ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 1/2011, 23/2011, 5/2017 i 37/2017)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada ) i utvrđuju obveznici, visina, rokovi, način naplate, olakšice za određene kategorije obveznika i upotreba sredstava od naknade a radi ostvarivanja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Zrenjanina (u daljem tekstu: grad) u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Član 2

Sredstva od naknade obezbeđena u skladu sa ovom Odlukom prihod su budžeta grada i koriste se za finansiranje budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Član 3

Obveznici naknade su:

1. Vlasnici, zakupci i korisnici poslovnih zgrada, odnosno poslovnih prostorija, ukupne površine preko 25m2, koje služe za obavljanje poslovne delatnosti na teritoriji Grada, u visini od 2,00 dinara/m2 poslovnog prostora mesečno.

2. Privredni subjekti (pravna lica i preduzetnici) koji na teritoriji Grada obavljaju određene aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu, definisane Uredbom o određivanju aktivnosti čije obavljanje utiče na životnu sredinu, u visini od 0,1% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Ostvareni prihod na godišnjem nivou, u smislu tačke 2. ovog člana, jeste iznos koji privredni subjekti ostvare od prodaje sirovina, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Ukoliko privredni subjekt obavlja aktivnosti na teritoriji više jedinica lokalnih samouprava, naknada se utvrđuje srazmerno ostvarenom prihodu na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj se aktivnosti obavljaju.

Lista aktivnosti koje utiču na životnu sredinu data je u Prilogu 1 i čini sastavni deo ove odluke.

Član 4

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknade po više osnova, najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,4% od ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 5

Pravna lica i preduzetnici - obveznici iz čl. 3.ove odluke naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaćaju po rešenju nadležnog Odeljenja Gradske uprave Grada Zrenjanina a na osnovu podnete prijave odnosno službene evidencije, u visini koja je utvrđena u članu 3. ove Odluke.

Dospele obaveze uplaćuju se na uplatni račun 840-714562843-56 sa naznakom: naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Obaveza plaćanja naknade za sve obveznike nastaje 15.u mesecu za prethodni mesec.

Član 6

Obveznici naknade iz člana 3. stav 1. tač. 1 i 2 dužni su da podnesu prijavu na propisanom obrascu nadležnom Odeljenju Gradske uprave grada Zrenjanina najkasnije do 30. juna u godini u kojoj se vrši utvrđivanje naknade, odnosno u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Ako obveznik ne podnese prijavu iz stava 1. ovog člana, naknada će se utvrditi na osnovu podataka kojima raspolažu nadležno odeljenje Gradske uprave grada Zrenjanina i drugi državni organi.

Obveznik naknade je dužan da podnese prijavu nezavisno od toga da li u poreskom periodu ima obavezu plaćanja naknade.

Obveznik naknade je dužan da radi pravilnog obračunavanja i plaćanja naknade, vodi evidenciju koja obezbeđuje sprovođenje nadzora i kontrole.

Član 7

Obveznik naknade dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Zrenjanina u roku od 15 (petnaest) dana od dana nastanka promene.

Član 8

Grad, kao podsticajnu meru za razvoj privrednih aktivnosti, oslobađa plaćanja naknade subjekte koji započnu sa privrednim aktivnostima, za godinu u kojoj su registrovali privredni subjekt, kao i za vreme trajanja privremene odjave.

Član 9

Naknada utvrđena u članu 3. stav 1. tačka 1. umanjuje se za 50% obveznicima iz člana 3. stav 1. tačka 2. ove odluke - obveznici zaduženi po prihodu.

Naknada utvrđena u članu 3. stav 1. tačka 1. umanjuje se za 95% obveznicima koji su vlasnici, zakupci ili korisnici poslovnog prostora čije se poslovanje finansira u potpunosti ili delimično iz budžeta Grada.

Član 10

Sredstva naknade koriste se namenski za finansiranje poslova zaštite i unapređivanja životne sredine na osnovu utvrđenog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Sredstava iz stava 1. ovog člana koriste se za:

1. Sufinansiranje projekata i projekata zaštite životne sredine ili investicija koje doprinose bitnom smanjenju zagađivanja životne sredine (u okolini industrijskih i drugih zagađivača, na kontaminiranom području u slučaju akcidenata i sl.);

2. Sufinansiranje naučno-istraživačkih i edukativnih programa i projekata, izdavanje, publikovanje radova i informativno-propagandnog materijala u cilju sticanja znanja i podizanja svesti o značaju zaštite i unapređivanja životne sredine;

3. Za realizaciju podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata (očuvanje i unapređenje zelenila u funkciji zaštite životne sredine, izrada katastra zelenila na teritoriji grada Zrenjanina, stvaranje preduslova za izradu lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini, mere zaštite životne sredine u vanrednim situacijama, druge podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba);

4. Realizacija programa i projekta praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji grada Zrenjanina (praćenje kvaliteta vazduha, praćenje i prognoza aeropolena, praćenje nivoa komunalne buke, praćenje kvaliteta vode javnih kupališta);

5. Realizacija programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Zrenjanina;

6. Sprovođenje naučnoistraživačkih programa i projekata u cilju jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine;

7. Sprovođenje obrazovnih aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine (organizovanje i učestvovanje u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite životne sredine i obeležavanje značajnih datuma i događajima iz ove oblasti);

8. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine a u cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o radu Odeljenja nadležnog za zaštitu životne sredine putem sredstava javnog informisanja, internet prezentacija, izradom publikacija i drugog štampanog materijala,

9. Finansiranje ostalih programa, projekata i mera u oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture za koje odluku donosi Gradsko veće grada Zrenjanina.

Ukoliko u navedenim oblastima ne postoji program ili je isti iscrpljen, odluku o donošenju novog programa donosi Gradsko veće grada Zrenjanina.

Sredstva obezbeđena u skladu sa ovom Odlukom koristiće se na osnovu Lokalnog ekološkog akcionog plana i Godišnjeg programa Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Član 11

Godišnji program Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine donosi Gradsko veće grada Zrenjanina, krajem tekuće ili početkom naredne godine, po prethodnoj saglasnosti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Član 12

Za realizaciju programa i projekata Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti, zaključuju ugovor sa korisnikom sredstava koji naročito sadrži:

- sadržaj predloga, odnosno projekta,

- međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

- iznos sredstava i način plaćanja,

- rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

- nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Član 13

Gradonačelnik jednom godišnje podnosi Gradskom veću izveštaj o realizaciji programa i usmeravanju sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Član 14

Stručne, tehničke i administrativne poslove i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata vezanih za sprovođenje ove Odluke vrši Odeljenje za zaštitu životne sredine i Odeljenje za poslove finansija i računovodstva Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 15

U svemu što nije regulisano ovom Odlukom a odnosi se na utvrđivanje, naplatu, zastarelost, rokove za plaćanje, kamate i ostalo, shodno će se primenjivati odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit korporacija.

Član 16

Nadzor nad primenom ove Odluke vrše odeljenje Gradske uprave grada Zrenjanina nadležno za zaštitu životne sredine i odeljenje Gradske uprave grada Zrenjanina nadležno za poslove lokalne poreske administracije.

Član 17

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list opštine Zrenjanin" br. 14/05 i 1/06 i "Službeni list grada Zrenjanina" br. 21/08 i 3/09).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 23/2011)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina", a primenjuje se počev od 01. januara 2012. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 5/2017)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

 

 

Prilog 1

LISTA AKTIVNOSTI KOJE UTIČU NA ŽIVOTNU SREDINU A KOJE SE OBAVLJAJU NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

I. Projekti za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu

1. Kombinovana hemijska postrojenja, tj. Postrojenja za industrijsku proizvodnju supstanci kod kojih se primenjuju postupci hemijske promene i u kojima se pojedini pogoni nalaze jedan pored drugog i funkcionalno su povezani, namenjeni su za proizvodnju

- osnovnih (baznih) proizvoda za zaštitu bilja, kao i biocida i

- osnovnih (baznih) farmaceutskih proizvoda uz primenu hemijskih ili bioloških postupaka.

2. Eksploatacije podzemnih voda ili obogaćivanje podzemnih voda kod kojih je godišnja zapremina eksploatisane ili obogaćene vode jednaka količini od 10 miliona m2 ili više.

3. Objekti za intenzivan uzgoj živine ili svinja sa kapacitetom preko

- 85.000 mesta za proizvodnju brojlera

- 40.000 mesta za živinu u uzgoju i eksploataciji

- 2.000 mesta za proizvodnju svinja (preko 30 kg težine)

- 750 mesta za krmače.

II. Projekti za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu

1. Poljoprivreda, akvakultura i šumarstvo

1) sistemi za odvodnjavanje i navodnjavanje - melioracioni sistemi

- područje na kome se prostiru je veće od 20 ha

2) objekti za intenzivan uzgoj i držanje živine

- kapaciteta od 30.000 do 85.000 mesta za brojlere

- kapaciteta od 10.000 do 40.000 mesta za živinu (uključujući i lovnu perad)

3) objekti za intenzivan uzgoj goveda

- kapaciteta 200 mesta za goveda i više

4) objekti za intenzivan uzgoj

- svinja kapaciteta od 1.000 do 2.000 mesta za svinje

- krmača kapaciteta od 450 do 750 mesta za krmače

5) objekti za intenzivan uzgoj životinja sa plemenitim krznom

- kapaciteta preko 1.000 mesta za životinje sa plemenitim krznom

6) intenzivni uzgoj riba u bazenima i ribnjacima

- za salmonide godišnje preko 10 t i više

- za ciprinide površine 5 ha i veće.

2. Postrojenja i prerada metala

1) postrojenja za preradu sirovog gvožđa ili čelika (primarni ili sekundarno topljenje) uključujući kontinualni postupak livenja

- svi projekti koja nisu navedeni pod I

2) postrojenja za preradu u crnoj metalurgiji

- svi projekti koji nisu navedeni pod I

- vruće valjaonice

- kovačnice sa jednim ili više čekića ili maljeva

- za nanošenje površinskih zaštitnih metalnih slojeva u rastopljenom stanju

3) livnice crne metalurgije

- svi projekti koji nisu navedeni pod I

4) postrojenja za površinsku obradu metala i plastičnih materijala korišćenjem elektrolitičkih ili hemijskih postupaka

- svi projekti koji nisu navedeni pod I

5) brodogradilišta ( proizvodnja i/ili popravka brodskih trupova ili motora ili delova broda)

- dužine broda 20 m ili više.

3. Industrijska prerada minerala

1) postrojenja za proizvodnju keramičkih proizvoda pečenjem (pločice, sanitarna galanterija, kućni pribor od keramike i porcelana i slično) kao i proizvodnja građevinskog materijala pečenjem (crep, cigla i slično)

- kapaciteta 40 t do 75 t na dan

2) postrojenja za proizvodnju asfaltnih mešavina uključujući mobilna postrojenja

- kapaciteta preko 50 t na sat.

4. Hemijska industrija

1) samostalna postrojenja za proizvodnju, preradu, formiranje i pakovanje baznih organskih i neorganskih hemikalija, veštačka đubriva na bazi fosfora. Azota i kalijuma (prosta i složena hemijska đubriva) proizvodi za zaštitu bilja kao i biocida, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, plastičnih masa, eksploziva, boja i lakova, deterdženata i sredstava za održavanje higijene i čišćenje i dr.

- svi projekti koji nisu navedeni pod I.

5. Prehrambena industrija

1) postrojenja za proizvodnju, tretman, preradu i obradu proizvoda iz

- sirovina životinjskog porekla (osim mleka) kapaciteta od 10 t do 75 t na dan

- sirovina biljnog porekla kapaciteta od 30 t do 300 t na dan

2) postrojenja za preradu, pakovanje i konzerviranje mesa, povrća i voća

- kapaciteta preko 10 t na dan

3) postrojenja za proizvodnju hrane za životinje osim mešaone stočne hrane za sopstvene potrebe

- kapaciteta preko 5 t na dan

4) postrojenja za obradu, tretman i preradu mleka

- kapaciteta od 5.000 litara do 20.000 litara na dan

5) postrojenja za proizvodnju piva

- kapaciteta preko 3.000.000 litara godišnje

6) postrojenja za proizvodnju slada i kvasa

- kapaciteta preko 200 t godišnje

7) postrojenja za proizvodnju slatkiša ili sirupa

- kapaciteta preko 5.000 t godišnje

8) postrojenja za klanje životinja

- kapaciteta od 3 t do 50 t na dan

9) postrojenja za preradu ribe

- kapaciteta preko 1 t dnevno

10) postrojenja za proizvodnju i preradu skroba

- kapaciteta preko 100 t dnevno

11) postrojenja za proizvodnju i rafiniranje šećera i korišćenjem šećerne repe ili sirovog šećera

- svi projekti

12) mlinovi i sušare

- kapaciteta preko 200 t dnevno

13) hladnjače (bez pogona za preradu sirovina)

- kapaciteta preko 10 t rashladnog fluida u sistemu.

6. Industrija tekstila, kože, drveta i papira

1) postrojenja za predtretman vlakana, tkanina i papira (pranje, beljenje, mercerizacija, štampanje, hemijski tretman) ili bojenje vlakana ili tkanina

- kapaciteta do 10 t na dan

2) postrojenja za štavljenje i obradu kože

- kapaciteta do 12 t na dan.

7. Gumarska industrija

1) postrojenja za proizvodnju i preradu gume i kaučuka

- svi projekti

2) postrojenja za vulkaniziranje prirodnog ili sintetičkog kaučuka uz korišćenje sumpora ili sumpornih jedinjenja

- svi projekti.