za finansije, Odeljenje za trezor, u cilju nesmetanog izvršavanja obaveza utvrđenih Odlukom o budžetu za budžetsku godinu.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta grada Kikinde

Član 5

Indirektni korisnici budžeta grada Kikinde, do isteka fiskalne godine, podnose Upravi za trezor nalog za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun izvršenja budžeta grada Kikinde.

Ukoliko korisnici iz stava 1. ovog člana ne izvrše prenos neutrošenih sredstava podračuna za redovno poslovanje u toj budžetskoj godini, Sekretarijat za finansije tim korisnicima neće vršiti prenos sredstava za finansiranje rashoda po aproprijacijama odobrenim Odlukom o budžetu za tekuću godinu, dok isti ne dostave dokumentaciju o utrošku tih sredstava u celokupnom iznosu iz stava 1. ovog člana, u skladu sa odobrenom namenom.

Stanje sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Kikinde evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV INVESTIRANJE SREDSTAVA

Član 6

Gradonačelnik grada Kikinde, ili lice koje on ovlasti, može novčana sredstva na KRT -u grada Kikinde, osim prihoda za koje je posebnim zakonom, odnosno lokalnim propisima ili međunarodnim ugovorima utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava, investirati na domaćem finansijskom tržištu novca po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije.

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 5. ovog Pravilnika, mogu se plasirati u depozit poslovnih banaka.

Član 7

Sekretarijat za finansije vodi evidenciju o investiranju sredstava KRT-a i dostavlja Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, izveštaj o investiranju novčanih sredstava na konsolidovanom računu trezora lokalne vlasti do petog u mesecu za prethodni mesec.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8 dana od dana donošenja.